Tweetnij Mam dla Was kolejny pomysł na prostą sałatkę z komosy ryżowej. Przyznam się, że ostatnio moim dzieciom znudził się ryż. Zapragnęły jakiejś odmiany. Tę odmianę i lekki powiew wiosny wniosła na nasz stół właśnie komosa. Bo można ją tak kolorowo (wiosennie) zestawiać z najróżniejszymi warzywami. I odmieniać na tyle sposobów (kulinarnych) ile, tylko dusza zapragnie. Wkroić w nią dowolne(...)warzywa. Doprawić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. I od razu na stole robi się bardzo kolorowo i bardzo wiosennie. Porcja na 4 osoby: Potrzebne nam będą: 2 zielone cytryny, pęczek pietruszki (ewentualnie dodatkowo pęczek kolendry), 200 g komosy ryżowej, 150 g zielonych oliwek, 6 ogórków kiszonych, pomidorki koktajlowe, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Gotujemy
MODA NA BIOzimę Sałatka szwedzka na zimę Ogórki konserwowe na zimę: składniki na 6 słoików 0,5 l : Zalewa: 2 kg małych ogórków gruntowych 1 szklanka octu spirytusowego 10% 6 szkl. wody 1 szklanka cukru 1 kopiasta łyżka soli kamiennej Dodatki: 6 liści laurowych 6 łyżeczek ziaren białej gorczycy 12 szt. ziela angielskiego 6 łyżeczek ziaren pieprzu kolorowego 1 duża marchew(...)myjemy, odcinamy końcówki i wkładamy na godzinę do zimnej, osolonej wody. W tym czasie przygotowujemy słoiki, wyparzamy je i osuszamy. Do każdego słoika wsypujemy po 1 łyżeczce gorczycy i kolorowych ziaren pieprzu, dodajemy po 1 listku laurowym, 2 ziarenka ziela angielskiego. Wkładamy do słoików dosyć ciasno ogórki, dodajemy po 3 plasterki surowej marchewki (zrobiłam z nich ozdobne gwiazdki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka jest bardzo smaczna i bardzo prosta. Zawiera 3 podstawowe składniki: ryż ,pieczarki i por. Przygotowuje się ja więc expresowo... i w takim też tempie znika ze stołu 💗 Składniki: 1 woreczki ryżu ugotowanego na sypko (u mnie 3-kolorowy ryż) ok 250g pieczarek biała część z 2 porów majonez pieprz sól koperek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)Traci wtedy swoją ostrość. W misce mieszamy: ugotowany ryż, usmażone pieczarki, białą część pora, czosnek, koperek i majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i chłodzimy jak większość sałatek w lodówce min. 1h. Smacznego
Walijskie Pichceniełyżeczka bezglutenowej musztardy chrzanowej świeżo zmielony kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i wykładamy na talerz, posypujemy ją plasterkami selera naciowego, czarną quinoą, kawałkami smaczliwki, porwaną na kawałki szynką. Jajka przepiórcze smażymy na oleju rzepakowym, tak aby wyszły jajka sadzone, delikatnie je solimy. Gdy są gotowe, dodajemy je do sałatki. Wierzch posypujemy kiełkami i wszystko polewamy
Quinoa Raz!Dzisiaj mam dla Was pomysł na szybki i fenomenalny w smaku dodatek do obiadu. Kolorowa surówka z czerwonej i białej kapusty jest najsmaczniejsza właśnie w
PatiGotujeKasza Orkiszowa jest mało popularna, ale warto wprowadzić ją do naszego gotowania. Nie będę rozpisywać się o jej właściwościach, a jest ich sporo. Przejdźmy od razu
Zdrowo i kolorowoJak napisałam w temacie, jest to sałatka odważnych. Ciekawe połączenie smaków, dla małych i dużych odkrywców :) Składniki (4 porcje): - 100 g fety - 1 szklanka kuskusu - 1
Corner With Recipes2 duże pomidory1 świeży ogórek ( długi )1 czerwona cebula1/3 szk rzeżuchy1/3 szk posiekanej natki pietruszkisól himalajska do smakuczerwona czubryca ostra do smakupieprz kolorowy do smaku1 saszetka
Ewa w kuchniOd firmy Jamar otrzymałam paczkę z octami i gadżetami. Za którą bardzo dziękuję. Takich kolorowych octów brakowało w mojej kuchni. Dzięki nim będę doprawiać i
Ala piecze i gotujeDzisiaj pokażę Wam bardzo fajną książkę pt. "Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu" autorstwa Magdaleny Gembackiej od Wydawnictwa Publicat . Pozycja dla tych, dla których zdrowa dieta jest istotnym elementem życia. Ale także dla tych, którzy pragną rozpocząć przygodę ze zdrowym odżywianiem. Książka podzielona jest na trzy części. W pierwszej części "Niech(...)główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy z pęczakiem. Sałatki i surówki - pełne świetnych zestawień- tęczowa sałatka, sałatka z grillowanymi warzywami i komosą. Napoje i koktajle - warzywne, owocowe i mieszane pyszności. I wisienka na torcie, czyli desery i wypieki ( i mój hit - piernik buraczany!). Wszystkie potrawy "Kolorowej kuchni roślinnej" są proste w przygotowaniu i , co ważne, sporządzone
