klarowanego (rozpuszczonego) ½ szklanki mleka ¼ szklanki ksylitolu 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia. szczypta sol olej kokosowy Przygotowania: Starter: Mleko podgrzewamy dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, aby się wszystko dokładnie razem połączyło. Odstawiamy na bok, aby ostygł. Ciasto: W misce mieszamy mąki, ksylitol oraz proszek do pieczenia. Dolewamy masło, mleko oraz wbijamy jajko i dorzucamy ciasto ze startera(...)lodówki ciasto i wycinamy z nich pączki lub robimy kulki. Pączki bezglutenowe smażymy na rozgrzanym do 170 stopni oleju kokosowy w małym garnuszku do czasu, aż nabiorą pięknego złocistego koloru. Smacznego! Oryginalny przepis ze strony ladyandpups.com Artykuł bezglutenowe pączki (bez cukru) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeużyć małej, dość wysokiej formy do zapiekania i podsmażone składniki przełożyć wprost do niej. Zalać roztrzepanymi jajkami i wstawić do pieca. SKŁADNIKI / 2 porcje (patelnia lub forma o średnicy około 20 cm) 1 łyżka oleju np. kokosowego 30 g pikantnej kiełbaski chorizo 6 świeżych szparagów / białych lub zielonych 1 ząbek czosnku 4 jajka 40 ml mleka(...)wędzoną paprykę. Smażymy na małym ogniu przez około 4-5 minut, aż szparagi zmiękną, woda z pomidorów odparuje. Wlewamy roztrzepane jajka, posypujemy pokruszonym serem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 10 minut, lub do momentu, aż powierzchnia jajek się zetnie
cool and mintyczasu zajmuje pieczenie i mrożenie ciasta, ale efekt końcowy jest rewelacyjny. Składniki na spód ciasta: ½ szklanki mąki kokosowej ⅓ szklanki mąki migdałowej ¼ szklanki miodu ⅓ szklanki oleju kokosowego Składniki na karmelową warstwę: 1 szklanka daktyli ⅔ szklanki śmietanki kokosowej ½ szklanki oleju kokosowego szczypta soli wanilia Składniki na czekoladową warstwę: 1 wersja: gorzka czekolada lub: 2 wersja : ½ szklanki oleju kokosowego 3 łyżeczki kakao(...)łyżki miodu Przygotowanie: Spód ciasta: Mieszamy nasze mąki, dolewamy olej kokosowy oraz miód. Przelewamy do foremki – u mnie 16x16cm i pieczemy w 180 stopniach około 10-15 minut, aż góra lekko zrobi się złota. Odstawiamy do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu przekładamy do zamrażalnika. Karmelowa warstwa: Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wylewamy na naszą ostudzoną spodnią warstwę
PaleoLiferozkosznie i znikają w mgnieniu oka. Dajcie się namówić na taki rabarbarowy wypiek - prosty, bez żadnej filozofii, ale koniecznie na filo:) A jeśli macie ochotę na rabarbar w innej wersji, polecam zamieszczone zeszłego lata przepisy na: Migdałową tartę z rabarbarem - klik Krem kokosowy z rabarbarem - klik Lody rabarbarowe z imbirem - klik RABARBAR NA CIEŚCIE FILO(...)przygotowanego ciasta wyciąć prostokąty lub kwadraty - kształt zależy od Was:) . Na każdy nałożyć plastry rabarbaru i posypać odrobiną cukru trzcinowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. 10-15 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni. Świetnie smakuje na ciepło opruszone cukrem pudrem
KUCHARNIArazu. Pączki baaardzo konkretne. Może mniej zdrowe niż pieczone w piekarniku ale część Rodzinki uznała, że muszą być smażone, w końcu tłusty czwartek jest tylko raz w roku. Ja przygotowywałam z podwójnej porcji, oj było co wyrabiać... Ale uśmiech zadowolenia , szczególnie najmniejszej buźki- bezcenny... :-)Pocieszające , że smażone na oleju kokosowym, zdrowa mąka orkiszowa...- trzeba sobie jakoś wytłumaczyć dzień rozpusty...Składniki(...)łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub cukru- 2 łyżki spirytusu- 50g roztopionego, letniego masła+dodatkowo:- konfitura do nadziania ( u mnie powidła bez cukru)- mielony ksylitol do posypania lub lukier z cukru trzcinowego- olej do smażenia ok.1 litr (u mnie olej kokosowy bezzapachowy)Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać cukier trzcinowy, łyżkę mąki
Smaczne ZdroweNasz ulubiony deser, w kolejnej, tym razem orzeźwiającej, letniej odsłonie. Po dość długim zajadaniu puddingu chia na bazie mleka roślinnego , był etap deseru chia
Smaczne Zdroweczerwonej lub czarnej, każda się nada) 4 jajka z wolnego wybiegu lub eko 5 łyżek oleju kokosowego 4 łyżki niesłodzonego kakao 1 łyżka kawy zbożowej (np. Inki - opcjonalnie, można dodać więcej kakao) 1 szklanka erytrytolu lub ksylitolu (według uznania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 duży dojrzały banan (opcjonalnie, nadaje ciastu dodatkowego aromatu(...)uzyskać wzór zebry. Jeśli pieczecie samo brownie użyjcie mniejszej foremki i pieczcie do suchego patyczka. Pieczenie: Temperatura - 180º C z grzałką góra+dół Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka Ciasto wyjmujemy z piekarnika, gdy ostygnie delikatnie oddzielamy ciasto nożykiem od boków i wyjmujemy z formy. Jest wspaniałe i bardzo treściwe bez żadnych dodatków, ale możecie
