kolacja dla gości - 102 przepisów (strona:5/7)

Zbiorowy błogostan w szczelinie dnia i stół. A na nim brzoskwinie. Poached peaches with raspberries. 135

nikt nie musi biegać tam i z powrotem między stołem i kuchnią.  Nakrywa się taki stół głównie dla przyjemności, jaką sprawia przesiadywanie przy posiłku pod drzewem w południe. Z otwartego powietrza czerpie się spokój, odprężenie, wolność. Jest się swoim własnym gościem, a takie właśnie powinno być lato.  W rozkosznym odurzeniu, kiedy już ostatnia gruszka została przepołowiona, ostatnia skórka(...)które rozsypywały się przede oczami rysując obrazy malowane niezwykłą wyobraźnią autora.  Wakacyjne życie w południowym rytmie. Mocna kawa na powitanie dnia.  Lekki posiłek w południe i późna kolacja - uczta pod gwiazdami. Najchętniej pod drzewem, przy stole. Takim, o jakim pisze Frances Mayes.  Uginającym się od sezonowych warzy i owoców. Oblanym brzoskwiniowym blaskiem zsuwającego się za horyzont słońca

KUCHARNIA
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. I - David Lebovitz, "Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści" 141

ciekawostek o kraju, w którym jest gościem. Czyta się to naprawdę świetnie. Fajnie, że książka ma przyszytą materiałową zakładkę, żebyśmy zawsze wiedzieli, na czym skończyliśmy. Mała rzecz a cieszy. Przepisy, tak jak pisałam, to nie tylko klasyka kuchni francuskiej, ale również dania z innych części świata. Dla jednych to zaleta książki, dla innych - wada. Ja zaliczam się do tych pierwszych(...)książka, którą kupicie, przejrzycie i odłożycie na półkę. To książka, która zagości na stoliku nocnym lub kawowym, żeby móc w wolnej chwili wyskoczyć do Paryża i wybrać się na kolację  lub przekąskę z Davidem Lebovitzem i posłuchać jego opowieści, spędzić miło czas, pośmiać się. Za to ją najbardziej cenię i polecam Wam z całego serca. Moja ocena

W kuchni wieczorem
Co znalazłam na wyspie. I crumble. Inne. 155

takie szaleństwo, oddał mi projekt. Z wyspą na środku. Z płytą na wyspie. Victoria!   Od tamtej pory sporo już czasu minęło. Wiele dań powstało na wyspie, wielu gości do niej przybyło. A ja wciąż cieszę się, że się nie poddałam, że prawie tupiąc nóżką postawiłam na swoim. I ponownie udowodniłam sobie, że warto iść pod prąd, unikać(...)losy wyspy i kuchni, jak ją wymieniałam i zmieniałam opowiem Wam przy innej okazji.  Ale miało być o znalezisku. Otóż wyspa jest na tyle duża, że prócz schronienia dla szafek, szuflad i półek pełni też rolę mojej biblioteczki książek kucharskich. Gromadzone od lat raz po raz stanowią inspirację do kolejnego gotowania i pieczenia. I jeszcze do niedawna wydawało

KUCHARNIA
Wielkanocne jajka na kolorowym twarożku 155

Jajka na Wielkanoc to coś tak oczywistego, jak słońce latem :) Podajemy je na wiele sposobów i zawsze znajdujemy kolejny, równie smaczny i cieszący oczy. W moim

Codzienna kuchnia niecodzienna
T... Tartine i L'Epicerie! Spacer po Lyon. 164

W przerwie od świątecznego gotowania, chciałabym Wam przedstawić bardzo pyszną, specyficzną... kanapkę oraz lyoneską knajpę. Francuska Tartine to nic innego, jak wielka, gruba i "otwarta" połówka

