Ptysią u fryzjera - teraz jest śliczna, piękna i dużo mniej brudząca; zrobiłam zakupy z moją Siostrą, byliśmy w kinie, zorganizowaliśmy urodzinową imprezę dla Młodej, zjedliśmy z C. rocznicową kolację (w bardzo przyjemnym miejscu swoją drogą, o czym napiszę w jednym z kolejnych postów kilka słów więcej), nie daliśmy rady się wyspać, i wróciliśmy do Danii bardzo szczęśliwi, pełni wrażeń, choć
Pożeraczka, czyli raz adobrzemleko przy nich wydawało się niemal słodkie. Bez kożuchów - broń Boże!, w ulubionej miseczce, którą moja Mama ciągle trzyma na półce. Śniadanie idealne. Tym razem przygotowałam je sobie na kolację, i - wierzcie lub nie - ale nawet na śnieg spojrzałam łaskawszym okiem... Rozmawiałam ostatnio z Tatą. Gdy zapytał mnie, czy wiem, gdzie może może kupić świerk, popatrzyłam na niego troszkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMieszkając w Polsce jadałam śniadania, obiady i kolacje. Będąc u Babci zdarzało mi się jeść podwieczorki, które uwielbiałam. Idea podwieczorku jest genialna sama w sobie, w dodatku to najbardziej czarująca nazwa posiłku, jaką dane mi było poznać. Tak sobie myślę, że powinnam wprowadzić podwieczorki do naszego menu... Przeszkadza tylko fakt, że C. pracuje popołudniami i w czasie podwieczorku zazwyczaj
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłońce już dawno wstało, zabieramy Ptysię do lasu, żeby mogła się porządnie wybiegać, spędzimy pół dnia na kanapie, oglądając Harry'ego Pottera , a wieczorem pójdziemy na kolację do Oksen (i będziemy jeść wołowinę, koniecznie!). Teraz pewnie wszyscy czekają na tort... Niestety, muszę Was rozczarować - tortu nie będzie. Nie dzisiaj. W niedzielę mamy w planie przyjęcie urodzinowe, i to wtedy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoczy... Pani Sauvelle, nie mając wyboru, przeprowadza się do nadmorskiej miejscowości razem z dwójką dzieci - Irene i jej młodszym bratem Dorianem. Lazarus okazuje się przemiłym człowiekiem - podejmuje ich wspaniałą kolacją i zyskuje zaufanie całej trójki. Jedyną tajemniczą rzeczą wydaje się być jego małżonka - od dwudziestu lat ciężko chora, przykuta do łóżka. Nikt jej nie widuje, nikt nie odwiedza. Jednak uwaga
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzarnej Laguny ), skromne, ale przytulne mieszkanie. I wszystko układa się dobrze do momentu, w którym wpada na Drzwi... A właściwie to się o nią niemal potyka w drodze na kolację z narzeczoną i jej pracodawcą. Wbrew protestom Jess (która nie znosi być nazywana w ten sposób), Richard zabiera ranną Drzwi z ulicy do własnego mieszkania. I właśnie wtedy zaczynają się
Pożeraczka, czyli raz adobrzepierwszych stron. Ekscytujące wydarzenia z teraźniejszości przeplatają się z wspomnieniami Allana z jego burzliwych lat młodzieńczych - Szwed bowiem, jako specjalista od wysadzania mostów (i nie tylko), miał okazję jeść kolację z przyszłym prezydentem Trumanem, uratował małżonkę Mao Zedonga, co później pozwoliło uratować skórę nie tylko jego, ale i zaprzyjaźnionego Einsteina. Potrafił doprowadzić do wściekłości Stalina, miał wpływ na wyścig zbrojeń
