niedzielnej kawki. Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła jajko 10 łyżek wiórków kokosowych Nadzienie: 1,5 kg śliwek 60 g cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto: Masło posiekać z mąką i pozostałymi suchymi składnikami. Dodać jajko oraz
Smakołyki Asiwyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote. Kruszonka: Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Nadzienie: Ananasy obieramy i kroimy w kostkę (twardy środek wycinamy i wyrzucamy). Dodajemy posiekane suszone daktyle, wiórki kokosowe, miód i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, wykładamy(...)podpieczony spód i posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Kruche ciasta z rabarbarem, daktylami i kruszonką → Crumble kokosowo-ananasowe z daktylami → Raffaello z truskawkami → Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą → Szarlotka z bezą (pianką
Oryginalny smakdowolnymi świeżymi lub suszonymi owocami, wiórkami kokosowymi, o różnych aromatach, z kakao lub bez. Jest świetne posypane delikatnie cukrem pudrem. Zapraszam na szybkie i pyszne, pulchne ciasto bez miksera, parzcie kawy i smakujcie w miłym towarzystwie, tak jak ja SMACZNEGO! Szybkie czekoladowe ciasto z żurawiną i jabłkami – bez miksera, POLECAM i życzę smacznego do kawy(...)rozmów wśród bliskich! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 3 spore łyżki ciemnego i gorzkiego kakao niecała szklanka drobnego cukru szklanka mleka lub maślanki opakowanie cukru z wanilią spora garść suszonej żurawiny kilka kropel aromatu waniliowego 2 mniejsze obrane jabłka Przygotowanie: Do dużej miski dodaję suche składniki i dodaję
Zasmakuj KuchniKoniecznie dajcie znać! Składniki (na formę o wym. 21x21 cm): 2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki czarnych ziaren sezamu (można pominąć) 6 łyżek oleju kokosowego 5 przejrzałych bananów 1-2 szt. kiwi do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 ° C . W malakserze lub blenderze rozdrobnij płatki owsiane (wystarczy
Domowa Cookierenka Agijajek 5 łyżek drobnej mąki migdałowej łyżka kakao 5 płaskich łyżek erytrytolu łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Z podanej ilości składników otrzymamy biszkopt, który swobodnie możemy przekroić na 2 blaty :-) Można też biszkopt wykonać z mieszanki mąki migdałowej z kokosową np. z tego przepisu Składniki na krem: 500 gram serka mascarpone 2 opakowania po 200 gram śmietanki
Marta próbujezimnego oleju kokosowego 60 g miodu 500 ml pulpy z arbuza (bez pestek) 250 ml mleka kokosowego sok z połówki cytryny 2 łyżki cukru kokosowego 8 łyżeczek żelatyny płatki kokosowe do ozdoby bratki do ozdoby Wykonanie: Z mąk, wiórków kokosowych, zmielonych migdałów, jajka, oleju kokosowego i miodu, zagniatamy ciasto, a następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy(...)godzinę do lodówki. Następnie wyklepiemy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut. Wyjmujemy tartę i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko kokosowe podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę i cukier kokosowy. Żelatynę dobrze jest wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody. Gdy już się dokładnie rozpuści mieszamy z pulpą z arbuza
Quinoa Raz!bez cukru) 5 czubatych łyżek mąki kokosowej 2 jajka 50 ml mleka kokosowego 50 ml wody 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki ksylitolu sok z 1/2 cytryny suszona morwa czarna lub rodzynki Jajka ubić z dodatkiem ksylitolu na puszystą pianę. Dodać mleko i mąkę wymieszaną z sodą, wlać sok z cytryny. Delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia
FitKotciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe jest wilgotne i puszyste. Bardzo smaczne, a dodatkowo zdrowe. Do ciasta można zrobić prostą polewę ze słonego serka, ale bez niej jest równie pyszne. Tą samą polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy. Ciasto marchewkowe Składniki : · 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki) · 2 jajka · 200g cukru pudru(...)oleju rzepakowego · 50 g posiekanych drobno orzechów · 75 g ananasa z puszki · 50 g wiórek kokosowych · 200g mąki · łyżeczka cynamonu · pół łyżeczki proszku do pieczenia · szczypta soli Wykonanie : Jajka ubić wraz z cukrem pudrem na gładką masę. Powoli dodać olej i dalej ubijać
Aromatyczne PodróżeCiasto z cyklu ..wymieszane łyżką..nie trzeba używać miksera...jest proste i szybkie do zrobienia.. 5 jabłek sok z cytryny 3/4 szkl. cukru 1/4
Moje domowe kucharzenieJak wiadomo Raffaello wyraża więcej niż tysiąc słów...A więc jest jeszcze czas by przygotować je ukochanej osobie własnoręcznie. Czy trudno? nic bardziej mylnego, zobaczcie sami
Z Majeczką w kuchniSkładniki: -500 g płatków owsianych -120 g oleju kokosowego(lub 200 g masła) -2 jajka -1/2 szklanki cukru brązowego(ja użyłam ksylitolu) -1 łyżeczka proszku
Smaczne ZdroweSkładniki:2 paczki herbatników kakaowych 1 paczka krakersów budyń waniliowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru pudru 1/2 margaryny
Świat CiastaPrzepis na batoniki Bounty “chodził” za mną już jakiś czas. Jest to druga wersja tych popularnych smakołyków na blogu (pierwszą znajdziecie tutaj ). Znalazłam jeszcze
Relaxtimedomowe uroczystości takie jak urodziny czy rocznice. Ciasto przygotowane jest na niezawodnym, nieopadającym, puszystym biszkopcie. Krem to moje ulubione połączenie śmietanki kremówki z serkiem mascarpone z nutą kokosowa i mnóstwem wiórków (bez żelatyny!). Blaty nasączone są likierem malibu, który nadaje ciastu cudowny smak i aromat. Tort jest niesamowicie prosty, idealnie wilgotny i nieprzesłodzony. Najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu(...)przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru malibu Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać serek i likier, zmiksować. Odłożyć 1/3 masy
Chocolate Muffin Blogboków tortownicy, więc albo tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia, albo dobrze natłuścić i np. obsypać wiórkami kokosowymi. Dzięki temu deserowi wygrzebałam z tyłu szafki dawno nieużywaną tortownicę, więc na zdjęciach widzicie efekt mozolnego wyłożenia jej papierem do pieczenia. Zdecydowanie muszę zainwestować w nową ;) Na kaszę wyłożyć dżem z pigwy. Wyłożyć na owoce tężejącą galaretkę. Odstawić jagielnik(...)ostygnięcia i stężenia. Ja wystawiłam po prostu na balkon na 2 godziny. Obecna pogoda ma swój urok - balkon zwiększa nam powierzchnię do przechowywania żywności w niskich temperaturach :) ------ Podobne desery bez pieczenia: Kaszak "Dzieciństwo Mańki" Roladki kawowo-serowe "Serniczek" truskawkowo-miętowy
Weekendy w domu i ogrodziemasła, ani mąki – wystarczy banan i płatki owsiane górskie, zaś masło i cukier z klasycznej polewy czekoladowej śmiało można zastąpić mleczkiem kokosowym i gorzką czekoladą. Wbrew pozorom nie trzeba bardzo kombinować, żeby to było ciasto bez cukru i mąki pszennej, nie zawierało też tłuszczu (oprócz tego pochodzącego z jajek i nieznacznej ilości z innych składników). Polecam też użycie(...)Wykonanie CIASTO Na początku przygotuj „kruchy” spód sernika Weź widelec i przy jego pomocy zgnieć banana. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj. Wyłóż okrągłą blaszkę papierem do pieczenia i przełóż bananową masę. Wygładź szpatułką masę i wstaw blaszkę ze masą do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. A teraz główna część ciasta – zacznij
