kluski - 6146 przepisów (strona:245/410)

Chlebek naan 135

pieczenia. Wyszło mi 10 chlebków- placuszków. Część z nich posypałam czarnuszką, smakują z oliwą lub do dania mięsnego. Są chrupkie, mnie przypominają z dzieciństwa placuszki z ciasta na kluski jakie piekło się na blaszce kuchni węglowej

Proste Potrawy
ROSÓŁ Z KURY 127

małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę oraz zrumienioną cebulę i przyprawy. Miękką kurę wyjąć, rosół przecedzić, doprawić do smaku. Podawać z makaronem, kluskami.  Rosół przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Kurę podać razem z rosołem lub jako drugie danie z odpowiednio dobranym sosem i warzywami

Przepisy kulinarne babci Antoniny
SOS NELSOŃSKI 246

przyprawić solą i pieprzem. Grzyby pokroić w paseczki, dodać do sosu. Tuż przed podaniem wymieszać sos ze śmietaną. Już nie gotować. Sos nelsoński podaje się do ziemniaków, kasz, klusek, zrazów

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Dyniowe leniwe 122

mnie w kuchni dziś królują kluski leniwe z dodatkiem dyni. Bardzo Was zachęcam do spróbowania tego połączenia. Lekko słodkie, o bardzo delikatnym dyniowym smaku, podane z podsmażoną na masełku bułka tartą. Maja piękny jasnopomarańczowy kolor. Dyniowe leniwe to też świetny sposób na przemycenie dzieciom tego pysznego warzywa. Na pewno będą im smakować. Skusicie się? :) Składniki

MyCookBook.pl
Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i jajkiem 136

zrobić z ugotowanymi poprzedniego dnia ziemniakami, których szkoda wyrzucić? Czasami zostaje ich kilka, zbyt mało, aby zrobić z nich na przykład kluski czy kopytka. Można jednak zrobić zapiekankę, w której będą stanowiły bazę. Taka zapiekanka wcale nie musi być nudna!  Dzisiaj zapraszam na zapiekankę ziemniaczaną z tuńczykiem i jajkiem. Do jej przygotowania wykorzystałam puszkę tuńczyka w oliwie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bryndza 202

Zawiera ok. 45% tłuszczu, 2-3% soli i 50% wody. Z CZYM JEŚĆ? Bryndzę można dodawać do sałatek, posmarować nią chleb. Idealnie nadaje się także jako farsz do klusek lub pierogów. Pomysłów na bryndzę jest wiele, możemy pokusić się o zrobienie ziemniaków faszerowanych bryndzą, zupy z bryndzy czy grillowanych, faszerowanych pieczarek z bryndzą. Sprawdźcie więcej przepisów na dania

Gotuję Testuję
Kremowy makaron z groszkiem i boczkiem 111

razem przepis na danie szybkie, łatwe i niedrogie. Idealne dla zabieganych. SKŁADNIKI: 200 g makaronu - dowolny kształt, ( u nas "makaron szlachecki, lane kluski" z Biedronki) 10 - 15 dag boczku wędzonego pół cebuli pół szklanki mrożonego groszku mały kubek śmietanki 12 lub 30 % (u nas 12%) 2 ząbki czosnku papryka słodka wędzona majeranek sól pieprz tarty ser do posypania

Kuchnia od dwojga
Pączki małe bananowe cudeńka. 115

tłuszczu i nabieramy pół łyżki ciasta i wkładamy do gorącego oleju. Jeśli nie chce spaść pomagamy sobie drugą łyżką. To  wygląda tak samo jak gotowanie kładzionych klusek. I czekamy aż się zarumienią i gdy są już usmażone z jednej strony,  same się obracają na drugą. Nie wiem skąd one takie mądre? Ale tak się dzieje

Dieta moja pasja
Deser mleczno - kokosowy z sosem owocowym. 136

Ostatnio były gotowane kluski z sosem wiśniowym i sosu trochę zostało, a więc trzeba jakoś go wykorzystać. A że ilość nie była powalająca, postanowiłam ją powiększyć i  podać z deserem. Kiedyś już był podobny deser z  MALINAMI   oraz z   KAWĄ I POMARAŃCZĄ  . Często manna na mleku bywa przez nas znienawidzona. Jednak odrobina wyobraźni

Dieta moja pasja
Ciapkapusta - proste danie kuchni śląskiej. 122

Dziś kolejny przepis prosty, szybki i pożywny. Przepisy jakie zamieszczam to nie jest moje widzimisię czy sentyment, to można powiedzieć ,,zapotrzebowanie rynku''.  Następne w kolejce są żelazne kluski. kg ziemniaków kg kapusty  cebula 1 - 2 ząbki czosnku sól  i pieprz kawałek boczku lub słoniny ulubione przyprawy Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Dodajemy pokrojoną cebulę

Dieta moja pasja
Knedle z mięsem 156

Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można z nich zrobić wszystko. Polecam Młynomag  do najlepszych klusek i knedli

Gotowanie jest łatwe
Pierś kaczki w pomarańczach i mandarynkach 136

pokrojeniem i wyserwowaniem, pierś koniecznie musi odpocząć minimum 10 minut – soki w środku przestaną krążyć i nie uciekną podczas krojenia. Możecie podać z pieczonymi ziemniakami jak ja, lub kluskami śląskimi i sosem żurawinowym z chrzanem, czy prostą sałatą. Pamiętajcie, że prostota w dodatkach jest najlepsza. Post Pierś kaczki w pomarańczach i mandarynkach pojawił się poraz pierwszy w LADY

ladykitchen
Krem z kalafiora z ostrym dodatkiem 195

smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą z posypką z nasionek. Smacznego! Nie nazwałabym kremu z kalafiora duńską zupą narodową (w przeciwieństwie do jakby rosołu z klopsikami i kluskami; kiedyś Wam może taki pokażę), jednak z racji znalezienia przepisu w duńskiej gazecie i idealnego wpisania się tego dania w duńską aurę, dodaję tę propozycję do akcji Mopsika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placki ziemniaczane 333

Kocham ziemniaki. Miłość do tego warzywa zaszczepiła we mnie moja mama, która pochodzi z Poznania. Cała moja rodzina uwielbia  kluski ziemniaczane . Nikt też nie wzgardzi kotlecikami z ugotowanych ziemniaków. Jednak chyba najbardziej wszyscy uwielbiamy takie właśnie zwykłe placki ziemniaczane. Nie z gulaszem, nie z sosem paprykowym. Po prostu posypane cukrem. Uwielbiam. Składniki:  1 kg ziemniaków

Pobite gary Barbary
“Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji” – recenzja 158

żebym coś miała do tych dań, ale niedługo zapomnimy jak smakuje polska kuchnia i jak przygotowywać najprostsze dania.   A przecież mamy te wszystkie wyjątkowe potrawy mączne typu kluski i pierogi, które nasze babcie lepiły w długie, zimne wieczory. Mamy grzyby i kiszonki, wyjątkowo dużo u nas smaków kwaśnych, przyprawiamy majerankiem, kminkiem i koperkiem. Jemy na co dzień

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania