Wbrew pozorom można przygotować sałatkę, która nie dość, że będzie błyskawiczna, to jeszcze sycąca. Nie trzeba poświęcać jej nie wiadomo jak dużo czasu
Codzienna kuchnia niecodziennamleczne a smakach kakao, truskawka i wanilia, świeże soki oraz z kartonika, kawa i herbata, dla małych dzieci mleko hipp 1,2,3, liczne deserki w słoiczkach, jogurty danon w rożnych smakach, kaszki na mleku. • obiad w godz. 12:30-14:00, - Coś dla każdego. Oczy wychodzą na widok tego wszystkiego a już bardzo wiele hoteli zjeździłam. Wykwintne dania(...)przy hotelu. Leżaki, materace, ręczniki i parasole bezpłatnie. Specjalne wyznaczone zadaszone miejsce dla zabaw dzieci- w całą masa wiaderek, foremek łopatek i innych niezbędnych zabawek potrzebnych dzieciom do zabawy, na plaży jest także Bar w którym dostaniemy piwo, coca-cole oraz wodę. Do dyspozycji gości Recepcja, - bardzo miła, profesjonalna obsługa, która służy pomocą przez 24 godziny zawsze
ClauditteMissCookingMaitre d'hotel. Felieton Ludwika Stommy w majowym wydaniu KUCHNI z 1999 roku. Odnalazłam go kilka dni temu i przeczytałam już wiele razy. Mówi o tym, co jest dla mnie ogromnie ważne - o ulotności i pięknie chwil. I podążaniu za ideałem. Przeczytam Wam fragmenty. Wierzę, że wszyscy takich chwil szukamy i każdy z nas może zostać maitre d'hotel przy(...)sposób ich rozłożenia; decyduje o menu, dopilnowuje obsługi, wie bezbłędnie kiedy i komu należy czegoś dołożyć lub dolać; jest zawsze na miejscu, by naprawić gafę popełnioną przez kelnera lub gościa i bon ton. W filmie " Pretty Woman " Julia Roberts niezgrabnie ekspediuje ślimaka poza stół. Mistrz salonu chwyta w powietrzu gorącego mięczaka, chowając go w dłoni, daje niedbałym uśmiechem
KUCHARNIAnajpierw podać te dania, których mamy najwięcej, jak również te, o których będziemy wiedzieli, że goście sięgają po nie najczęściej. Ze swojej obserwacji niezmiennie w tym rankingu na pierwszym miejscu jest kotlet de volaille i poczciwy schabowy. W dobrej restauracji wydanie np. dla 100 osób - 5 rodzajów gorących drugich dań, plus ziemniaków, frytek i 1 gorącej jarzyny(...)goście, szczególnie osoby starsze, są miłośnikami owoców morza czy też sushi i z tymi daniami trzeba uważać. No i ostatnia uwaga dotycząca obiadu. Jeżeli wesele urządzamy w pałacyku czy w jakimś dworku, można, a nawet powinny znaleźć się w jadłospisie dania z dziczyzny. Z weselami to jest tak, jak piszę na swoim blogu . Do każdego podchodzę indywidualnie . Dla
Kulinarny karnet Christopheraczyli cały kurczak podzielony na kawałki pieczony w garnku z warzywami (z braku glinianego-użyłam żeliwnego). Przepis zmodyfikowałam i wyszło danie tak pyszne, iż nie mogłam uciszyć mlaskających gości, których uraczyłam tym obiadkiem. Danie jest banalnie PROSTE i szybkie do przygotowania. W zasadzie samo się robi :) Uwielbiam takie obiady – mało roboty, wielkie WOW! Jedynie co może(...)Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością (w ostateczności możecie ją zastąpić inną suszoną szynką, ale na pierwszy raz polecam właśnie Presunto). Danie pyszne, proste, świetne na obiad lub kolacje dla najbliższej rodzinki. Składniki: (6 porcji) 1 cały świeży kurczak bez podrobów, ok. 1.8 kg 1 opakowanie (200 g) szynki Presunto Beira Baixa pokrojonej w plastry (długodojrzewajaca szynka
Moja DelicjaŁosoś w papilotach to najczęstszy sposób na rybę w moim domu od wielu lat. Nie musi to być tylko łosoś – sprawdzi się w zasadzie każda
Poezja smakuProsta i pyszna sałatka śledziowa, która co roku gości na naszym świątecznym stole. Doskonała na wigilijny stół ponieważ zawiera postne składniki. Do pozostałej sałatki z wigilijnej kolacji można dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i już mamy nieco inną sałatkę na świąteczny stół. składniki: 5-6 płatów śledziowych 3 kwaskowe jabłka 6 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka(...)kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Do miski dodać wszystkie pokrojone składniki i osączony groszek.Wszystko dokładnie wymieszać.Dodać majonez i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na min. godzinkę dla wymieszania smaków
Monia miesza i gotujeŚwięta za pasem! Dla większości z nas jest to jeden z najlepszych okresów w roku. Wiadomo - klimat udziela się wszędzie i wszystkim. Galerie uginają się pod ciężarem ozdób, ludzie uginają się pod ciężarem zakupów (również tych prezentowych), a stoły - pod ciężarem jedzenia. Przygotowania, sprzątanie, spotkania z rodziną, składanie życzeń i wypatrywanie pierwszej gwiazdki. Jako dziecko zawsze od początku grudnia przyglądałam(...)odpoczynku można śmiało ruszać w teren. A metabolizm nieco się przyspieszy, umysł odświeży, humor poprawi. Spacer po kolacji wigilijnej nie powinien być jednak jedyną formą ruchu. Przecież w przeciągu całych Świąt można iść pobiegać (jeśli pozwala pogoda, chcoiaż dla chcącego nic trudnego), pojeździć na łyżwach, poćwiczyć w domu czy też potańczyć w rytm pozytywnej muzyki :) możliwości jest wiele
Katsuuminaczyniu charakteru, a przemyślane umieszczenie logo Master Chef nadaje wyjątkowości. Wok Indukcyjny Master Chef jest uniwersalny jeśli chodzi o przystosowanie do źródeł ciepła. Jednak przystosowanie do kuchni indykcyjnych jak dla mnie ma jedną wadę. Otóż naczyń, które przystosowane są do kuchenek indukcyjnych nie można ich wkładac do piekarnika, jak to można czynic przy innych liniach Ballarini. Praca z produktami Ballarini(...)skrzętnie chowałam garnki i patelnie przed oczami gości, a firma Ballarini nauczyła mnie nawet podawac potrawy bezpośrednio z tych naczyń. Naczynia bardzo estetyczne, dania bez przypaleń. Kiedy odwiedzają mnie bliżsi znajomi nasze spotkania zwykle zaczynają się w kuchni przy wspólnym przygotowywaniu potraw. Tworzy się świetna atmosfera, a i potem kolacja świetnie smakuje, przy przygotowaniu której uczestniczyli wszyscy obecni
Blondynka Gotujepergaminową skóra ukrywającą pod sobą miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne mięso, którego smak niczym nie przypominał wydzielanych na początku pieczenia zapachów. Zakochaliśmy się, zarówno my jak i goście, którzy zawitali do nas w momencie gdy zachwyceni pochylaliśmy się nad zakopanymi jeszcze w soli Doradami. Polecam jak najbardziej ten sposób przyrządzania. Niezwykle łatwy, efektowny i prawie bezobsługowy (jeśli(...)mogą zrezygnować z podawanej przez Was kolacji. - ryb przed pieczeniem nie trzeba niczym przyprawiać, jednak suszone pomidory stanowiły miłą niespodziankę i ciekawe dopełnienie smaku potrawy. * szumnie powiedziane, ot dwie pozycje- ryba i gruboziarnista sól. ** w głębi duszy zastanawiałam się czy wyrzucić ją od razu, czy ryzykować rozbicie skorupy. Dorady w soli (porcja dla 2 osób) 2 dorady kilka kawałków suszonych
Zapiski Młodej Żonygłówne i desery z produktów dostępnych w każdym osiedlowym sklepie. Książka "Pyszne. Na każdą okazję" podzielona jest na 6 rozdziałów: 1. Boże Narodzenie 2. Kolacja we dwoje 3. Spotkania z przyjaciółmi 4. Piknik 5. Przyjęcie dla dzieci 6. Dodatki Przepisy posegregowane są tematycznie, dzięki nim bez wysiłku możemy skompletować całe menu na wybraną okazję. Przepisy są przedstawione(...)zorganizować by podczas gotowania nie zwariować ;-) - porady jak przechowywać produkty; - informacja jakie podstawowe produkty powinny znaleźć się w naszej spiżarni byśmy zawsze byli gotowi na wyczarowanie pyszności dla niespodziewanych gości; - praktyczny przelicznik miar i wag. Ta książka mnie oczarowała i na pewno moja znajomość z nią nie skończy się na odstawieniu jej na półkę. Każdy znajdzie w niej
Szefowa kuchnipodniebieniu. Paryż to mekka smakoszy. Począwszy od porannej kawy i ciepłego croissanta, przez zagryzane nonszalancko bagietki i zjadane z pomrukiem szczęścia makaroniki, po ciągnące się po kres paryskiej nocy kolacje. Kto choć raz zasmakował Paryża, będzie wracał do niego przez resztę życia. Jest tylko jeden problem - co wybrać? Gdzie zjeść najlepszą bagietkę? Która knajpka podaje prawdziwą francuską kuchnię(...)paryskich" pozycji po "Paryskim szyku" i "Paryskim szyku w Twoim domu". "Paryskie smaki" podzielone zostały na dziesięć głównych rozdziałów: Ulubione adresy, Gastronomiczne wizytówki Paryża, Powody, dla których warto przemierzać Paryż, Wyprawa na targ, Goście, goście. Kuchnia i sprzęty kuchenne, Ruszamy do kuchni: Menu i przepisy, Odrobina luksusu. Pałacowe delicje, Smakowite włóczegi, Blogi i strony internetowe poświęcone kulinariom, Kursy
KUCHARNIAWitajcie ! :) Dzisiaj pokaże wam coś niezwykle prostego a za razem coś przeze mnie kochanego... Będzie to prawdziwy król polskich stołów czyli pan schabowy, Kotlet Schabowy
Wspólne smakirazem postanowiłam napisać o hotelu. Podczas wizyty w Gdyni (na See Bloggers) musieliśmy gdzieś przenocować. Wybór pozostawiłam mojemu Mężowi. Na booking.com trafił na całkiem niezłą ofertę: 2 noclegi dla 2 os. za ok 60 zł/os. Pewnie można byłoby znaleźć taniej, ale śniadanie również było w cenie. No i 200 m do morza! Mimo tego, że do hotelu dojechaliśmy(...)było dużo miejsca do spania, szafa, do której można było rozpakować swoje rzeczy i osobna łazienka. Z dodatkowych udogodnień w pokoju znajdował się telewizor. Nie wiem ilu gości było w hotelu (kilka osób spotkaliśmy przy śniadaniu), ale było bardzo cicho i spokojnie. Na każdym kroku elementy wystroju nawiązujące do nazwy hotelu. Tu statek, tam obraz, w innym
Pasja Smakuodbyła się 12 grudnia w restauracji Zielony Talerzyk w Lublinie. W naszej uroczystej kolacji udział wzięło 11-stu blogerów, w tym 10 blogerek i aż 1 bloger ! ... plus dodatkowo moja koleżanka Paulina oraz maleńka Stefcia, córeczka jednej z blogerek. Zielony Talerzy - odpłatnie - przygotował dla nas trzy wigilijne zupy: czysty czerwony barszcz, zupę grzybową z razowymi łazankami i krem chrzanowy(...)udanych. Nasza blogerska grupa, jak zwykle dała mi wiele powodów do ciekawych rozmów i jeszcze więcej powodów do śmiechów :D Tego dnia pod Zielonym Talerzykiem pojawił się też niespodziewany gość ... Mikołaj ! Ja, umówiona z nim wcześniej, wiedziałam, że przybędzie, ale pozostali uczestnicy wigilijnego spotkania nie spodziewali się tego dnia tylu prezentów... Mikołaj po cichu zostawił dary w moim
kolorowotorcikowo