Moje Kuchenne RewelacjePyszna i znana sałatka w wersji mini. Wykorzystałam małe pomidorki jakie miałam pod ręką, w różnych kształtach i kolorach. Do tego małe kuleczki mozzarelli i nawet bazylia z maleńkimi listkami. Pomidorki i bazylia z moich upraw. składniki: 700 g małych kolorowych pomidorków 300 g mozzarelli w małych kuleczkach listki bazylii oliwa lub olej z zalewy z suszonych pomidorów(...)Dodać listki bazylii , ja miałam malutkie listeczki jeśli mamy duże to drobno posiekać. Całość skropić oliwą lub olejem i delikatnie wymieszać. Na talerzu ułożyć garść rukoli. Na rukoli ułożyć sałatkę i od razu podawać
Monia miesza i gotujeszklaneczkach z grzankami. Polecam serdecznie! SAŁATKA Z KUKURYDZY I WĘDZONEJ PIERSI Z KURCZAKA. Składniki na 3 - 4 osoby: 1 puszka kukurydzy konserwowej 60 g świeżego selera 60 g wędzonej piersi z kurczaka 60 g sera gouda 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 12% pieprz kolorowy lub czarny sól(...)pieprzem (ale nie za dużo, ponieważ pierś z kurczaka i ser są słone). Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Sałatkę podawać z chrupiącą bagietką lub grzankami. Smacznego !!! Koniec starego roku to czas podsumowań, jednak Wy nie skupiajcie się na tym co minęło, a cieszcie się tym, co może przynieść
Zakątek rozkoszy kulinarnychPyszna sałatka z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i kabanosami. Pomysł na tę sałatkę zaczerpnęłam od autorki bloga `Wędrówki po kuchni`. Składniki kabanosy 5 sztuk o średnicy
Kulinarne Przebojepomysłu na to co zrobić z botwinką czy rzeżuchą, która została po wielkanocy. Co zrobić z kolorowymi warzywami i ziołami, żeby nasze posiłki były jeszcze pyszniejsze i żeby cieszyły oko? document.createElement('video'); http://www.ugotowanepozamiatane.pl/wp-content/uploads/2019/04/Wiosenne_dania_sezonowe_-_przepisy_na_wi.mp4 Zobaczcie kilka pomysłów na wiosenne dania. Zielona sałatka ziemniaczana z rzeżuchą i granatem Zielony to kolor wiosny. Z pestkami granatu sałatka będzie jeszcze piękniejsza
Ugotowane pozamiatanepodsmażony w przyprawie do gyrosa, mix sałat, suszone pomidory w oleju, pomidory koktajlowe, awokado oraz mozarella. Sałatka jest smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na domowych przyjęciach i z pewnością zrobi wrażenie na gościach nie tylko smakiem, ale i kolorowym, wiosennym wyglądem. Składniki : - mix sałat - pierś z kurczaka - awokado - mozarella - suszone pomidory w oleju - pomidory
Kuchenne innowacjebrokuł z ryżem wylądowały razem w jednej sałatce. Dobrze razem smakują a całość jest pożywna. Taka sałatko-pasta bo składniki drobniutkie. składniki: 2 nieduże brokuły ( po ok 500 g) 100 g ryżu 200 g żółtego sera, u mnie radamer majonez świeżo zmielony kolorowy pieprz Brokuły podzielić na różyczki i ugotować. Ryż także ugotować. Składniki wystudzić. Ugotowane brokuły drobno posiekać(...)żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Połączyć z majonezem, do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem kolorowym
Monia miesza i gotujeczęsto to nawet poprawia ich smak (np. kokosowa babka). Dzień wcześniej warto też przygotować sałatki (smaki powinny się „przegryźć”). Podczas przygotowań nie zapomnijcie o… kolorowaniu jajek. Warto skorzystać z naturalnych metod. Osobiście unikam kupnych barwników. Wolę zdrowsze metod, w końcu kolorowe jajeczka podaję też moim dzieciom. Poniżej przykłady co możecie wykorzystać do barwienia jajek: kurkuma
Słodkie okruszkisię go rozsmarowuje a dodatek aromatycznych ziół nadaje mu wspaniały smak. Oliwkę można dodawać do sałatek, jak również polewać nią świeże pieczywo. Składniki: 3 główki czosnku szklanka oliwy z oliwek Po pół łyżeczki: soli tymianku bazylii oregano rozmarynu estragonu papryki chili kolorowych ziarenek pieprzu liście laurowe Czosnek obrałam z łupin. Zalałam oliwą. Piekłam czosnek w oliwie na bardzo
potrawyregionalneProste lekkie letnie danie. Makaron można zjeść na ciepło lub też na zimno jako sałatkę. Jeśli ktoś lubi oliwki można też dodać. U mnie i wersja bez oliwek i wersja z oliwkami dla mężusia. składniki: 400 g makaronu, u mnie kolorowe rurki 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju 2 garście listków roszponki 300 g pomidorków koktajlowych
Monia miesza i gotujemarynowanymi grzybami Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami.Przetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie. A tym razem postanowiłam wykorzystać marynowane w tym roku kolorowe papryki z rozmarynem i zalewę ze słoika, oraz pyszne delikatne ogórki konserwowe, to połączenie posiekanych warzyw doskonale
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię