koperek - 3011 przepisów (strona:136/201)

Bułeczki maślane z twarożkiem ziołowym 122

dnia poprzedniego, zabieramy się zatem za ziołowy twarożek, który będzie namiastką wiosennych nowalijek. Składniki twarożku: twaróg - dowolny, taki jak kto lubi, ja użyłam półtłustego "klinika", jogurt naturalny , koperek ,  szczypiorek lub drobno posiekana cebulka, odrobina chrzanu , sól  i pieprz do smaku. Twarożek rozgniatamy do pożądanej "grubości". Dodajemy jogurt, sól i pieprz do smaku - mieszamy. Na koniec dodajemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 165

konieczne. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i odstawić w chłodne miejsce na kilka minut, żeby smaki się "przegryzły". Można dodać do sosu łyżkę keczupu, posiekany koperek lub inne zioła. Bawmy się smakami :) Korzystajmy z tego, co akurat pod ręką i nie trzymajmy się sztywno przepisów. Komponując takie potrawy można popuścić wodze fantazji bez obaw

Codzienna kuchnia niecodzienna
Letni bigos z młodej kapusty 377

przypalił się. Pod koniec duszenia dorzucić marchewkę obraną i startą na grubej jarzynowej tarce. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można na sam koniec dodać garść posiekanego koperku.  Taki bigosik lubią nawet dzieci :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 509

pytanie: czy każdy panierowany filet z kurczaka jest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem w środku. Żadne sery, szynki czy pieczarki schowane w środku nie uczynią z naszej roladki de volaille'a. Ten najprostszy filet zbity tłuczkiem i opanierowany jak schabowy też

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smaczny obiad 227

podaję ilości, bo robię na oko ) Kluski: ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana (2 łyżki) jajko sól sos: pieczarki woda śmietana serek topiony (śmietankowy/pieczarkowy) cebula natka pietruszki lub koperek sól, pieprz, jarzynka Ugotowane, utłuczone i zimne ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy na cztery równe części, jedną część wyciągamy, w to miejsce wsypujemy mąki, dodajemy jajko, jedną część ziemniaków i wyrabiamy

NA MOIM TALERZU
Frankfurcki zielony sos 199

łyżeczka musztardy 2 szalotki lub 1 mała cebula 1 ogórek konserwowy starty ząbek czosnku co najmniej 200 g świeżych ziół (u mnie: natka pietruszki, lubczyk, szczypiorek, szczaw, botwinka, mięta, koperek, bazylia) świeżo mielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ugotowane żółtka rozetrzeć z olejem na gładką masę. Dodać jogurt,  śmietanę, musztardę, czosnek i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Zioła

Food Square
Wrocławski Bazar Smakoszy 173

Portugal zachwycał nas jak zwykle pysznymi smakami prosto ze słonecznej Portugalii - oliwy, przetwory i konserwy. Kolejne włoskie stoisko  TP Italia  było pełne doskonałych sosów pesto (z koperkiem, ziołami, paprykowe, łososiowe, pomidorowe i wiele innych), a także przysmaków z truflami. Przepyszne pesto zrobiły  jednak  na nas takie wrażenie, że każdy bez zastanowienia zaopatrzył się od razu

Food Square
Faworki z piersi kurczaka 222

niewielkim ogniu kilka razy obracając, aż uzyskają złocisty kolor.    Zdejmujemy z patelni, odsączamy z oleju na papierze a potem już tylko na talerz. Możemy dodać ziemniaczki z koperkiem i surówkę z marchewki i jabłka. To jest pyszne! Smacznego

Maminek kulinarny
Kurczak w sosie koperkowym 167

zdejmujemy z patelni.    Na tym samym oleju podsmażamy pieczarki.    Na patelni łączymy pieczarki z filetem.    Zmniejszamy ogień, dolewamy śmietanę.     Wsypujemy koperek.    Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, stale mieszając do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Gotowe.    Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem

Maminek kulinarny
Sałatka ziemniaczana 264

Dodajemy 2 kiszone ogórki, pokrojone w kostkę i odsączone. Do tego pokrojony szczypiorek.    Dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego mieszamy z łyżką majonezu,  dodajemy pół łyżeczki posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku. Mieszamy składniki i łączymy z ziemniakami.    Sałatka jest gotowa: Smacznego

Maminek kulinarny
Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i pestkami dyni 166

wersji z olejem  oraz sos tzatziki. A sos tzatziki to: - 2 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżka majonezu -przyprawa tzatziki -łyżka pokrojonego w drobniutką kosteczkę świeżego ogórka -szczypta koperku Smacznego

Maminek kulinarny
Mięso mielone zawijane w cieście 211

słodkiej śmietanki i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałej 1/4 szklanki słodkiej śmietanki dodajemy kopiastą łyżkę mąki,mieszamy i dolewamy do rondelka,  stale mieszając. Dodajemy 2 solidne łyżki posiekanego koperku, doprawiamy do smaku  i zagotowujemy. Mięso jest już gotowe. Wykładamy je na talerz, polewamy sosem koperkowym. Idealnie pasują do tego czerwone buraczki. Smacznego

Maminek kulinarny
Zielona surówka 284

Smaczna surówka do wszelkich dań, sporządzona wyłącznie z zielonych warzyw: -mała kapusta pekińska -świeży ogórek -2 solidne łyżki posiekanego koperku -cebula lub szczypior -sól -jogurt naturalny lub śmietana ( ok. 100 ml. ) Z liści kapusty wycinamy zgrubienia. Liście kroimy na drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Ogórek w paseczki.    Łączymy składniki i mieszamy je z jogurtem lub śmietaną doprawioną

Maminek kulinarny
Kapuśniaczek z młodej kapusty 123

jakości i w odpowiednim rozmiarze. Pora więc na prawdziwy, wiosenny kapuśniaczek. Składniki: -główka młodej kapusty -kawałek wędzonki ( np. wędzona kość schabowa ) -2 marchewki -1 pomidor -łyżka koncentratu pomidorowego -pęczek koperku -przyprawa warzywna i sól    Na początku z wędzonki "wydobywamy" właściwy smak i zapach, czyli: -gotujemy ją do miękkości w wodzie przyprawionej warzywkiem z dodatkiem marchewek    ( wody

Maminek kulinarny
Pieczarki w śmietankowym sosie 168

Jeden z najprostszych i bardzo sycących obiadów. Składniki: -30 dkg małych pieczarek -1 cebula -łyżka posiekanego koperku -1,5 szklanki słodkiej śmietanki 18% -przyprawa warzywna -pieprz -olej do smażenia    Cebulę kroimy w drobną kostkę i posypujemy warzywkiem. Pieczarki obieramy ze skórek.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę.    Dodajemy pieczarki i smażymy do uzyskania złotego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania