kolacja - 33757 przepisów (strona:490/2251)

Zapiekanka nelsońska 277

Dziś kolejna propozycja wkopana z czeluści mojego zeszytu z przepisami :) zapiekanka nelsońska - kiedyś dość często gościła na moim stole. I kiedy przygotowałam ją na kolację, to aż się sama zdziwiłam, że mogłam zapomnieć o czymś tak prostym i smacznym. Zapiekanki z ziemniaków dają nam spore pole do popisu. Możemy je modyfikować i ulepszać ile tylko starczy nam wyobraźni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka z młodych ziemniaków z boczkiem, orzechami nerkowca i żurkowym zakwasem 188

mocno smaku żurku. Jest ona delikatna, ale bardzo sycąca. Jeśli użyjemy zamiast boczku chudej szynki, wtedy stanie się mniej kaloryczna.  Polecam ją na obiad lub wcześniejszą kolację. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chlebek pita z opiekanym serem halloumi i orzeszkami 165

niewielkie cząstki pomidory, paprykę i cebulę. Na samej górze ułożyć kawałeczki opieczonego sera halloumi. Całość posypać orzeszkami. Takie kanapki mogą być świetną propozycją na drugie śniadanie lub kolację. Są kolorowe i naprawdę sycące. Opieczony ser halloumi ma wspaniały smak i jeśli ktoś lubi smak przypieczonego sera, to musi wypróbować takiej wersji halloumi. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grzanki ze szpinakiem, czosnkiem i jajkiem 178

nawet zwyczajny chleb można podawać w niebanalny sposób, kolorowo, sycąco i smacznie. Zapraszam Was zatem na grzankę ze szpinakiem. Można ją podać nie tylko na śniadanie, na kolację również się sprawdzi, a podczas upałów i na obiad :) Na jedną porcję: kromka chleba 2 jajka sól, pieprz 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 2 spore garście świeżego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grzyby w śmietanie 170

nastrojem, przeciętymi dwoma palcami sąsiadki (ona też odganiała się od pajączków, aż przy kolejnym machnięciu natrafiła na swój własny nóż), przywieźliśmy niewielką miseczkę grzybów. Całe szczęście, że wystarczyło na kolację. No dobra, symbolicznie wystarczyło, żeby każdy spróbował ;) Składniki: świeże grzyby leśne , cebula , masło , sól , pieprz , ostra papryka . Grzyby oczyszczamy, szybko płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę kroimy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb pszenny na płatkach owsianych, czyli gorące pieczywo na śniadanie 174

przez siebie bułek czy chleba. Jako, że jestem klasycznym nocnym markiem, to najsprawniej mi wszystko idzie popołudniami i wieczorami, czasem nawet w nocy. Najczęściej więc gorące pieczywo jadamy na kolacje. Chciałoby się jednak na śniadanko zjeść coś równie wspaniałego ;) Szukam więc pieczywa, które mogę przygotować wieczorem, a rano tylko wstawić do pieca. Chlebek na płatkach owsianych jest jednym z takich

Codzienna kuchnia niecodzienna
Brokułowa sałatka z grillowanym kurczakiem i serem feta 387

zmodyfikowałam :) a że przygotowanie jej nie jest skomplikowane i pracochłonne, to na pewno będę  robić ją częściej. Można ją śmiało podać jako samodzielne danie na kolację, albo zapakować do pudełeczka i zabrać ze sobą do pracy. Składniki: 2 małe brokuły lub 1 większy , 2 piersi z kurczaka , puszka kukurydzy , ser feta , 3-4 łyżki majonezu , 1 mały

Codzienna kuchnia niecodzienna
Racuchy bananowe z dodatkiem mąki kukurydzianej 155

potrawa dość szybka, można je przygotować kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie. Świetnie sprawdzą się również jako podwieczorek czy kolacja na słodko. Składniki: 4 średnie banany mocno dojrzałe , 150 ml mleka , pół szklanki mąki kukurydzianej , 1 szklanka mąki pszennej , 2 jajka , półtorej łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczony łosoś z masłem czosnkowo-paprykowym 157

zatrzęsienie  tradycyjnych przepisów na bigos, uszka czy karpia. Niestety, u mnie w tym roku tego nie znajdziecie. Nadmiar pracy, również w Wigilię, musiał się niestety odbić na wigilijnej kolacji. Chociaż z drugiej strony, 12 potraw dla dwóch osób to chyba i tak za dużo. Ale że w święta rybka być musi, padło na łososia.  Łosoś jest jedną

W poszukiwaniu inspiracji
Serowo-limonkowe puree z selera na steku wołowym 223

Soczysta, polska wołowina smażona z czosnkiem i macierzanką, oraz słony kapar, jak wisienka na torcie. Danie przyjemnie połechce Wasze kubki smakowe. W mniejszych porcjach sprawdzi się jako przekąska lub kolacja.   Mięso wołowe wysokiej jakości jest poprzecinane cienkimi paseczkami tłuszczu, ma tzw. marmurkową strukturę, co gwarantuje nam soczystość i wyjątkowy smak po przyrządzeniu.  Czas przygotowania: 20 minut Porcje

SzczyptaSmaQ
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 199

makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo. Danie na obiad lub kolację Czas przygotowania: 25 minut   Składniki: •    150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…), •     250 g świeżych grzybów, •     200 g młodej

SzczyptaSmaQ
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 162

Potrawa znakomita na obiad, kolację, lub przekąskę. Indyjskie racuszki w esencjonalnym sosie z pieczonych warzy, najlepszych jesienią. Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 4     Składniki: RACUSZKI: 125 g serka Kremowego Apetina INDIA, 125 g miękkiego indyjskiego sera panir ( tu przepis ), 4 łyżki tartego parmezanu, 1 jajo, 2-3 łyżki mąki, Skórka otarta z jednej cytryny, ½ łyżeczki

SzczyptaSmaQ
Była sobie kurka w polencie. 121

naszych  upodobań nie bójmy się eksperymentować w kuchni bo kuchnia to jedna wielka magia którą my sami tworzymy    - polenta jest przepyszna i pożywna idealna na obiado - kolację Smacznego

Basia w kuchni
Placuszki z cukinii z szynka 201

ostatniej chwili na kolację dla niejadka. Na pytanie, które zadałam mojej 8 letniej siostrzenicy, co będziesz jadła, usłyszałam "nie wiem",  kanapkę? "nie wiem", płatki? "nie wiem" pizze z cukinii? " takkkk" . Oczywiście zrobiłam zwykłe placuszki cukiniowe z ciągnącym się serem, co dzieciaki kochają. Nie trzeba do tego żadnych dodatków, wystarczy zwykły ketchup.  Składniki: 600 g cukinii

pieprzny smaczek
J... Jajka w koszulkach 161

trzymała tylko 3 minuty). Jajka w tej formie są ważnym i charakterystycznym elementem Sałatki Lyonnaise, gdzie występują z boczkiem lub wątróbką i grzankami. Czy to nie brzmi jak pyszna kolacja? Przygotowanie: Wybieramy dość duży garnek. Gotujemy wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc. Jajko delikatnie przelewamy do małej miski bądź szklanki uważając, by żółtko pozostało w całości. Łyżką wytwarzamy silny

Kitchens Alphabet

Proponowane wyszukiwania