Zdjąć z ognia i dodać 1,5 szklanki białego rumu. Od razu studzić syrop z żurawinami zanurzając rondel w zimnej kąpieli (misce z zimną wodą i lodem). KOKTAJL KLEMENTYNA /nazwa i pomysł własny, proporcje na 1 osobę/ 60 ml soku ze świeżo wyciśniętych klementynek 60 ml syropu żurawinowy 50 ml białego rumu /lód opcjonalnie
KUCHARNIAbakłażan z czosnkiem, granatem i sosem jogurtowym 2. Krem malinowo-buraczany z miętą 3. Risotto milanese 4. Szafranowo-kardamonowa panna cotta z pistacjowym krokantem i karmelizowanym mango 5. Koktajl miłości „Love potion” 6. Pieczone gruszki z gorgonzolą, miodem i orzechami 7. Lody z kolorowym pieprzem (klik) 8. Trufle w hibiskusowym, różanym i truskawkowym pudrze (klik) 9. Czekoladowe serca
KUCHARNIAdwóch odsłonach: SŁODKO – 21.09. o godz. 10.00 WYTRAWNIE – 20.09 o godz. 15.00 Podczas warsztatów uczestnicy przygotują m.in. : SŁODKO * ciasto gryczane z owocami jaglaną tartę owocowo-ziołową budyń owsiany koktajl amarantusowy batony pełne ziaren trufle z białej kaszy * w zależności od dostępności składników menu może ulec zmianie WYTRAWNIE * polentę w w dwóch odsłonach sałatka z kaszy z pomarańczami w szalotkowym vinaigrette
KUCHARNIAUwielbiam awokado- jego smak i kolor - w pastach, sałatkach, koktajlach albo pokrojone z innymi dodatkami na kanapkach. Najprostszą pastą jest guacamole - tu moja jej wersja podstawowa :) SKŁADNIKI 1 dojrzałe awokado 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki soku z limonki (lub cytryny) 1 ząbek czosnku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,oliwę
Moje Kuchenne Rewelacjeprostu odstawiam na chwilę. Warzę dosłownie 15 minut i przelewam całość na sitko z gazą, delikatnie, aby grudki się nie rozleciały. Oczywiście serwatki nie wylewam, ale robię z niej koktajl . Twaróg odciskam, zawiązuję i odstawiam do ostygnięcia...Potem wstawiam do lodówki i gotowe ! Następnie robię pyszną kanapkę !! Miłego
Życie na widelcułyżka soli 1 łyżka ostrej papryki 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Pomidory parzymy, obieramy ze skórki. Obieramy cebule. Pomidory i cebule miksujemy w kubku do robienia koktajlu (można blenderem). Porcję należy podzielić na dwie części. Następnie wlewamy sos do jak najszerszego garnka, dodajemy pozostałe składniki i zagotowujemy. Potem na małym ogniu gotujemy około 2 h, Wyciągamy
Humanistka w kuchni3 kiwi 1 banan 2 pomarańcze 2 łyżeczki miodu małe opakowanie jogurtu naturalnego Owoce umyć, obrać i zmiksować. Dodać jogurt i miód. Ponownie zmiksować
Humanistka w kuchniznudziły często zmieniam farsz, korzystając z tego co mam w lodówce. W ubiegłym roku polubiłam jarmuż, dlatego często gości na naszym stole. Jest zdrowy, przyrządzam z niego sałatki, koktajle zielone, a tym razem połączenie z mięsem. Dodatek boczku jest dla faceta, który jak widzi coś zielonego to kręci nosem, a tak jak zobaczył, że roladka jest owinięta boczkiem zjadł
NA MOIM TALERZUtylko wyśmienity napój pobudzający nasze ciało i zmysły. Możemy zrobić niezliczoną ilość deserów, ciast, jak również używać jej do przygotowania dań głównych, przystawek... Dziś zapraszam na pyszny koktajl kawowy z lekko elektryzującą dawką %. Składniki: 200 ml ostudzonego mocnego naparu kawy maragogype , 4 łyżki ulubionego likieru (u mnie amaretto) kilka łyżek spienionego mleka kakao do dekoracji ewentualnie cukier
Malinowe Pocałunkipikantności. Idealnie nadaje się do tłustych mięs oraz sosów, zup rozgrzewających, pasztetów, dań z ryżu i warzyw. Głównie stosowany w potrawach pochodzących z kuchni orientalnych. Jest dodatkiem do koktajli odchudzających, naparów oczyszczających organizm a także herbat pomocnych w leczeniu przeziębienia. Należy do przypraw antynowotworowych, stosowany przy dolegliwościach związanych z układem trawiennym
Życie na widelcutego trochę piwa. No to co, pół godziny i obiad gotowy :)) A jeśli coś zostanie (w co wątpię ale może się zdarzyć), polecam dorzucenie kilku szparagów do koktajlu bananowego - fajny zielony i naprawdę pycha
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIENastała ostatnio moda na słodzenie owocami – daktyle i banany stają się głównymi składnikami nie tylko deserów, ale i batoników energetycznych, owsianek. Nie wspominam tu o smoothie czy koktajlach owocowych, bo to rzeczy absolutnie oczywiste. Szalenie mi się ta moda podoba. Zresztą, jeśli planując deser wykluczymy masło, jajka i mleko
Gotuj z Blue Ravenreguły staram się jeść mało słodyczy. Skutecznie zastępuje je owocowymi sorbetami, koktajlami z owoców sezonowych lub wielkimi miskami truskawek. Czasem przychodzi jednak taki dzień, gdy kakao i gorzka czekolada wydają się być lekiem na wszystko, a jedna taka babeczka potrafi postawić na nogi. Ilość cukru dość mocno ograniczyłam, babeczki stały się przez to bardziej wytrawne z wyraźnym aromatem gorzkiej
Zapiski Młodej Żonylipca to Światowy Dzień Mleka. Od samego rana świętuję pysznym koktajlem. Może nie do końca z mleka, bo z jogurtu, ale to też w końcu produkt mleczny. SKŁADNIKI: 500 ml. jogurtu naturalnego 1 szklanka truskawek 1 szklanka melona miodowego 1/2 szklanka malin 1 łyżki cukru (opcjonalnie) A jak o zrobić: Owoce przełożyć do wysokiego naczynia i przy użyciu blendera rozdrobnić
Kuchnia w opałachPiechotą będę szła..." Chciało by się zaśpiewać, ale aura nie sprzyja bo trzeba by było wędrować w kaloszach ;) Ale pozostańmy przy smakach lata. Dla mnie to bogactwo owoców, zatem koktajl pasuje tutaj idealnie. A już niebawem smaczna fotorelacja z Żarłostacji 3, która miała miejsce w minioną niedzielę w Opolu. SKŁADNIKI: 1 litr kefiru 200 g świeżych malin 200 g świeżej
Kuchnia w opałach