kostka drobiowa do zup - 500 przepisów (strona:22/34)

Kalafiorowa zupa odchudzająca na rumianku z ryżem i kurczakiem 158

herbatkę, której dzieci nie za bardzo chcą pić, a jeśli już to koniecznie solidnie posłodzone. Tutaj nie ma ani grama słodkiego, za to spora porcja leczniczego wywaru rumiankowego. Taka zupa w chłodne dni na bazie rumianku, podniesie nas na duchu i zdrowiu. Właściwości lecznicze rumianku chyba każdy zna: przeciwzapalne i rozkurczające, a przede wszystkim zalecany jest w zaburzeniach trawienia, przy(...)działanie moczopędne, co oczyszcza organizm z toksyn i odwadnia z nadmiaru wody opuchnięte kostki i stopy. Inną propozycją gdzie wykorzystany jest napar z rumianku to: Rosół rumiankowy na przeziębienie z wędzoną rybą SKŁADNIKI na 2 duże poecje lub 4 małe: 2 słoiczki gotowego bulionu drobiowego lub kawałek kurczaka bez skóry + 1 l. wody na bulion ok. 1 szklanka kalafiora

Sztuka gotowania w/g Samiry
Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry 168

Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry 2016-04-06 23:08:01 Ilość porcji: 4 W poszukiwaniu najlepszych smaków zaglądamy do Azji, gdzie możemy spotkać mnóstwo orientalnych zapachów i smaków. Kuchnia azjatycka powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska i wiele innych. Zapraszam Was na danie dość(...)bulionu drobiowego * 400 ml mleka kokosowego 120 g mrożonego zielonego groszku 8 kolb mini kukurydzy 160 g makaronu ryżowego 2-3 łyżeczki pasty curry 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki oliwy Instrukcje Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Makaron przygotować według

Wędrówki po kuchni
Zupa cebulowo-porowa z grzanką serową 177

łopatki wieprzowej, 2 łyżki masła,  2 łyżki oleju rzepakowego, 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz czarny, kilka kromek bagietki, 50 g startego ser cheddar, 1/2 łyżeczki suszonego oregano.  Przygotowanie:  Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i por. Na drugiej patelni podsmażamy na rozgrzanym oleju mięso mielone. Do garnka przekładamy(...)mięso mielone. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli wolicie bardziej kremowe zupy to można bulion z cebulką i porem zmiksować, a później dodać mięso mielone- nam jednak smakowała bez miksowania. Bagietkę kroimy na kromki, posypujemy startym serem i oregano. Pieczemy w piekarniku

Aga w kuchni
ZUPA BROKUŁOWA Z JARMUŻEM I RICOTTĄ 137

garści zielonych liści jarmużu (bez twardych łodyżek) 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry 1 mały brokuł podzielony na różyczki, łodyżki pokrojone 1 por umyty i pokrojony ( tylko biała i jasnozielona część) około 1 l gorącego bulionu jarzynowego, drobiowego lub wody 100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30% 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, sól morska(...)drobno pokrojonymi łodyżkami. Wlewamy gorący bulion lub wodę i gotujemy, przez około 10 minut, aż brokuły i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy liście jarmużu i gotujemy kolejne 5 minut. Zupę miksujemy na gładki krem i ewentualnie dolewamy mleczko kokosowe lub mleko. Zagotowujemy, próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Porcje zupy nalewamy do miseczek, na wierzch nakładamy

cool and minty
Krem z zielonego groszku z dojrzewającym serem 119

przygotowanie zupy to polecam wam krem z zielonego groszku. Przygotowanie go trwa max 15 minut a smakuje rewelacyjnie. Jako dodatek polecam ser dojrzewający Bavaria Blu z porostem białej pleśni i przerostem niebieskiej pleśni. Smakowo kompozycja jak dla mnie idealna. Składniki: 1 płaska łyżka masła klarowanego 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku  600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego(...)mrożonego groszku sól pieprz kolorowy ostra papryka ser dojrzewający Bavaria Blu  Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulę i na niewielkim ogniu podsmażyć tak by cebula była biała i szklista. Dodać pokrojony czosnek, zalać bulionem wsypać groszek i gotować do miękkości groszku. Zmiksować blenderem na krem i doprawić do smaku. Podać z kawałkami sera dojrzewającego

