kluski - 6146 przepisów (strona:247/410)

Zdrowy tryb życia to nie jest fanaberia - jesteś tym, co zjesz i wypijesz KONKURS z marką Fitaqua 139

świeże warzywa z jogurtowymi dipami. A na obiad niech to będzie coś białkowego z warzywami, np. chude mięso z surówkami. Unikajmy łączenia mięsa z węglowodanami (np. ziemniaki czy kluski), gdyż to nie jest dobre połączenie. Po takim tradycyjnym obiedzie typu mięso z sosem-ziemniaki-surówka , najczęściej czujemy się pełni i ociężali. Tak nasze organizmy reagują na te połączenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zrazy wołowe zawijane 6705

Podczas duszenia tworzy sie aromatyczny sos. Wystarczy ok 15 min pod koniec gotowania dodać pokruszoną kromkę chleba razowego - do zagęszczenia sosu. Przed podaniem wyjąć wykałaczki :) Podawać najlepiej z kluskami: kopytka, śląskie lub kaszą gryczaną i surówką: zasmażane czerwone buraczki lub np.  z pora i kukurydzy

Atlas Smaków
Bitki schabowe w sosie pomidorowo-paprykowym 300

obsmażone plastry schabu. Sos doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, przykryć pokrywką i dusić około 20 minut do miękkości. Na koniec doprawić cukrem i octem balsamicznym. Podawać z ziemniakami, kluskami lub kaszą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos z grzybów? 181

Najlepszy sos grzybowy ze świeżych grzybów. Sos ze świeżych grzybów leśnych to smaczny dodatek do mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Przepis na ten sos z grzybów jest bardzo prosty, wystarczy tylko cebula, śmietana, natka pietruszki, przyprawy no i oczywiście świeże grzyby przyniesione prosto z lasu. Ten przepis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z muchomorów 156

jednak nie znacie tych grzybów to lepiej iść do lasu ze specjalistą albo nie zrywać ich wcale. Natomiast jeśli już macie je w domu gotujemy pyszną zupę z kluskami, polecam. Zupa z muchomorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ekologiczne miody z pasieki Jerzego Bańkowskiego. 114

przedświąteczny. Już niedługo zaczniemy przygotowywać potrawy (a może niektórzy z nas już zaczęli?) i miód bez wątpienia będzie nam potrzebny. Czy ktoś wyobraża sobie piernik, makowiec, kutię czy kluski z makiem bez dodatku miodu? To właśnie jemu świąteczne potrawy zawdzięczają aromat i smak. Kupując miód, często jednak nie zwracamy uwagi na jego pochodzenie, nie mamy również pojęcia

Poranek na słodko
Krem ryżowy z melonem. 101

dworze będą pojawiać się tutaj częściej. W końcu nadchodzi lato, a wraz z nim chęć na ochłodzenie się pysznym i zdrowym, śniadaniowym deserem na zimno.  Gorące owsianki, kluski na mleku i budynie idą na razie w odstawkę.  Na nie przyjdzie czas jesienią. :) Z tej okazji, że dziś rano było bardzo ciepło, zrobiłam krem (a właściwie częściowo

Poranek na słodko
Jogurtowy omlet z płatków orkiszowych. 146

ofercie również inne ciekawe produkty, tj. oleje, herbaty, suszone owoce, nasiona, płatki żytnie, ryżowe, owsiane czy musli. Największym zaskoczeniem były dla mnie jednak Mochi, czyli tradycyjne japońskie kluski wyrabiane ze słodkiego brązowego ryżu i czarnej soi. Co ciekawe, przed obróbką cieplną są twarde jak skała, a po 8 minutach na patelni robią się puszyste i chrupiące z wierzchu

Poranek na słodko
Modra kapusta 121

Tradycyjna modra kapusta jest daniem kuchni wielkopolskiej i śląskiej i robi się ją z dodatkiem rodzynek, cebuli i jabłek. Wspaniale komponuje się z kluskami śląskimi. Poniżej przedstawiam jednak przepis jaki zapamiętałam z rodzinnego domu. Wersja może nieco uboższa, ale taką kapustę lubię najbardziej Pyszny dodatek do obiadu. 1 główka czerwonej kapusty 4 łyżki octu 2 łyżki cukru

Bullio
Gęsina babci 166

garnek i wstawiamy  ponownie do piekarnika na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Kapustę wykładamy na talerz, na niej układamy piersi. Można podawać z ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi bądź z wszelkiego rodzaju knedlami.  Niebo w gębie

Kulinarne przemyslenia
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 148

koperek myję, a następnie owijam w wilgotny ręcznik papierowy i wkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych

AZgotuj!
Szybkie ciasto dyniowe 204

Szybkie ucierane ciasto dyniowe. Wcześniej przygotowałam sobie puree z dyni, które mozna wykorzystać do ciasta, pierogów (przepis znajdziecie w zakładce Pierogi), klusek itp. Puree można mrozić lub przechowywać w słoikach. Przygotowanie tego ciasta to parę minut, a następnie pieczenie, studzenie i jedzenie. Prawda, że proste? Może i Wy skusicie się na zrobienie takiego ciacha. Składniki: 5 jajek

O kuchni z uczuciem
Kopytka ziemniaczane 125

Często zostają nam ziemniaki, wtedy najczęściej wyrzucamy, a szkoda. Kopytka robi się bardzo łatwo i są pyszne. Można je jeść z sosami, mięsem w kapuście. Są

Kuchnia Pokoleń
Szybki gulasz ze schabu z leśnymi grzybami 226

też nie trzeba dużo czasu żeby się ugotowały. Kroję je grubo bo lubię kiedy są widoczne w potrawie i czuć je pod zębem. Takie danie podaję z domowymi kluskami bo tak smakuje najlepiej, ale dobrze będzie się komponowało z ziemniakami, makaronem czy ryżem. Sprawdźcie jaki pyszny jest schab duszony z czernidłakami, pomidorami i winem . schab wieprzowy duszony

Smaczna Pyza
Makaron spaghetti z pomidorami i białą fasolą 119

pisałam, uwielbiamy makarony więc takie obiady są u nas częste. Szczególnie w przerwach gdy nie szaleję w kuchni z przerabianiem (kochanych przeze mnie) ziemniaków na kopytka, kluski śląskie, itp. oraz z wariacjami ze wszelkimi rodzajami mięcha;) Składniki: 300 g makaronu spaghetti 250 ml passaty 1 duży pomidor 1 średnia cebula 200 g białej fasoli z puszki 3 łyżki

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania