potrzeba w jesiennej zupie. Ta zupa to mój hit ostatnich tygodni - przygotowana na bazie ugotowanej piersi z kurczaka (ciekawą alternatywą będą tu krewetki), która dodaje jej pożywności, bulionu i kokosowego mleka. Do tego dodałam brokuła, chiński makaron chow mein i wyraziste przyprawy z papryczką chilli na czele (w wersji łagodniejszej wystarczy jej odrobina). Tajska mieszanka składników i przypraw na pewno
Milion Smakówmarchew , 1 duża, i dodatki: - pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki pieprzu , - 2 ząbki czosnku, - kawałek imbiru (2-3 cm), - płaska łyżeczka soli morskiej, - ćwiartka cytryny, - duża łyżka oleju kokosowego. No i woda - tyle, ile trzeba dolać, żeby osiągnąć poziom 2 litrów. Blendujemy wszystko elegancko, podgrzewamy do pożądanej temperatury, dosypujemy duuuużo poppingu z amarantusa , jemy :) Super smakuje wieczorem na gorącą
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmango 150 g mieszanych bakalii-orzechy włoskie, nerkowce, pekan, migdały, żurawina, rodzynki 2 łyżki płatków kokosu 1/3 szklanki płynnego miodu 3 łyżki syropu trzcinowego 4 łyżki oleju kokosowego Szczypta soli do smaku Dowolne świeże owoce- u mnie winogrona i mandarynki 200 ml jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Płatki błyskawiczne mieszamy z suszonymi owocami, oraz bakaliami, rozkładamy równomiernie na blaszce
Wanilia i KardamonPlacuszki (w naszym przypadku bardziej placki), czyli bardzo polskie danie. Na śniadanie, na kolację i na obiad. Ale u nas w zupełnie innej formie i z
slodkokwasnaplst.C przez 40-45 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. 4. Lukier: Składniki utrzeć ze sobą do powstania gęstego lukru. Ostudzone makowce polać lukrem i udekorować, np. wiórkami kokosowymi i makiem. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieklasyk. Trudno jednak o jedyny, słuszny przepis na to ciasto. Pewny jest jeden składnik - biały ser! Mój sernik ma trzy poziomy: kruche ciasto na spodzie, śmietankowo-serowe wnętrze i kokosową bezę na wierzchu. Całość tworzy lekką kompozycję przenikających się smaków. Polecam! Dla mnie to kawałek nieba:) Składniki do wykonania kruchego spodu: 150g masła lub margaryny 150g cukru pudru 2 szklanki
Kuchnia Pani Wiosnywymieszać z mlekiem i kakao. Gotować około 2 minut - do zgęstnienia (niezbyt długo, ponieważ polewa stwardnieje). Polewą posmarować ciasto i udekorwować je wg własnego uznania. (Użyłam wiórek kokosowych, migdałów w białej oraz mlecznej czekoladzie i migdałów zwykłych
Di gotujelekko zabielane), oczywiście śmietankę można pominąć. Zamiast bulionu (u mnie wywar od parzenia wędzonej szynki - pychotka) można również dodać samą wodę, wówczas warto jednak dodać trochę tłuszczu, np.oleju kokosowego, masła klarowanego lub oliwy z oliwek. Składniki: - 600g warzyw (w tym marchew, korzeń pietruszki, por, 2 łodygi selera naciowego) - 500g obranych ziemniaków - 300-400g świeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych - mała
Smaczne Zdrowenawet ostatnio pierogi mi się zachciało ulepić, i o dziwo dość ładne wyszły, jak już dawno takich nie zrobiłam :) żytnie pierogi z nadzieniem ziemniaki curry, z mleczkiem kokosowym cukiniowe gofry z burakiem smażonym w miodzie z tymiankiem pieczone kotlety z tofu, fasoli i dyni z masłem orzechowym pieczone kotlety fasola-dynia z suszonymi pomidorami
More food, love and dreamsliście i goździki oraz sól. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 15-20 minut, wyłącz i zostaw do całkowitego wchłonięcia wody. Podsmaż posiekaną cebulę na łyżce tłuszczu np oleju kokosowego dodaj pieprz z kurkumą, a po 2-3 minutach fasolkę. Podgrzej wszystko. Pokrój pomidora w kostkę, wymieszaj z octem i olejem, tuńczyka odcedź. Poukładaj wszystko na talerzu i SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkiszkl mąki krupczatki) 125 ml kwaśnej śmietany 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: orzechy, pestki słonecznika, marmolado lub powidło, wiórka kokosowe białko wykonanie: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy cisto. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki
Domowy Smak Jedzeniablogu kulinarnym. Dziś ich sława nieco przygasła, ale ja chciałabym je przypomnieć, w dodatku w nieco zdrowszej niż standardowa wersji. Paluchy Wiedźmy 225 g zimnego masła 1/2 szkl. cukru kokosowego 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g obranych migdałów + rozbełtane jajko Wymieszać suche składniki i wrzucić do nich
Przepysznik - BLW i nie tylkocukru trzcinowego 1 jajko 2 łyżeczki mielonego kardamonu 500 g mąki pszennej (typu 550) nadzienie: 140 g marcepanu 2 łyżeczki kardamonu 50 g miękkiego masła 1/2 szkl. wiórków kokosowych do posmarowania: 1 roztrzepane jajko opcjonalnie cukier perlisty W rondelku podgrzewamy mleko razem z masłem doprowadzając je prawie do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Powinno być letnie. Dodajemy drożdże, mieszamy
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki na ciasto wsypuje do miski i zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto chłodzę w lodówce ok. 30 minut. Przygotowuję tortownicę (20 cm średnicy), smaruję ją olejem kokosowym. Ciasto dzielę na dwie części (jedna na wyłożenie tortownicy, druga na kruszonkę). Wykładam tortownice ciastem, na ciasto wykładam gotowe jabłka, na jabłka kruszę ciasto na kruszonkę. Całość posypuję mrożonymi jagodami
Pause Gotowanie!Dyniowe płatki ryżowe z gruszką, tahini i sosem kakaowym* *kakao+woda Miały być kluski, ale wiecie mąka kokosowa, zupa z wody i te sprawy, a więc myśl Natalia, bo czas Ci się kończy, bo zaraz jedziesz, coś na szybko, oo dynia jeszcze jest, coś na pocieszenie? sos czekoladowy teraz tak sobie myślę, że czekolada by pasowała, no ale następnym
More food, love and dreams