Witajcie :) Sezon śliwkowy w pełni, więc ostatnio były knedle, a dzisiaj proponujemy klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką :) Pychotka i wspomnienia rodem z wizyt u babci :) kiedy ciasta pieczone były w piecach. Zupełnie inny smak niż z dzisiejszych elektrycznych piekarników. Placek ze śliwkami Składniki : 1 kg śliwek (węgierki) 1 kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jaja
vegetaniemirabelki. W Polsce śliwki, obok jabłek, to najczęściej spotykane owoce w sadach. Wykorzystuje się je w kuchni do przygotowywania m.in. konfitur, dżemów, kompotów, knedli, ciast, a także nalewek oraz sosów i marynat do mięs. Jednak śliwka jest niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne. Większość osób nie zdaje sobie sprawy jakie właściwości lecznicze oraz składniki odżywcze i witaminy posiada
Kuchnia MagdaLenymirabelki. W Polsce śliwki, obok jabłek, to najczęściej spotykane owoce w sadach. Wykorzystuje się je w kuchni do przygotowywania m.in. konfitur, dżemów, kompotów, knedli, ciast, a także nalewek oraz sosów i marynat do mięs. Jednak śliwka jest niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne. Większość osób nie zdaje sobie sprawy jakie właściwości lecznicze oraz składniki odżywcze i witaminy posiada
Kuchnia MagdaLenychrupiącą kruszonką Tarta ze śliwkami i cynamonem Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Szilváslepény Ucierane ciasto kokosowe. Ze śliwkami. Bezglutenowy placek śliwkowy z czekoladą Bezglutenowy placek śliwkowo - orzechowy Knedle ze śliwkami Kruche ciasto ze śliwkami bezą i kruszonką Czeko – powidła, czyli śliwki z czekoladą w słoiczku Mini drożdżówki z śliwkami Zakręcone ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami Nalewka(...)błękit Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Surowka z porow ze sliwkami autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Szybki placek jogurtowy ze sliwkami autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Knedle ze śliwkami w migdałowo-cynamonowej panierce autorka: wedelka | blog: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki Śliwkowa gorąca czekolada autorka: wedelka
Weekendy w domu i ogrodziekarmelizowanzch śliwek. Ten niepozorny owoc to bogactwo składników odżywczych i nie powinno go zabraknąć w zdrowej diecie, a karmelizowane smakują naprawdę doskonale. Ponieważ śliwek mamy w bród warto je wykorzystać nie tylko do przygotowania knedli. Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa jasna) 2 szklanki maślanki 2 jajka sól 1 łyżka roztopionego masła około(...)śliwek węgierek 1 łyżka miodu 1 czubata łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu jogurt grecki - opcjonalnie Wykonanie: składniki na naleśniki wymieszać przy pomocy miksera. Odstawić na 1-2 godziny. Przed smażeniem naleśników ciasto ponownie dokładnie wymieszać i ewentualnie dolać płynu. Dolałam kilka łyżek wody mineralnej, by naleśniki rozlewały się po patelni śliwki pozbawić pestek. Na patelni rozgrzać masło z miodem, dołożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiele innych sposobów, wg uznania i upodobania. Zawsze smakują wybornie. Składniki 700 g ziemniaków 2 jajka 350 g mąki pszennej śliwki węgierki sól cukier cynamon śmietana Przygotowanie Ugotowałem obrane ziemniaki.. Gorące przecisnąłem przez praskę, wystudziłem. Śliwki umyłem, rozkroić i usunąłem pestki. Masę ziemniaczaną wyłożyłem na podsypaną mąką stolnicę, zrobiłem w niej dołek, wbiłem do środka jajka, dodałem(...)szczyptę soli i mąkę. Wyrobiłem ciasto. Uformowałem z ciasta gruby wałek, pokroiłem na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyłem na okrągły placek. Na środku każdego położyłem śliwkę bez pestki, zawinąłem ją w ciasto i uformowałem okrągłe knedle. Ułożyłem na posypanej mąką deseczce. Wodę lekko posoloną zagotowałem w dużym płaskim rondlu. Dodałem szczyptę soli. Knedle gotowałem ok. 5 minut po wypłynięciu
R'n'G KitchenKnedle można przyrządzić o każdej porze roku, latem ze świeżyć truskawek, jesienią ze świeżych węgierek, a zimą ze śliwek mrożonych. Wszyscy się nimi zajadamy, a już najbardziej zajada się nimi moja córka. Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 2 jajka śliwki węgierki sól Sposób przyrządzenia: Obrane i ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki studzimy, a następnie przepuszczamy przez(...)część ziemniaków z powrotem wrzucamy do miski, dodajemy 2 jajka i całość wyrabiamy. Ja akurat miałam śliwki zamrożone już rozpołowione i wypestkowane. Urywam kawałek ciasta, spłaszczam, umieszczam połówkę śliwki, dodaję pół łyżeczki cukru i zlepiam brzegi. W dłoniach formuję z ciasta kulki. Knedle gotuję w osolonej wodzie około 8 minut (na średnim ogniu) od wypłynięcia na powierzchnię. Knedle
