Zaskakująco intensywna słodycz powstaje przez rozkład złożonej skrobii zboża przez liczne enzymy trawienne koji na łatwo przyswajalne i lekkostrawne naturalne cukry proste. Zapraszam też na pyszne truskawkowo-kokosowe wegańskie lody :) KLIK
breakfast of dreamsbył pewien że to pieczarki z mięchem, tak więc podstęp znowu się udał. Składniki na 6 osób: 400 g suchej kaszy gryczanej (ugotować) 100 g masła roślinnego (ja użyłam kokosowego) 300 g pełnoziarnistej mąki (użyłam pszennej, ale może być każda inna) około 400 g marchewki 500 g jarmużu pęczek pietruszki/lub czubata łyżka pesto pietruszkowego lub z natki marchewki przyprawy
greenscarfzdrowa. Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy: – 1 cukinię średniej wielkości (ok 200 – 300 g) – 1 opakowanie koncentratu pomidorowego – ok 200 ml mleka roślinnego (ja używam kokosowego) – sól, pieprz do smaku – świeże zioła Za pomocą łopatki do krojenia sera, kroję cukinię w cienkie plastry i otrzymuję cukiniowe pappardelle. W dużym garnku gotuję wodę z odrobiną
Szybko Tanio Smaczniegrupach po 4, jako, że nie było 12 osób, ja z Martą radziliśmy sobie we dwójkę :) Robiliśmy przepisy z książki Beaty Sadowskiej "I jak tu nie jeść" : imbirowo - kokosowe lody z czarnym sezamem hummus z pieczoną papryką burakowy krem zielone curry z mango i nerkowcami Było bardzo smacznie i panowała świetna atmosfera. Przy zielonym curry postałem przy patelni
Parowar FacetaCiasto jest pyszne o lekko kwaskowym smaku Składniki na ciasto kruche : około 3,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa ; 1 l mleka 4 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki mąki 4 łyżki cukru Pianka
Sama słodycz i szczypta chiliszalotką, czosnkiem, imbirem i cukrem oraz wlać sos rybny i sojowy. Smażyć kolejne 5 minut. 3. Zawartość patelni przełożyć do garnka o grubym dnie i wlać mleko kokosowe i wodę (ja płuczę kartonik lub puszkę po mleku kilkoma łyżkami wody), dołożyć masło orzechowe (jeśli nie mamy fistaszków) zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok. 15-20 minut, aż mięso
Kuchnia Prezydentowejpłatków kukurydzianych (dobrej jakości) 10 dag czekolady gorzkiej lub deserowej 25 dag owoców sezonowych 7 łyżeczek żelatyny 1 l śmietany kremówki 4 łyżki kawy cappuccino Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Sposób przygotowania: Jajka wymieszać z 4 łyżkami gorącej wody, cukrem, 1 torebką cukru waniliowego i ubić na puch. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, z płatkami (polecam zmielić
Tradycyjna Kuchniamusem rabarbarowym. Jest lekko kwaskowata, ale przepyszna. Składniki: 400 g płatków owsianych 100 g słonecznika 50 g siemienia lnianego 150 g orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 250 g rabarbaru 2 łyżki oleju 2 łyżki miodu / syropu z agawy Wykonanie: Rabarbar umyć, pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka i zalać odrobiną wody. Dusić
Sto kolorów kuchnideser. Potrzebne nam: - około 60 dag truskawek - 3 łyżeczki miodu - spora szczypta imbiru - 1/2 szklanki wody - pół laski wanilii - serek homogenizowany o smaku waniliowym (ale może też być np. kokosowy) - odrobina czekolady startej na dużych oczkach lub za pomocą noża Przygotowanie: Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Kilka najładniejszych odłożyć do dekoracji. Resztę zmiksować za pomocą blendera z dodatkiem wody
W poszukiwaniu inspiracjimasa nam zgęstniała. Na końcu dodajemy troszkę kokosu a resztę zostawiamy do dekoracji. Polewę pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy polewę mamy gotową to polewamy nią wierzch naszego biszkopta, posypujemy wiórkami kokosowymi i torcik mamy gotowy. Smacznego
Kuchenne WariacjeJasne soczyste ciasto i wilgotne, w moim przypadku czekoladowo-wiśniowe nadzienie, to doskonałe połączenie. Dodatkowo oblane gorzką czekoladą nie wysycha tak szybko, a posypane płatkami kokosowymi wygląda bardzo dekoracyjnie, chociaż sprawiają one trochę trudności podczas krojenia. To już trzeci, wypróbowany przeze mnie przepis z książki Dr Oetkera. W oryginale było to ciasto czekoladowo – miętowe. Ja zrobiłam je o smaku wiśniowym
Wiem co jemDawniej do przygotowania makaroników stosowałam drobny cukier kryształ. Ostatnio zaczęłam je jednak piec z cukrem pudrem. Zmniejszyłam też znacznie temperaturę pieczenia i dodatkowo jeszcze mielę wiórki kokosowe przed dodaniem. Muszę powiedzieć, że są o niebo lepsze. Delikatne i rozpływające się w ustach" . Czytaj więcej
Wiem co jemciasta biszkoptowego z dodatkiem bananów i orzechów pekan, które sprawiają, że jest bardziej wilgotne. Uzupełnienie smaku stanowi krem na bazie kokosa. Ja użyłam do jego wykonania świeżo utartych wiórków kokosowych, bardzo drobnych. Można jednak z powodzeniem użyć gotowych z tym, że lepiej będzie je zmielić trochę w młynku, żeby były drobniejsze i dodały subtelności temu kremowi" Czytaj więcej
Wiem co jemKokosowe knedle z truskawkami Knedle serowe z jabłkami i cebulką Pierogi z jagodami Pierogi z serem i cynamonem Derelye-wegierskie pierogi z dżemem Pierogi z farszem mięsno-gryczanym Knedle ziemniaczane ze śliwkami Knedle serowe ze sliwkami Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową Owsiane leniwe z syropem klonowym
Wiem co jemProste, lekkie danie w sam raz na dzisiejszy obiad. Serowe knedle truskawkowe z dodatkiem mąki kokosowej. Jej niewielki dodatek sprawia, że danie zyskuje od razu nieco egzotyczny wymiar. Smakuje wyśmienicie z dodatkiem sosu truskawkowego. Mnie z podanych proporcji wyszło 10szt., ale wszystko zależy od wielkości truskawek. Polecam to danie, nie tylko dla dzieci.” Czytaj więcej
Wiem co jem