trawienia i wykorzystywania składników odżywczych tak niezbędnych dla naszego organizmu, a także ulepszenie procesów, w których pozbywamy się zalegających toksyn. Podstawowe zasady wprowadzania protokołu wyjścia (za książką "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej i co dalej" Beaty Anny Dąbrowskiej) Zadbaj o prawidłowe trawienie Żywność musi być świeża i wysokiej jakości Surowe pokarmy mają najwyższą biodostępność. Dozwolona obróbka termiczna to gotowanie(...)skórką. Można z nich przyrządzać koktajle z dodatkiem warzyw, ziół czy nasion. Unikajmy natomiast soków czy przetworów zawierających glukozę i fruktozę. Przy wprowadzaniu owoców warto się kierować indeksem glikemicznym. Im niższy indeks, tym lepiej. Po wyjściu z postu warto pamiętać o 1-2 dniowych tak zwanych przypominajkach, podczas których stosujemy dietę warzywno-owocową. Ograniczenie węglowodanów ma na celu pobudzenie
Kulinarne przygody Gatitysięgamy po przeróżne napoje, najczęściej wybieram koktajle. Dzisiaj zrobiłam kawę mrożoną, która doskonale smakuje i jest prosta w przygotowaniu. Nie trzeba wybierać się do kawiarni, można spokojnie przygotować taką mrożoną kawę w domu i to w kilka chwil. Do zrobienia takiej kawy wykorzystałam mój blender kielichowy, który służy mi zazwyczaj do miksowania owocowych napojów na bazie jogurtu naturalnego. Kawa mrożona
Moja smaczna kuchniaOkazuje się, że coś co jest nieposłodzone, wcale nie musi być bez smaku. Dowodem na to, jest to oto smoothie. Chłodny mus owocowy z dodatkiem mięty
Mania Wypiekaniaplasterki. Miksuję i wiosenny, śniadaniowy koktajl gotowy. Czyli filiżanka pełna zdrowia. Składniki : (na 3 małe porcje) 3 brzoskwinie 1 mango 1 banan Wykonanie: Mango i banana obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Brzoskwinie odsączyć z syropu, również pokroić w kawałki. Owoce przełożyć do blendera. Mocno zmiksować. Powstały mus przełożyć do szklaneczek/filiżanek. Artykuł Owocowe miksowanie – odsłona
Raj dla PodniebieniaĆwierki ptaszkają, że zima już sobie poszła i mamy wyglądać wiosny. Powiem Wam, że zima mi nie dokuczyła, ale już się cieszę na cieplejsze, bardziej słoneczne
Smaczna Pyzawlasciwie przepyszna pulpa owocowa,ktora mozna jesc lyzeczka.I tak ma byc.Truskawka w polaczeniu z ananasem i dodatkiem gruszki smakuje wybornie.Sami sprobujcie.Jedyny dodatek to cwiartka limonki.Spryskalam gruszke,zeby nie sciemniala,gdy przygotowywalam reszte owocow. Dodatek cukru jest rowniez zbyteczny.Warunek-owoce musza byc naprawde dojrzale.Wtedy maja najwiecej slodyczy,smaku i aromatu. Oto pucharek pelen zdrowia i witamin.Oczywiscie koktajl przygotowujemy bezposrednio przed spozyciem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Owocowe smoothie to napoje idealne na takie dni jak dzisiaj. Piękna, słoneczna pogoda, pyszny napój i odpoczynek w ogrodzie. Czy to nie brzmi idealnie? Dla mnie tak! Składniki : * banan * garść czerwonych winogron * garść mrożonych truskawek lub malin * szklanka soku pomarańczowego lub 2 soczyste pomarańcze * opcjonalnie kilka listków świeżej mięty Przygotowanie : Wszystkie składniki naszego koktajlu miksujemy. Jeśli przeszkadzają Wam skórki
Magiczne Życie Martykoktajlu, dżemu albo do ciasta (notabene trochę nadzienia z galette mi zostało, więc pogotowałam go w rondelku otrzymując pyszny dżem:)). Pierwotnie termin galette oznaczał tartę z nadzieniem migdałowym, którą Francuzi przygotowują na Święto Trzech Króli ( galette des Rois raczyłam Was na blogu w tym roku, przepis tutaj ). Jednak obecnie jest to najczęściej ciasto owocowe
Chilli Czosnek i OliwaDość oryginalny deser który jest bardzo prosty w wykonaniu no i o wiele zdrowszy od prawdziwego burgera :]. Wykorzystamy lubiane przez wielu wafelki z karmelem i cynamonem
Kuchnia PROzdrowotnajest owocowo, jest wyjazdowo:) CZERWIEC <3 Wyczekany, piękny, pachnący. Kończy się szkoła, można wyluzować, oddać się przyjemnościom. Nie ma lekcji i obowiązków. Jest za to czas by zaprosić znajomych , kolegów, bawić się , jeść, korzystać z pogody. Piękny był. Na blogu również dużo się działo :) WIEM, ŻE LIPIEC BĘDZIE JESZCZE LEPSZY:) Tego i Wam życzę:) 1 KOKTAJLE to mój
WYSPA SZCZĘSLIWAnajwięcej dań płynnych (koktajle i zupy), które nie obciążają układu trawiennego - każdy dzień należy rozpoczynać od wypicia szklanki rewitalizowanej wody z cytryną i posiekanym imbirem - dużo odtruwających owoców (cytryny, jabłka, śliwki, winogrona, ananasy, grejpfruty) i warzyw (seler, buraki, kapusta, brokuły, marchew) - min. 2 litry rewitalizowanych płynów dziennie w postaci wody mineralnej, świeżo wyciśniętych i niesłodzonych soków owocowo-warzywnych i herbatek
NaKońcuJęzykawchłanianie? Niekorzystny wpływ mają z kolei następujące czynniki: fityniany (otręby, płatki owsiane, rośliny strączkowe), szczawiany (szczaw, rabarbar, szpinak), taniny (czarna herbata), fosforany (coca-cola, sery żółte, słodkie płatki, jogurty owocowe - warto czytać etykiety), niektóre białka roślinne (np. sojowe nieprzetworzone - mąka sojowa), wapń (produkty mleczne), zasadowe pH żołądka - występuje najczęściej u osób biorących leki na zgagę Źródła żelaza w diecie Osoby(...)mięsie, jak i w roślinach. Wegetarianie muszą się już trochę bardziej postarać, choć i tutaj mamy spore możliwości. W obydwu przypadkach należy zadbać o różnorodność i odpowiednie kombinacje, np. koktajle z buraków łączymy z cytrusami, a ciecierzycę posypujemy natką pietruszki. I pamiętajmy, że mleko nie jest tutaj naszym sprzymierzeńcem - znacznie obniży nam dostępność żelaza! Produkty zwierzęce (żelazo hemowe najlepiej przyswajalne
Powiedz dietom niewersja owocowa i słodka jest również zaliczana do lassi, więc polecam wypróbować przepis, bo napój jest bardzo smaczny i orzeźwiający. Do przygotowania napoju będziemy potrzebowali: Z podanych proporcji wyjdzie około 800 ml napoju 1 duże, dojrzałe mango 1 kubek 400 g zimnego jogurtu naturalnego (najlepiej bez tłuszczu) 1/2 szklanki zimnego mleka około 1/2 łyżeczki kardamonu dodatkowo koktajl możemy dosłodzić miodem
Uwaga Babcia GotujeRóżnorodność to podstawa zdrowego stylu odżywiania, każdy pokarm zawiera pewien charakterystyczny dla niego zestaw minerałów i witamin a także substancji chemicznych mających konkretny wpływ na nasze
Kuchnia PROzdrowotna