koperek - 3011 przepisów (strona:123/201)

Mix zup :) kalafiorowa i szpinakowa 108

się wywaru dodaję umyty kalafior podzielony na różyczki. Gotuje jeszcze 15 minut pod przykryciem i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo  przyprawą chilli i świeżym koperkiem.  *** 2. Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie

ClauditteMissCooking
Jak gotować małemu dziecku – słoiki? Czy codziennie zupka? Dwa razy ta sama? Zamrażać? 109

typu krem. W dobrym mięsnym kupowałam kawałek mięsa –  kaczka, królik, indyk – plus minus po 200-300g na garnuszek taki 1.5l. Do tego warzywa lub zioła tj. koperek, natka pietruszki i lubczyk. Nie ukrywam, że często zmieniałam smaki przyrządzanych dla Młodzieńca zupek. Zdecydowanym faworytem jest i zawsze jednak był zmiksowany rosołek z mięskiem. Potem stopniowo do zupek dodawałam

ClauditteMissCooking
Tuńczykowe placuszki 144

skleić dodać troszkę bułki tartej. Sos szklanka jogurtu 1 mała łyżeczka soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 1 mała ły żeczka cukru   sól, pieprz do smaku opcjonalnie: koperek , drobno posiekany ogórek.. Przygotowanie:   Tuńczyka odcedzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki : jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawy , czosnek. Formować kotleciki

Gaździnka warzy
Glazurowana marchewka z tymiankiem 288

Składniki: marchewka ( tyle ile chcecie zjeść ) płaska łyżeczka imbiru 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu ( ja użyłam spadziowego ) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka dowolnych ziół ( koperek, rozmaryn albo mój ulubiony tymianek ) Przygotowanie: Masło roztopić na patelni dodać imbir, miód, sól i tymianek chwilkę podsmażyć. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę ( może być także w plasterkach ) obtoczyć w maśle i smażyć

Gaździnka warzy
Pierś kurczaka z ziemniaczanym puree i pietruszką 124

Mięso pokroić na dowolne kawałki, doprawić ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, kostką rosołową, szczyptą papryki ( ostrość dowolna ) skropić łyżką oliwy i wymieszać. Ziemniaki ugotować z ząbkiem czosnku, solą i szczyptą koperku ( woda z ziemniaków jest świetna do wymoczenia stópek ). Potłuc z mlekiem i masłem, dodać natkę. Mięso wysmażyć na patelni z 2 łyżkami oleju i  Smacznego

Gaździnka warzy
Chaczapuri z wędzonym boczkiem 152

kostki fety żółty ser kilka plasterków wędzonego boczku  1 cebula kilka plasterków szynki  kilka suszonych pomidorków Sos: gęsty jogurt naturalny ( fajny jest grecki ) mały ząbek czosnku koperek, natka pietruszki, szczypiorek ( opcjonalnie ) kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Boczek pokroić w małą kosteczkę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pokrojoną cebulę. Kiedy cebula będzie już

Gaździnka warzy
Kurczak cytrynowo tymiankowy 150

pokrojoną w plast erki marchewkę. Smażyć , aż mięsko nabierze złotego koloru. Dodać pokrojony por , seler i kilka oliwek. Ja w tym czasi e gotuję ziemniaki z ząbkiem czosnku i koperkiem, przed od cedzeniem 3 - 4 łyżki wody z nich dodaję na patelnię do mięsa ( nie będzie takie suche ).   Kurczaka w razie potrzeby doprawić jes zcz e raz. Kiedy

Gaździnka warzy
Kotlety jaglane z Solą 139

pietruszki kilka suszonych pomidorów 2 jajka 100 g fasolki szparagowej 4 łyżki bułki tartej Sos 180 g jogurtu greckiego kilka kropel cytryny łyżeczka cukru sól, pieprz pół pęczka posiekanego koperku  Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Solę i pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie.  Wszystkie

Gaździnka warzy
Mięsne kuleczki w kolorowym bigosie 149

uformować małe kuleczki. Mięsne kulki obsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do przygotowanego wcześniej bigosu. Całość zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem, Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Zapiekane klopsy z makaronem w sosie serowym 200

mieszać. Gdy mąka połączy się z masłem dodać mleko oraz śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Na sam koniec dodać starty żółty ser oraz pęczek świeżego koperku.  Ponadto: opakowanie makaronu rigatoni 10 dużych cebul 3 marchewki  sól do smaku pieprz do smaku łyżka masła Wykonanie: Makaron podgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę pokroić w plastry

Krakowskie smaki Ani
Kartacze Iglotex 142

się za kartacze. Ugotuj wodę i wrzuć kartacze na wrzątek. Gotuj około 8 minut od wypłynięcia. Są pyszne, nadziane mięskiem i pachnące. Wyciągaj bezpośrednio na talerze , dodaj kapustę. Posyp koperkiem. Smacznego podlaskiego dania życzę

Z Kuchni Do Kuchni
Sosy i inne dodatki do steków 173

ziemniakami z grilla. Składniki: 4 łyżki miękkiego masła ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu plus składniki do wyboru: 1 bardzo drobno posiekana szalotka/cebula i ¼ szklanki świeżych posiekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, koperek) ½ łyżeczki papryki ¼ szklanki rozdrobnionego sera pleśniowego Przygotowanie: W średniej misce wymieszać masło z solą i pieprzem oraz z wybranym składnikiem dodatkowym. Podawać na świeżo przyrządzony stek. Sosy i inne dodatki

naRuszcie
chłodnik z buraków 210

cukier , pieprz i sok z dwóch cytryn- do smaku żelatyna na 1,5 litra wywaru DODATKOWO 1 szklanka serka twarogowego ze śmietaną kilka liści botwinki ogórek świeży kilka rzodkiewek koperek Buraki obrać , umyć  i pokroić na większe cząstki zalać bulionem dodając obrane i umyte warzywa oraz owoce i koper  , cebulę w całości smażyć na suchej patelni aby uzyskać

na gazie
A MOŻE GOFRY?! 165

Wraz z nadejściem wiosny zaczynamy mieć ochotę na smakołyki, o których zimą nawet nie pamiętaliśmy. A może by tak zjeść gofry? Ze śmietaną? Z dżemem? NIE! Ze śmietaną . . .  koperkiem i ogórkiem! Do przygotowania tych niezwykle smacznych i oryginalnych gofrów zainspirował mnie przepis znaleziony na blogu Addio pomidory. Ja podałam gofry z jogurtem koperkowo-ogórkowym. Rześkie i niezwykle smaczne połączenie

KUCHARNIA
KOPEREK, SZCZYPIOREK, PIETRUSZKA ...SOS 128

rześki. Ma jedną wadę - za szybką znika:) Gorąco polecam!  Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile.    SKŁADNIKI 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek pietruszki 2-3 jajka ugotowane na twardo 1-2 łyżek musztardy 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego sól, pieprz do smaku

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania