kolacja - 33757 przepisów (strona:357/2251)

Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim 68

ugotowanych na twardo. Z poniższego przepisu wychodzi spory gar chłodnika z botwinki. Jedliśmy go przez dwa, trzy dni 🙂 Na drugie śniadanie, na obiad, a nawet jako przekąska po kolacji 🙂 Chłodnik z botwinki świetnie smakuje z odsmażanymi ziemniaczkami . Składniki na Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy z cytryny

Moja Delicja
Pieczone szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą 62

fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Pieczone szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z “ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem

Moja Delicja
Sałatka z tortellini z sosem gorgonzola z pomidorkami i karmelizowanymi orzechami 68

Sałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos gorgonzola jest bardzo charakterystyczny dlatego polewamy nim sałatkę bardzo oszczędnie. Resztę sosu przekładamy do sosjerki i podajemy na stół. Składniki: (2-3 porcje) 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym 1 opakowanie mieszanki sałat

Moja Delicja
Zapiekanka z pieczonymi pomidorami, cukinią i makaronem 63

Zapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów , usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa , świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory. Składniki sosu z pieczonych pomidorów: (4-6 porcji) 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku

Moja Delicja
Kanapka z mango 77

wiem jak Wy, ale ja jestem bardzo “kanapkowa”. Kanapki na śniadanie, do pracy czy na kolacje. Są szybkie i łatwo je zrobić. Niestety na blogu bardzo mało publikuję przepisów na kanapki. Głównie z powodu braku czasu, no i też z mojego podejścia (może niesłusznego?), że kanapki są banalne i zbyt proste. Pomysł na tę kanapkę zrodził się przez przypadek. Otóż

Moja Delicja
Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami (danie w 10-15 minut) 63

cynamonowy ryż z odrobiną słodkiej śmietanki. “Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami” to szybkie danie, które można podać na obiad czy deser, a także na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się świetnie na codzień i od święta. Np. w okresie Bożego Narodzenia możemy podać na śniadanie. Czytaj więcej: Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami (danie

Moja Delicja
Pełnoziarnista tortilla z łososiem i papryką z jogurtowym sosem 78

Polana lekkim sosem z jogurtu naturalnego, wymieszanego z czosnkiem, słodką papryką (polecam wędzoną, ale jeśli nie macie może być zwykła) i przyprawami. Świetna na lunch, brunch, lekki obiad lub kolację. Idealnie sprawdzi się na mały głód (choć jeśli macie większy, zróbcie po prostu z podwójnej porcji 🙂 ) Takie tortille to świetny sposób na wykorzystanie wcześniej upieczonego łososia, który pozostał niezjedzony. Chociaż

Moja Delicja
Sałatka z surowego jarmużu 87

Sałatka z surowego jarmużu z rzodkiewkami, żurawiną, mozzarellą, czerwoną papryką, polana dressingiem miodowo-musztardowym, to moja propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Jarmuż ma dość twarde liście, ale można je zmiękczyć kwasem cytrynowym. W tym celu listki jarmużu pozbawione łodyg polewa się sokiem z cytryny z odrobiną oleju, a następnie ugniata i masuje. Sałatkę z surowego jarmużu można również zabrać

Moja Delicja
Burgery (kotlety) z cukinii, marchewki i sera Halloumi 75

zwarte po upieczeniu i się nie rozpadają. Gotowe danie podałam z mieszanką sałat. Kotleciki są pyszne na ciepło i na zimno. Można je podawać na obiad, lunch lub kolacje. Można również zabrać do pracy lub szkoły. Czytaj więcej: Burgery (kotlety) z cukinii, marchewki i sera Halloumi The post Burgery (kotlety) z cukinii, marchewki i sera Halloumi appeared first on Moja

Moja Delicja
Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową 55

Chrupiące tartaletki z cukinią baby (możecie zastąpić zwykłą, ale małą i wąską) i fasolką szparagową, to moja propozycja na letni lunch, obiad lub kolację. Indywidualne małe tarty będą pięknie prezentować się na talerzach. Jeśli nie macie takich foremek, możecie upiec jedną dużą tartę. Ciasto na tartę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do trzech dni. Składniki ciasta kruchego

Moja Delicja
Burgery z cukinii i mozzarelli z marchewką i ziołami 69

Burgery wychodzą równie pyszne, a dzięki temu, że mozzarellę mamy zawsze w lodówce, często goszczą na naszym stole. Burgery z cukinii i mozzarelli są świetne na lunch, obiad lub kolację, a także jako ciepła lub zimna przekąska. Obowiązkowo z dressingiem z chilli, który wcale nie jest ostry (usuwamy bowiem pestki i ostre błonki – ale dzieciom możecie chili całkiem pominąć). Połączenie

Moja Delicja
Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i ziołami 59

Szybka w przygotowaniu sałatka z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami to moja propozycja na lunch lub lekką kolację. Świeże zioła użyte do sałatki to bazylia, oregano i tymianek. Polecam. Czytaj więcej: Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i ziołami The post Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i ziołami appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Makaron pappardelle z tuńczykiem – danie w 5 minut 54

minuty. W tym czasie podgrzejecie tuńczyka na oliwie z czosnkiem i skórką z cytryny. Makaron pappardelle dostępny jest w lodówkach w wielu marketach. Polecam na szybki lunch, obiad lub kolację. Czytaj więcej: Makaron pappardelle z tuńczykiem – danie w 5 minut The post Makaron pappardelle z tuńczykiem – danie w 5 minut appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Sałatka z czerwonej fasoli, pomidora i kaszy jaglanej 123

dodatkiem pomidora, czerwonej cebuli, kaszy jaglanej, natki pietruszki i bazylii. Zdrowa i wartościowa sałatka wegetariańska. Idealna do pracy, szkoły (można przygotować dzień wcześniej) na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Taka sałatka to też świetny pomysł na wykorzystanie resztek ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej . Czytaj więcej: Sałatka z czerwonej fasoli, pomidora i kaszy jaglanej The post Sałatka z czerwonej fasoli, pomidora

Moja Delicja
Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami i słonecznikiem 71

Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami, borówkami i prażonym słonecznikiem z dodatkiem świeżych ziół to proste i szybkie danie, idealne na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Prażony słonecznik idealnie komponuje się ze słoną fetą, dlatego go nie pomijajcie. Nie pomijajcie również prażenia, czyli podpiekania słonecznika na suchej, nieprzywierającej patelni. Czytaj więcej: Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami i słonecznikiem The post Sałatka

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania