chrupiąca. Zawiera bogaty zestaw warzyw, które doskonale sprawdzają się w sałatkach. Idealna na zimę, szczególnie na szybki obiad po pracy. Składniki: 2,5- 3 kg białej kapusty 1 kg marchwi 1 kg ogórków - najlepiej długich lub gładkich, gruntowych 1/2 kg cebuli białej 1/2 kg papryki - może być kolorowa 1 pęczek natki pietruszki ok. 6 ząbków czosnku 2 łyżki soli(...)litrów przed wymieszaniem. Po wymieszaniu całość zmniejszy się do ok. 5 litrów. Po wymieszaniu lekko uklepać wierzch i odstawić do puszczenia soku na ok 2 godziny. Następnie nakładać sałatkę do słoików, lekko ugniatając całość. Od góry należy zostawić ok 2-3 cm wolnego miejsca. Przed włożeniem do słoika sałatkę należy odcisnąć z soku. Sok z sałatki zlać do garnka
Ze smakiem bez glutenukonkursowe dania i chciałam zdążyć z ich realizacją. Zostało mi ich jeszcze kilka w głowie, ale pewnie będzie okazja, żeby je wykorzystać. Chciałam napisać, że dziś tylko skromna sałatka, przygotowana już jakiś czas temu, ale ona wcale taka skromna nie jest, jako, że większość składników jest trudno dostępna, ale jeśli macie okazję poszukać ich na bazarach ekologicznych, to może(...)naturalnego octu buraczkowego 1 łyżka klarowanego masła świeżo zmielony kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Na 2 talerze wykładamy quinoę, układamy na niej listki portulaki, plastry wędliny z sarny, rukiew wodną. Dodajemy podsmażone na maśle i lekko posolone grzyby nameko, pokrojone na grube plastry śliwki i czarny czosnek. Posypujemy sałatkę orzechami i polewamy dressingiem z octu, oleju lnianego pieprzu
Quinoa Raz!groszek cukrowy, białka jajek, druga połowa cebuli z sosem i na końcu szczypiorek. Wierzch sałatki posypujemy żółtkiem i dekorujemy czymś zielonym np. listkiem bazyli lub szczyptą szczypiorku. Wielkanocne jajka herbaciane po chińsku Wielkanoc może się odbyć bez wielu rzeczy, ale nie bez pisanek i kolorowych jajek. Najlepsze są naturalne barwniki jak łuski cebuli, liście czerwonej kapusty i wędzona herbata
Ugotowane pozamiataneoliwę z oliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie całość dokładnie wymieszać. 7. Sałatkę ułożyć na talerzu według kolejności: makaron, szpinak, zielony groszek, pomidorki koktajlowe, plasterki rzodkiewki, kawałki pstrąga, jajko na twardo. Całość polać przygotowanym dressingiem, posypać posiekanym szczypiorkiem i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Szalona Kuchnia Ewelinyolejem rzepakowym. A wierzcie mi, jest w czym wybierać, zerknijcie tylko do kategorii Sałatki. Z kolei tłusty pasztet może ustąpić miejsca równie aromatycznej, warzywnej wersji z pożywną kaszą jaglaną Wegepasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Dodatkowo niech całe Święta obfitują w świeże, kolorowe warzywa i aromatyczne zioła, które są bogatym źródłem błonnika, doskonale regulują pracę układu trawiennego
Fitsweet.meolejem rzepakowym. A wierzcie mi, jest w czym wybierać, zerknijcie tylko do kategorii Sałatki. Z kolei tłusty pasztet może ustąpić miejsca równie aromatycznej, warzywnej wersji z pożywną kaszą jaglaną Wegepasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Dodatkowo niech całe Święta obfitują w świeże, kolorowe warzywa i aromatyczne zioła, które są bogatym źródłem błonnika, doskonale regulują pracę układu trawiennego
Fitsweet.memały problem - kto i w jakiej postaci je potem skonsumuje? Można zrobić z nich sałatkę, jajka w chrzanie, w sosie musztardowym itd.. Można też skorzystać ze starego holenderskiego przepisu pensylwańskich Amiszów i szybko zamarynować je z buraczkami. Efekt jest bardzo ciekawy. Smaczny i kolorowy. Bardzo smaczny i bardzo kolorowy! :) Zadanie-gotowanie udaje się świętować (oraz rozmyślać o kolejnych kulinarnych
zadanie-gotowanieNigdzie nie jest powiedziane, że tortellini nadaje się wyłącznie do sałatek, doskonałe są też do wszelkiego rodzaju zapiekanek. Ukryte pod warzywno pomidorową pierzynką z dodatkiem sera, stanowią pyszną propozycję obiadową. Zapiekanka syta i łatwa do przygotowania. Polecam! Składniki: 25 dag kolorowych pierożków tortellini 300 ml przecieru pomidorowego 1 bakłażan 1 cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryczka
Wanilia i KardamonMakaron, salami, parmezan, pomidorki... i tak powstała pyszna, włoska sałatka. Do tego sos musztardowy i kolejna inspiracja do konkursu Roleskiego wykorzystana. Świetnie zastąpi obiad, szczególnie kiedy
Corner With RecipesOstatnio przeglądając jakąś starszą książkę z przepisami na sałatki dowiedziałam się, że wzorowałam się na sałatce amerykańskiej. Idealna na sylwestra! U mnie w wersji odchudzonej, bo
Corner With RecipesKolorowa pełna witamin ze wspaniałym olejem z pestek moreli producenta olei zimnotłoczonych Ol'vita -jak się bowiem okazuje to jeden z najzdrowszych tłuszczów, niezastąpiony! jego aromat wspaniale podkreślił smak tej sałatki. Powiem szczerze że nie tylko do sałatek jest rewelacyjny, kropla tego oleju doskonale nawilża dłonie po kuchennych pracach-polecam dla osób dbających o swoje ciało
Wanilia i KardamonKiedy przychodzi wiosna bardzo lubię jak na moim talerzu jest bardziej kolorowo i warzywnie, niz dotychczas. Afrodyzjakiem dla nosa okazują się też zapachy ze świeżo upieczonej bruschetty, która dopełnia w całości smak ( przepis na bruschettę ziołową znajdziecie TUTAJ ). Bardzo fajna lekka sałatka na lunch, czy obiad. Polecam :) Składniki: garść sałat ( roszponka, rukola, lodowa) 5 pomidorków koktajlowych ok 50g szynki wędzonej
ChilliJemySałatka ogórkowo-paprykowa w słodko-kwaśnej marynacie z dodatkiem kurkumy i chilli Składniki: 3 kg ogórków gruntowych (+3litry wody+150g soli do ‘wymoczenia ogórków, by pozbyć się ich goryczki) 1 kg cebuli 5 ząbków czosnku 5 kolorowych papryk Składniki na zalewę: 9 szklanek wody (ok. 2250 ml) 2 i 1/4 szklanki octu(...)kurkumę, gorczycę i sól. Wszystko razem wymieszać i zagotować zalewę. Następnie w większym garnku zalać zalewą ogórki, czerwoną paprykę, cebulę i czosnek.gotować całość przez ok. 5 minut. Gorącą sałatkę nakładać do słoików. Pasteryzować 10 minut. Dla amatorów pikantniejszego smaku do ogórków dorzucić od 1-2 posiekanych papryczek chilli. Smacznego
Aromatyczne Podróżepożywna sałatka z dressingiem na bazie oliwy. Składniki na 1 porcję: kilka liści sałaty lodowej 200 g piersi z indyka lub kurczaka 1/2 awokado 1 łyżka pestek dyni kilka pomidorków koktajlowych 1-2 kromki pełnoziarnistego chleba na grzanki 1 łyżka przyprawy shoarma dressing: 2,5 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego pieprz kolorowy, sól(...)pomidorki, pokrojone w paski awokado i mięso. Posypać grzankami i pestkami dyni. Dressing: Oliwę, miód i ocet jabłkowy dobrze wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polać sałatkę dressingiem
Ze smakiem i z pasjąZupa dyniowa krem z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy
Cztery Fajery