kawałeczki oraz posiekaną natkę pietruszki. Ja dałam natkę pietruszki kędzierzawej więc tylko porwałam ją na małe kawałeczki. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać, całość skropić oliwą. Sałatkę podawać przybraną kwiatkiem nasturcji i lekko oprószoną świeżo mielonym kolorowym pieprzem
Monia miesza i gotujeWiosna jest piękna, soczysta i kolorowa. Wszystko wokół kwitnie i można cieszyć się świeżymi kwiatami, szukać wiosennych grzybów i czerpać z natury dużo inspiracji. Dzisiejsza sałatka powstała bardzo spontanicznie, po jednym z leśnych, wiosennych spacerów. Często wracam z lasu z jakimiś skarbami. Grzyby, zioła, jadalne kwiaty - korzystam z darów natury kochając ją i szanując. Wykorzystałam zebrane fiołki, zarówno(...)czarek austriackich 1 jajko kurze 2-3 łyżki grzanek chlebowych 2-3 łyżeczki oleju z pierwszego tłoczenia - użyłam z pestek słonecznika do smaku - sól, pieprz Jak zrobić sałatkę z fiołkami i czarkami? Jajko ugotowałam na twardo, schłodziłam, obrałam. Jak gotować jajka na twardo? Sałatę, gwiazdnicę i fiołki opłukałam w zimnej wodzie. Osuszyłam. Z gwiazdnicy poobrywałam tylko górne, najbardziej
Smaczna PyzaOd dziecka jadałam buraczki w barszczu, zasmażane lub marynowane. Ta sałatka to nowość, która mi posmakowała i którą podpatrzyłam na stronce „SmakowiteDania” ( filmik
Kulinarne S.O.S.jeszcze przetworów warzywnych nie robiłyśmy, więc póki co przedstawiamy przepis archiwalny (bo chyba sprzed 3 lat), ale wciąż aktualny ;-) Takie kolorowe pikle robimy co roku, właśnie z tego przepisu. Warzywa ze słoików świetnie sprawdzają się w zimie do sałatek, lub jako zakąska. Warto już dziś pomyśleć o długich zimowych wieczorach i przemycić w słoiczkach trochę słońca i kolorów
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałatka z kurkami, suszonymi pomidorami i sosem musztardowo-konopnym to pomysł na pyszne sezonowe danie. Chrupiąca kolorowa sałata, kurki smażone z czerwoną cebulą, suszone pomidory i pyszny sos przygotowany z oleju konopnego RAW z dodatkiem musztardy francuskiej i miodu. Ta pyszna sałatka nie jest trudna w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu. Warto ją przygotować, bo sezon na kurki
My Chcemy Jeśćgreckie suchary paximadi oraz ciekawe warzywa - fasolnik chiński, karczochy, okra, a ostatnio kalafior romanesco . A co do tego wszystkiego ma dzisiejsza sałatka? :) Gdy zamawiałam przez Internet owego kalafiora romanesco , dorzuciłam do koszyka jeszcze kolorowe buraki, bo zawsze chciałam ich spróbować. Są to buraki żółte oraz buraki Chioggia, posiadające w stanie surowym piękne różowo-białe pasy. Niestety po upieczeniu(...)który z powodzeniem będziecie mogli powtórzyć ze zwykłymi burakami. O tej porze roku szczególnie polecam młode buraki kupowane razem z botwinką. ➤ Spróbuj także: pesto bazyliowe według metody włoskich babć sałatka z bobu z pesto z orzechów włoskich makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią makaron z pesto pistacjowym i łososiem Pieczone buraki w połączeniu z pistacjowym pesto i serem smakują