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybki w przygotowaniu - jak to chleby na drożdżach - wystarczy zagnieść, odstawić, znowu zagnieść, odstawić i upiec. I już można się cieszyć wyjątkowo pysznym i pachnącym bochenkiem na śniadanie czy kolację. Polecam Wam bardzo - to taki przedsmak Świąt, kiedy nie pozwalacie wyjadać pierniczków z puszek. Przepis z Scandilicious baking Signe Johansen. Miałam na niego ochotę od bardzo dawna - w książce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinaczej? Nie wiem. Może kiedyś to przetestuję. Jednak w ten sposób przygotowane i upieczone, bułki wychodzą znakomite. Mięciutkie, pachnące, sycące. Idealne na pierwsze lub drugie śniadanie. I na kolację też, jeśli ktoś jada. U nas zniknęły bardzo szybko, pomimo, że wyszło ich aż dwanaście. Pszenno-żytnie bułki z zaparką Składniki: (na 12 sztuk) zaparka: 80 g mąki żytniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaporem żelaznych argumentów. Tak przeparadowałyśmy główną ulicą miasta (miny mijających nas dzieci - bezcenne! ), po czym udałyśmy się na śniadanie do rodziców C. Jego mama zastawiła stół jak do bożonarodzeniowej kolacji - wyglądał prześlicznie! Później kawa i ciastka (o których niżej), po czym zapakowałyśmy się w auta i ruszyłyśmy na spotkanie przygody. Najpierw grałyśmy w ludzkie piłkarzyki, co - jakimś cudem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiełbasa smażona z papryką i cebulą... Przypieczona kiełbasa z chrupiącą, brązową skórką. Towarzystwo słonecznych, żółtych i czerwonych warzyw. Obfite śniadanie, smakowity obiad, czy szalona kolacja. Który z tych wariantów należy do Was? Zapraszam do spróbowania! Składniki: 250g dobrej jakości kiełbasy śląskiej (około 3 małe kiełbaski); 1 średnia czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 2 średnie cebule; Pieprz; Sól; Kilka kromek
Gospodyni MiejskaKompot z suszonych owoców... Aromatyczny i wyrazisty w smaku kompot z suszu. Z dodatkiem plasterków pomarańczy i soku z cytryny. Przyprawiony cynamonem i goździkami. Tradcycyjny i niezastąpiony na Wigilijnej Kolacji. Polecam! Składniki: 150 g suszonych jabłek; 100 g suszonych moreli; 150 g suszonych śliwek; 50 g suszonej żurawiny; 50 g rodzynek; 1 łyżeczka cynamonu; 7 goździków; 1 pomarańcza; Sok wyciśnięty
Gospodyni MiejskaMenemen - turecka jajecznica... Paski różnokolorowej papryki. Aromatyczny sos pomidorowy. A na wierzchu jajka sadzone. Pyszna jako śniadanie, obiad czy kolacja. A dla Was jaki posiłek będzie stanowić? Zapraszam! Składniki: 1 czerwona papryka; 1 pomarańczowa papryka; 1 żółta papryka; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 1/2 łyżeczki mielonego kuminu; 1/2 łyżeczki chili w płatkach
Gospodyni Miejskasałatką z tuńczyka i selera naciowego... Złociste i elastyczne placki pieczone na suchej patelni. Kremowa sałatka z tuńczykiem i chrupiącym selerem naciowym. Całość smakowicie zawinięta. Pyszne kąski na obiad, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi! Składniki: Placki kebabowe: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania; 3/4 szklanki wody; 1/3 szklanki oleju; 1 łyżeczka soli. Sałatka z tuńczyka i selera
Gospodyni MiejskaPasta jajeczna ze smażoną cebulką... Kremowa, wyrazista w smaku. Z dodatkiem podsmażonej cebulki. Idealna do kanapek, krakersów czy innych chrupaków. Niezastąpiona na śniadanie, kolację czy imprezę. Polecam! Składniki: 6 jaj; 2 duże cebule; 3 czubate łyżki majonezu; 2 łyżki oleju; Szczypta słodkiej papryki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę. Cebule obrać, drobno posiekać
Gospodyni Miejska