Ala piecze i gotuje
KREM CEBULOWO-CZOSNKOWY 138

najbliższym czasie pogoda nie będzie nas rozpieszczać, czekają nas mroźne dni i noce, dlatego doskonale sprawdzi się taka zupa, która nas rozgrzeje SKŁADNIKI  1 bulionu warzywnego lub drobiowego, 4 cebule, 2 ząbki czosnku, 100 g serka śmietankowego topionego, sól, pieprz, ostra papryka w proszku, 2 łyżki masła, grzanki: 2 kromki chleba,  masło,  ulubione zioła dodatkowo: 3 łyżki(...)czosnkiem. Cebule kroimy w krążki, podsmażamy na złoto na maśle. Dodajemy do bulionu, gotujemy 5 min, doprawiamy do smaku przyprawami. Następnie zupę blendujemy. Podajemy z grzankami, wierzch posypujemy żółtym serem. Grzanki: rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, następnie pokrojony w kostkę chleb, smażymy z każdej strony aż grzanki uzyskają złoty kolor

słodki bratek
Czerwony Kapusniak ala Rumcajs 166

Znany w każdym domu, zupa z kapusty, na wywarze z warzyw, boczku, żeberek... Kwaśnica dla Górali, Słowaków  –  kapustnica , Ukraińców  –  капусняк . A teraz jeszcze w wersji Rumcajsowej, czerwonej.  Składniki (4 porcje): 750g ziemniaków 750g dobrej kiszonej kapusty 3 małe cebule 4 ząbki czosnku 1 średnia marynowana papryka 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 puszka krojonych(...)pomidorów 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 4 łyżeczki przecieru pomidorowego kilka kropli tabasco do smaku:  sól, pieprz, lubczyk, pieprz cayenne Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości.  Paprykę kroimy w paski, cebulę w talarki. Do gotującego się bulionu dodajemy kapustę, cebulę, paprykę, pomidory wraz z zalewą, koncentrat i tabasco. Dokładnie mieszamy

Gotuj z Rumcajsem
Zupa krem z kalarepki 165

Kolejna propozycja na wykorzystanie kalarepki to pyszna delikatna i kremowa zupka. Bardzo szybko się ją robi i świetnie smakuje. Można ja podać z dowolnymi dodatkami. składniki

Monia miesza i gotuje
Zupa ryżowa 377

surowej dyni pokrojonej w drobną kostkę 1 garść mrożonego groszku po 2 łyżki siekanego koperku i pietruszki 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku pieprz, sól do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny 1. Bulion zagotować, wrzucić ryż, gotować 10 minut na małym ogniu. Warzywa zetrzeć na tarce, cebulę lub pora pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić warzywa(...)bulionu z ryżem, przykryć garnek i gotować na małym ogniu. Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym, rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć kostki dyni na dość mocnym ogniu, cały czas mieszając, aż się zezłoci z każdej strony. Dynię przełożyć do zupy, wsypać groszek, lubczyk, sól i pieprz. Gotować bez przykrycia ok. 3-4 minut (w razie potrzeby lekko zwiększyć ogień

Kuchnia Prezydentowej
Sos borowikowo - ziołowy do mięsiwa z chrzcin 155

się stało bo obiecywałam sobie, że umieszczę na blogu całe menu z chrzcin. Czas mija, chrzciny przeszły do historii, a jeśli chodzi o wpisy - opisy, do tej pory na zupach się skończyło. Otóż proszę sobie wyobrazić, że przygotowałam dla gości także drugie danie ;) Były to pieczone polędwiczki wieprzowe z marynaty, na które przepis znajdziesz tu . Aby każdy z gości miał(...)przepis na sos borowikowo - ziołowy, który doskonale nadaje się do różnego rodzaju mięs pieczonych. Składniki (na ok 0,7 litra sosu): 10-15 dag suszonego borowika 1/2 kostki rosołowej drobiowej 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka posiekanego szczypioru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka masła 1 mały

Kuchnia po mojemu
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym 356

Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym...Soczyste i kruche plastry fileta z indyka.Kawałki pieczarek i cebuli.A całość zatopiona w śmietanowym sosie.Delikatne i pyszne danie!Zapraszam!Składniki:500 g fileta z indyka;1 średnia cebula;5 średnich pieczarek;3 ząbki czosnku;2 liście laurowe;3 ziarna(...)ziela angielskiego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu + mąka do obtoczenia koteltów;1/2 łyżki ulubionej przyprawy do zup np. ziarenek smaku/vegety/kucharka czy 1 kostka rosołowa;Sól;Pieprz;Olej.Sposób przygotowania:Filet z indyka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w plastry. Każdy plaster dodatkowo przeciąć jeszcze na pół

Gospodyni Miejska
Zupa krem z kukurydzy 145

amerykańska, gdzie kukurydzę wielbią), ale podrasowana przyprawami na styl meksykański lub kolonialny. Zupę krem z kukurydzy można podawać i na ciepło i na zimno. Składniki: 3 kolby kukurydzy (poza sezonem 1 puszka kukurydzy konserwowej, ale w sezonie – koniecznie świeża!) 2-3 średnie ziemniaki 1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 cebula 1 puszka kukurydzy (400g) 2 łyżki masła(...)kostkę. Cebulę poszatkować. Imbir zetrzeć na tarce. Rozgrzać inną, niewielką patelnię, wsypać kolendrę i kumin, podsmażyć (prażymy) przez 2 minuty (aromat będzie bardziej intensywny). Dodać curry, kurkumę i imbir, podsmażać 2 minut (Cały czas mieszając, ogień dość mały). Dodać oliwę i wszystko wymieszać na bardzo gęstą pastę. W garnku (już tym końcowym, w którym będziemy gotować zupę) rozgrzać niewielką ilość

Pociąg Do Kuchni
zupa warzywna 238

Eksplozja barw. przepis na trzy - cztery porcje 1 litr wywaru warzywno-drobiowego 200 gram kapusty czerwonej 4 małe sztuki kapusty chińskiej pak choi 12 małych marchewek

na gazie
Krupniczek 135

druga połowa zajada żołądki . Role podzielone więc można zabrać się za gotowanie i żadna kropla krupniczku się nie zmarnuje. Składniki            1 kg żołądków drobiowych            2 marchewki           1 pietruszka            pół dużego selera(...)czasu sprawdzam czy żołądki są miękkie jeżeli tak  dodaje starte warzywa na tarce o drobnych oczkach ,posiekaną porę ,pietruszkę i koper . Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodaje do zupy ,wszystko gotuje do miękkości ziemniaków , kiedy ziemniaki będą już miękkie dodaje kaszę jęczmienną i gotuje wszystko razem na małym ogniu często mieszając aby kasza nam się nie przypaliła

Mój Smak
ZUPA KREM Z CUKINII 182

wielbicieli cukinii mam pyszną zupę-krem. Lekkie, rozgrzewające danie na chłodne , jesienne dni. Moja rodzinka uwielbia zupy , dlatego od jakiegoś czasu , a konkretnie to od czasu gdy przestałam używać kostek bulionowych, Veget, Kucharków itp. nadwyżki rosołu, który bywa u nas dość często pakuję do słoików i zamrażam. Zawsze mam w zapasie co najmniej 2-3 ok. 0,5l słoje(...)potrzeby bulionik jest zawsze pod ręką. Przepis znaleziony w gazecie, z moimi małymi modyfikacjami. Składniki:-1kg cukinii-2 łyżki oliwy z oliwek-3 ząbki czosnku-500 ml bulionu drobiowego-100ml kremówki lub 150ml śmietanki 18%-pęczek bazylii-120g parmezanuDodatkowo:sól, świeżo mielony pieprz,szczypta gałki muszkatołowej, szczypta chili, łyżeczka oleju kokosowego zapachowego ( opcjonalnie). Prażone płatki migdałów lub pestki dyni.Cukini

Smaczne Zdrowe