kluski - 6146 przepisów (strona:244/410)

Po prostu... rosół 187

Mięso można użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno mięso jak i warzywa do rosołu Rosół podajemy z lanymi kluskami lub z makaronem-nitki i posypujemy posiekaną natką pietruszki Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 193

sobotę zabrałam się za kartacze. I tutaj wyszło, że czasem opis przepisu jest za mało precyzyjny. Bo ile to jest 3 ziemniaki? Ziemniak ziemniakowi nierówny... Ciasto na szare kluski mi wyszło, ale sądzę, że za mało ugotowałam ziemniaków, więc efekt nie do końca był udany. Jednak smaczny. :) Jak zapoznam się z resztą książki lub wczytam dokładniej tam, gdzie

Anioszek w kuchni
Kapusta kiszona zasmażana (np. do golonki) 196

Kapusta zasmażana to dodatek idealny do golonki lub pieczonego mięsa. Aromatyczna, lekko kwaśna i świetnie komponuje się podana z kluskami lub kopytkami. Radzę nie pomijać boczku, ponieważ dodaje on charakterystycznego mięsnego posmaku.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki co najmniej 2 szklanki wody 1 średniej wielkości cebula

Ugotować
PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI 192

Aromatyczna i soczysta pieczona kaczka z jabłkami, tradycyjny przepis z 1910 roku. Kaczkę najczęściej podaję z kluskami śląskimi lub kopytkami.  Składniki: Kaczka o wadze 2 kg 2 łyżki majeranku 2 kwaśne jabłka sól Przygotowanie: Umytą i osuszoną kaczkę nacieram dokładnie od wewnątrz i na wierzchu majerankiem oraz solą. Następnie wkładam do lodówki na minimum 2 godziny

Kukuleczki
Zapiekanka ze szpeclami, Magiczne Smaki 212

Szybka, prosta i smaczna. Jeszcze lepsza drugiego dnia. Szpecle to jajeczne kluski, popularne m. in. w kuchni niemieckiej, szwajcarskiej i węgierskiej. Składniki: 1 opakowanie szpecli 1 duży kubek jogurtu naturalnego 1 duża zielona lub czerwona papryka, pokrojona w kostkę (lub 2) 1 mała filiżanka zielonych oliwek 1 opakowanie fety, pokrojonej w kostkę kilka suszonych pomidorów, pokrojonych w paski

Qlinarnie i Qlinarnie
Kluski śląskie podstawowy przepis 14117

Witam Kochani Dziś bardzo szybki, łatwy, wręcz podstawowy przepis na specjał kuchni śląskiej-czyli kluski śląskie z dziurką :P  Są mięciutkie, wspaniale smakują z sosem grzybowym :-)  Przepisu konkretnego nie ma , trzeba się tylko ściśle trzymać proporcji.  SKŁADNIKI -ugotowane ziemniaki -mąka ziemniaczana -2 jajka -troszkę soli do smaku -łyżeczka cukru Ziemniaki gotujemy i ostudzone przepuszczamy przez

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pikantna zupa na żeberkach, z kukurydzą, czerwoną fasolą i cukinią 171

wody, przyprawić solą i ugotować pod przykryciem do miękkości. Na koniec wlać sok pomidorowy i dodać fasolę. Całość razem zagotować i odstawić z ognia. Podawać z grubymi lanymi kluskami lub makaronem, ugotowanymi oddzielnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
PUREE Z DYNI 236

gatunki dyń jadalnych również z powodzeniem wchodzą w grę. Moje puree z dyni wykorzystuję do ciasta, do sosów, zup, past do chleba a nawet dodaję do różnych zapiekanek, klusek i ciast. Zamrażam dynię lub wekuję w słoikach, co jest świetnym rozwiązaniem ułatwiającym codzienne gotowanie, gdy najdzie was chęć na jakieś danie z dynią. Osobiście uważam, że jednorazowe zrobienie

Gotowanie-uk
Pasta z gotowanego kurczaka i leśnych grzybów 172

błyskawicznie, a mięso zazwyczaj zostaje, oj i to sporo... No i co zrobić jeżeli zostanie gotowane mięso, takie właśnie z 'odzysku' np. po rosole? Ja najczęściej robię nadziewane kluski śląskie , ale tym razem postawiłam na pastę- aromatyczną i pyszną, taką z suszonymi grzybami, cebulką i koperkiem. * gotowane mięso z kurczaka- 200 g * suszone leśne grzyby- 20 g * wrząca

Kraina Miodem Płynąca
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 191

początek w krótkich słowach wstępu autorka pisze o polskiej kuchni. O tym, że coraz więcej Polaków zamiast płodzić w kuchni kolejnego schaboszczaka z ziemniakami czy rolady z kluskami próbuje swoich sił z potrawami bardziej wykwintnymi jak gęsina czy dziczyzna. Nie sposób się nie zgodzić, bo dzięki kilku osobom, które poprzez książki oraz telewizję od długiego czasu promują kuchnię

Mr. Taste
Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach 173

zaciągnąć odrobiną mąki wymieszaną z odlanym wcześniej z gęsi tłuszczem. Gęś pieczoną w pomarańczach i mandarynkach podawać z duszonymi warzywami, czerwoną kapustą i pyzami (tak w Poznaniu nazywamy kluski drożdżowe na parze :) ).     Post Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Gęś duszona w warzywach 126

przykryciem ok. 2,30-3 h. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z czerwoną kapustą, albo buraczkami. Ja uwielbiam to mięso jeszcze z dodatkiem klusek śląskich zamiast ziemniaków. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 3,30 h plus marynowanie Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Chlebek naan 139

pieczenia. Wyszło mi 10 chlebków- placuszków. Część z nich posypałam czarnuszką, smakują z oliwą lub do dania mięsnego. Są chrupkie, mnie przypominają z dzieciństwa placuszki z ciasta na kluski jakie piekło się na blaszce kuchni węglowej

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania