Knedle ze śliwkamiSkładniki: 500 g ziemniaków 500 g śliwek węgierek, małych 1 1/2 szklanki mąki pszennej, dodatkowo mąka do posypania blatu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 3 łyżki masła mielony cynamon drobny cukier biały Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie umyte i osuszone śliwki delikatnie(...)przekładamy na stolnicę posypaną wcześniej mąką pszenną. Z kuli ciasta formujemy wałek i kroimy, tak jak kopytka. Z każdego formujemy placek, na którym układamy śliwkę, całość sklejamy i formujemy kulkę. Gotowe knedle układamy na desce posypanej mąką pszenną. Gotujemy w dużym garnku wodę na knedle, do której wsypujemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Knedle gotujemy jeszcze
Moja smaczna kuchniaziemniaków, 250 g śliwek węgierek (mogą być mrożone), 1 jajko, 100 g mąki, sól. Dodatkowo: 400 g śmietany 18%, 1 łyżka cukru wanilinowego, 2 łyżki cukru, cynamon. Knedle ze śliwkami - to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa :) Idealne rozwiązanie, kiedy zostanie nam zbyt duża ilość ziemniaków z obiadu. Każdy je zna, to proste(...)kluski z ciasta na bazie ugotowanych ziemniaków, ze śliwką i cukrem w środku. Najbardziej lubię polane śmietaną i posypane cukrem z cynamonem. Miammm :) Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub dokładnie rozgnieść praską. Śliwki umyć i usunąć pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone. Do dużej miski przełożyć ziemniaki, wsypać mąkę
Świat Domowej KuchniNiemcy - z mięsem. Ślązacy przejęli pomysł i zrobili po swojemu - ze śliwkami, których u nas dostatek. Z czasem danie rozniosło się po całej Polsce i zaczęło być robione z przeróżnymi owocami. Ja dziś tradycyjnie - ze śliwkami węgierkami. Dodam, że ciasto na knedle robiłam według sposobu, który podała na swoim blogu Pani Kowalska . Sprawdziło się wyśmienicie. Dziękuję(...)Pani :) Składniki (na dwie porcje) : 200 g ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia mąka pszenna mąka ziemniaczana jajko 4 śliwki 4 łyżki śmietany 1,5 łyżki cukru Ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę. Śliwki podzielić na połówki. Nastawić wodę na gotowanie knedli. Zmielone ziemniaki uformować w półkulę. Podzielić ją na ćwiartki. Wyjąć jedną ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką ziemniaczaną
Weekendy w domu i ogrodzieMięciutkie, pyszne knedle z soczystymi morelami w środku. W końcu, dlaczego knedle mają być tylko ze śliwkami? Jeśli próbowaliście knedli truskawkowych, w tych też się zakochacie. To co ja cenię w knedlach, to właśnie gruba warstwa ciasta i ukryty w nich słodki środek. Kto by się spodziewał po takiej solidnej kuli, takiego pysznego środka? U mnie(...)wyjąc bez problemu pestkę. Jeśli lubicie, w zagłębienie po pestce można wsypać łyżeczką cukier. Jeśli nie potrzebujecie cukru, morelę czy śliwkę owijacie po prostu grubszą warstwą ciasta. Przepis na ciasto jest nieco inny niż w wypadku knedli z truskawkami . Występuje tu mąka ziemniaczana. Ogólnie, przepisów na ciasto do knedli jest masę, ale ja preferuję te na ziemniakach
Mieszam w GarnkuCzas czytania: 2 min Knedle z truskawkami , knedle ze śliwkami to już było, teraz przyszła pora na knedle z brzoskwiniami. Brzoskwinie chyba raczej rzadko wykorzystywane są do tego typu dania, postanowiłam spróbować i przygotować porcję z ich dodatkiem. Wyszły super! Ciasto jest jak zawsze pyszne, a dodatek twarogu sprawia, że jest delikatne lekko puszyste i bardzo smaczne
SprawdzonaKuchnia.plTarta ze śliwkami Ta tarta ze śliwkami i kruszonką powstała na potrzebę chwili. Robiłam knedle ze śliwkami i okazało się, że wypestkowałam za dużo śliwek, a że były już zasypane mąką krupczatką nadawały się tylko na ciasto. Szybki pomysł na tartę okazał się strzałem w dziesiątkę, wyszła przepyszna i zniknęła niemal w całości tego
Gotuj Się Kto Możegładka i jednolita, bez grudek. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy rękami wyrabiając na jednolite ciasto. Odrywamy kawałek ciasta, formujemy niewielki placuszek, nakładamy śliwkę i zlepiamy formując kulkę. Do gotującego się wrzątku wrzucamy 5-6 knedli i gotujemy przez około(...)minut (w zależności od ich wielkości) po wypłynięciu na powierzchnię. Podajemy bezpośrednio po wyciągnięciu z garnka. Nam najbardziej smakują z cukrem trzcinowym. Smacznego! *Przepis pochodzi stąd . Artykuł Knedle ze śliwkami pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plnadała knedlom niezwyk ł ej delikatności i lekkości . Tradycyjnie podałam je z masełkiem i bu ł k ą tart ą , bez której nie wyobrażam sobie knedli ze śliwkami ;) Smacznego :) **** Avete mai provato gli gnocchi di patate senza usare le patate nell'impasto? Se non li avete mai fatti, a quel punto mi piacerebbe molto consigliarVi(...)łyżeczki cukru. Ciasto dzielimy na 7 części; przypada ok. 80 gram ciasta na jednego knedla. Opr ó szonymi m ą k ą dłońmi delikatnie rozpłaszczamy każd ą część ciasta formuj ąc cienkie placuszki. Na środek kładziemy śliwkę, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kul ę . **** Lavate bene le prugne, asciugatele, quindi tagliatele
