Mleko kokosowe, super że można dostać je w puszce. Ale ja z puszki nie chce.. nie. Kokosy przecież są ogólnodostępne, lubię wyzwania wiec się jego podjęłam ;) Potrzebujemy 1 kokosa, wodę z tego kokosa i tyle samo gram wody, co miąższ z naszego kokosa (ja dałam nieco mniej). 1. Robimy w kokosie dziurkę przy pomocy korkociagu. Wylewamy do filiżanki wodę
MamaOskarkakokosowym, ciasto rozpływa się w ustach i znika ze stołu bardzo szybko, muszę przyznać, że jest to najlepsze ciasto z kremem z kaszy jaglanej jakie do tej pory robiłam :) Kokos jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy zawarte w nim średniołańcuchowe trójglicerydy MCT pobudzają metabolizm i pozwalają spalić więcej kalorii, podnoszą poziom dobrego cholesterolu i chronią przed chorobami serca(...)mają też chronić przed chorobą Alzheimera. Kokos zawiera kwasy laurynowy i kaprylowy o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych więc chronią nas przed infekcjami. Składniki : Na krem : - 1i 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej - 2 i 1/2 szklanki mleka ( może być roślinne) - 3 łyżki miodu - puszka mleczka kokosowego - pół szklanki wiórków kokosowych Na spód - 1/2 szklanki masła orzechowego
zdrowa vege kuchniaPowrót do smaków lata, czyli kokos + ananas w nowym wydaniu :) Zdrowo się odżywiacie, codziennie jecie owsiankę lub muesli... wszystko w porządku, ale ile można jeść płatki na mleku lub wodzie z bananem ? W ostatnim komentarzu jedna z użytkowniczek porusza właśnie ten temat. Utarło się, że zdrowe jedzenie jest niesmaczne i monotonne. Poszukując ciągle nowych smaków, próbuję pokazać Wam, że pełnowartościowe(...)Pancakes oraz Z miseczki , a przekonacie się jak wiele pysznych śniadań, kolacji czy przekąsek można wyczarować mając pod ręką proste, podstawowe produkty :) Moje dzisiejsze śniadanie to rajska owsianka pachnąca kokosem, podana z kawałkami soczystego, dojrzałego ananasa :) Zapraszam! Składniki : 4 łyżki płatków owsianych 250 ml mleka szczypta soli 3 łyżki wiórków kokosowych kawałki ananasa Płatki zalać mlekiem. Zagotować, zmniejszyć ogień, dodać
Chocolate Muffin Blogpopołudniowej herbaty. Większa ilość białek do masy kokosowej sprawdza się wspaniale. Ja użyłam sześciu białek, choć w przepisie jest tylko dwa. Ale mojemu wypiekowi wyszło to tylko na dobre.Warstwa kokosu była po prostu bardziej widoczna w cieście i smaczniejsza :) Składniki: 35 dag mąki 25 dag cukru 1 kostka masła lub margaryny 12 łyżek słodkiego mleka 6 jaj 1 opakowanie cukru(...)waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki kakao Kokos: 20 dag wiórek kokosowych 20 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 6 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny 5 łyżek słodkiej śmietanki Wykonanie: Masło, z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami ucieram na gładką masę. Dodaję mąkę z proszkiem, kakao i mleko. Białka ubijam na sztywną
Ciasteczkowy Potwórmleka w proszku. Całość wyszła obłędna! Krem absolutnie nie jest za słodki … nie jest też tortowy – jest za to niezwykle delikatny i fantastycznie komponuje się z biszkoptem. Kokos nie tylko pięknie zdobi, ale sprawia też , że ciasto pięknie pachnie i z całą pewnością znajdzie wielu wielbicieli! Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI: ( tortownica(...)mleko w proszku – 2 pełne szklanki * żelatyna – 3 łyżeczki * masło – 1 łyżka *żółtko – 1 szt * cukier puder – 2 łyżki DODATKOWO: * kokos SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier, a następnie wlewamy po 1 żółtku. Dodajemy mąkę przesianą ( koniecznie ) z proszkiem do pieczenia i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy
Ostra na SłodkoSkładniki: kostka masła 6 łyżek oleju 6 jajek 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki kokosu opakowanie czerwonego kisielu 2 łyżki maku Wykonanie: Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na jasną puszystą masę. Następnie do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i olej, całość(...)dokładnie wymieszać. Gotową masę podzielić na 4 części i dodać do pierwszej 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki kokosu, do trzeciej opakowanie kisielu wiśniowego i do czwartek 2 łyżki maku. Następnie masy wyłożyć po kolei do foremki z kominem. Całość piec w 180 stopniach przez około 80 minut. Smacznego
Krakowskie smaki AniPieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, około 30 minut, do lekkiego ze-złocenia ciasta. Wyjmujemy, studzimy na kratce kuchennej. Identycznie postępujemy z drugą częścią. Ciasto kokosowe: 200 g kokosu 220 g cukru kryształu 5 białek Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Na sam koniec wsypujemy kokos i mieszamy łyżką. Formę o wymiarach
