dzień dzisiejszy proponuję lekką sałatkę owocową z dostępnych owoców. Jest pyszna i dodatkowo kolorowa, a wiadomo najpierw „jedzą” oczy. Składniki: 3 jabłka 2 mandarynki 1 pomarańcza 1 kiwi 2 śliwki ( takie duże ) Kilka winogron ½ owocu granatu Likier bananowy Płatki migdałów Wykonanie: Jabłka, pomarańczę, mandarynki, kiwi obieramy i kroimy na większą kostkę. Ze śliwek usuwamy pestkę i również kroimy. Winogrona(...)przekrawamy i pozbywamy się pestek. Pokrojone na mniejsze kawałki dodajemy do sałatki. Granat kroimy na połowę i nad miską z sałatką wystukujemy wnętrze granatu. Całość mieszamy. Przed podaniem polewamy likierem bananowym i posypujemy płatkami migdałów. Pycha. SMACZNEGO
Smaki EwyKolejna letnia, kolorowa propozycja sałatkowa. Soczysta, bardzo orzeźwiająca, idealna na upalne dni. Jeżeli lubicie sałatki z owocowym akcentem, zapraszam również po przepis na SAŁATKĘ Z TRUSKAWKAMI, SAŁATKĘ Z POMARŃCZĄ oraz SAŁATKĘ Z GRUSZKĄ Składniki (2 porcje): Sałatka: 1 plaster (300 g) arbuza bez pestek 2 garści rukoli 1/2 ogórka 1/4 czerwonej cebuli 10 czarnych oliwek 1 plaster
Fitsweet.meŚniadanie nie zawsze musi składać się z kanapki czy płatków, jak to zazwyczaj wszędzie bywa:) Warto poświęcić pięć minut dłużej i zjeść zdrową, pożywną sałatkę, jeśli mięso ugotujemy dzień wcześniej. Smacznie, zdrowo i kolorowo... Składniki: filet z piersi kurczaka, kawałek arbuza, 2 brzoskwinie, miks sałat, jajko ugotowane na twardo, 3 łyżki jogurtu(...)naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki konfitury rokitnik z pomarańczą (użyłam Greek Trade), sól himalajska, pieprz kolorowy świeżo mielony. Przygotowanie: Filet z kurczaka umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ostudzić i pokroić na małe kawałeczki. Na talerzu rozłożyć miks sałat oraz pokrojonego kurczaka. Jajko oskubać i pokroić w kostkę. Brzoskwinie obrać
Z miłości do słodkościSałatka gyros jako klasyczna kompozycja smaków jest chyba znana każdemu. Kolorowa szklana miseczka, a w niej warstwami poszczególne składniki. Dzisiaj zapraszam na wariację gyrosu. Całość dla odmiany w sosie chrzanowym i już ja pierwszy rzut oka wygląda zupełnie inaczej i w rzeczy samej inaczej też smakuje. Sałatka gyros z serem, cebulką i sosem chrzanowym SKŁADNIKI : 500 g fileta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioliwek z papryką oraz chilli z młynka, do tego lekka goryczka świeżej bazylii: fioletowej i zielonej, a wszystko to przełamane słonym smakiem sera. Ta kolorowa mieszanka smaków i składników to wg mnie udane połączenie! Sałatka jest zgodna z zasadami diety 3D, za sprawą chili i listków bazylii. Wersja tak przygotowanej sałatki z farfalle to przepis jaki dopasowałam do wymagań
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPorcje 1 Omlet na śniadanie? Czemu nie! Wystarczy kilka prostych składników i pożywne, zdrowe śniadanie gotowe. Przedstawiam Wam kolorowe fit śniadanie inspirowane włoską kuchnią i znaną wszystkim sałatką Caprese. Świeże i pożywne jajka, kilka skąpanych w letnim słońcu pomidorków, śnieżnobiała mozzarella i cudownie pachnąca bazylia. Wspaniałe śniadanie w pięknych kolorach mijającego lata jak i rozpoczynającej się barwnej jesieni(...)Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min Ingredients 2 jajka 6 sztuk kolorowych pomidorków koktajlowych 6 sztuk mini kulek mozzarelli 4 liski świeżej bazylii 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony kolorowy pieprz sól do smaku Instructions Do miseczki
Wędrówki po kuchniWiosna, wiosna ... ach to Ty ! Czy Wam też w duszy gra ? Jeśli tak samo jak ja szukacie pomysłów na lekkie, wiosenne, kolorowe i zdrowe dania, to mam dziś dla Was pyszną sałatkę. Sałatka jest dość pożywna, także z powodzeniem może stać się Waszym drugim śniadaniem lub kolacją. Składniki: nieduży brokuł 2 pomidory ( lub garść pomidorków koktajlowych ) 1/2 czerwonej cebuli