Chilli Czosnek i OliwaZdrowo i kolorowo!, to jest to co lubię na talerzu :). Fantastyczna mieszanka, w dressingu bazyliowym. Składniki: 7 dużych rzodkiewek 7 ogórków kiszonych 3 jaja kilka liści zielonej sałaty saszetka oleju kujawskiego z bazylią kilka gałązek koperku 3-4 plastry mango sól pieprz 1. Jaja ugotować na twardo, ostudzić i pokroić część na połówki, a część w drobną kostkę. Ogórki pokroić(...)plastry. Na płaskim talerzu ułożyć liście sałaty, wypełnić rzodkiewkowo - ogórkowym nadzieniem, na każdym liściu położyć pół lub ćwierć jajka oraz plaster mango. Koper drobno posiekać i posypać po wierzchu.3. Sałatkę wykańczamy dressingiem z oleju kujawskiego o smaku bazylii. Podajemy z pieczywem. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Apetyczna babeczkabył w swoim żywiole. :) Nazbierał troszkę na zapas, zatem musiałam zrobić z nich coś pysznego i tak właśnie powstał pomysł na sałatkę, którą Wam dziś prezentuję. Składniki na sałatkę: 1 opakowanie polędwiczek z kurczaka (400 gramów) lub duża pierś z kurczaka 1 opakowanie mieszanki sałat 1/2 opakowania młodego szpinaku 8-10 kolb młodej kukurydzy 4 jajka 3 małe czerwone(...)mięsa: 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku świeżo zmielony kolorowy pieprz sól do smaku oliwa z oliwek Składniki na sos do sałatki: 1/2 cytryny 1 limonka oliwa z oliwek Wykonanie: W pierwszej kolejności zamarynuj mięso w oliwie oraz podanej mieszance przypraw, czosnku, cebuli i tymianku. Przykryj folią
Garniec Magalietylko na grilla. Składniki: 1 sałata lodowa 1 mały słoiczek czarnych oliwek 1 zielony ogórek cebulka dymka 1 czerwona papryka kolorowe koktajlowe pomidorki Sos: 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka octu z białego wina 1 łyżeczka przyprawy do sałatek 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta cukru sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Sałatę pokroić w szerokie paski. Oliwki i pomidorki pokroić
Kuchnia domowa AniSałatka z zielonymi pomidorami... Robienie przetworów to nowość w mojej kuchni, przyznam że bardzo mi się spodobało robienie kolorowych słoiczków na zimę. Teraz już wiem, że będzie to coroczną tradycją. Jest to wydłubany ze starego zeszytu przepis od babci. Ta słodko kwaśna sałatka jest idealna to ryby ale także do innych dań. Składniki: 2 kg kapusty
Pelusiowa Kuchniaminerałów oraz działających przeciwzapalnie flawonoidów to tylko niektóre z zalet selera naciowego Tym razem Lulu przygotowała dla Was wspaniałą i prostą do wykonania sałatkę / surówkę z selera naciowego. Składniki 1 seler naciowy 1 duże, kwaśne, kolorowe jabłko 1 łyżeczka cukru majonez i gęsty jogurt w proporcjach 1:1 - ilość wg własnych preferencji opcjonalnie 1 mała pigwa starta na drobnej(...)dodajemy pigwę, to należy ją zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Majonez mieszamy z gęstym jogurtem w proporcjach 1:1 Dodajemy cukier i mieszamy wszystkie składniki. Zaletą tej surówki / sałatki jest to, że na drugi dzień jest tak samo chrupiąca i smaczna Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPozostając w tematyce sałatek dziś propozycja, która z powodzeniem uświetni wielkanocny stół! Nie tylko świeżo i kolorowo wygląda ale raczy nasze podniebienia wyjątkowym smakiem szynki parmeńskiej, prażonych ziaren słonecznika, soczystych pomidorów, intrygujących ciemnych oliwek i delikatnej mozzarelli. Pomysłem podzieliła się ze mną Iza - kreatorka dobrego smaku i estetycznej wizualizacji potraw a jednocześnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDoskonała na kanapki lub jako dodatek do obiadu 2 kg ogórków 2 czerwone papryki Ogórki należy porządnie umyć i zetrzeć bez obierania skórki na cienkie
Kolorowa kuchnia Elki