La grande e la piccola cuocasiebie jestem i już! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki + troszkę do podsypywania 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli+ 1 do gotowania knedli 2 jajka Ok 20 sztuk śliwek węgierek Ok 50g masła Kruszonka cynamonowa: 120g mąki tortowej 50g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania w Tefal Companion: Ziemniaki obieramy(...)przez 2 minuty na prędkości 6. Stolnicę podsypujemy odrobiną mąki, przekładamy ciasto i wyrabiamy. Dzielimy na małe kawałki (u mnie wyszło ok 20), rozpłaszczamy, układamy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy. Dłońmi nadajemy kulistego kształtu. Knedle wrzucamy na gotującą, osoloną wodę i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Obtaczamy w roztopionym maśle i kruszonce cynamonowej. Sposób przygotowania tradycyjny: Obrane
Kuchnia w czekoladziedodałam do ciasta cynamon, pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, knedle wyszły pyszne i pachnące :) Spróbujcie też urozmaicić zwykłe kluski małym dodatkiem.... smacznego !!! około kg ziemniaków( ważone zimne po ugotowaniu) 30 dag mąki pszennej 20 dag skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 2 łyżeczki cynamonu 2 jajka śliwki węgierki Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, wystudzić i dokładnie zmiąć. Śliwki(...)wymieszać. Wyłożyć ziemniaki, wbić dwa jajka, i ładnie całość wyrobić rękoma. Jak ciasto jest gotowe odcinam część, roluję i dzielę na porcje, rozpłaszczam, nakładam śliwkę i sklejam tworząc okrągłego knedla. Knedle wkładam na wrzątek i gotuję, od wypłynięcia na wierzch 8 – 10 minut ( zależy od wielkości kluski) Podaję z topionym masłem i cukrem, można dać kleks gęstej
Takie tam pichceniedzieciaków nie jest zadowolona. To także pierwszy dzień meteorologicznej jesieni. Dni już krótsze, zapewne bardziej deszczowe. Ale za to więcej czau na czytanie ulubionych książek. To zaczynam jesień knedlami ze śliwkami, bo jakoś wcześniej się nie składało ;) SKŁADNIKI: 700 g ziemniaków 350 g mąki pszennej 2 jajka 500 g śliwek węgierek 70 g masła 1/2 szkl bułki tartej(...)formować grube wałki i pociąć je na 3-4 centymetrowe kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka kłaść śliwkę bez pestki, zawinąć ją w ciasto i utoczyć kule. Knedle wrzucać na gotującą wodę i gotować tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Masło roztopić, dodać bułkę tartą, cukier i cynamon. Wszystkie składniki
Kuchnia w opałachcoś trzeba robić. :) Ale wracając do wątku głównego wymyśliłam, że w pierwszej kolejności zrobimy sobie knedle ze śliwkami na obiad. Po drodzy Syl zapytała czy tych śliwek nie można zamienić na mięso, ale wtedy pyzy, a nie knedle i narobiła ogromnej ochoty. Koniec końców nie zrobiłyśmy ani knedli ani przetworów tylko obaliłyśmy flaszkę. Na szczęście ochota pozostała
Brzuszki ŁakomczuszkiKnedle ze śliwkami w nieco zmodyfikowanej formie, bo z dodatkiem musu dyniowego. I kolor cieszy oko i można dodatkowo przemycić więcej wartości odżywczych. Nie na tym koniec innowacji, bo zamiast tradycyjnej omasty z bułką tartą w roli głównej, polecam polanie knedli masełkiem makowym. Bez dokładki się nie obejdzie! Składniki: 900 g mączystych ziemniaków 300 g mąki orkiszowej jasnej(...)rulony, podzielić na około 6-8 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć na placuszek, ułożyć na nim śliwkę. Do środka śliwki wsypać cukier i cynamon następnie zwinąć w kulkę. Odkładać na blat wysypany mąką w międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę z solą. Wkładać porcjami knedle. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 8 minut w rondelku stopić masło z cukrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gdzie się nie obejrzę wszędzie widzę śliwki . Staram się wykorzystać ten okres jak najlepiej potrafię. Na moim stole gościły już knedle ze śliwkami , przyszedł więc czas na zapiekankę. Danie polecam osobom, które uwielbiają makaron na słodko. Zapiekanka jest przepyszna. Makaron, śliwki i pyszny śmietanowy sos okazały się połączeniem idealnym. Zapiekanka ze śliwkami zachwyca smakiem nie tylko dorosłych ale przede
Pobite gary Barbary