kolorowotorcikowoDziś mam dla Was kolejną pyszną sałatkę, jadłam ją ostatnio zamiast obiadu ;) Zachwycił mnie ten kolorowy buraczek, który udało mi się kupić na Wrocławskim Bazarze Smakoszy, skomponowałam go z chrupiącą kalarepą, czerwoną quinoą i tzw. polskimi kaparami, czyli marynowaną nasturcją. Do tego kilka liści czerwonego szczawiu i wędzony łosoś (najlepiej dziki pacyficzny, lub z hodowli ekologicznych), bazę stanowi sałata masłowa(...)wszystko polałam sosem winegret. Składniki: pół szklanki czerwonej ugotowanej quinoy pół główki sałaty masłowej 1 kolorowy burak 2 plastry kalarepy 1 opakowanie wędzonego łososia BIO 2 łyżki marynowanych owoców nasturcji kilka liści czerwonego szczawiu 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego pół łyżeczki musztardy Dijon pieprz sól Wykonanie: Sałatę rwiemy na 2 talerze, posypujemy quinoą, dodajemy szczaw, plasterki
Quinoa Raz!Klasyczny winegret delikatnie podkręcony miodem. I dealnie pasuje do lekkich, letnich sałatek przygotowywanych n a bazie zielonych sałat i kolorowych warzyw czy owoców. P rosty w przygotowaniu, nie wymaga wymyślnych składników. M ożna przygotować większą porcję i przechowywać p rzez kilka dni w lodówce. Składniki: 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka soku
Moja kraina smakówWszystkie receptury ciekawe i zachęcające do wypróbowania, mnie najbardziej spodobały się gołąbki w botwince - niby tradycyjne daniem, a jednak odrobinę inaczej podane oraz kolorowa zupa cygańska i żeberka z suszonymi morelami. Ciekawie zapowiada się także sałatka z cukinii i pomidorów oraz rolada naleśnikowa z warzywami. Kolejna część to przepisy Grzegorza, te zadowolą fanów bardziej zdecydowanych smaków, pojawiają się również
Cynamonowe szczęściepieczona pierś z kurczaka z dodatkiem komosy ryżowej i surowych warzyw, z lekkim sosem jogurtowym. Zdrowe jedzenie – to takie proste! Buddha Bowl to nie każda kolorowa miska owoców, jogurtu, musli czy matematycznie ułożona sałatka którą widzicie w social media – ten bardzo zdrowy trend rozpoczął się w 2016 roku od publikacji książki „Buddha’s Diet: The Ancient
Karo in the Kitchensałatka która wymyśliłam ostatnio-okazała się naprawdę pyszna,wszystkie składniki super do siebie pasowały ,spokojnie możecie ją również wymieszać i podać jak nie lubicie warstwowych sałatek-tylko w ten sposób podana fajnie i kolorowo się prezentuje -polecam przepis znajdziecie tutaj Niemiecka przekąska-pasta serowa Lubicie sery???to spróbujcie mojej pasty serowej z trzech serów, piwa i czerwonej cebuli
Swojskie jedzonkopóźniej równie smutno konsumuję na przerwie. W przeciągu ostatnich miesięcy starałam się rozświetlić grobową atmosferę lunchu i kanapkę zastąpić smaczniejszą alternatywą. Moimi osobistymi faworytami są sałatki. Kiedy mam siły wieczorem to przygotuję sobie kolorową (i zdrową!) przekąskę, a rano […] Artykuł 6 pomysłów na lunch do pracy pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeCześć :D Czasami fajnie odmienić sobie domowe menu na coś fit. Taka właśnie jest sałatka z tuńczykiem. Lekka, pożywna i przede wszystkim kolorowa i smaczna. Głównymi jej zaletami są: prostota i pyszny tuńczyk Princes. Córka bardzo się ucieszyła, że w końcu wymyśliłam coś lżejszego, mi w sumie też brakowało tak kolorowego posiłku. Do zrobienia sałaty z tuńczykiem potrzebowałam: * gotowy
Pieprzyć z FantazjąMoja Książka Kucharska Wielkanoc smakuje domowym żurkiem lub barszczem białym, kolorowymi babkami i mazurkami, aromatyczną kiełbasą i pysznymi sałatkami...a jeśli o sałatkach mowa, to polecam przepis na sałatkę śledziową z marynowaną papryką i czerwoną cebulą. Pycha! :) Świąteczna sałatka śledziowa z marynowaną papryką i czerwoną cebulą - wypróbowany przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: ok. 5 filetów śledziowych marynowanych
Moja Książka Kucharska