Eat me! Fit me!dowód na to, że wielkanocne wypieki można przygotować w zdrowszej wersji - na mące jaglanej, bez glutenu. O właściwościach kaszy jaglanej (z której mąka powstaje) wspominałam przy okazji zapiekanki śniadaniowej , więc teraz skupię się wyłącznie na walorach smakowych: Babka jest miękka, wilgotna, lekka, nie za słodka, po prostu pychota :) Mąka jaglana nadała babce orzechowy posmak, który bardzo przypadł(...)kaszy jaglanej) lub 260 g gotowej mąki jaglanej 150 g masła 4 jajka 1 duży dojrzały banan 200 g cukru trzcinowego nierafinowanego 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 4 łyżki wiórków kokosowych Do dekoracji: 1-2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Mąka jaglana: Kaszę jaglaną zmielić na drobny pył w młynku do kawy lub malakserze. Można też ją wcześniej
Domowa Cookierenka AgiŁyżeczka) Ksylitol – 7 g (1 x Łyżeczka) Kakao bez cukru (proszek 16%) – 50 g (5 x Łyżka) Mąka jaglana – 50 g (5 x Łyżka) (można użyć zblendowanej, wcześniej kilkukrotnie przepłukanej i wysuszonej kaszy jaglanej) Olej kokosowy (stały) – 50 g (2.5 x Łyżka) Dojrzały, miękki banan – 60 g (0.5 x Sztuka) Buraki(...)Czas przygotowania: 40 minut 1. Buraki obierz i ugotuj. 2. Zmiksuj w blenderze buraki, banana i olej kokosowy (jeśli nie masz blendera, rozgnieć wszystkie dokładnie widelcem) 3. Połącz osobno pozostałe składniki suche, a następnie wymieszaj wszystkie składniki. 4. Piecz około 25-35 minut w temperaturze 180st. C, do uzyskania wilgotnej konsystencji. 5. Podawaj ze zmiksowanymi truskawkami. KOLACJA
Powiedz dietom niesiemieniem lnianym, na jogurcie z leciutkim aromatem cynamonu. W kilka chwil, bez miksera. Lekkie, z chrupiącą skórką, posypane cukrem pudrem, jak znalazł do dzisiejszej kawy! Szybko, smacznie, prosto, nadmiar (rzadko bywa;) mrożę Możecie urozmaicać ciasto traktując jako bazę;-) innym razem dodajcie tarte orzechy, migdały, żurawinę, sezam, wiórki kokosowe, kawałki czekolady lub masło orzechowe, pycha w każdej wersji! Puszyste ciasto(...)olej. Dodaję powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, większą szczyptę cynamonu, kakao, siemię lniane, mieszam, by nie było grudek. Do ciasta wsypuję rodzynki, delikatnie mieszam łyżką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 180 st. C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem
Zasmakuj Kuchni1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Masa serowo-kokosowa 500 g sera mielonego typu Pacynka 1 kostka Palmy Bielmar 1 szkl. cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 2 jaja 1/2 szkl. mleka a budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem Masa malinowa 2 budynie malinowe z cukrem 500 ml mleka 1 łyżka maki ziemniaczanej 300 g prawdziwego(...)proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem w oddzielnym naczyniu. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną piane i utrwalamy ją cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Następnie do piany stopniowo przesiewamy mąki z kakao i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Już nie miksujemy. Pieczemy na wyłożonej papierem blasze (tylko dno) przez 25 min w 180 st. bez termoobiegu
Krylowa Kuchniasłony. Według mnie groszek ptysiowy jest najbardziej neutralny i najłatwiej jest go zamienić na proszek, z którego w bardzo prosty sposób zrobimy spód do wszelakich ciast bez pieczenia, czy batoników. Polewa czekoladowa z czekolady jest moją ulubioną zaraz obok polewy z czekolady i śmietanki. Te dwie polewy są wspaniałe, różnią się stopniem twardnienia Składniki potrzebne do przygotowania(...)domowych batonów: Spód: 1 i 3/4 szklanki sproszkowanych ciasteczek, u mnie groszek ptysiowy Brześć 4 łyżki masła 1/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 jajko 1 szklanka wiórków kokosowych Krem maślany: 3 łyżki masła 1 szklanka cukru pudru 1/4 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki proszku budyniowego Polewa czekoladowa z czekolady 2 tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki masła Wykonanie spodu
MamaOskarkaocet jabłkowy – 1 łyżka soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki sól ( kłodawska lub himalajska ) – ¼ łyżeczki W większej miseczce wymieszaj dobrze wszystkie mokre składniki (z roztopionym olejem kokosowym, ale bez octu jabłkowego). Osobno w mniejszej miseczce wymieszaj wszystkie suche składniki poza żelatyną. Przygotuj dwa „jajka” żelatynowe zgodnie z przepisem z Zamiast jajek – czym zastąpić jajka(...)mokrych składników. Mieszaj albo miksuj mokre składniki, powoli wsypując do nich suche. Prawie gotowe! Zobacz też: Mąki w kuchni paleo . Teraz czas na przygotowanie foremki i rozgrzanie pieca. Powyższe ilości wystarczą na stosunkowo małą foremkę – ja użyłem okrągłej o średnicy około 20 cm. Na samym końcu dolej ocet jabłkowy, dobrze wymieszaj i przełóż ciasto do formy. Piecz w temperaturze
PaleoSMAKbez, jeśli inna jej odmiana). Dla pogłębienia smaku czekolady muffiny udekorowałam polewą czekoladową. Z podanego przepisu przygotować można 12 sztuk . Czekoladowe muffiny dyniowe Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 250g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 150g gorzkiej czekolady 80g cukru 75g oleju kokosowego 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Smakołyki Berenikijuż 8 miesięczne dzieci. 2 duże banany ok. 200 g wiórków kokosowych ( mogą być wiórki, które zostały nam po przygotowywaniu mleka kokosowego ) Banany blendujemy. Dodajemy do nich wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Przekładamy do silikonowej formy na ciasteczka, albo formujemy okrągłe ciastka i wykładamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Ciasteczka
Dieta bez mlekamożliwość porozmawiania od serduszka to coś najpiękniejszego i najważniejszego w tych dniach. 💗 Do sylwestra jeszcze się odezwiemy a dziś oprócz życzeń proponujemy Wam banalnie proste ciacho/deser bez pieczenia z uroczymi bałwankami. Wygląda uroczo i smakuje genialnie a do tego nie zawiera cukru i glutenu. Nic tylko robić i zajadać! Składniki: Ciacho jaglano-ryżowe (śr:18cm(...)kaszy jaglanej -100g ryżu jaśminowego -600ml płynów (u nas pół na pół napój migdałowy i woda, może być np. mleko) -substancja słodząca Tagatesse - ¾ szkl. wiórków kokosowych -120g śmietany kokosowej (stałej części mleka kokosowego w puszce) Bałwanki -100g wiórków kokosowych (drobnych) -200g śmietany kokosowej -substancja słodząca Tagatesse Dodatkowo -kostka gorzkiej czekolady (na oczy i guziczki bałwanków
Candy Pandas/margaryny 60g cukru 1 jajko (duże lub 2 małe) 2 łyżki mleka 60g maki pszennej 40g mąki kokosowej kilka kropel aromatu śmietankowego/waniliowego/kokosowego Dekoracja: masa cukrowa (biała) perełki cukrowe (srebrne) Mąkę pszenną i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę utrzeć z cukrem - na puszystą masę. Ciągle mieszając - dodać jajko i wlać mleko. Suche składniki połączyć
Di gotujekokosowych (opcjonalnie) 1-2 łyżki kakao (opcjonalnie) WYKONANIE W 1. misce mieszamy suche składniki, a w 2. mokre. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy niezbyt dokładnie. Formę wyłożyć papilotkami, wlewamy do połowy ciasto, a następnie dodajemy po łyżeczce pasty daktylowej i znów zalewamy resztą ciasta. Pieczemy ok.25 minut w temp. 200 stopni. Pasta daktylowa SKŁADNIKI suszone daktyle bez
Zofiana