krajów. Przygotowałam więc dla Was ciekawostki dotyczące zwyczajów panujących we Włoszech i Hiszpanii , oraz przepis na noworoczną soczewicę przynoszącą szczęście i bogactwo . Sylwester po hiszpańsku Hiszpanie obchodzą Sylwestra, Noche Vieja , w gronie rodziny i przyjaciół. Huczne imprezy zaczynają się zazwyczaj po północy, a poprzedza je uroczysta kolacją z rodziną. Tuż przed północą oczy wszystkich gości zwracają się
Chilli Czosnek i Oliwazaproszona na kolację Wigilijną do mojego ówczesnego narzeczonego, zwątpiłam gdy ujrzałam czerwony barszcz ... aby nie podpaść przyszłej teściowej zjadłam go z wielkim apetytem i od tego dnia stał się jedną z moich ulubionych zup. Tak też kiedy sezon na botwinkę w pełni przygotowuję dla nas barszcz ukraiński z jej dodatkiem. Myślę, że warto by gościł na naszych
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWitajcie Kochani! Dzisiaj przedstawimy Wam kolejny pomysł na kolację we dwoje. Ostatnio w Naszym jadłospisie coraz częściej pojawiają się ryby i owoce morza, więc tak też
Wspólne smakiBigos to polskie danie, które znajduje zwolenników nie tylko wśród polaków, zresztą jak cała nasza kuchnia. Ja przygotowuję go zawsze na każde święta i aby zatrzymać
Kuchnia Beatytaką ciekawą alternatywę dla klasycznej lasagne. Może nieskromnie to zabrzmi, ale powiem Wam, że danie było bardzo apetyczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najwiecej czasu zajęło mi obgotowywanie płatów lasagne, a reszta nie więcej jak 15 minut. Łososiowa lasagna tak efektownie się prezentuje, że z całym spokojem można podać ją podczas uroczystej kolacji. Można przygotować(...)wcześniej, a przed przyjściem gości tylko wstawić na 30 minut do piekarnika. Wiosenne lasagne z wędzonym łososiem, serkiem Philadelphia i cukinią Składniki na dwie osoby (naczynie ceramiczne 25x15 cm): 2 młode cukinie (ok. 300g) 200g łososia wędzonego w plasterkach 200g serka Philadelphia 250 g serka ricotta 3 łyżki mleka 1 pęczek szczypiorku, można zastąpić suszonym koperkiem, czosnkiem
Mia Cucina Sofietapotrafi wymyślić genialnych potraw, których bazą są najczęściej tradycyjne regionalne potrawy z nutką nowoczesności. Jeśli od zawsze chciałeś spróbować to, czym Magda raczy swoich gości podczas „porewolucyjnej” kolacji a do danej restauracji masz za daleko lub chcesz przyrządzić ją samodzielnie („Ja nie potrafię gotować jak Magda Gessler?!”) to masz ku temu okazję. Przepisy(...)danego odcinka jest bardzo proste. Każdy przepis jest oznaczony numerem odcinka i serii, więc łatwo odszukać przepis według odcinka lub odcinek według przepisu. Ta książka jest obowiązkową pozycją dla wszystkich fanów programu Kuchenne rewolucje i nie tylko. Brać póki znowu nakład się nie skończy… Dla chętnych do zakupu mamy specjalny rabat: 40% przy zakupie 4 książek z oferty Znak.pl
WojnaNaSmaki.plwędrują w zakamarki dekoltu. Lato przy stole. Dużym, wspólnym, nakrytym obrusem w czerwoną kratkę i ustawionym w ogrodzie. W powietrzu unosi się muzyka łąki spleciona ze słowami Gości. Kim są i skąd przybyli nie ma znaczenia. Ważne są ich ręce i słowa. Ręce, które kroiły, zagniatały, mieszały i słowa, które utkają historię wyjątkowego spotkania(...)wsłuchiwać w żabie koncerty nad stawem. Warsztaty zaplanowane są dla kameralnej grupy 6 (maks.8) osób. Pytania i rezerwacje można zgłaszać na adres warsztaty@siedliskoblanki.com najpóźniej do 5 sierpnia. Zapraszam też do odwiedzenia siedliskowej strony internetowej www.siedliskoblanki.com , gdzie zobaczycie namiastkę tego, co czeka na Gości w Siedlisku. A teraz pora na różę, na słoiczek konfitur
KUCHARNIAPyszny, zdrowy i niedrogi obiad dla całej rodziny:) Pstrąg pieczony z masłem, czosnkiem, tymiankiem i sokiem z cytryny, ułożony na kolorowych warzywach. Danie nie jest pracochłonne, wystarczy pokroić warzywa, skropić je oliwą z oliwek i posypać przyprawami, zapiec 25 minut w piekarniku, a następnie położyć na nie "nadzianą" rybkę i znowu zapiec 20 minut(...)stosów brudnych naczyń, szybko i bardzo pożywnie:) Pstrąga można kupić w większości marketów w naprawdę dobrej cenie. Taką rybkę możecie podać na obiad, ale również podjąć nią gości na kolacji. Moje Dzieci uciekają jak widzą te rybie oczy, ale i tak na końcu zajadają pstrąga ze smakiem:) Maż zaś, który nie przepada za rybami, brzęczy, że nie będzie
