obiady. Lekkie, warzywne, zdrowe. Zieleń na talerzu nie jest obowiązkowa, ale miło dopełnia całości. Lubię potrawy, które świetnie smakują w porze obiadowej, ale mogą także wystąpić w roli pysznej kolacji. Daniem, które moim zdaniem świetnie spełnia wszystkie te oczekiwania jest tarta. Często korzystam z gotowego ciasta francuskiego, a składniki farszu komponuję dowolnie, choć najczęściej bazą jest ser feta
KUCHARNIAdodają im nieco śródziemnomorskiego klimatu. Były przepyszne na ciepło i cudownie rześkie na zimno. Mogą z powodzeniem wystąpić jako lekki letni obiad, jako tapas, przystawka lub część letniej kolacji. Są wspaniałe! Bardzo Wam polecam! GOŁĄBKI W LIŚCIACH BOTWINKI SKŁADNIKI /na 30 gołąbków/ liście botwinki - u mnie z jednego dużego pęczka dorodnej botwinki (wybierajcie taką, która ma duże, ładne
KUCHARNIAbardzo polentę w tej wersji lub z innymi ulubionymi przez Was dodatkami. To zdrowe, pożywane i bardzo smaczne danie, które można zjadać na ciepło, na zimno, na obiad, na kolację, przygotować na piknik. Równie mocno polecam chociaż wakacyjną rozłąkę z telewizorem - to naprawdę korzystne rozstanie! * przepis pochodzi z książki Healthy one-dish cooking wydawnictwa Reader's Digest, rok wydania
KUCHARNIAbędziecie ją mieli nie jeden raz. 7. Są uniwersalne. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podane w formie przystawki, obiadu (koniecznie z soczystą sałatką), kolacji lub jako przekąska na piknik. Nadzienie można dowolnie komponować, a nawet podawać w wersji na słodko, jak to się robi w m.in. w Chile i Argentynie. Mam nadzieję
KUCHARNIAteż gorąco namawiam do tego zakochania:) Danie jest niezwykle proste, lekkie, świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Może być podane jako przekąska, lunch, część lekkiej kolacji. Idealne na zakończenie lata! PIECZONA RICOTTA Z POMIDORAMI /na 2 porcje/ 500 g ricotty 2 białka oliwa z oliwek masło do wysmarowania formy sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku
KUCHARNIAdelikatnym mięsem, a na dodatek mają wysoką wartość odżywczą. To bogate źródło białka i witamin z grupy B. Ponadto znane są ze swoich afrodyzjakalnych właściwości. ;) Na zdjęciu moja wczorajsza kolacja - białe krewetki. Duszone w słodkim sosie z chilli i czosnkiem. W towarzystwie chrrrupiących grzanek. Lekko ostre danie, z wyczuwalnym chilli, wyważone dodatkiem słodkiego sosu. Składniki (na 2-3 porcje
Kuchnia Elliemacie pomysłu na kolację ? a w lodówce macie parówki i ciasto francuskie ? Zapraszam do przygotowania takich oto pyszności prostych i szybkich w wykonaniu :) Parówki w cieście francuskim , odrobina ketchupu i czegóż można chcieć więcej :) Składniki : Około 8 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie : Ciasto rozwinąć , radełkiem po długości od jednego rogu do drugiego naciąć długie paski o szerokości
Sama słodycz i szczypta chiliAdekwatnie do pory dnia, proponuję przepis na pyszną, lekką, sałatkę z roszponką. Zapewnia ona doznania nie tylko dla podniebienia, ale też cieszy oko, ponieważ pięknie wygląda. Idealna na kolację. Do sałatki potrzebujemy: Garść roszponki Kilka pomidorków koktajlowych Ser camembert Kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej Czerwoną cebulę Oliwę z oliwek Sól, pieprz, oregano Sposób przyrządzenia? Nie ma nic prostszego. Roszponkę wykładamy
Mój Smak na ŻycieFaszerowany bakłażan to szybki i prosty pomysł na kolację, czy też pożywny obiad z dodatkiem ryżu bądź kaszy. Wariacji na temat bakłażana możemy znaleźć mnóstwo, natomiast ja postawiłam na farsz w postaci mięsa mielonego w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami. Pomysł na to danie powstał gdy w lodówce pozostał mi sos z poprzedniego spaghetti. Dlatego moja praca przy przygotowaniu
Mój Smak na Życiezachciało. Pysznie smakuje z duszonym mięsem lub kołdunami (kartaczami, cepelinami, pyzami z mięsem czy jak to u Was się nazywa ). Fajnie też smakuje sama w sobie, na śniadanie czy kolację. Surówka z czerwonej kapusty Drukuj przepis Składniki 0,5 małej czerwonej kapusty (drobno posiekać) 1 czerwona cebula 1 duże jabłko sól pieprz 2 łyżki majonezu listonic_name = "Surówka z czerwonej
CoolinarniePLPasta z makreli często gości w moim domu jako dodatek do pieczywa na kolację (niekoniecznie w piątek). Makrela jest świetnym źródłem białka oraz kwasów omega-3 a cebula i szczypiorek mają właściwości bakteriobójcze i poprawiają odporność organizmu. Składniki 2 średnie makrele 2 szalotki pół pęczka szczypiorku pól puszki kukurydzy majonez biały pieprz Sposób przygotowania Makrele dokładnie obieramy ze skóry
Pyry na GazSzybkie śniadanie lub kolacja na słodko, przygotowanie zajmie około 20 minut. Kuskus nie wymaga gotowania, można powiedzieć sam się robi. 1 szklanka ziarna kuskus 2 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżeczka cukru miód do polania Mleko zagotować z cukrem i zalać nim kuskus na 15 minut. Rodzynki zalać gorącą wodą i po około 15 minutach
Kuchcik gotujecharakterystyczne w smaku - paprykę i por. Pyszne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Placuszki, w połączeniu ze świeżymi/gotowanymi warzywami stanowią bardzo smaczną i pełnowartościową opcję na obiad,kolację , czy nawet śniadanie ;) Składniki (na 8-9 małych placuszków/2-3 porcje): - szklanka ugotowanego ryżu (pół torebki przed ugotowaniem)' - 200 g serka wiejskiego (może być twarożek grani, wtedy go uprzednio
Kuchnia Elliepapryczek, które w wielu sklepach sprzedawane są w różnokolorowych zestawach. Ja planuję wypróbować ten sposób na ostrych papryczkach chili :) Jest to fajna przekąska lub dodatek do śniadań lub kolacji. Po zjedzeniu papryczek, pozostałą oliwę można wykorzystać ponownie lub do przyprawienia sałatek. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapotrzebne właściwie tylko dwa składniki. Taki omlet będzie fajnym pomysłem na lunch czy obiad, gdy nie macie zbyt wiele czasu i ochoty na stanie długo przy garach. Na kolację czy śniadanie myślę, że też się nadaje, ale to zależy już od tego, co kto lubi na dany posiłek jeść. Osoby, które nie przepadają za serem pleśniowym niech się nie zrażają
Sagneska - gotowanie i lifestyle