Zielone figi Dzisiaj mam dla Was ciasteczka w kształcie fig. Każdy znajdzie w nich coś dobrego dla siebie. Jest tu mak, kokos, sezam i pyszny dżem ( u mnie daktylowy ). Wbrew pozorom ciasteczka są dość proste w wykonaniu. Ciasto : mąka tortowa 200 g mąka krupczatka 100 g smalec, lub olej kokosowy 50 g masło lub margaryna 50 g świeże(...)patelni. Dla stabilności można dodać trochę mąki. Listki rukoli rozdrobnić w malakserze na gładką masę. Mąki przesiać z proszkiem, posiekać z chłodnym tłuszczem. Dodać rukolę, jajko, kwaśne mleko, mak, kokos, przesiany cukier puder i waniliowy. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 60 minut. Potem odrywać po 30 g ciasta, uformować kulki. Możemy delikatnie podsypać mąką. Każdą kulkę spłaszczyć wewnętrzną
Smaczne mojebiałka szczypta soli 3 łyżki cukru 20 gram masła 100 gram wiórków kokosowych 1 łyżka budyniu waniliowego Wykonanie: 20 dag masła rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego kokos oraz łyżkę cukru. Mieszamy i studzimy. Przekładamy do większej miski. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy w gładką kulę. Ja proponuję taką kolejność: przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sól(...)sztywno z solą, pod sam koniec ubijania dodajemy dwie łyżki cukru. Masa ma być sztywna i lśniąca. Wsypujemy łyżkę budyniu i mieszamy delikatnie szpatułką. Tak przygotowaną pianę dodajemy do kokosu i mieszamy łyżką. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na około 3 mm placek. Wycinamy kółeczka szklanką lub okrągłą foremką, układamy na blaszce, odstępy nie muszą być duże, bo ciastka
Kronika Piekarnikagofry bezglutenowe są banalnie proste w przygotowaniu, smakują wybornie i bosko pachną podczas pieczenia. A gdy wystygną można je szybko podgrzać w tosterze, wtedy będą znowu chrupiące i pachnące kokosem. Po prostu przepysznie! Kokosowe gofry bezglutenowe Dzisiaj do przygotowania moich gofrów wykorzystałam produkty marki Coco Farm, eksperta w dziedzinie kokosa, firmy konsekwentnie dbającej o najwyższą jakość oraz naturalność(...)uprawy i przetwórstwa kokosa, ponieważ występują tu gleby z minerałami oceanu, jest dużo słońca i czyste powietrze. Powiem Wam, że gofry wyszły pyszne jak nigdy dotąd, wspaniale pachnące kokosem, chrupiące i puszyste. Dobra jakość produktu ma ogromne znaczenie. Olej kokosowy - król wśród olejów Olej kokosowy, opisywany jako najzdrowszy olej na ziemi, ma szeroki wachlarz zastosowań. Oprócz walorów kulinarnych, może być
Kulinarne przygody GatityNuggetsy to jeden z najlepszych i najpopularniejszych fast-foodów, praktycznie każdy je uwielbia, zwłaszcza dzieci. Żeby cieszyć się ich smakiem nie musimy jednak udawać się do
Kulinarne zapędy KokosaDziś dla odmiany nie będzie eksperymentów, tylko klasyka w najczystszej postaci. Co wcale nie oznacza, że nie da się jej modyfikować, o czym wspomnę dalej
Kulinarne zapędy Kokosapapierze. Na koniec udekoruj ciastka wiórkami kokosowymi i piecz 20-30 minut w 180°C . Podane powyżej ilości wystarczą na mniej więcej 10 większych albo 16 średnich ciasteczek. Kokos i banany uczulają wyjątkowo rzadko dlatego można śmiało napisać, że te ciasteczka są bez alergenów. Nie zawierają glutenu , bo w składzie nie ma zbóż ( zboża szkodzą ). Są także wolne(...)nabiału ( nabiał nie jest taki zdrowy ), orzechów i jajek. Kokos nazywamy orzechem, ale tak naprawdę nim nie jest i praktycznie wszyscy uczuleni na orzechy mogą go bezpiecznie jeść . Ciasteczka bananowo-kokosowe można bezpiecznie jeść przy chorobach autoimmunologicznych – tak, możesz jeść ciasteczka przy Hashimoto , nie szkodząc swojemu zdrowiu. PaleoSMAK Ciasteczka te można jeść na diecie SCD , ale banany w większych
PaleoSMAKgryczana – 100g – Siemię lniane mielone – 2 łyżki – Olej kokosowy roztopiony – 2 łyżki – Syrop klonowy – 2 łyżki MASA: – Mango – duże dojrzałe lub dwa mniejsze 500g – Mleko kokosowe – 400 ml / 85% kokos, 15% woda / – Syrop klonowy – 4 łyżki lub więcej do smaku w zależności od słodkości mango – Skrobia kukurydziana – 1 łyżka – Sok z limonki – 2 łyżki – Agar – 2 łyżeczki DEKORACJA: – Truskawki – Maliny(...)gryczana – 100g Siemię lniane mielone – 2 łyżki Olej kokosowy roztopiony – 2 łyżki Syrop klonowy – 2 łyżki MASA: Mango – duże dojrzałe lub dwa mniejsze 500g Mleko kokosowe – 400 ml / 85% kokos,15% woda / Syrop klonowy – 4 łyżki lub więcej do smaku w zależności od słodkości mango Skrobia kukurydziana – 1 łyżka Sok z limonki – 2 łyżki Agar – 2 łyżeczki DEKORACJA: Truskawki, maliny
globuskulinarnypłatkami chili – Tajemnicze, z ukrytą nutką sezamu ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT SKŁADNIKI: – Ugotowana lub upieczona dynia – 500g / moja gotowała się na parze / – Mleko kokosowe – 80g / 85% kokos, 15% woda / – Tahini – 1 duża czubata łyżka – Gorzka czekolada 85% kakao – 60g – Syrop z agawy – 4 łyżki – Syrop klonowy – 2 łyżki – Wiórki kokosowe – 1 łyżka – Płatki chili – 1 łyżeczka – Olej(...)dyni Prep Time 20 minutes Cook Time 20 minutes Servings 4 Author Globus Kulinarny Ingredients Ugotowana lub upieczona dynia – 500g / moja gotowała się na parze / Mleko kokosowe – 80g / 85% kokos, 15% woda / Tahini – 1 duża czubata łyżka Gorzka czekolada 85% kakao – 60g Syrop z agawy – 4 łyżki Syrop klonowy – 2 łyżki Wiórki kokosowe – 1 łyżka Płatki chili – 1 łyżeczka Olej
globuskulinarnykawy. – Bez grama cukru, bez grama żelatyny, bez udziwnień – Kremowe, nie za słodkie naturalnie truskawkowe ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – Mleko kokosowe – 200 ml / 85% kokos, 15% woda / dodatkowo 2 łyżki do dekoracji – Serek mascarpone – 250g – Truskawki – 10-12 sztuk – Syrop z agawy – 2 łyżki / Jeśli wolisz bardziej słodki smak daj więcej do smaku / – Agar – 1 łyżeczka(...)Keyword Sernik na zimno, Sernik truskawkowy, Bez cukru, Bez żelatyny Prep Time 30 minutes Cook Time 30 minutes Servings 4 Author Globus Kulinarny Ingredients Mleko kokosowe – 200 ml / 85% kokos, 15% woda / dodatkowo 2 łyżki do dekoracji Serek mascarpone – 250g Truskawki – 10-12 sztuk Syrop z agawy – 2 łyżki / Jeśli wolisz bardziej słodki smak daj więcej do smaku / Agar
globuskulinarnypołowa MASA: – Dynia 400g po wydrążeniu gniazd nasiennych i obraniu ze skórki – Laska wanilii – połowa – Laska cynamonu – Cynamon – 1/2 łyżeczki – Kardamon – 1/2 łyżeczki – Mleko kokosowe – 400 ml / 85% kokos, 15% woda / – Agawa – 3 łyżki – Olej kokosowy – 1 łyżka – Agar – 1 łyżeczka DEKORACJA: – Gorzka czekolada – Świeże figi – Płatki migdałowe PRZEPIS: 1. Płatki owsiane oraz orzechy pecan umieść w robocie kuchennym, Thermomix(...)wanilii - połowa MASA: Dynia 400g po wydrążeniu gniazd nasiennych i obraniu ze skórki Laska wanilii – połowa Laska cynamonu Cynamon – 1/2 łyżeczki Kardamon – 1/2 łyżeczki Mleko kokosowe – 400 ml / 85% kokos, 15% woda / Agawa – 3 łyżki Olej kokosowy – 1 łyżka Agar – 1 łyżeczka DEKORACJA: Gorzka czekolada Świeże figi Płatki migdałowe Instructions Płatki owsiane oraz orzechy pecan umieść w robocie kuchennym, Thermomix
globuskulinarnywiórkami kokosowymi i polać syropem klonowym (syrop jest słodki, więc uważać z ilością 🙂 ) źródło: Na podstawie przepisu Zosi z Make Cooking Easier. Czytaj więcej: Pancakes z bananami, borówką i kokosem, bez mąki i cukru The post Pancakes z bananami, borówką i kokosem, bez mąki i cukru appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaCzekoladowe ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady, kokosem i malinami (użyłam mrożonych) oblane czekoladową polewą z czekolady mlecznej i dżemu malinowego, to moje kolejne szybkie ciasto BEZ MIKSERA . P rzepyszne połączenie czekolady i malin, wykończone polewą z nutą malinową. Tworząc takie ciasta, zaczynam się zastanawiać po co mam wracać do ciast ucieranych, długo miksowanych, na które w ogóle nie mam czasu(...)trudno im się oprzeć 🙂 Dzisiejsze “ Czekoladowe ciasto kokosowe z malinami bez miksera” bije jak na razie wcześniejsze moje ciasta bez miksera na głowę, głównie ze względu na wilgotny kokos, obłędną polewę czekoladową i połączenie malin z czekoladą. Koniecznie wypróbujcie! Po inne przepisy na Ciasta Czekoladowe zapraszam tutaj, a po przepisy na Ciasta z owocami – tutaj. Czytaj więcej: Czekoladowe ciasto kokosowe
Moja Delicjaproszku do pieczenia oraz 2 szklanki mąki zamiast 1.5. Czas pieczenia w 180C (grzałka góra-dół) – 50 minut. Może dać 1/4 soli? Zamiast 1/2 Czytaj więcej: Ciasto daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera The post Ciasto daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjacytryny. Na koniec dodajemy startą na grubych oczkach cukinię i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz kokos i mieszamy. Posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 170st.C przez ok 1 godzinę. do suchego patyczka. Gdy kokos zrobi się złocisty, ciasto należy przykryć papierem do pieczenia
kulinarne odsłony patiWitajcie po długiej przerwie :) Wracam do Was z prawdopodobnie najbardziej uniwersalnym przepisem, a w zasadzie techniką kulinarną świata - stir-fry. Polega ona na szybkim smażeniu
Kulinarne zapędy Kokosa