koperek - 3011 przepisów (strona:118/201)

"Twarożek" ryżowy, Szafa Party w Spinie 139

smakuje następnego dnia. Oryginalnie wegański – tutaj zastąpiłam jogurt sojowy naturalnym. Przepis stąd . Składniki: 1 filiżanka płatków ryżowych ¾ filiżanki wrzącej wody 2 łyżki oleju 2 łyżki jogurtu naturalnego lub sojowego koperek, szczypiorek, cebula sól, pieprz Zalej płatki wodą, odczekaj pół godziny. Zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.  A w najbliższym czasie będzie

Qlinarnie i Qlinarnie
Zimowy obiad wegański III, Billy Elliot 169

suszonych śliwek 1,5 filiżanki wody 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę kilka kropel octu balsamicznego lub soku z cytryny kilka kropel sosu sojowego sól, pieprz, ostra papryka koperek Namocz śliwki na noc w wodzie. Ugotuj owoce w tej samej wodzie (około 10 minut). Dodaj resztę składników i gotuj na małym ogniu kilka kolejnych minut, aż sos zgęstnieje. Zblenduj

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa warzywna z koprem włoskim 222

marchew 1 łyżeczka  nasion kopru włoskiego 3 łyżki oliwy z oliwek ½ cebuli ok.1 litr bulionu warzywnego ostra papryka /do smaku sól i pieprz /do smaku świeży  koperek lub majeranek /do dekoracji Wykonanie: -Warzywa obrać, umyć . -Kapustę poszatkować, marchew pokroić  w plastry, ziemniaki w kostkę, koper  w plastry. -Do garnka wrzucić  marchew, ziemniaki, seler i kapustę

Zakamarki mojej kuchni
Wątróbka pieczona w piwie podana na jabłku z sałatką z jarmużu i czerwonej kapusty. 155

pieprzymy i podlewamy octem z wina musującego (opcjonalnie skrapiamy cytryną), dodajemy cukier. Podsmażamy kilka minut. Wątróbkę układamy na jabłku. Dodatkiem mogą być ziemniaki. U mnie puree ze śmietaną i koperkiem. Dodaję w trakcie konsumpcji - smak jabłka, które pobrało aromat piwa, bezcenne

BaRepas
Pomidor, jajko, cebulka. Szybka smaczna sałatka do obiadu i na grilla. 388

tania. Poza sezonem grillowym pasuje świetnie na wszelkie imprezy do mięs i wędlin.  A także na zwykłe śniadanie :) Składniki - pomidory 3 duże szt. - jajka 2 szt. - cebula - koperek kilka gałązek,lub suszony - majonez, śmietana - sól, pieprz, czosnek mielony Wykonanie Jajka ugotowane na twardo, sparzone, obrane ze skórki pomidory kroję w średniej wielkości kostkę, cebule w piórka. Doprawiam do smaku

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa ogórkowa .Klasyczna z kiszonych ogórków zabielana śmietaną. 197

warzywa są już miękkie dodaję starte ogórki, gotuję jeszcze jakieś 10 minut, do zupy dolewam ok. pół szklanki wody z ogórków, doprawiam majerankiem, zabielam zahartowaną śmietaną. Na koniec dodaję koperek. Wyłączam gaz i zostawiam zupę na ok. pół godziny, jest dużo lepsza jak się przegryzie :) a najlepsza na drugi dzień. Ogórkowa u mnie w domu smakuje najlepiej z ryżem ( osobno

