koperek - 3011 przepisów (strona:130/201)

Grillowany łosoś z włoską gremolatą 148

porcje łososia: 1 cytryna - jedynie skórka oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól morska dodatkowo potrzebujemy: 2 filety łososia ze skórą świeży tymianek świeży koperek pieprz oliwa z oliwek do smażenia albo klarowane masło Gremolata: Natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę z cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z kalafiora i marchewki z pestkami dyni i tymiankiem 191

duży kalafior 2 duże marchewki średnia cebula 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka curry szczypta tartego imbiru szczypta gałki muszkatołowej pieprz, sól do smaku zioła prowansalskie świeży tymianek koperek albo pietruszka garść prażonych na suchej patelni pestek dyni olej sezamowy albo olej z pestek dyni do smaku oliwa z oliwek do smażenia (albo olej) Kalafior umyć i podzielić

Bon Appetit Małgorzaty
Zielony sos gorngonzola z ziołami 191

Składniki: 1 duży jogurt naturalny opakowanie sera gorgonzola pęczek koperku oraz bazyli pieprz   W blenderze lub łyżką mieszamy jogurt z serem oraz ziołami i pieprzem. Sos jej idealny do sałatek. Np. z sałatką z awokado i szpinakiem, który znajduje się w moim następnym poście :) Sos gorgonzola

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z awokado i szpinakiem oraz zielonym sosem gorngonzola 236

Składniki na sos: 1 duży jogurt naturalny opakowanie sera gorgonzola pęczek koperku oraz bazyli pieprz   Składniki na sałatkę: opakowanie młodego szpinaku (opcjonalnie rukola, albo sałata) 1 dojrzałe awokado 1 duży pomidor, albo kilka koktajlowych do sałatka można dodać także prażone pestki dyni ( ja o nich zapomniałam :)) Sos:W blenderze lub łyżką mieszamy jogurt z serem oraz ziołami i pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Wege szary barszcz na zakwasie z kaszą i otrębami 164

wlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem. Szary, bezmięsny barszcz z kaszą

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych 276

składniki: około 4 garści fasolki szparagowej 4 - 6 młodych ziemniaków 4 ogórki małosolne oliwa z oliwek albo olej sezamowy natka pietruszki (albo koperek) szczypiorek 1 ząbek czosnku sól, pieprz W garnku gotujemy fasolkę szparagową. Odcedzamy i studzimy ją. Młode, ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w kostkę. W kostkę kroimy także ogórki. Natkę i szczypior szatkujemy. A czosnek

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik z ogórków małosolnych i rukoli 127

Składniki na 2 porcje: 1 mały jogurt 1 mały kefir 2 ogórki małosolne 1 mały ogórek gruntowy  koperek natka pietruszki szczypiorek duża  garść rukoli  sól pieprz ziołowy Ogórki małosolne i zielony kroimy w drobną kosteczkę, zioła siekamy a rukolę porywamy w rękach. Warzywa i zioła mieszamy z kefirem i jogurtem. Dodajemy sól i pieprz ziołowy. Chłodnik jest

Bon Appetit Małgorzaty
Fotorelacja z pobytu z Bułgarii oraz ich kuchnia 150

Bałczyku ogród botaniczny w Bałczyku sałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stoły kulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym serem tradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiem moje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta z papryki, miód z róży, dżem z figi, czarne oliwki oraz suszona papryka garncarz przy pracy Miejscowa ludność ceramika z Trojanu

Bon Appetit Małgorzaty
Grzybowa zalewajka 200

małe), 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 Ziela angielskie 2 pęta dobrej wiejskiej kiełbasy Pieprz i sól do smaku suszony majeranek  do dekoracji: natka pietruszki i koperek   Grzyby należy umyć, obrać i pokroić. Zalać wodą i podgotować z aż zmiękną. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, plastry czosnku oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę osolić. Na oliwie

Bon Appetit Małgorzaty
Barszcz z kaszanką 207

wlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem. barszcz z kaszanką

Bon Appetit Małgorzaty
Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem 197

zrobić z rzeżuchą? :)  Zapraszam Was także na inną włoską zupę   ACQUACOTTĘ :   przepis składniki: 2 - 3 garści posiekanej  rzeżuchy + trochę do dekoracji  koperek (dodatek polski) 1 seler naciowy 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 1 litr bulionu (mój polski dodatek to bulion ugotowany na boczku) świeży tymianek oliwa

Bon Appetit Małgorzaty
Cytrynowy, grillowany pstrąg w bukiecie ziół 147

porcje: 4 całe pstrągi 4 ząbki czosnku wiązanka natki pietruszki 4 łodygi tymianku dużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka)  2 gałązki rozmarynu 4 łodygi tymianku wiązanka koperku sól (u mnie morska jodowana) pieprz 2 łyżki masła  2 cytryny Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, masłem, solą, pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki z kurczakiem i płatkami owsianymi 400

kurczaka 2 szklanki płatków owianych 1,5 szklanki mleka 3 jajka 1 czerwona papryka kawałek pora 20 dag sera żółtego 1 cebula 1 mały pomidor bazylia, oregano sól, pieprz koperek natka pietruszki olej Sposób przygotowania: 1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem, odstawiamy na pół godziny, aby zmiękły. 2. Umytego fileta kroimy w drobną kostkę. Delikatnie solimy i odstawiamy na 15 minut

Kuchnia domowa Ani
Surówka z kiszonych ogórków 506

Pomysł na ogórka kiszonego inaczej. Skł adniki: 3 duże ogórki kiszone 1 mała cebulka jeden ząbek czosnku pół małego opakowania jogurtu naturalnego siekany koperek 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego pieprz Sposób przygotowania: 1 . Ogórk i kroimy w kostkę, a cebulę drobno siekamy. 2. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy, dodajemy zmiażdżony ząbek cozsnku. 3. Odstawiamy do lodówki na godzinę przed podaniem

Kuchnia domowa Ani
Roladki schabowe z ziołowym farszem 191

gorąco takie roladki na obiad - są pyszne! Składniki: 600 g kotletów schabowych 300 g sera żółtego 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 małe jajko (w oryginale żółtko) 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia mąka do obtoczenia Sposób przygotowania: 1. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania