Cudowne ciasto z puszystą, delikatną warstwą serową i kokosową pierzynką. Wypiek niezwykle elegancki, wykwintny i nieziemski w smaku. Sernik z kokosową bezą to idealne połączenie smaków świetnie ze sobą komponujące i tworzące świetne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Sernik z Kokosem Siostry Anastazji - Składniki: Ciasto: 150 g mąki 70 g zimnego masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)twarogu dwukrotnie zmielonego 1/2 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 2 żółtka 1 jajko cukier waniliowy 1/2 budyniu śmietankowego bez cukru (20 g) Pianka Kokosowa: 4 białka niepełne pół szklanki cukru 100 g wiórków kokosowych Polewa Czekoladowa: 50 ml śmietanki kremówki 30% 50 g gorzkiej czekolady łyżeczka wódki wiórki kokosowe do oprószenia Sernik z Kokosem Siostry Anastazji
Słodka Stronajogurtowiec, bo z kremówką, ale coś za coś. Połączenie jagód i kokosa sprawdziło się doskonale, ale najlepiej jak sami się o tym przekonacie. Składniki: Spód 200 g kruchych ciastek kokosowych 2 łyżki wiórków kokosowych 50 g miękkiego masła Ciastka rozdrobnić na proszek. Wymieszać z wiórkami i masłem do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Można wszystko razem zmiksować w blenderze. Dno tortownicy(...)przestudzonej żelatyny, dobrze wymieszać. Wszystko razem chwilę zmiksować. Na koniec dodać ubitą śmietanę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odstawić do lodówki do stężenia. Warstwa kokosowa 200 g gęstego jogurtu naturalnego śmietanka kokosowa z 1 puszki mleka kokosowego * 3 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki przegotowanej zimnej wody 1½ łyżki cukru pudru Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. Odstawić
Pełny talerzDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na wegańską "panna cottę" . Wiecie, panna cotta to tak naprawdę taka mleczna galaretka i w moim dzisiejszym deserze tłustą śmietanę zastąpiłam mlekiem kokosowym. Nadała on mu egzotycznego posmaku, który dodatkowo podkręciłam aromatem wanilii i skórki cytrynowej. Panna cottę podałam z pysznym sosem z owoców granatu, których kwaskowaty posmak bardzo mi odpowiada(...)jeszcze ten ich wygląd - kojarzą mi się z drogimi kamieniami, takie jadalne rubiny ;) Panna cottę z mleka kokosowego zrobiłam w ramach eksperymentu. W mojej rodzinie teraz wiele osób się odchudza i szukałam pomysłu na lżejszą wersję sławnego włoskiego przysmaku. Pomyślałam, że może nawet sprawdzi się na Wielkanoc. Musicie wiedzieć, że kokosowa panna cotta ma trochę inny smak, a przede wszystkim
Chilli Czosnek i Oliwapierwszy, gdy robiłam roladę kokosową korzystałam z przepisu, bodajże z „Poradnika Domowego”. Przez lata ulegał on systematycznym zmianom. Ten przepis – jest po zmianach, ale wcale nie jest powiedziane, że na tym koniec. Składniki na ciasto: - 500 g herbatników petit beurre- 120 g masła- 1 szklanka mleka kokosowego- 5 łyżek kakao- 1 łyżka cukru pudru Masa kokosowa:- 320 g wiórków(...)kokosowych- 300 g masła- 2 łyżki cukru pudru- 3 łyżki mleka kokosowego- 2 łyżki rumu (lub 1-2 łyżki soku z cytryny)- extract waniliowy- skórka pomarańczowa- 375 g krojonych suszonych moreliPolewa czekoladowa:- 200g czekolady- 3 łyżki słodkiej śmietanki Herbatniki zmieliłam w blenderze. Wsypałam przez sitko kakao, cukier puder – wymieszałam. Masło rozpuściłam w rondelku, dodałam mleko kokosowe, podgrzałam. Gorące mleko
mojewypiekiinietylkoIdealnie czekoladowe, fenomenalnie kokosowe.... wilgotne, słodkie w sam raz... nie jest ciężkie....achów i ochów nie ma końca! Ciasto, które zachwyca w każdym kęsie, spojrzeniu.... Coś dla miłośników czekolady i wiórek kokosowych. Na pewno do wielokrotnego powtórzenia! Przepis Dorotki z MW. Składniki na ciasto:- 55 g gorzkiej czekolady - 85 g kakao- 200 ml wrzącej wody(...)szczypta soli- 90 g masła- 200 g cukru (lub mniej)- 50 g ciemnego cukru muscovado- 2 jajka, w temperaturze pokojowej- 250 ml mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej (przepis na blogu) Czekoladę i kakao umieszczamy w misce, zalewamy wrzącą wodą. Należy to wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej masy. Zostawiamy do wystudzenia. Mąkę
Malinowe Pocałunkizrobić tę pyszną i zdrową zupę, wystarczy upiec w piekarniku pokrojoną marchewkę oraz cebulkę, a następnie zmiksować z pozostałymi składnikami i zagotować. Zupę krem marchewkowy z imbirem i mleczkiem kokosowym możesz podać z klasycznymi grzankami z pieczywa lub ciecierzycy. Dlaczego marchewka pieczona? Zupa z pieczonej marchwi jest o wiele smaczniejsza niż tradycyjne przepisy na zupy krem z marchwi, ponieważ pieczenie(...)Zupa krem z marchewki Składniki: marchew: ok. 600 – 700 g cebula: 1 szt. czosnek polski: 2 – 3 ząbki starty świeży imbir: 1/2 łyżeczki bulion: 3 szklanki mleko kokosowe BIO: 300 – 400 ml curry: 1 – 2 łyżeczki oliwa z oliwek: 1 – 2 łyżki sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do podania opcjonalnie: świeżo wyciśnięty
Kuchnia Na Wypasiemałe karmelowe brownie z czekoladą jest idealnie słodkie i bardzo zdrowe. Po zjedzeniu tego ciasta czujemy przyjemną satysfakcję, że zjedliśmy coś bardzo zdrowego. Brownie wypełnione daktylami , kakao , mleczkiem kokosowym , ekspandowaną komosą ryżową i wiórkami kokosowymi . To połączenie sprawi, że kubki smakowe będą bardzo zadowolone. Więc bez zbędnych ceregieli zaczynajmy. Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast(...)Spód: – 1/3 szklanka ekspandowanej komosy ryżowej – 1 szklanka daktyli bez pestek – 1 szklanka wiórków koksowych – 1/3 szklanki syropu klonowego Warstwa karmelowa: – 400 ml mleczka kokosowego z puszki – 1 łyżeczka wanilii – 1 ½ szklanki suszonych daktyli bez pestek – 4 łyżki oleju kokosowego Polewa czekoladowa: – ½ szklanki mleczka kokosowego z puszki – ½ szklanki kakao
Zdrowy Styl JoannyDzisiaj coś dla miłośników ciast strukturalnych, w których dużo się dzieje :) Przepyszny, wilgotny i wypełniony bakaliami - tort marchewkowy z delikatnym kremem kokosowym. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, a dodatek chrupiących orzechów i słodkiego ananasa sprawia, że jego smak jest naprawdę wyjątkowy. Jeżeli jeszcze go nie znacie - to koniecznie wypróbujcie! Składniki na ciasto: 300 g marchewki 100 g ananasa (świeżego(...)puszki) 40 g orzechów włoskich 30 g płatków migdałowych 80 g wiórków kokosowych 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka 200 g brązowego cukru 225 ml oleju roślinnego Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego
Świat CiastaPączki kokosowe a la Raffaello , czyli mój własny, mały Everest tego rocznego karnawału. Są obłędne w smaku, ale musiałem się sporo napracować, aż otrzymałem wymarzony efekt. Pierwsza próba była całkowitą klęską (przesiąknięte tłuszczem, ciężkie, zbite i surowe w środku... najgorsze jakie kiedyś mi wyszły), już myślałem, że odłożę ten pomysł na następny rok, ale jednak stwierdziłem, że sprobuję jeszcze(...)internetach jakie błędy popełniłem i z rana zabrałem się za robotę. Czułem jakąś pewność, no i w końcu się udało! Wyszły wprost perfekcyjne. Są niczym lekka, puchata chmurka kokosowa, wypełniona obfitą ilością kremu z białej czekolady. Wszystko to przykrywa słodko kokosowa, lekko chrupiąca warstwa lukru Malibu i wiórków kokosowych. Są to najwspanialsze pączki jakie kiedyś udało mi się zrobić
Kuchnia Łukaszadzięki czemu składniki zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze. Nazwa: batoniki czekoladowe z nadzieniem Firma: My Raw Joy Skład: Jagodowy - Czekolada (53,3%)* (tłuszcz kakaowy*, cukier z kwiatu palmy kokosowej*, nieprażone ziarna kakaowca w proszku*, nerkowce*, wanilia Bourbon*, sól, migdały*, orzechy laskowe*), nadzienie jagodowe (46,7%)*(nerkowce*, cukier z kwiatu palmy kokosowej*, suszone jagody (7,5%)*, wanilia Bourbon*, surowy zimnotłoczony(...)ekstrakt z jagód). Malinowy – Czekolada (53,3%)* (tłuszcz kakaowy*, cukier z kwiatu palmy kokosowej*, nieprażone ziarna kakaowca w proszku*, nerkowce*, wanilia Bourbon*, sól, migdały*, orzechy laskowe*), nadzienie malinowe (46,7%)*(nerkowce*, cukier z kwiatu palmy kokosowej*, suszone maliny (7,5%)*, wanilia Bourbon*, surowy zimnotłoczony ekstrakt z malin). Bananowy – Czekolada (53,3%)* (tłuszcz kakaowy*, cukier z kwiatu palmy kokosowej*, nieprażone ziarna
Candy Pandaspierwszy upiekłam ciasto Łabędzi Puch rodzina i goście byli zachwyceni jego smakiem. Ja nie przepadam za słodkimi wypiekami i dla mnie było ona odrobinę za mdłe i za bardzo kokosowe. Wystarczyło zastąpić likier kokosowy ponczem cytrynowym, a ciasto zyskało orzeźwiający smak. Zamiast grubej warstwy posypki kokosowej użyłam 2 łyżki podprażonych wiórek i gotową posypkę dekoracyjną o smaku ananasowym. Składniki(...)Upieczony i przestudzony przekrawamy na dwa blaty. Masa: 2 suche bułki- kajzerki ½ szklanki cukru 1 kostka masła 3 szklanki mleka 2 lyżeczki cukru waniliowego 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo słoiczek kwaskowatego dżemu- u mnie Dżem z czarnego bzu, cytryna, 1 łyżeczka cukru, 1/4 szklanki wody, 2 łyżki podprażonych wiórków kokosowych, posypka dekoracyjna o smaku ananasowym Bułki namaczamy w dwóch szklankach
Kasia i jej kobiecy światupiec kolejne szafranowe ciasto. Jest to typowe ciasto ucierane o pięknym żółtym kolorze. To ciasto piekę co roku modyfikując przepis od czasu do czasu. Tym razem upiekłam je z kokosowym mlekiem i polałam polewą z białej czekolady. W zeszłym tygodniu piekłam lussekatter czyli szwedzkie bułeczki szafranowe, bez których nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Podobnie jest z szafranowym ciastem . Wypiekam(...)ogóle możliwe ale porcje ciasta są u mnie naprawdę małe. Akurat na święta! Święta to specjalna okazja i staram się zawsze upiec coś nowego jak szafranowe ciasto z kokosowym mlekiem. Ciasto jest wilgotne, mocno żółte i aromatyczne. Upiekłam je z kokosowym mlekiem, w którym również rozpuściłam czekoladę na ganache. Wspaniałe smaki i aromaty w jednym. Szafranowe ciasto z kokosem
codojedzeniaSkładniki: Spód: ● 1 kubek wiórek kokosowych ● 2 jajka ● 2 łyżki mąki Masa serowa: ● 1 op serka mascarpone ● 1 op serka ricotta ● cukier Mus kokosowy: ● 1 op śmietanki kremówki (30/36%) ● 1 łyżka żelatyny ● cukier ● laska wanilii ● likier kokosowy ● 1 puszka mleka kokosowego Oraz: ● 50 g suszonej żurawiny ● 0,5 kubka soku malinowego/ żurawinowego ● 2 łyżki mąki ● 1 budyń z białą(...)czekoladą Przygotowanie: ● piekarnik ustawiamy na 180° C; tortownicę wykładamy papierem ● białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z odrobiną cukru na pianę, dosypujemy wiórki kokosowe i mąkę ● tak przygotowaną masę wykładamy na spód tortownicy, pieczemy 15 minut ● żelatynę namaczamy w 0,5 puszki mleka kokosowego, odstawiamy ● serki mieszamy ze sobą, dokładamy żółtka i odrobinę cukru i budyń, możemy także dolać
Luźna KuchniaCiebie propozycję na FIT szybką i słodką przekąskę. Jeśli lubisz kokos to ten deser na pewno przypadnie Ci do gustu. Zapraszam! Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki cukru kokosowego ( może być trzcinowy, miód, syrop klonowy) aromat migdałowy szklanka wiórków kokosowych łyżka oleju kokosowego (może być masło, masło orzechowe) wiórki kokosowe do obtoczenia (możesz też użyć(...)kakao, zmielone orzechy , migdały itp) Kaszę jaglaną przelej na sitku obficie zimną wodą a następnie wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Kaszę włóż do garnka, zalej mleczkiem kokosowym, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn. Jeśli kasza będzie nadal twarda, dolej wody i gotuj do miękkości. Gotowa powinna mieć konsystencję papki lekko przywierająca do dna garnka
Mój pomysł naPiątek! Zapraszam na ciasto kruche i przepyszne! Krajanka orzechowo kokosowa z dulce de leche to moje nowe odkrycie . Przepyszne ciasto na kruchym spodzie z mnóstwem orzechów o kokosu, a jakby jeszcze nie było mało tych dobroci to polane dulce de leche . Uwielbiam szybkie ciasta, a to kruche robi się naprawdę bezproblemowo i szybko. Krajanka orzechowo kokosowa to coś dla smakoszy(...)pekanowców i kokosa. Lubisz dulce de leche to będziesz po prostu w siódmym niebie! Krajanka orzechowo kokosowa Składniki: Foremka o wymiarach 18 cm x 25 cm Kruche 320 g pszennej mąki 250 g masła 110 g cukru 50 g kokosowych wiórków Nadzienie 1 puszka skondensowanego mleka, 400 g 200 g orzechów pekan 90 g kokosowych wiórków Do dekoracji
codojedzenia