płatki śniegu, które rozjaśniłyby te szare dni.Jako, że spędziłam dziś długi dzień na uczelni, a zmęczenie daje się we znaki na kolację lub jutrzejsze zdrowe śniadanie proponuję Wam sałatkę. Kolorową i zdrową. Może ona choć trochę rozjaśni pochmurny, mało zachęcający do czegokolwiek wieczór. Enjoy! Sałatka z jajem i serem lazur- kilka liści sałaty lodowej- pomidorki koktajlowe - 4 sztuki
Sajkofanka smakuKolejna pyszna i kolorowa sałatka. Tym razem połączyłam grillowanego kurczaka z granatem i pomarańczą. Trochę koloru na talerzu przyda się w ten pochmurny dzień.składniki:1/2 główki sałaty lodowej450 g piersi z kurczaka (3 nieduże pojedyńcze piersi)1 mały granat1 duża pomarańcza50 g orzeszków piniowych Piątnicasól,pieprzolejsok z cytrynyPojedyncze piersi rozkroić wzdłuż na dwa płaty. Każdy kawałek oprószyć
Monia miesza i gotujePyszna kolorowa sałatka, idealna na wiosenne dni. Zielone listki szpinaku, różowy grapefruit, chrupiąca ciecierzyca, plasterki rzodkiewki, oblane czerwienią pomidory, orzeźwiający ogórek, pestki dyni, a to wszystko zanurzone w doskonałym pesto z liści rzodkiewki. Samo zdrowie i wiosna na talerzu :)!Składniki:kilka garści liści młodego szpinaku (typu baby)1 grapefruitszklanka prażonej ciecierzycy (z tego przepisu)pęczek rzodkiewkikilka małych ogórkówgarść pomidorków
Food SquareDzień dobry moja propozycja na pierwszy dzień wiosny to lekka, kolorowa sałatka - taki nowoczesny sposób na podanie tradycyjnie wyrabianego sera. Wszyscy, którzy śledzą Cynamonowe na facebooku wiedzą, że w ubiegłym tygodniu dostałam smakowity krążek sera z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec . Ser koryciński to dojrzewający ser wytwarzany tradycyjnie na Podlasiu i co ważne zawierający tylko niepasteryzowane mleko sól
Cynamonowe szczęścieprzynosił do biura własnoręcznie robioną sałatkę. Ponieważ lubi eksperymentować, prawie zawsze było to coś nowego. Zainteresowanie pracowników sprawiło, że założył bloga, na którym zamieszczał zdjęcia swoich zdrowych i kolorowych sałatek lunchowych. Blog odniósł sukces umożliwiający wydanie “Sałatlove”. Kolejnym krokiem był projekt śniadanie. David pochodzi z kraju, gdzie na śniadanie je się kawę i słodką bułę – czy może więc(...)razem przez 2 lata. Jego celem było, żeby każdego dnia zjeść coś, co będzie zdrowe, pochodzące z nieprzetworzonych składników, lekkie, żeby nie mieć uczucia ciężkości, gdy zaczynamy dzień, kolorowe, na tyle proste i szybkie, żeby można było przyrządzić to w biurze i każdym innym miejscu i żeby mogła to zrobić osoba, która nie umie gotować. Każde śniadanie
Ugotowane pozamiataneBarszcz czerwony czysty(wigilijny) Vol Au Vent, czyli francuskie paszteciki Sałatka jarzynowa Szaszłyki z jabłkiem w szynce Rolada z łososiem na szpinaku Szaszłyki z melonem i szynką Kolorowa sałatka jarzynowo-warzywna Roladki z cukinii Pomidorki koktajlowe z mini mozarellą Pieczarki faszerowane Sałatka z selera naciowego Sałatka z szynką, brokułem i mandarynką Sałatka z pieczarkami Sałatka na każda
Kuchnia u Krysibardzo lubię i z przyjemnością dodałam go do sałatki ;) Całkiem przypadkowo, bo składniki dobierane były na zasadzie "co lubię to dorzucę", wyszła bardzo smaczna i kolorowa sałatka. Po przeliczeniu kalorii, mimo kabanosa, wcale nie wyszło ich tak dużo, albowiem tylko 295kcal na porcję. Z podanych składników wyszły 3 porcje. Ja swoją sałatkę jadłam na obiad, z dodatkiem 3 sztuk