Cooking MonsterCoraz więcej owoców, coraz więcej jaglanek! Tym razem podaję przepis z jeżynami. Jaglanka z daktylami i jeżynami porcja dla 1 osoby Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej
JaglusiaChleb z mąki kukurydzianej jest wspaniałą alternatywą dla osób na diecie bez glutenowej i bez pszenicznej. Mąka kukurydziana jest ogólnie dostępna i nie tak droga jak mąka kokosowa czy migdałowa.Chleb ma piękny słoneczny kolor i bardzo delikatny smak. Wykonanie jest bardzo proste, więc powinno zachęcić wszystkich, którzy mają na niego ochotę.Składniki; 6 dag drożdży 1 łyżeczki(...)podgrzane mleko, sól i kminek. Dobrze wyrób. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Chleb przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. U mnie wersja bez kminku. /źródło ,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczkamała blaszka albo forma silikonowa). A jeśli nie macie takiej małej foremki, to użyjcie zwykłej blachy do pieczenia, której nie musicie w całości wypełniać masą krówkową ( zobaczcie, jak to zrobił Jamie Oliver ). Proste domowe krówki z tahini i suszonych daktyli (bez cukru) Składniki / na 36 sztuk: 160 g suszonych fig (lepsze są te mniejsze i twardsze(...)powyżej) 1/4 łyżeczki soli morskiej (lub do smaku) opcjonalnie 2-4 łyżki oliwy o łagodnym smaku, jeżeli Twoje tahini jest bardzo gęste do dekoracji: 1 łyżka sezamu lub wiórków kokosowych, 1-2 suszone daktyle pokrojone na plasterki, u mnie również suszony berberys (można zastąpić np. suszoną żurawiną) Przygotowanie domowych krówek: W misce umieść suszone figi, pastę tahini oraz sól
Chilli Czosnek i OliwaZnakomity przepis na klasyczny sernik wiedeński, czyli bez jakiegokolwiek spodu. Puszysty, bardzo delikatny, wilgotny o wyraźnym smaku pieczonego sera. Zdecydowanie jest to ulubiony sernik mojej rodziny i znajomych, którzy niejednokrotnie mieli okazję go próbować Ja wybieram wersję klasyczną z nutką wanilii, ale można do niego dodać także otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy albo rodzynki, co oczywiście wpływa(...)mnie tortownica 25 cm) wysmarować masłem a następnie wylać masę serową. Piec przez 50-60 minut w temperaturze 170 (góra-dół). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć z termoobiegiem). Po upływie godziny sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ewentualnie piec przez kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić na chwilę w lekko uchylonym
Ola la LCHFwychodzą pyszne, bez względu na wersje smakowe. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 małych jajek 250g masła 3/4szkl. cukru kryształu 32g cukru waniliowego 1szkl. mąki tortowej 1szkl. mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olejek cytrynowy do ciast 2-3 jabłka np. antonówka 100g białej czekolady 4 łyżki śmietany 30% wiórki kokosowe Sposób przygotowania
Waniliowe Improwizacjeherbatników maślanych 1 kg sera wiaderkowego, dowolnego lub smakowego 5 jajek 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 czekolada + 4 łyżki mleka wiórki kokosowe do posypania(...)Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy żółtka i cukry, chwilę ucieramy. Dodajemy cały ser i wsypujemy budynie, dokładnie mieszamy. Ser wylewamy na herbatniki i pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 % C. Ciasto po upieczeniu studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy w mikrofalówce 1 minutę, mieszamy aż składniki się połączą
Kulinarne Fantazje Marioliolejem kokosowym i dokładnie wymieszać. 4) Na koniec dodać kakao wymieszane z sodą oczyszczoną oraz solą i ponownie wymieszać, tym razem do połączenia składników. 5) Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, a na wierzchu ułożyć plasterki banana. 6) Piec 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Artykuł Najlepsze brownie bananowe bez mąki. Ciasto
Fitsweet.meczekolady (najlepiej bez cukru i mleka) - 12 g mąki owsianej bezglutenowej - 30 g oleju kokosowego Wykonanie W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz 10 g oleju kokosowego - resztę oleju rozpuszczamy oddzielnie. Jajko ubijamy na lekko puszystą masę. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę oraz resztę oleju kokosowego. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremek. Pieczemy w piekarniku
Health-Fit-Life