koniec gotowania w najgrubszym miejscu piersi). Piersi wyciągnąć na talerz. Odczekać 5 minut, aby soki się ustabilizowały. Pokroić na plastry. Podawać np. z pieczywem pełnoziarnistym na śniadanie lub kolację lub z ulubioną sałatką na obiad. Czytaj więcej: Domowa wędlina z piersi z kurczaka, z suszonymi pomidorami i szpinakiem The post Domowa wędlina z piersi z kurczaka, z suszonymi pomidorami
Moja DelicjaChrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym . Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą Wielkanoc . Tarta typowa dla miłośników sera z niebieską pleśnią. Ja użyłam ulubionego sera pleśniowego – Stilton, ale Wy możecie użyć innego. Tartę – quiche przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (zwróćcie uwagę, aby kupowane przez
Moja DelicjaChrupiąca, lekka, zdrowa, sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewkami, kiełkami i białym serem typu włoskiego . Moja propozycja na lekką kolacje lub drugie śniadanie do pracy . Sałatka jest bardzo kolorowa, więc będzie świetną ozdobą wielkanocnego stołu (polecam wówczas najpierw na dno miski wlać dressing, na niego delikatnie ułożyć warstwę sałaty, posypać rzodkiewką, ogórkiem, kiełkami i serem – i wszystko wymieszać dopiero przed samym
Moja Delicjapasuje do kaszy jaglanej i pieczonego łososia. Nawet ta sałatka z roszponki z prażonymi migdałami świetnie się zgrała z resztą. Poniższy przepis jest dla dwóch osób (świetny na romantyczną kolację lub walentynki), ale sosu malinowego spokojnie starczy dla czterech – pięciu osób (zważywszy, że serwuje się około jednej łyżki na osobę). Składniki: (2 porcje, sos-4 porcje) ok. 200 g filetu
Moja Delicjatowarzystwie cukinii, pomidorów i czerwonej cebulki, a także ziół, takich jak rozmaryn, tymianek i bazylia. Całość zalewamy białym winem wymieszanym ze śmietanką. Świetne danie na obiad lub na kolację (wtedy proponuje podawać bez ziemniaków). Składniki: (4 porcje) 3 duże czerwone cebule (lub 5-6 małych) 1 średnia cukinia 3 średnie pomidory 2 x 400 g fileta z łososia lub pstrąga
Moja Delicjasamych dodatków, spowodujecie niedobory innych elementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Stąd tak ważna jest różnorodność i spożywanie produktów z wielu grup. Dzisiaj proponuje na obiad, lunch lub kolację pyszną i szybką zupę krem z cukinii i groszku , podaną w towarzystwie makaronu razowego. W zupie tej wykorzystuję śmietankę 30%, ale jeśli z jakiś powodów nie chcecie jej spożywać
Moja Delicjaszybko. Stają się chrupiące dopiero na naszych talerzach 🙂 Chrupiącą tortillę z dynią podałam z rukolą, sosem czosnkowym, prażonymi pestkami dyni, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Polecam na szybki obiad lub kolację. Składniki: (2 osoby) 370 g dyni Hokkaido obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę 1 mała szalotka pokrojona w piórka 1 łyżka masła + 1 łyżeczka sól morska, świeżo mielony pieprz
Moja Delicjasezamem i miodem . Deser świetny dla wszystkich. Bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu. Soczyste i mięciutkie jabłko ze słodkim i lekko chrupiącym nadzieniem. Idealne danie na śniadanie, podwieczorek lub kolacje. Kasza jaglana to królowa kasz. Bogata w łatwo przyswajalne białko. Zawiera krzemionkę, rzadko występującą w produktach spożywczych, która ma korzystny wpływ na stawy, wygląd włosów, skóry i paznokci. Jest zasadotwórcza
Moja DelicjaPikantna zupa meksykańska podana w obowiązkowym towarzystwie chrupiących, domowych czipsów z tortilli i pomidorowej salsy Pico de Gallo wg. Gordona Ramsay’a. Pyszny, rozgrzewający obiad lub kolacja. Zupa meksykańska jest prosta i szybka do przygotowania. Swoją pikantność zawdzięcza papryczkom chipotle. Chipotle to poddana procesowi wędzenia papryka chilli z popularnej w Meksyku odmiany Jalapeno, która w wyniku wędzenia nabiera delikatnego aromatu
Moja Delicjapadano) z garścią natki pietruszki. Do tego sos pomidorowy z oliwą, czosnkiem i bazylią przygotowany z całych pomidorów w puszce . Zapiekanka makaronowa , to danie świetne na obiad lub na kolację dla całej rodziny. Składniki: (4-5 porcji) 2 puszki pomidorów w całości bez skóry (2 x 400 g) 500 g sera ricotta 30 g oliwy z oliwek 4 duże ząbki
Moja DelicjaPrzepyszne danie. Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem z chrupiącego ciasta francuskiego . Do tego obowiązkowo prosty sos śmietanowy z natką pietruszki . Idealne danie na rodzinny obiad lub kolację. Na co dzień lub od święta. Polecam. Składniki kulebiaka z łososiem: (4-5 porcji) 125 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 70 g ugotowanego ryżu
Moja Delicjaugotowanych na twardo. Z poniższego przepisu wychodzi spory gar chłodnika z botwinki. Jedliśmy go przez dwa, trzy dni 🙂 Na drugie śniadanie, na obiad, a nawet jako przekąska po kolacji 🙂 Chłodnik z botwinki świetnie smakuje z odsmażanymi ziemniaczkami . Składniki na Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy z cytryny
Moja Delicjafetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Pieczone szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z “ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem
Moja DelicjaSałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos gorgonzola jest bardzo charakterystyczny dlatego polewamy nim sałatkę bardzo oszczędnie. Resztę sosu przekładamy do sosjerki i podajemy na stół. Składniki: (2-3 porcje) 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym 1 opakowanie mieszanki sałat
Moja DelicjaZapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów , usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa , świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory. Składniki sosu z pieczonych pomidorów: (4-6 porcji) 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku
Moja Delicja