kolorowa sałatka - 2593 przepisów (strona:106/173)

Sałatka z kukurydzy i wędzonej piersi z kurczaka. 168

szklaneczkach z grzankami. Polecam serdecznie!   SAŁATKA Z KUKURYDZY I WĘDZONEJ PIERSI Z KURCZAKA.           Składniki na 3 - 4 osoby: 1 puszka kukurydzy konserwowej 60 g świeżego selera  60 g wędzonej piersi z kurczaka 60 g sera gouda 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 12% pieprz kolorowy lub czarny sól(...)pieprzem (ale nie za dużo, ponieważ pierś z kurczaka i ser są słone). Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Sałatkę podawać z chrupiącą bagietką lub grzankami. Smacznego !!!   Koniec starego roku to czas podsumowań, jednak Wy nie skupiajcie się na tym co minęło, a cieszcie się tym, co może przynieść

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sałatka ziemniaczana z kabanosami i jajkiem 67

Pyszna sałatka z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i kabanosami. Pomysł na tę sałatkę zaczerpnęłam od autorki bloga `Wędrówki po kuchni`. Składniki kabanosy 5 sztuk o średnicy

Kulinarne Przeboje
Najlepsze przepisy na wiosenne dania – jak jeść bardziej sezonowo na wiosnę 100

pomysłu na to co zrobić z botwinką czy rzeżuchą, która została po wielkanocy. Co zrobić z kolorowymi warzywami i ziołami, żeby nasze posiłki były jeszcze pyszniejsze i żeby cieszyły oko? document.createElement('video'); http://www.ugotowanepozamiatane.pl/wp-content/uploads/2019/04/Wiosenne_dania_sezonowe_-_przepisy_na_wi.mp4 Zobaczcie kilka pomysłów na wiosenne dania. Zielona sałatka ziemniaczana z rzeżuchą i granatem Zielony to kolor wiosny. Z pestkami granatu sałatka będzie jeszcze piękniejsza

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorami i mozarellą 176

podsmażony w przyprawie do gyrosa, mix sałat, suszone pomidory w oleju, pomidory koktajlowe, awokado oraz mozarella. Sałatka jest smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na domowych przyjęciach i z pewnością zrobi wrażenie na gościach nie tylko smakiem, ale i kolorowym, wiosennym wyglądem.  Składniki : - mix sałat - pierś z kurczaka - awokado - mozarella - suszone pomidory w oleju - pomidory

Kuchenne innowacje
Sałatka brokułowa z ryżem 206

brokuł z ryżem wylądowały razem w jednej sałatce. Dobrze razem smakują a całość jest pożywna. Taka sałatko-pasta bo składniki drobniutkie. składniki: 2 nieduże brokuły ( po ok 500 g) 100 g ryżu 200 g żółtego sera, u mnie radamer majonez świeżo zmielony kolorowy pieprz Brokuły podzielić na różyczki i ugotować. Ryż także ugotować. Składniki wystudzić. Ugotowane brokuły drobno posiekać(...)żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Połączyć z majonezem, do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem kolorowym

Monia miesza i gotuje
Przygotowania do świąt (o co zadbać?) + przepis na zakwas na żur 421

często to nawet poprawia ich smak (np. kokosowa babka). Dzień wcześniej warto też przygotować sałatki (smaki powinny się „przegryźć”). Podczas przygotowań nie zapomnijcie o… kolorowaniu jajek. Warto skorzystać z naturalnych metod. Osobiście unikam kupnych barwników. Wolę zdrowsze metod, w końcu kolorowe jajeczka podaję też moim dzieciom. Poniżej przykłady co możecie wykorzystać do barwienia jajek: kurkuma

Słodkie okruszki
PIECZONY CZOSNEK W OLIWIE Z ZIOŁAMI 127

się go rozsmarowuje a dodatek aromatycznych ziół nadaje mu wspaniały smak. Oliwkę można dodawać do sałatek,  jak również polewać nią świeże pieczywo. Składniki: 3 główki czosnku szklanka oliwy z oliwek Po pół łyżeczki: soli tymianku bazylii oregano rozmarynu estragonu papryki chili kolorowych ziarenek pieprzu liście laurowe Czosnek obrałam z łupin. Zalałam oliwą. Piekłam czosnek w oliwie na bardzo

potrawyregionalne
Makaron z tuńczykiem i roszponką 210

Proste lekkie letnie danie. Makaron można zjeść na ciepło lub też na zimno jako sałatkę. Jeśli ktoś lubi oliwki można też dodać. U mnie i wersja bez oliwek i wersja z oliwkami dla mężusia. składniki: 400 g makaronu, u mnie kolorowe rurki 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju 2 garście listków roszponki 300 g pomidorków koktajlowych

Monia miesza i gotuje
Śledzie z marynowanymi warzywami 228

marynowanymi grzybami Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami.Przetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie. A tym razem postanowiłam wykorzystać marynowane w tym roku kolorowe papryki z rozmarynem i zalewę ze słoika, oraz pyszne delikatne ogórki konserwowe, to połączenie posiekanych warzyw doskonale