Kuchnia z widokiem na ogród
Barszcz czerwony czysty (na zakwasie) 202

zakwas. Zagotowujemy. 3. Barszcz doprawiamy mielonym kminkiem, octem, solą i suszonym majerankiem. Dodajemy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki. 4. Barszcz podajemy z ugotowanymi ziemniakami oprószonymi siekanym świeżym koperkiem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Wyśmienita surówka na 4 talerze 2595

musztardy (z własnej roboty ) sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałaty myjemy rozkładamy na papierowym ręczniku i delikatnie odciskamy z wody.Wszystkie składniki na sos mieszamy dodajemy posiekany koperek. Jabłko i gruszkę myjemy kroimy w plasterki podsmażamy na rozgrzanym maśle z obu stron, posypujemy kardamonem i odstawiamy do wystudzenia. Rozkładamy sałatę na talerzach, skrapiając sosem, posypać pokrojoną

kgwjanczewo
Sałatka z wędzonym łosiem i suszonymi pomidorami w koperkowo-musztardowym dressingu 316

dressing: 1/2 łyżeczki drobnego cukru 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy 1 łyżka octu jabłkowego 3 łyżki oliwy /może być z zalewy z suszonych pomidorów/ 3 łyżki posiekanego koperku Sałatę umyć, osuszyć, porwać na małe kawałki. Mozzarellę pokroić w kostkę, pomidory wyjąć z zalewy, podzielić na mniejsze kawałki, łososia w miarę potrzeby również podzielić na mniejsze cząstki. Całość połączyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zapiekanka ziemniaczana 198

mielonego - 1/2 puszki kukurydzy - 1/2 puszki fasoli czerwonej - 350 g sera żółtego sos: - 1/2 małej śmietany - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1/2 pęczka szczypiorku - 1/2 pęczka koperku - 1 szklanka bulionu - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, czosnku granulowanego, mielonego kminku, papryki słodkiej, papryki ostrej - szczypta białego pieprzu, przyprawy do karkówki, majeranku i soli Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy

Zainspirowana w kuchni
Krem z batatów i serka topionego 136

seler- 1/2 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * serek topiony śmietankowy- 4 szt. * koncentrat pomidorowy- 1 czubata łyżka * suszona papryczka chili- po 1,5 łyżeczki * sól, pieprz, koperek- do smaku * olej do smażenia Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler oraz bataty i zagotować. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na oleju i przełożyć do do garnka

Kraina Miodem Płynąca
Pizza i sos czosnkowy 227

elektrycznym pizza piecze się dużo szybciej!  Z termoobiegiem przy 250 stopniach nawet 5 min!   Przepis na sos czosnkowy: łyżka śmietany, łyżka majonezu, ząbek czosnku (przeciśnięty oczywiście) szczypta koperku szczypta soli

W kuchni bez szafek
Małże gotowane w białym winie. 196

ważny. Po tym czasie przekładamy małże na talerz, a te które się nie otworzyły również należy wyrzucić. Następnie lekko skrapiamy je wywarem  i gotowe! My udekorowaliśmy je jeszcze koperkiem ale możecie do tego użyć pietruszki lub kolendry! SMACZNEGO

Wspólne smaki
Pstrąg marynowany 171

pangi, płoci, żabnicy czy węgorza ), mam z czego wybierać.Ostatnio na naszym stole gościł pstrąg. Utarło się, że to ryba na grilla. Z dodatkiem masełka czosnkowego, albo cytryną i koperkiem smakuje wybornie i ja z reguły tak właśnie ją robię, no ale z tym trzeba poczekać do Wiosny :) Poradziłam  więc sobie inaczej i upiekłam go tradycyjnie na patelni. Najpierw

Gosia gotuje
Opieńki w śmietanie na zimno 216

mnie, przygotować sobie w kilkanaście minut pyszny obiad. Polecam. Składniki: 1 słoik 0,7 l solonych, lekko ukwaszonych opieniek 1 duża cebula 300 ml gęstej, kwaśnej śmietany kilka gałązek koperku sól do smaku ziemniaki z wody, ilość wg uznania  Sposób wykonania: Grzyby przełożyć na sitko i spłukać letnią przegotowaną wodą. Bardzo dokładnie odsączyć i przełożyć do miski. Cebulę pokroić

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania