Aromatyczna zupa z ciecierzycy. Pstryk! i gotowa ;) Składniki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 marchew 1 mała cebula 1 czerwona papryka 1 papryka zielona 1 pomidor 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 puszki ciecierzycy 2 średniej wielkości cukinie 1,2 l bulionu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Oliwę rozgrzewamy w garnku na średnim ogniu. Marchew kroimy na półtalatki, cebulę siekamy i smażymy 3-4 min. Następnie dodajemy obranego ze skóry pomidora, pokrojonego w kostkę, papryki drobno pokrojone, kminek, kurkumę i pieprz cayenne. Chwilę razem smażymy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy osączoną z zalewy, ciecierzycę, pokrojoną cukinię i zalewamy bulionem. Na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia
R'n'G Kitchendodatku nie wymaga wiele pracy i jest bardzo proste. Doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni, gdyż jest nie tylko bardzo bogaty w witaminy, ale też świetnie rozgrzewa. Do przygotowania zupy użyłem: 500 gram żeberek wieprzowych, 3 średnich buraków, 1/2 główki białej kapusty, 3 marchewek, 1 dużej cebuli, 8 ziemniaków, 1 puszki białej fasoli. 3 ząbków czosnku, 3 łyżek koncentratu pomidorowego(...)minuty, a następnie dodałem do garnka z wywarem. Do garnka dodałem również 3 obrane z łupinek i rozgniecione ząbki czosnku oraz obrane i pokrojone w dwucentymetrową kostkę ziemniaki. Po dodaniu warzyw zupę gotowałem przez 15 minut. W międzyczasie drobno poszatkowałem pół główki białej kapusty, którą dodałem do zupy po upływie tego czasu. W tym samym momencie dodałem do zupy również
Wyprawy kulinarneZupy w moim rodzinnym domu, to chyba nieodłączny element każdego obiadu. Teraz kiedy mieszkam już ze swoją rodzinką nie gotuję ich za wiele, ale to tylko kwestia czasu... Jak nasz 7 miesięczny Oluś jeszcze troszkę podrośnie, będę chciała mu urozmaicać posiłki(...)wprowadzać nowe zupki. Póki co zapraszam na krupnik z wkładką. Bardzo smaczny i ... jak dla mnie lepszy niż u Mamy :) Ale Mama się nie obrazi... :) Składniki: 2 udka drobiowe 2 skrzydełka drobiowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 2 gałązki selera 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 woreczek kaszy jęczmiennej natka pietruszki sól, pieprz do smaku kilka kropel
Kuchnia w czekoladziePyszna zupka o fajnym posmaku, który nadają serki topione. Zupka najlepiej smakuje z grzankami, ja często po prostu dodaję do niej kawałki czerstwego chleba. składniki: 1
Monia miesza i gotujepietruszki, gałki muszkatołowej i szparag. Zapraszam! Krem z białych szparagów Składniki: 1 pęk białych szparagów 1 mała pietruszka (korzeń) 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 litr bulionu drobiowego pieprz, sól 80 ml śmietanki kremówki 30% grzanki: chleb tostowy, łyżka masła Przygotowanie: Szparagi i pietruszkę opłukać, odkroić twarde końcówki (ok. 3 cm), łodygi obrać, pokroić(...)wymieszać. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 10 minut, następnie zmiksować z dodatkiem śmietanki na idealnie gładki krem. Zupę przelać przez sito i przetrzeć łyżką. Doprawić do smaku. Przygotować grzanki: Chleb pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, chwilkę przypiec, mieszając co jakiś czas. Zupę podawać na ciepło z grzankami. Smacznego
Tagebuch po polskusłodki. Sos malinowy poprawia jeszcze jego atrakcyjność, ale w wersji dla dziecięcej nie dodajemy chili. Składniki zupy: 4 duże kolby kukurydzy 1 średnia cebula 20 dkg dyni lekki bulion drobiowy lub woda lub woda i mleko w proporcjach 1:1 (może być również mleko migdałowe, ryżowe) - w ilości takiej, aby zakryć warzywa 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy(...)miód do smaku 1/2 łyżeczki chili w proszku (pomijamy w wersji dla dzieci) Przygotowanie zupy: Przy pomocy noża obkroić kolby kukurydzy z ziaren. Kolby odrzucić, ich nie używany do ugotowania zupy. Dynię obrać ze skóry, pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulę, smażyć na średnim ogniu do zeszklenia. Dodać ziarna kukurydzy
Codziennik KuchennyProsta w przygotowaniu, bardzo smaczna, pożywna, ostra i jednocześnie słodka. A co najważniejsze, roz-grze-wa-jąca. Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Czego trzeba więcej? Chyba tylko składników… i brać się do roboty. Składniki : - ok. 3l rosołu drobiowego lub warzywnego- warzywa z rosołu (3 marchewki, kawałek selera, pietruszka)- 3 puszki kukurydzy- 2 łyżki masła- 3 cebule(...)cebulę, starty imbir, czosnek i 2 łyżki masła, wymieszałam. Dolałam 2 szklanki rosołu, dusiłam ok. 15 minut. W międzyczasie obrałam ziemniaki, pokroiłam w kostkę i ugotowałam na pozostałym rosole. Po 15 minutach dodałam pokrojone w kostkę wcześniej wyjęte warzywa. Kukurydzę z cebulą zmiksowałam blenderem. Następnie przetarłam przez sito do rosołu z ziemniakami i warzywami. Wlałam puszkę mleka kokosowego, doprawiłam solą
mojewypiekiinietylkoMeksykańska zupa z tortillą i papryczką. Pierwsze skojarzenie – niezwykła. Pikantna, ale delikatna, słodkawa od sera, chrupiąca od tortilli, kremowa od awokado. Esencja Meksyku na jednym talerzu. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 papryki chilli guajillo* 100 g sera żółtego w kawałku – słodkawego (np. mlekdamer) 2 tortille małe, najlepiej kukurydziane, ale mogą też być pszenne(...)jeśli nie ma żadnej dziurki czy ubytków stanie się lśniącobrązowa i na nowo pękata. Ser kroimy w niewielkie kostki. W głębokim talerzu układamy paski tortilli, dookoła posypujemy kostki sera. Awokado kroimy w paski i układamy na tortilli. Zalewamy delikatnie zupą, żeby zachować konstrukcję. Meksykańską zupę opcjonalnie dekorujemy łyżką śmietany (można pominąć) i na to układamy naszą podsmażoną papryczkę
Pociąg Do KuchniNiektórych zniechęca już sama nazwa, a inni krzywią się od samej myśli o składzie tej potrawy. Ja mimo wszystko jestem ich zwolenniczką- co potwierdzają dietetycy, ponieważ
Tradycyjna KuchniaDziś będzie czernina z kluchami szarymi . Więc drodzy smakosze zapraszam. Zupa zrobiona z myślą o dwóch osobach , więc nie ma jej zbyt dużo . Składniki (na 2 osoby): - marchew, pietruszka, por, seler ( po 50 gram każdego warzywa) - podroby z kaczki (wątróbka, żołądek, szyjka, skrzydełko) - 1.5 l wody - jabłka suszone 6 plasterków - ocet - cukier(...)łyżka mąki - 1 rosołek drobiowy Szare kluchy składniki: -ziemniaki 500 g -jajo -mąka pszenna około 1/2 szklanki -sól do smaku -pieprz ziołowy do smaku Wykonanie czerniny : Do garnuszka wlewamy wodę tak koło 1.1/2 litra. Wkładamy włoszczyznę do garnka oraz sól i pieprz i kostkę rosołową oraz podroby . Po około
Różowa kuchniabardzo drobną kostkę, oprószamy wędzoną solą i odstawiamy. Gdy ziemniaki i kasza będą miękkie dodajemy pokrojone warzywa z rosołu, słodką śmietankę oraz pokrojoną cebulę. Doprawiamy pieprzem i solą wędzoną – zagotowujemy. Odstawiamy z kuchenki, dodajemy posiekany koperek z natką pietruszki. Tajemnicą krupniku mojej Mamy jest dodatek, pod koniec gotowania zupy, bardzo drobno posiekanej cebuli. Nadaje zupie wspaniały, intensywny smak. Krupnik(...)każdy gotuje krupnik taki, jaki lubi. Ja również nie poprzestaję tylko na jednym rodzaju. Zmieniam kasze, przyprawy, rodzaje wywaru (bardzo lubię na wędzonych żeberkach), można też zrobić na żołądkach drobiowych… i nie tylko. Jednak jedna rzecz pozostaje niezmienna… właśnie ta cebula, dodana w odpowiednim momencie. Często się zastanawiam dlaczego w dzieciństwie nie lubiłam krupniku? Odpowiedź może być tylko jedna
mojewypiekiinietylkopieczoną ciecierzycę: - 500g suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody)- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy- 1-2 cebule(...)cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, starty imbir, sos sojowy, tymianek, cynamon - zagotować. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupa z pieczonej ciecierzycy zaskakuje swoim smakiem. Jeżeli spodziewacie się podobieństwa do grochówki będziecie jednak zawiedzeni. To zupełnie inne
mojewypiekiinietylkoZupa pomidorowa w zupełnie innym wydaniu., bo z dodatkiem czerwonej soczewicy i ryżu jaśminowego. Zamiast natki pietruszki, drobno posiekana świeża kolendra. Danie bardzo aromatyczne i sycące. Można spróbować przemycić w ten sposób kontrowersyjne warzywo dzieciom. Moja próba niestety zakończyła się fiaskiem ;) Nie pozostaje nic innego, jak eksperymentować dalej w nadziei(...)lepsze noty :) Za to mężowi smakowało :) Składniki: 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 4 łyżki ryżu jaśminowego 8 łyżek czerwonej soczewicy 500 g passaty pomidorowej sól pieprz kumin rzymski sos sojowy sok z połowy limonki Wykonanie: Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Marchew, soczewicę i ryż zalać bulionem, gotować do miękkości (ok. 30 minut). Dodać przecier pomidorowy
zadanie-gotowaniejest też spora. Jak będziecie mieli ochotę na porządną zupę to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Składniki: 2 porcje rosołowe z kurczaka 500 gram wołowiny typu antrykot 100 gram wątróbki drobiowej 2 ½ l wody 2 marchewki 2 pietruszki ½ selera 1 cebula 2 goździki Kilka ziarenek pieprzu Kilka ziarenek ziela angielskiego ½ łyżeczki suszonego tymianku Kilka gałązek natki pietruszki Garść suszonych grzybów ( najlepiej(...)przez 30 minut. Cebulę opiekamy i wraz z obranymi warzywami i grzybami ( wraz z wodą od moczenia ) i pozostałymi przyprawami dodajemy do zupy. Gotujemy około 1 godziny. Po tym czasie przecedzamy. Wątróbkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru i zagotowujemy. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki, pozostałe mięsa również kroimy i dodajemy do rosołu. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy
Smaki Ewywiększą kostkę, a marchew w plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy bataty i marchew. Mieszamy i podsmażamy wszystko razem około 2-3 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy dynię i wszystkie przyprawy. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy(...)palnika i miksujemy na gładki krem. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku przyprawami. Pestki dyni rozdrabniamy przy pomocy blendera. Gorącą zupę nalewamy do miseczek. Posypujemy mielonymi pestkami dyni. Podajemy z grzankami. Notatki * można użyć bulionu drobiowego - jeśli lubicie bardziej zdecydowane smaki, możecie dodać więcej pieprzu cayenne by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchni