cytryny i gotujemy, do czasu aż dynia zmięknie (tj. około 15 minut od zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito. Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. *Czerstwy chleb kroimy w drobne kosteczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną margaryną
Smakowy RajOlej do smażenia Ziemniaki trzemy na tarce i dodajemy do nich pozostałe składniki lub w wersji szybszej, ziemniaki kroimy na małe kosteczki i wrzucamy po trochu do dzbanka do koktajli i miksujemy. Gdy mamy już 1/3 ziemniaków zmiksowanych, można dodać do nich jajko i cebulę, a na koniec sól, pieprz i mąkę. Placki ziemniaczane pieczemy obustronnie na patelni z olejem
Smakowy Rajoczywiście z chlebkiem :) Do picia tradycyjnie zielona herbata :) Obiad: Chrupiący kotlet z fileta z kurczaka, w dipie ziołowo-czosnkowym i sałatka super szybka. Do picia sok jabłkowy. Deser: Koktajl owocowy ze zmrożonych truskawek i porzeczek z dodatkiem świeżego banana. Kolacja: Kaszanka lub bułczanka, czyli na śląski: krupniok i żymlok, w asyście pysznych dodatków: ogórka kiszonego, papryki i cebuli
Smakowy Rajnią blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, budyniem i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym delikatnie mieszamy łyżką z pozostałą masą. Banany miksujemy na koktajl, a następnie dodajemy do nich budyń, kakao i 6 łyżek przyrządzonej masy serowej. Całość ponownie miksujemy. Gotową masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną kakaowym ciastem, po czym nakładamy na nią
Smakowy Rajgarnka i zalewamy wodą. Gotujemy około 15 minut pod przykryciem, po czym zdejmujemy z ognia i pozostawiamy by jarzyny lekko przestygły. Przestudzone jarzyny miksujemy blenderem lub w dzbanku do koktajli. Następnie zagotowujemy w garnku, ze śmietanką i przyprawami. Po około 3 minutach zupa jest gotowa. Można ja jeść samą, z groszkiem ptysiowym lub grzankami
Smakowy Rajsposobu. Pomarańcze parzymy i obieramy ze skórki i białej grubej błony (miąższu), kroimy na kilka kawałków (jeśli są pestki to je wyjmujemy), a następnie mielimy w dzbanku do koktajli, blenderem lub maszynką do mięsa. Jeśli nie posiadacie takich urządzeń możecie posiekać pomarańczę drobno nożem. Do wersji z dynią: dynię obieramy, kroimy w kostkę, a następnie mielimy razem z pomarańczą
Smakowy Rajzamrażalniku polecam wypróbować ten sposób. Maliny zrobione w taki sposób doskonale sprawdzają się jako dodatek do herbaty (około 2 łyżeczki na szklankę), ale można użyć je również do koktajli, ciast, deserów, lodów etc. Składniki: Maliny Cukier Umyte i osuszone na durszlaku maliny wsypujemy prawie do połowy niedużego słoja (około 300 – 400 ml), następnie wsypujemy około 3 łyżek cukru, potrząsamy
Smakowy Rajczynienia już od dawna. Nie używałam ich regularnie. Jednak kilka dni temu zdecydowałam, że zrobię sobie kurację odżywczą Chia i zaczęłam je spożywać codziennie. Głownie w wersji w koktajlach i smoothie. Dziś Agnieszka zapytała mnie w jaki inny sposób można podać Chia, tylko bez użycia nabiału, bo nie bardzo może. Tak sobie chwilę pomyślałam o siemieniu lnianym i postanowiłam sprawdzić
Blondynka Gotujeagawy 1 łyżka oleju (dowolny roślinny o neutralnym smaku) Wierzch: Szklanka borówek 2 banany Wody kokosowej pozostałej po mleczku nie wylewaj - nada się świetnie do koktajlu owocowego. 1. Płatki i orzechy uprażyć na suchej patelni. 2. Wrzucić do blendera, dodać wiórki, zmielić na wiór. 3. Dodać olej i syrop, wszystko dokładnie wymieszać. 4. Dno tortownicy wyłożyć przygotowaną
Powiedz dietom niesezamu i ciecierzycy, które dostarczają 100-krotnie większą zawartość liganów niż w jakimkolwiek innym pożywieniu Zastosowanie siemienia lnianego Len można dodawać praktycznie do wszystkiego, jako dodatek do koktajli, jako panierkę do burgerów warzywnych lub dodawać go do porannej owsianki. Poniżej przedsawiam innne mniej oczywiste zastosowania tej rośliny : - mleko lniane - pudding z lnu - sezamki siemieniowe (wystarczy podpróżyć na patelce nasiona
zdrowa vege kuchniażeby odczuć jej dobroczynne działanie, najlepiej stosować ją na ciepło dodawaną do potraw, ponieważ wtedy wykazuje działanie przeciwzapalne, natomiast warto spożywać ją również na zimno np. jako dodatek do koktajli, ponieważ wtedy chroni nasze DNA przed uszkodzeniami, dodatkowo lekarze zalecają spożywanie jej z dodatkiem tłuszczu i pieprzu , ponieważ połączenie kurkumy z pieprzem lub papryką zwiększa jej wchłanianie o 2000 razy
zdrowa vege kuchniaPrzychodzi weekend, Potomek uciął sobie właśnie drzemkę, a my mamy wolne! Musiałam to wykorzystać, żeby nabrać nowych sił. Koktajl letni w zimowy wieczór? Polecam! SKŁADNIKI 5 plastrów ananasa z puszki 1/2 szkl. wiórków kokosowych 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. mleka kokosowego 6 gałek lodów waniliowych 2 łyżki cukru PRZYGOTOWANIE Mleko podgrzać z cukrem i zalać nim wiórki kokosowe, a następnie
zabawa smakiemZapolowałam dzisiaj na truskawki! Miały być na koktajl ale tknęło mnie coś na tartę. A że nigdy takiej nie robiłam, to jeszcze bardziej się zmotywowałam. Bazowałam na przepisie od Kwestii Smaku , która umie kusić przepisami. Muszę sama się pochwalić, bo naprawdę tarta z truskawkami się tak prezentuje, że szkoda mi jest jej kroić:) Jest jeszcze cała w lodówce
pink envelopesezon truskawkowy ruszył pełną parą, bo co widzę smaczne przepisy to królują te owoce. Ja dziś znalazłam w swojej lodówce poza światełkiem, trochę truskawek, co się ostały po ostatnim koktajlu. By nie narażać już swojej wagi na duże ciasta, zrobiłam 2 porcję mini tarty z budyniem, co zjedliśmy z lubym na deser. Słodkie mini lato w foremce! Miłego wszystkim
pink envelopemożna było kosić. A po rzeżuchokłosach- uczta w podziękowaniu za obfite plony. Nasze rzeżuchowe dożynki uczciliśmy przygotowaniem dania według przepisu Jamiego Olivera. To nietypowa wersja takiego klasyka jakim jest koktajl krewetkowy. Bardzo szybkie danie (12 minut przy przepisie to nie fikcja literacka), które powstało jako kolejny element naszego wyzwania Jamiego z facebooka. Spróbujcie sami- idealne do podżerania przy oglądaniu ulubionego
les mirabelles