upichcickawałki (grubość pokrojonych kawałków zależy od wielkości śliwek) . Każdy kawałek rozklepujemy palcami, wkładamy połówkę śliwki (jeśli są małe to dajemy całą śliwkę - wydrylowaną) i zlepiamy aby powstała nam kulka (knedel). Tak przygotowane knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie - na wolnym ogniu ok. 5 minut od wypłynięcia. Gotowe knedle wyśmienicie smakują polane śmietaną lub masełkiem. Smacznego :) Zapraszamy
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePrzepyszne knedle z ciasta serowego z dodatkiem tartej dyni. Podane ze słodką śmietaną i cynamonem. Zapraszam... Składniki: 500 g białego sera (mielony lub w kostce) 2 jajka 1 szklanka startej na drobnych oczkach lub zmiksowanej na puree dyni ok. 1,5 szklanki mąki szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju szczypta soli śliwki (ok 8-10, w zależności(...)wstawić do lodówki na 1 godzinę. Odrywać po kawałku ciasto. Z każdej części zrobić kulkę, rozpłaszczyć ją na cienki placek, na środku położyć śliwkę i zlepić w kulkę. Układać na talerzu posypanym mąką. Knedle wrzucać na osolony wrzątek - kiedy wypłyną, gotować jeszcze około 6 minut. Podawać polane śmietaną z cukrem i posypane cynamonem
Czerwień i błękitpiątkowy obiad przygotowałam bezglutenowe knedle. Podałam je z pysznym sosem śliwkowym z nutką cynamonu. Składniki: 2/3 szklanki kaszy jaglanej 280 g twarogu ok. 1,5 szklanki mąki gryczanej (ile zabierze ciasto) 2-3 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Sos: opakowanie mrożonych śliwek 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Kaszę ugotować w dużej ilości wody(...)wrzątek. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z sosem śliwkowym. Sos: do garnka wrzucić zamrożone śliwki, wlać pół szklanki wody i 1/2 szklanki cukru. Gotować aż śliwki zaczną się rozpadać. Dodać cynamon i zblendować sos. Polać ugotowane knedle
Czerwień i błękitminut. Ciasto dzielimy na 4 części. Każda z nich rozdajemy na mniejsze. Formujemy kulki a z nich placki i które nakładamy po ok łyżce śliwek. Zawijamy dobrze aby owoce nie wypadły - formujemy na knedle. Gotujemy w osolonej wrzącej około 5 minut. Podajemy ze śmietaną i cynamonem lub przesmażona bułką tartą z masłem. Równie dobrze smakują na ciepło
Lena Gotujejalapeno. Krótko zmiksować. Z każdej śliwki usunąć pestkę, na jej miejsce włożyć czekoladę. Oderwać niewielki kawałek ciasta, uformować na dłoni placuszek, w środek włożyć śliwkę. Zlepić brzegi i dłońmi uformować kulkę. Tak przygotowane knedle wrzuć do gotującej się osolonej wody i gotować przez 5 minut. Pumpernikiel pokruszyć, zmiksować z cukrem. Do rondla włożyć masło i liście szałwii. Masło rozpuścić
królestwo garówknedli) - 1 kg ziemniaków - 2 duże lub 3 mniejsze jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki soli - 30 śliwek - 15 łyżeczek cukru - masło do polania - cukier do posypania - mięta do dekoracji(...)wyrabiamy gładkie ciasto. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy z niego gruby wałek i tniemy na kwadratowe kawałki. Na każdy z kawałków nakładamy wydrylowaną śliwkę, którą posypujemy 0,5 łyżeczki cukru i dokładnie zalepiamy, po czym formujemy kulkę. Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z rozpuszczonym masłem, posypane cukrem i udekorowane miętą. Smacznego
Gocha gotuje!wegańskie, bezglutenowe i bez laktozy kluski, które możesz przygotować ze swoimi ulubionymi owocami. Szczególnie polecam śliwki. Po ugotowaniu możesz je podać z jogurtem - zwykłym lub roślinnym. Składniki na 13 -15 sztuk 1 szklanka kaszy jaglanej 4-6 łyżek mąki ziemniaczanej 6-8 śliwek Opcjonalnie 1 łyżka ksylitolu Mąka orkiszowa lub ryżowa do podsypywania* Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłukać pod zimną(...)Zblendować na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść ciasto. Gdyby było za rzadkie dodać więcej mąki. Śliwki umyć i wypestkować. Ręce obsypać mąką. Urwać kawałek ciasta, spłaszczyć, na środek kłaść połówkę śliwki, którą owinąć ciastem. Formować okrągły kształt kluski. Wodę zagotować. Wrzucić knedle. Gotować około 4 minuty od wypłynięcia. Podawać z jogurtem posypane lekko ksylitolem. *W wersji bezglutenowej użyj
Fabryka pomysłówzarumieniona na masełku to jest coś couwielbiam ;) Do bułki tartej możecie dodać garść posiekanych drobno orzechów, zobaczycie jakie pyszne ;) Knedle: 50dag białego sera 2 jajka 30g miękkiego masła 1/3 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 170g bułki tartej 8 śliwek + cukier bułka tarta zarumieniona na maśle cynamon do posypania Ser zmielić (ewentualnie dokładnie rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez(...)pestki. Do środka każdej wsypać odrobinę cukru. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą z nich spłaszczyć i na środek położyć śliwkę. Zlepić i uformować kulę. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru (po 1 łyżeczce). Knedle wrzucać na gotującą się wodę. Gotować do czasu gdy wypłyną na górę. Podawać polane bułką tartą i posypane cynamonem
Smakołyki Asi