Słodko-Słony Świat IlonySzybka, pyszna propozycja na wieczorną kolację lub lekki lunch. Świeżą rukolę połączyłam ze słodkimi truskawkami i rozpływającą się w ustach kozią roladą. Możecie użyć tu rolady naturalnej, pleśniowej, jaką lubicie najbardziej i niekoniecznie musi być ona kozia. Ja za taką wprost przepadam, dlatego to połączenie wydało mi się doskonałe. Całość posypałam chrupiącymi pistacjami(...)polałam dressingiem z oliwy z oliwek i limonki, co podkreśliło smak całości. Sałatka banalnie prosta w przygotowaniu, na pewno zaskoczy swoim smakiem Waszych gości i Was samych. Zapraszam do degustacji! SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób): dwie duze garści rukoli 10 dużych truskawek 2-3 cm-owy plaster rolady koziej 3 łyżki obranych pistacji SKŁADNIKI NA DRESSING: 3 łyżki
Słodko-Słony Świat Ilonydelektowania się życiem. Tym wszystkim i pewnie jeszcze nieopisanym więcej była właśnie Kulinarna Majówka w Siedlisku. Zaszczytem dla mnie było spotkanie wyjątkowych, niezwykle inspirujących osób i prowadzenie dla nich majowych warsztatów kulinarnych. I choć kapryśny maj nie pozwolił nam na rozłożenie koców i typowy majowy piknik, wielki duży stół i magiczna atmosfera wokół w zupełności to zrekompensowały(...)kolację oraz brunch. Każdy z dwóch warsztatów kulinarnych zakończony był wspólnym posiłkiem przy gościnnym, magicznym stole Siedliska. Już podczas pierwszej, powitalnej kolacji, jasne stało się, iż Siedlisko jak magnes przyciąga osoby wyjątkowe, otwarte na nowe smaki, gotowe do wyzwań i świetnie pracujące w grupie. Przy wielkim białym stole do późnych godzin trwało ucztowanie przeplatane śmiechem i niezwykłymi opowieściami. Gości
KUCHARNIAjego deserem :) Podsumowując - restauracja w samym centrum Warszawy z miłym dla oka wystrojem i menu pełnym polskiej kuchni spełniła moje oczekiwania. Podane dania były smaczne i na dobrym poziomie cenowym. Porcje były słuszne i na pewno nie wyjdziecie stamtąd głodni :) Nastrój panujący w restauracji nadawał się idealnie na romantyczną kolację we dwoje. Ponadto restauracja posiada w swojej karcie również oferty(...)pewnością wrócę tam, jak tylko będę w pobliżu! Gdybyście tamtędy kiedyś przechodzili wejdźcie i przekonajcie się sami :) Godziny otwarcia: Poniedziałek - Piątek: od 8:30 do ostatniego gościa Sobota-Niedziela :od 12:00 do ostatniego gościa Przykładowe menu: www.filmowarestauracja.pl Możliwość rezerwacji stolika: Tak. Możliwość organizacji imprez zamkniętych: Tak. Klimatyzacja: Tak. Kontakt: Ulica: Sienna 39, Warszawa
Emcia PichciLubię mieć w domu ciasto francuskie. Nie robię go sama - jeszcze nie opanowałam tej sztuki - zresztą nie pokusiłam się nawet o próbę, skoro na wyciągnięcie ręki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCzy macie takie danie, które smakiem i aromatem zabiera Was w podróż do słodkich dni dzieciństwa, choć nie macie wspomnień kosztowania go... ? To mój ulubiony
Gotowanie to kochaniewkładać do piekarnika nagrzanego do max 160 stopni - razem z pokrywką! Wiecie co, na początku bałam się to zrobić, bo nie wierzyłam, dziś jest to dla mnie normalne. Estetyka naczyń sprawiła, że wszystkie kolacje z przyjaciółmi rozpoczynają się w kuchni. Nie muszę się wstydzić, że wyciągam przypalone garnki, czy takie na których danie będzie się przypalać. Fantastyczna sprawa Kochani, jakie(...)aromatów, zapachów wydobywających się z marynaty, świeże zioła, aromatyczne przyprawy, których zapach unosi się nad patelnią. Piękna sprawa Kochani. Po takim wstępie potrawa smakuje inaczej na talerzu. A kiedy goście już wyjdą pójść do łóżka i zasnąć. Nie martwić się, że patelnia przypalona, że garnek trzeba namoczyć. Naprawdę. Nie trzeba. Kiedy po jednej z takich imprez weszłam rano
Blondynka GotujeKiedy wybieram się do kogoś w odwiedziny, nie lubię przychodzić z pustymi rękami. Aby okazać wdzięczność za gościnę, zawsze poświęcam kilka chwil, by przyrządzić coś domowego
Gotowanie to kochanie