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiszone cytryny według przepisu Magdy Gessler 479

niepowtarzalny. Polecam Wam ten smaczny sposób na urozmaicenie wielu potraw :) Kiszone cytryny to przysmak kuchni arabskiej i izraelskiej. Podkręcają smak duszonych mięs i warzyw. Cieniutko pokrojone można dodawać do sałatek. Ich smak kocha się lub nienawidzi. Ja pokochałam je :) z pewnością będą często gościć w mojej kuchni :) A jak je przygotować? Bardzo prosto. Potrzebujemy: 5 cytryn, sok wyciśnięty(...)zakręcić i odstawić w ciemne chłodne miejsce - nie do lodówki. Ja okręciłam słoik kolorową serwetką i ustawiłam go w kącie szafki kuchennej. Cytryny będą gotowe po około miesiącu. Można je wtedy wstawić do lodówki i zużywać na bieżąco. Do czego można użyć kiszonych cytryn? do sałatek - jako składnik po posiekaniu lub wyciskając sok, do wszelkich dań z kasz - posiekana

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grecka sałatka z bobem z puszki 138

Lekka, świeża, soczysta i bardzo kolorowa. Zdrowa, bo bez majonezu, a z pysznym lekko czosnkowym winegretem. Niezastąpiona na wiosenne i letnie grillowanie, jako dodatek do pieczonego mięsa i ryb. Idealna do zabrania jako lunch do pracy. Do zrobienia przez cały rok – z bobem konserwowanym, który smakiem nie ustępuje wcale temu świeżo ugotowanemu. Bób z puszki odcedzamy dokładnie na sicie(...)oliwę, ocet, sok z cytryny, suszone oregano. Miksujemy wszystko na gęsty sos, lub zakręcamy słoik i energicznie nim wstrząsamy do zemulsyfikowania składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (mocno!). Sałatkę zalewamy sosem, dokładnie ale delikatnie, żeby nie połamać bobu, mieszamy. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, żeby smaki zdołały się połączyć. Przed podaniem wyjmujemy – najlepiej smakuje gdy osiągnie

Karo in the Kitchen
Śledź na piernatach Badylarki 221

rodzaj sałatki przygotowałam z myślą o wigilii. Ale żeby nie było jakiejś przykrej niespodzianki, zrobiłam ją najpierw na próbę. Mnie smakowało bardzo. Mam nadzieję, że rodzinie też posmakuje. Dzięki warstwowemu ułożeniu kolorowych składników może uda się skusić najmłodszych ;) A nielubiący śledzi zawsze mogą je przełożyć na talerze innych i zjeść dodatki ze spodu ;) Składniki : 4 płaty śledziowe pół cebuli(...)Lekko docisnąć dłonią do spodu. Rozdrobnić natkę pietruszki. Folię naciągnąć na brzegi formy. Keksówkę przykryć półmiskiem i odwrócić. Delikatnie zdjąć folię. Wierzch posypać natką. Ułożyć na niej kawałki śledzia. Sałatka jest najlepsza, gdy trochę (kilka godzin) postoi w lodówce. ------ Podobne: Śledzie z suszonymi pomidorami Sałatka ze śledziem i awokado Sushi po polsku ze śledziem

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami 329

lodówce można wyczarować bardzo smaczną sałatkę ;) Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami Składniki: opakowanie tortellini z grzybami i serem ogórek zielony kilka suszonych pomidorów kukurydza 150 g szynki konserwowej 3 ząbki czosnku kilka krakersów lub grissini (kruchych paluchów) 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu zioła prowansalskie suszony koperek świeżo mielony pieprz kolorowy sól Przygotowanie: Tortellini gotujemy według instrukcji(...)mieszamy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.  Wszystkie składniki wrzucamy do dużej misy i mieszamy.  Przekładamy do salaterki i posypujemy pokruszonymi krakersami lub włoskimi grissini. Sałatka jest pyszna

Lawendowe Niebo
Sałatka ze świeżego szpinaku, z pomidorami, jajkiem i kurczakiem 160

danie może być drugim śniadaniem, lekkim obiadem lub kolacją. Jest bardzo kolorowe i pełne smaku. Dodatek sosu bezpośrednio przed jedzeniem zapewnia idealną świeżość i delikatną chrupkość warzywom. To naprawdę pyszna i zdrowa propozycja dla każdego. Sos, który proponuję, jest dość pikantny i kwaskowaty. Proporcje można jednak dopasować do swojego smaku. Można również podać sos na bazie śmietany lub naturalnego(...)bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i również drobniutko posiekać. Dodać do oleju wraz z musztardą, sokiem z cytryny, musztardą i solą. Dokładnie wszystko wymieszać. Takie lekkie i proste sałatki są u nas często. Przygotowanie ich nie zabiera zbyt dużo czasu ani specjalnych umiejętności. Sos na bazie dobrego oleju można zrobić w większej ilości i spokojnie przechowywać go przez kilka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Koktajl melon i spółka 122

Bardzo odżywczy wieloowocowy koktajl z przewagą melona.    Melony posiadają soczysty i aromatyczny miąższ, są idealne jako świeża aromatyczna przekąska, dodatek do przystawki lub sałatek

Kolorowa kuchnia Elki