wiórek kokosowych 50 ml wódki 200 g herbatników 200 g masła aromat migdałowy lub rumowy orzechy laskowe pół szkl śmietanki 30 % tabliczka białej czekolady Wiórki wsypać do słoika , wlać wódkę i zamknięte zostawić na dobę od czasu do czasu mieszać (ja użyłam wiórek pozostałych z przygotowania likieru) Herbatniki utrzeć w pojemniku robota aż zupełnie się rozkruszą, dodać masło, połowę
Gotowanie jest łatweorzechów. Proponuję jabłka pieczone tosca. Tosca topping pojawia się często w moich przepisach. Ostatnio upiekłam dyniowe ciasto z tosca , wcześniej ciasto czekoladowe . Jak pisałam tosca to mieszanka orzechów czy kokosowych wiórków z masłem i cukrem, którą można rozsmarować na cieście. Proste ciasto ucierane nabierze smaku a i koloru. Bardzo popularne nadzienie w Szwecji. Ciasto tosca zna każdy Szwed, można
codojedzeniasmalcu - 80g ksylitolu lub drobnego cukru trzcinowego - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 80g pokruszonych,* podprażonych wcześniej na suchej patelni pestek dyni - 3 łyżki syropu z agawy, z palmy kokosowej lub klonowego, itp. - 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba) * włożyłam pestki do worka i potraktowałam delikatnie tłuczkiem do mięsa Masło i smalec pokroić
Smaczne Zdrowecałości smakuje superowo! Trudno jest opisać smak tej potrawy, więc zachęcam wypróbować przepis! Inne przepisy z piersią kurczaka: Pierś z kurczaka w marynacie miodowej , filet z kurczaka w panierce kokosowej , sałatka warstwowa z kurczakiem . Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej - składniki: 4 piersi z kurczaka (+- 300 g każda) 2 łyżki musztardy stołowej
Kuchnia Łukaszajabłek): Nadzienie 1: 1 łyżeczka masła orzechowego 1 łyżeczka cynamonu 4 orzechy włoskie 1 dojrzały banan 1 łyżka płatków owsianych Nadzienie 2: 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka wiórków kokosowych 1 garść malin (jeśli mrożone, weź trochę więcej i odstaw do rozmrożenia) + Dodatkowo ok. 2 łyżki płynnego miodu do polania. 1. Zetnij wierzch jabłek, następnie wydrąż środek (nie za dużo
Powiedz dietom nieidealnym pomysłem na wykorzystanie białek, które nie raz nam zostają po sporządzaniu innych przysmaków. Ciasteczka mają wilgotny środek i chrupiący wierzch. Jednym słowem są przepyszne! (16 sztuk) 120g wiórek kokosowych 2 białka 40g cukru 40g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska) 1 szczypta soli Wiórki umieścić w misce, zalać roztopionym masłem i wymieszać tak, aby wszystkie były nim oblepione
Di gotujeodgrzać. Mam nawet wrażenie, że drugiego dnia jest smaczniejsze. Składniki: ok. 300 g dyni (np. butternut lub hokkaido) 100 - 150 g czerwonej soczewicy 400 ml mleczka kokosowego 1 - 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 cebula odrobina oleju Wykonanie: W garnku rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę razem z pastą. Dynię obrać i pokroić
Sto kolorów kuchninich przyprawom cudownie rozgrzewają w chłodne dni. Dziś proponuję proste curry, gdzie głównym składnikiem jest właśnie dynia (ja wykorzystałam dynię zwyczajną), a dodatkiem są świeże pomidory, cebula, mleko kokosowe i szereg przypraw. Inspiracja z kukbuka
Milion Smakówzaczynam w to wierzyć. Bo choć masło klarowane znam od dobrych kilkunastu lat i choć zawsze w było ono w mojej lodówce, to ostatnimi czasy częściej używałam jednak oleju kokosowego. W tym roku masło klarowane miało swój wielki powrót i pewnie gdyby nie przypadek nadal używałabym masła kupnego, bo tak było mi wygodnie. Ale ten przypadek (których ponoć
Smaczne Zdroweatutem. Można też się pokusić, tak jak my, o wspólne pieczenie! Ciastka owsiane z orzechami i czekoladą 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szkl. cukru kokosowego lub syropu daktylowego 1 płaska łyżeczka sody 100g masła 1 jajko 50g gorzkiej czekolady (co najmniej 75% kakao) 80g grubo poszatkowanych orzeszków ziemnych niesolonych W jednej misce mieszamy suche składniki
Przepysznik - BLW i nie tylkomikrofalówce do uzyskania gęstej, błyszczącej polewy. Lekko przestudzić. 4. Chatkę polać ½ polewy, schłodzić do zastygnięcia. Następnie ciasto polać resztą polewy i ponownie schłodzić (chatkę można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi). Smacznego! Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka
Nastoletnie Wypiekanieotrąb pszennych! mniam! Składniki na ciasto: 5 dag otrąb pszennych 5 dag orzechów włoskich 5 jajek 2 łyżki mąki tortowej 15 dag cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia wiórki kokosowe do formy Składniki na polewę: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mleka 1 łyżka kakao 10 dag masła Wykonanie ciasta: Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i nadal ubijając dodać
Tradycyjna Kuchniazasiadłam z kubkiem kakao i z tymi racuszkami do porannego przeglądu internetu.. Składniki: 3/4 kg mąki 4 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 2 szklanki mleka 2 łyżki wiórek kokosowych 2 jajka olej do smażenia Wykonanie: Wbijamy jajka do mąki, dodajemy mleko, cukry, wiórki. Wszystko dokładnie mieszamy, wykładamy łyżką na rozgrzana patelnię.Smażymy na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku. Ostudzone
Z Majeczką w kuchnijabłkami i miodem zmiksować lub porządnie połączyć w misce. Na koniec wsypać pokrojone jabłka i wymieszać. Smażyć na patelni beztłuszczowej lub na cienkiej warstwie dobrze rozgrzanego tłuszczu (masła, oleju kokosowego). Po usmażeniu polać miodem, syropem klonowym lub spożywać saute
Mania Wypiekaniadużą keksówkę: 20 g świeżych drożdży 120 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego) 2-3 łyżki syropu klonowego 70 g cukru (użyłam dark muscovado) płaska łyżeczki soli łyżka masła kokosowego lub innego roślinnego (mogą tez być dwie łyżki oleju) łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka imbiru 1 mały banan 250 g puree z upieczonej dyni (może też być z marchewki
greenscarf