ziemniaki z fasolką szparagową i koperkiem w majonezowym sosie czosnkowym. Taka sałatka w upalne dni sprawdzi się doskonale jako bezmięsne danie główne, z powodzeniem też można podać ją na kolację:) Najlepiej smakuje dobrze schłodzona!:) kilka-kilkanaście małych, młodych ziemniaków 200-300 g fasolki szparagowej 1 cebula pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej, gęstej śmietany
Smaki Na TalerzuProsty sposób na soczyste udka z chrupiącą skórką, są doskonałe na obiad lub do kolacji. Udka gotujemy z włoszczyzną. Po 15 minutach wyjmujemy i osuszamy. Na bulionie gotujemy zupę. Przygotowujemy przyprawy ostre lub łagodne: olej, sól, pieprz, papryka. Mięso wykładamy na folię i smarujemy przyprawami za pomocą pędzla lub moczymy... Tak przygotowane podpiekamy w piekarniku 20 min./ 220 st.C
chleba naszegoPlacki bezglutenowe na bazie serka mascarpone i maślanki. Idealne na śniadanie lub kolację. Dzieci uwielbiają takie placki. Można podać z dżemem lub ze śmietaną. W zakładce PLACKI I PLACUSZKI znajdziecie inne przepisy i pomysły. Szczególnie polecam placki twarogowe z truskawkami Składniki 2 łyżki jogurtu naturalnego 250 g serka mascarpone 3 łyżki miodu 2 jajka 1 szklanka maślanki 1 szklanka czubata
O kuchni z uczuciemitam serdecznie ! D ziś na kolację zrobiłem sobie pyszne patisony z pomidorami i kiełbaską. Smakowały mi wybornie. Patisony, kiełbasę i jedną średnią cebulę pokroiłem w kostkę , dusiłem pod przykryciem z dodatkiem niedużej ilości wody i oleju do miękkości. Pod koniec dodałem pomidora, doprawiłem do smaku solą , pieprzem, majerankiem, zieloną natką pietruszki, oraz niewielką ilością mielonej kurkumy. Jeśli masz patisony
Przepisy i porady kulinarnejakiś czas, staram się nie za często, ta owsiana wersja jest szybsza do zrobienia i spokojnie mogą ją zjeść osoby, które się odchudzają/zdrowo odżywiają w ramach obiadu lub kolacji. Ja swoją przygotowałam z tuńczykiem, czerwoną papryką i oliwkami, bo tylko takie składniki znalazłam w lodówce. Jak zawsze dodam, że możecie na wierzch dodać to, co lubicie :) Inspiracja: Kulinarna
Fabryka pomysłówjest tak skomponowane, że jedyną przyprawą jest sól, i to dodana tak naprawdę po to, aby warzywa nie były suche, a puściły trochę soku. Jest to idealne danie jako kolacja z pieczywem lub danie główne z dodatkiem ryżu czy też kaszy, a jeżeli coś zostanie, to można wszystko zblendować i mieć przepyszną pastę na chleb. Składniki na 4 porcje
greenscarfSAŁATKA MAKARONOWA W STYLU WŁOSKIM Dzisiaj mam dla Was bardzo smaczny i szybki pomysł na bardzo dobrą sałatkę, która sprawdzi się nie tylko jako danie głównie np. na kolację, ale również będzie hitem nie jednej imprezy ze znajomymi, imienin czy jako dodatek na grillu. Sałatka sprawdzi się również doskonale w roli lunch boxa. Sałatka makaronowa ma w sobie wszystkie składniki
SMYKWKUCHNIjest prosty, ale jednak wymaga pewnej delikatności i staranności. Takie podejście na pewno się opłaci, bo w efekcie, z czegoś bardzo nieskomplikowanego w założeniu, otrzymamy całkiem eleganckie śniadanie. Albo kolację - jak kto woli. Smacznego! :) Składniki: 5 jajek 1 łyżka mleka 3 łyżki drobno posiekanej marchewki 2 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 2 szczypty soli 1 szczypta
zadanie-gotowaniewcześniej obgotować przez kilka minut. Tym razem cukinie upiekłam bez czapeczek, po prostu przecięłam w poprzek i napełniłam farszem. Faszerowana cukinia to smaczna propozycja na lekki, letni obiad lub kolację. Faszerowanie cukinii to bardzo kreatywne zadanie, zależy tylko od naszej fantazji lub zasobności lodówki. Dzisiejsza propozycja to cukinia faszerowana ryżem i przebojowymi letnimi grzybami - kurkami. A clou całego nadzienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodatkiem cukinii i skórki cytryny oraz białej papryki podane z haibutem pieczonym na plastrach cukinii i cytryny to zdecydowanie letnia propozycja, która idealnie nadaje się na obiad lub kolację w upalny dzień. Przygotowanie proste i szybkie, zatem do dzieła! Składniki (na 2 porcje): 400 gram halibuta 1 średnia cukinia 1/2 szklanki ryżu Arborio 1 cytryna
Mango Papajaryż i makrelę. Dokładnie mieszamy. Gotowy paprykarz przekładamy do słoiczków. Aby zachować jego świeżość musi stać w lodówce, postoi nawet do kilku dni. Podajemy jako smarowidło na śniadanie lub kolację z ulubionym pieczywem, posypujemy siekanym szczypiorkiem. Smacznego!. The post Domowy paprykarz szczeciński appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięolej z czarnuszki/oliwę z sokiem z cytryny – polewamy carpaccio z buraka. Rada: Najlepsze do carpaccio są pieczone buraki, gotowane nie będą miały takiego smaku. Jeśli szukacie prostej, lekkiej kolacji, czy zdrowej przekąski, to carpaccio z pieczonych buraków jest propozycją właśnie dla Was. Dla diabetyków, wegan, wegetarian… i nie tylko. Idealnie dobranie i połączenie składników tworzy potrawę kolorową, apetyczną
mojewypiekiinietylkopieczarek i żółtego sera, polane sosem koperkowym na śmietanie to wyśmienite danie na obiad. Ja zawsze smażę trochę więcej naleśników, które można podać również np. z dżemem na kolację. Choć ja i tak bardziej lubię te wytrawne. Myślę, że naleśniki z pieczarkami w sosie koperkowym zasmakują nawet wybrednym podniebieniom. Potrawa jest przepyszna, a do tego prosta do zrobienia. Składniki
e-PrzepisyKulinarneBardzo smaczne bułki, które nie wymagają przygotowania rozczynu. Przygotowuje się je bardzo łatwo i w miarę szybko jak na ciasto drożdżowe. Idealne na śniadanie lub kolację. Z podanej porcji wyszło mi 13 sztuk bułek o wadze 80 g. Ja dzieląc ciasto na kawałki ważę i wówczas bułki są jednakowej wielkości. Więcej przepisów na bułki znajdziecie w zakładce BUŁKI. Żródło przepisu
O kuchni z uczuciemzdrowy obiad bo w łososiem - najlepszym nośnikiem kwasów omega. Wystarczy połączyć makaron, łososia, śmietanę, coś zielonego i mamy obiad pierwsza klasa, nie tylko na piątek ale również na wyjątkową kolację. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik