Polski świąteczny stół wcale nie musi być zastawiony sałatkami z majonezem, makaronem. Można to łatwo obejść i podać rodzinie kolorową sałatkę w odchudzonej wersji. Wszyscy zapewne kojarzą „sałatkę gyros” – postanowiłam trochę zmienić przepis i stworzyć coś równie pożywnego ale przy tym dużo lżejszego. Nie znajdziecie tu majonezu, a jedynie odrobinę oleju do usmażenia kurczaka i odrobinę
Eat me! Fit me!Warstwowa sałatka z brokułem i kurczakiem w sosie czosnkowym – to wyjątkowo pyszna, kolorowa sałatka, która idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy czy kolację. Szybko się ją przygotowuje i bardzo ładnie wygląda. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek, jeszcze nie spotkałam osoby, której by nie smakowała. Grillowany, aromatyczny kurczak nadaje sałatce wybornego smaku. Choć jeśli nie mamy możliwości
e-PrzepisyKulinarneLekka, kolorowa sałatka idealna na wiosenne śniadania, kolacje lub jako dodatek do kiełbasy i mięsa z grilla :) Składniki na 2 porcje: kilka garści roszponki 1/2 kostki sera feta 1 papryka pomarańczowa 10 kolorowych pomidorków koktajlowych 3 kromki ciemnego pieczywa szczypiorek dressing: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka białego octu balsamicznego 1 niepełna łyżka ksylitolu lub cukru mieszanka ziół
Ze smakiem i z pasjąUwielbiam przygotowywać sałatki, kolorowe, ze świeżych, soczystych warzyw, pełne witamin i smaku! To dla mnie idealna opcja, kiedy mam niewiele czasu na przygotowanie posiłku. Możliwości, dodatków i połączeń smakowych jest tyle, że trudno tu o nudę. Jeśli podstawą będą świeże warzywa i zielone liście to dostarczymy sobie mnóstwa zdrowych składników. Dorzućmy do tego coś co sprawi, że całość(...)łatwiej możemy kierować się kolorami, czyli wybierać takie warzywa, żeby na naszym talerzu było jak najbardziej kolorowo - różnokolorowe papryki, ogórek, czerwona cebula, pomidory, marchewka, kukurydza, buraki, szpinak, jarmuż i inne zielone liście. 2. Dodatek, który dostarczy białka, a tym samym sprawni, że sałatka będzie sycąca i pożywna. Może to być jajko, tofu, kawałki ryby czy chudego mięsa. Mogą to być
HealthyCreationstylko robi się cieplej na dworze, przygotowuje kolorowe sałatki, które z powodzeniem można podać na obiad. Są bardzo syte, zdrowe i zawsze kolorowe. Dzisiaj znalazłam w szafce resztę komosy ryżowej, która znana jest także pod nazwą quinoa. Pierwszy raz jadłam taką komosę ryżową w Brukseli, w śródziemnomorskiej restauracji Colmar kilka dobrych lat temu. Dzisiaj przedstawiam mój przepis(...)Sama quinoa ma lekko orzechowy smak, więc spokojnie można przygotować z jej wykorzystaniem wiele różnych kompozycji smakowych. Pamiętajcie o zasadach gotowania, na 1 porcję komosy ryżowej 2 porcje wody. Sałatka z komosą ryżową i pomidorkami koktajlowymi / 2 porcje Składniki: 150 g komosy ryżowej białej 3 liście kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej cebuli 1/2 pęczka natki z pietruszki 6 pomidorków koktajlowych
Moja smaczna kuchniaSmaczna, kolorowa sałatka. Lekko słodkawa. Miałam w domu granat, dodałam więc jego pestki do sałatki. Okazało się to bardzo dobrym pomysłem. Ich kwaskowy smak dobrze kontrastuje z pozostałymi, słodkimi składnikami. Użyłam też gotowych, już ugotowanych buraczków. To znacznie skróciło przygotowania. Bataty ugotowały się w czasie gdy kroiłam buraczki i cebulę. Sałatkę dobrze jest przygotować trochę wcześniej, aby składniki
Stare GaryUwielbiam sałatki więc latem robię ich bardzo dużo. Dziś zapraszam na bardzo szybką, kolorową sałatkę z szynką, papryką i kukurydzą. Taką sałatkę śmiało możecie przygotować na grilla czy rodzinną imprezę. Składnik: 1/3 główki sałaty lodowej 250 g szynki pęczek rzodkiewki 1 ogórek zielony 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1 mała cebula majonez+jogurt
magiczna kuchnia Kasidobra nawet na stres więc czemu jej nie połączyć z innymi równie smacznymi składnikami w pysznej sałatce. Polecam na śniadanie ale i obiad tak podany to zbilansowany posiłek. Kolorowa sałatka z rzepy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLetnia, kolorowa sałatka owocowa z arbuzem, jeżynami i miętą. Bardzo prosta (tylko 4 składniki) i szybka w przygotowaniu. Połączenie arbuza z miętą i sokiem z limonki daje maksymalne orzeźwienie tak potrzebne w te gorące dni :) Polecam! Składniki: ćwiartka arbuza kilkanaście sztuk jeżyn garść mięty sok z 1/2 limonki Arbuza pokroić na kawałki. Pozbawić pestek. Miętę porwać na kawałki. Wycisnąć
Moja Galeria SmakuUwielbiam takie szybkie i kolorowe sałatki na wiosenne i letnie kolacje. Są lekkie, smaczne, a po ich zjedzeniu przepełnia mnie jakaś taka pozytywna energia. Porcja witalności i witamin. Najprostsza sałatka jaką znam, lubię i zawsze mi wychodzi (czytaj wychodzi każdemu niezależnie od kulinarnych umiejętności) to tzw sałatka grecka. Grecka bo dorzucamy do niej ser grecki, czyli fetę. Ale wcale
MODA NA BIOkuchnię omijam szerokim łukiem Coś tam jednak przygotowuję… Sałatka z soczewicy, brokułu i granatu to pomysł na zdrowy, bezmięsny i kolorowy posiłek. Jest to ciekawe połączenie sycącej soczewicy, miękkiego brokułu, chrupkiej rzodkiewki i granatu i aromatycznej natki pietruszki. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam takie połączenie Zapraszam na lekką i kolorową sałatkę z soczewicy, brokułu i granatu Sałatka
UgotujmyTo.plDziś na blogu kolejna letnia i kolorowa sałatka, która cieszy również ucieszy nasze oczy. Muszę przyznać, że do tej pory nie jadłam jeszcze kwiatów nasturcji. Wypatrzyłam je na straganie i postanowiłam spróbować i skomponowałam taką oto sałatkę z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji. Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Proporcje na 3-4 porcje
Kulinarne przygody GatityWiosenna sałatka warzywna doskonałe pasuje jako samodzielne danie i jako dodatek do dań mięsnych. Kolorowa sałatka sprawdzi się na na co dzień i na niejednej imprezie. Można ją przygotować na przykład na zbliżający się Dzień Matki zarówno dla swojej mamy jak i dla dzieci
Przepisy KulinarneLekka, zdrowa, fit sałatka kolorowa. Dressing na bazie oleju rzepakowego, świeżego czosnku niedźwiedziego został przygotowany i do sałatki podany. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego, należy go używać do przygotowywania dressingów, dzięki temu sałatki będą zdrowsze i smaczniejsze". Składniki: na 3 -4 porcje ½ główki sałaty lodowej, ½ świeżej papryki czerwonej, 1 łodyga
Moniki Smakołykiocet balsamiczny musztardę francuską zioła i przyprawy wszystkie składniki sosu wymieszałam Polałam nim sałatkę. I tak to z jednego wędzonego udka powstała na kolację pyszna i kolorowa sałatka. Smacznego! Niestety z przyczyn technicznych (i własnej pomyłki) zdjęcia do poszczególnych etapów sałatki uległy "zniknięciu" z posta....zostało jedno... końcowe.Przepraszam
potrawyregionalne