Czerwona PorzeczkaDziś przepis na bardzo prostą, kolorową sałatkę z mnóstwem różnych warzyw. Idealne na śniadanie, lunch lub kolację. Wzbogacona o jajko, które oczywiście można też pominąć i dodać np. więcej awokado, które doskonale syci. Wiosną, kiedy w końcu pojawiają się świeże warzywa takie sałatki smakują zawsze najlepiej. Składniki: kilka liści zielonej sałaty 1 pomidor 1 ogórek 1/3 dojrzałego awokado
Healthy food explorermusi to być sałatka jarzynowa ! Do przygotowania tej sałatki wystarczy nam świeża rukola, jajka ugotowane na twardo, sos tatarski , pomidorki, ogórek, rzodkiewka i ziarna czarnuszki. Taką kolorową sałatkę przygotujecie błyskawicznie. Ta sałatka będzie doskonałym pomysłem na lekkie i trochę inne świąteczne śniadanie. Sałatka świąteczna z jajkiem: W czasie kiedy zagotują się jajka na twardo zdążycie przygotować pozostałe składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmusi to być sałatka jarzynowa ! Do przygotowania tej sałatki wystarczy nam świeża rukola, jajka ugotowane na twardo, sos tatarski , pomidorki, ogórek, rzodkiewka i ziarna czarnuszki. Taką kolorową sałatkę przygotujecie błyskawicznie. Ta sałatka będzie doskonałym pomysłem na lekkie i trochę inne świąteczne śniadanie. Sałatka świąteczna z jajkiem: W czasie kiedy zagotują się jajka na twardo zdążycie przygotować pozostałe składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTweetnij Mam dla Was bardzo sympatyczną i kolorową sałatkę z przełomu zimy i wiosny. Dużo zieleni i witamin na przywitanie wiosny. Klementynki, kiwi i roszponka, które przez całą zimę dzielnie dotrzymują nam towarzystwa (to niekwestionowane królowe sklepowych lad o tej mroźnej porze roku, a przy okazji wnoszą w nią odrobinę słońca). Zestawione razem w sałatce warzywno-owocowej dają
MODA NA BIOponure listopadowe dni najlepsza jest kolorowa sałatka, ta wyjątkowo mi zasmakowała. Jest wesoła i pyszna, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy kilka liści zielonej sałaty masłowej kilka liści czerwonej sałaty lollo rosso 2 plastry małej dyni hokkaido garść owoców granatu garść orzechów włoskich 2 łyżki soku z grantu 3 łyżki oleju z orzechów(...)włoskich 1 łyżka oleju do smażenia kumin świeżo zmielony kolorowy pieprz sól Wykonanie: Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na podłużne plastry, mieszamy z olejem do smażenia, posypujemy delikatnie solą i utartym w moździerzu kuminem. wykładamy papier do pieczenia i wkładamy na blachę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Gdy się zrumieni wyjmujemy i studzimy. Umytą sałatę rwiemy na kawałki mieszamy
Quinoa Raz!Wielkimi krokami zbliża się wiosna. Każdemu z nas brakuje słońca i kolorów. Aby choć odrobinę poczuć wiosny proponuje taką kolorowa sałatkę z porem i wędzonym kurczakiem. 250 g makaronu tortellini z szynką 1 udko wędzone 1 ogórek 2 pomidory 1 por (biała cześć) 1 pęczek rzodkiewki 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej
VioletoweKucharzenieDodaję czosnek gdzie tylko się da, szczególnie dużo go w moich jesiennych i zimowych potrawach aby wzmocnić odporność. Tym razem zrobiłam mocno czosnkową, kolorową sałatkę brokułową. Brokuły lubią czosnek a ja bardzo lubię to połączenie. składniki: 1 duży brokuł 5 jajek 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 150 g żółtego sera, u mnie gouda 5 łyżek majonezu
Monia miesza i gotujeZbliża się wiosna, więc coraz częściej będziemy przygotowywać kolorowe sałatki. A wiadomo, nie ma dobrej sałatki bez dobrego dressingu. Zrobienie sosu do sałatki to dla niektórych alchemia i posiłkują się gotowcami, które ja omijam szerokim łukiem. Dziś prezentuję Wam moje ulubione przepisy na domowe dressingi, a także garść porad, jak przygotowywać sosy i łączyć je z sałatami
Chilli Czosnek i Oliwa