Uwielbiam budyń jaglany, nie tylko za smak i wartości zdrowotne, ale także za jego uniwersalność. Nadaje się na sycące śniadanie, dietetyczny deser, lub na kolację, na świeżym powietrzu. Ostatnio na piknik przygotowałam budyń pachnący latem, płatkami róży i soczystymi owocami. Wyszedł przepyszny :) budyń: 100 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) pół szklanki mleka jaglanego 3 łyżki konfitury wiśniowej garść płatków
Mienta blogSałatka z pachnącymi kwiatami i chrupiącymi warzywami z słodko-ostrą nutą. Moja propozycja na letnią kolację, lub dodatek do obiadu :) mix sałat (ok 150 g) jadalne kwiaty 2 młode marchewki pęczek rzodkiewek łyżka masła klarowanego pół łyżeczki pieprzu cytrynowego łyżka miodu Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło wraz z miodem. Podsmażamy warzywa, doprawiając je pieprzem cytrynowym
Mienta blogjachcie nie sprzyjał utrzymaniu diety rozdzielnej choć robiłem co mogłem i przynajmniej śniadania z wyjątkiem 1 udało mi się utrzymać tak jak chciałem. Gorzej już było z obiadami czy kolacjami. Tu też były przypadki gdzie dalej udało mi się trzymać dietę rozdzielną. Niestety największy problem był w odpowiednich dystansach pomiędzy posiłkami. O ile spokojnie po posiłku węglowodanowym mogłem odczekać
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezwiązanej dlatego już dziś chcemy życzyć Wam standardowo ale od serca spokojnych i radosnych świąt w gronie najbliższych! Pamiętajcie, że nie śnieg i nie prezenty tworzą ten magiczny klimat. Kolacja wśród kochanych osób i możliwość porozmawiania od serduszka to coś najpiękniejszego i najważniejszego w tych dniach. 💗 Do sylwestra jeszcze się odezwiemy a dziś oprócz życzeń proponujemy Wam banalnie proste
Candy Pandascholera znów się powtarzam! :D ). Mówiłam to już chyba z milion razy, ale na prawdę tak jest! Naleśniki są takim daniem, które mogłabym jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację. Chyba nigdy mi się nie znudzą. Dziś ma dla Was przepis na pyszne, bezglutenowe i bezlaktozowe naleśniki marchewkowe, ktore ostatnio totalnie podbiły moje serce! Świetne zarówno w wersji na słodko
Ostra na SłodkoPrzy piąteczku rybka musi być. Może tym razem do chleba na śniadanie lub kolacje. Smacznego! Do przygotowania potrzebujemy: 200 g łosia wędzonego 300 g ugotowanego/upieczonego łososia 1/2 pęczka melisy cytrynowej mały słoiczek ogórków konserwowych Obydwa rodzaje łososia rozdrabniamy widelcem. Mieszamy razem i dodajemy drobno posiekana melisę cytrynową i ogórki konserwowe. Podajemy z chlebem np ciepłymi grzankami skropionymi odrobina oliwy
Szybko Tanio SmacznieSmaczne,łatwe w przygotowaniu i idealne na śniadanie lub kolację . Składniki: około 8 bułek 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 300 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego,letniego masła 1 jajko Plus jedno żółtko do posmarowania bułek po wyrośnięciu.Mak ,do posypania bułek z wierzchu. W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże
Ladylaura.Sałatki z kurczakiem lubię bardzo. Dzięki dodatkowi mięsa sałatki stają się bardziej pożywne. Letnią porą sałatki przygotowuję dużo częściej niż zimą. Chętnie spożywam je na kolację , nie rzadko zastępują mi także obiad . Jest lato. Powinno być słońce i cudowna pogoda- niestety tym razem lato nas nie rozpieszcza. Jest lato- w sałatce powinien być świeży ogórek i koperek- ja niezmiennie Wasze
Pobite gary Barbaryzdjęcia, tak by każdy mógł to wdrożyć we własnym życiu. Wszystkie propozycje nie są wzięte z sufitu, tylko prosto z naszego stołu. To co widzicie to udokumentowane śniadania, obiady, kolacje, czy przekąski, które Agnieszka serwuje codziennie sobie, mnie i Olivce, a niedługo do tego grona dołączy też Amelka... :) Śniadanie Olivki Potrzebne składniki: jajka pomidor papryka rzodkiewki szczypiorek majonez sól
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePrzepis pochodzi z cudownej książki " Różane przepisy " autorstwa Małgorzaty Kalemby-Drożdż. Jest dziecinnie prosty, ale ze względu na niebanalne połączenie składników, świetnie sprawdzi się nawet na eleganckiej kolacji dla znajomych. Użyłam płatków róży karbowanej . Czytaj więcej
Kasia SarnaNiebanalna, z wędzonym posmakiem oscypka i orzeźwiającym sosem na pewno przypadnie do gusty tym, którzy lubią niestandardowe smaki. Idealna na letnie kolacje, kiedy człowiek marzy o odpoczynku lub szybkim wyjeździe na rower :) Spróbujcie :) Składniki: 1/3 opakowania makaronu ryżowego chińskiego 8 pomidorków koktajlowych 2 garści miksu sałat nieduża cebula duży ser oscypek lub 3 mniejsze (u mnie mieszany wędzony) Sos limonkowo
ChilliJemyPlacki z cukinii i pieczarek to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Błyskawiczne w przygotowaniu placuszki będą genialnym pomysłem na danie główne lub ciepłą kolację. Doskonale smakują podane ze śmietaną, serkem pleśniowym lub wędzonym łososiem. składnki na około 20 sztuk 2 średnie cukinie 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku pęczek posiekanego koperku 3-4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki
Smakowite DaniaWitajcie :-) Dziś przepis na szybki obiad, kolację jak kto woli. Salami, papryka, cukinia, suszony pomidor i mozzarella. To wszystko zawinięte w ciasto filo. To ciasto robiłam i próbowałam po raz pierwszy, szczerze francuskie dużo lepsze, to inne, trzeba spróbować :-) Miłego dnia :-) Składniki: opakowanie ciasta filo 10 plasterków salami mała cukinia kilka suszonych pomidorów kulka mozzarelli papryka zielona 1. Piekarnik nagrzewamy
kruche babeczkiLetni bigos w 30 minut. Z dodatkiem cukinii, cieciorki i pieczarek.może być w wersji na obiad, albo kolację. Uwielbiam takie bigosy bo robi się je szybko. Obowiązkowo podaję go z koperkiem. 1/2 główki młodej kapusty 20 dkg pieczarek małych 200 g cieciorki z puszki 1 cukinia mała 1 cebula biała 2 kiełbasy słąskie 15 dkg boczku wędzonego sól, pieprz
wesoła kuchniaciasta francuskiego...warkocz z ciasta francuskiego z pieczonym łososiem i szpinakiem. Danie proste, ale zachwyca wyglądem i smakiem. Do tego sałatka ze świeżych warzyw i mamy lekki obiad lub kolację w niecałą godzinkę 😉 Składniki: 300 - 350 g fileta ze świeżego łososia 350 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 op. ciasta francuskiego 1 jajko sól, pieprz przyprawa do ryb zioła
Kuchnia MagdaLeny