Made By Mom And Sonkokosowych 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego łyżka prawdziwego miodu około 400 ml wody Wykonanie: 200 ml wody zagotować i zalać nią wiórki kokosowe, wymieszać, gotować przez około 15 minut. Kokos wchłonie prawie całą wodę ale tak ma być:) Po tym czasie w kolejnych 200 ml wrzącej wody rozpuścić łyżkę miodu i cukier waniliowy, dodać do kokosu, wymieszać. Całość gotować przez
Krakowskie smaki Anibądź do tzw. suchego patyczka. Blaty zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie. Składniki masa: 1 litr mleka 2% 1,5 szklanki cukru kryształu szklanka kaszy manny 100 gramów kokosu Wykonanie: Mleko przelać go większego garnka, gdy będzie się gotować dodać cukier. Całość podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie do mleka dodać kaszę i gotować cały czas mieszając(...)momentu, aż masa zgęstnieje. Na sam koniec (do gęstej) już masy wsypać kokos, wymieszać, wystudzić. Polewa: 3 łyżki cukru 6 łyżek masła 3 łyżki kakao 3 łyżki wody Wykonanie: Wodę połączyć z cukrem, podgrzewać na małym ogniu do jego rozpuszczenia się. Następnie dodać kakao, dobrze wymieszać aby nie było grudek. Miseczkę zdjąć z ognia i dodać masło, wymieszać
Krakowskie smaki AniInspiracja: wycinek z gazety z moimi modyfikacjami. Serdecznie polecam;) Składniki 300 gramów kaszy jaglanej 4 szklanki mleka szklanki mleka 4 łyżki prawdziwego miodu 2 szczypty soli szklanka kokosu 3 banany pokrojone w kostkę Wykonanie: Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na gęstym sitku, mocno odciskamy wodę. Następnie kaszę przekładamy do garnka i dodajemy mleko, sól, kokos oraz miód. Całość gotujemy
Krakowskie smaki AniBahia do kupienia jest wszędzie począwszy od tzw. gotowców w supermarketach lub sklepach dla turystów do maleńkich stoisk na ulicy lub przy przystankach autobusowych. Generalnie cocada oparta jest na kokosie (coco - kokos) i cukrze a pozostałe składniki mogą się różnić. Jedni dają mleko słodzone skondensowane inni zwykłe mleko czy wodę a nawet mleko kokosowe. Można dodać żółtka a można
Smaki Brazyliiproszku, następnie serek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką. Wiórki prażymy na suchej patelni. Masę wkładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i dekorujemy bezy. Posypujemy prażonym kokosem, wypełniamy owocem granatu i ozdabiamy czekoladą. Uszko koszyczka zrobiłam z pasków uprażonego świeżego orzecha kokosowego. Krucha beza, leciutko ciągnąca wewnątrz, strzelające, rozpryskujące się w ustach soczyste granaty. To wszystko przełamane delikatnym(...)prażonym kokosem i muśnięciem dobrej czekolady. Takie doznania Was czekają, gdy „rozpakujecie” bezowo kokosowy koszyczek z granatami. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Bezowo kokosowy koszyczek z granatami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoSmażone lody W kuchni tureckiej zwane pod nazwą KIZARMIŞ DONDURMA . Przyrządza się je w chrupiącej panierce z dodatkiem nie tylko płatków , kokosu , ale i bułki tartej i orzechów . Ja mam dziś dla Was troszkę inną wersję z przepisu znalezionego na stronie www.cincin.cc. Mama złapała się za głowę w pierwszej chwili … potem już tylko wzdychała z zachwytu! Lody wyszły obłędne(...)godzinę. Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Pokruszone płatki mieszamy z wiórkami kokosowymi. Każdą kulkę mocno zamrożonych lodów obtaczamy w jajku z cukrem , a następnie w mieszance płatków z kokosem ( dokładnie! ) Czynność możemy powtórzyć w zależności od tego jak grubą chcemy mieć ” skórkę „. Odstawiamy do ponownego zamrożenia. W małym garnku bardzo mocno! rozgrzewamy olej. Każdą kulkę ( pojedynczo! ) smażymy
Ostra na Słodkomąka pszenna – 1 szklanka - woda – ok.200 ml - olej – 200 ml - kakao – 2 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka DODATKOWO: - polewa czekoladowa – 200 ml - kokos – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części. Jedną zostawiamy jasną(...)Ścinamy górę na prosto ( powinna nam wyjść kopułka po upieczeniu ). Drobno ją siekamy i mieszamy z wiórkami kokosowymi. Muffinkę smarujemy po górze polewą czekoladową , przykrywamy zebraną mieszanką z dodatkiem kokosu. Dekorujemy kropelką polewy
Ostra na Słodkosera białego . Dodatek prażonych wiórków kokosowych sprawia , że nie tylko pachną obłędnie , ale i smakują rewelacyjnie! SKŁADNIKI: - ser biały – 250 g - kasza manna – 0,5 szklanki - kokos – 0,5 szklanki - jajka – 2 szt - cukier – 2 łyżki - olej do smażenia – 100 ml - cukier puder – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ser ucieramy. Mieszamy z żółtkami(...)kaszą, cukrem i podprażonym na patelni kokosem. Ubijamy pianę z białek i delikatnie dodajemy do masy serowej. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką niewielkie porcje , delikatnie spłaszczamy. Smażymy po minutce z każdej strony. Na talerzu gęsto opruszamy cukrem pudrem. Uwaga! Racuszki lubią przywierać , dlatego musimy ich bardzo pilnować
Ostra na Słodko