Kitchens Alphabet
Pikantne Chili z mięsnymi kuleczkami 144

Chili z mięsnymi kuleczkami to danie, które od lat gości w zbiorze naszych rodzinnych przepisów.. Przyznam szczerze, że nie wiedziałam dokładnie skąd pochodzi przepis, ale po opublikowaniu tego posta, cała prawda wyszła na jaw :) Przepis podarowała mojej mamie ciocia Halinka, (osoba o bardzo dobrym guście i smaku kulinarnym - taka nasza dobra wróżka :) Oczywiście pierwsza robiła go moja(...)mama, a potem sprzedała dalszej rodzinie i znajomym. Danie pyszne, w sam raz na obiad, czy gorącą kolację, jaką przyrządza się na imprezy, wystarczy zrobić je trochę wcześniej np. rano przed imprezą, a potem tylko podgrzać i podać z pieczywem. Z makaronem, czy ryżem również smakuje wybornie : ) Pikantne Chili najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem, wówczas zyskuje dużo bogatszy smak

Smakowy Raj
Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną 170

ogromnego indyka? Dlaczego, choć świętujemy Boże Narodzenie, to robimy to zupełnie inaczej? Pamiętam swoje pierwsze Święta we Francji. Podczas gdy my zasiadaliśmy do odświętnej kolacji - u sąsiadów było coś na wzór prywatki. Na naszych stołach gościły zupełnie inne dania.  Po jakimś czasie i ja zaczęłam modyfikować wigilijne menu. Odważniej podchodziłam do tradycyjnych dań. Nadal utrzymywałam je w postnym charakterze(...)migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Podajemy pudding lekko wystudzony lub całkiem zimny.  Dla 6 osób Czas: 70 minut (przygotowanie 20 minut, pieczenie 50 minut

Przysmaki Karolki
98. Obiadokolacja z piekarnika czyli: zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem, żurawiną i świeżym szczypiorkiem na pó 237

lada moment do naszych drzwi zapuka weekend. Dzisiejszy pomysł na kolację ( ale pasujący również na obiad) narodził się spontanicznie właśnie w weekend, a mianowicie w sobotę kiedy to u jednej z nas odbyły się niespodziewana wizyta rodzinna. Wszystkim nam wiadomo, że wedle polskiej tradycji gości nawet niezapowiedzianych nie można wypuścić z domu bez poczęstunku. Także idąc tym tokiem(...)pół szklanki posiekanego drobno szczypiorku + część do dekoracji 1 ząbek czosnku 300ml śmietanki 30%  4 duże jaja świeżo zmielona sól morska i pieprz, 1 łyżeczka kurkumy - głównie dla koloru świeżo starta gałka muszkatołowa, zmiażdżona w moździerzu kolendra - do smaku - opcjonalnie jako mięsny akcent idealnie pasowałby tu przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkęlub plastry, szynka szwarcwaldzka w plastrach

Symfonia Smaków
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 171

przyjemny, ale co najlepsze... niebywale smakowity. Nie, na głodniaka nie da się go oglądać! ;) Dzień 11. " DELIKATESY " (1991)    Kino dla wytrwałych i lubiących czarny humor.   Mnie osobiście przerażał. Nie, nie dla mnie. Zdecydowanie nie dla mnie. Mroczny i przygnębiający. Metaforyczny. I dość kontrowersyjny. Aż nie wiem, co o nim napisać. Dzień 12. "NIEBO W GĘBIE(...)czekolady.   Perypetie są naprawdę zaskakujące, a Juliette w roli głównej bohaterki oraz jej czekolada są balsamem dla ciała, ale przede wszystkim dla duszy mieszkańców.    Największą uwagę jednak przykuwa jedzenie, które bohaterka wraz ze swą pomocniczką przyrządzają na przyjęcie wydawane dla mieszkańców miasteczka. Wszystko doprawione odrobiną czekolady i szczyptą miłości.    Juliette Binoche we wspaniałej kreacji aktorskiej

W kuchni Karmel-itki