kiszonej kapusty - 1000 przepisów (strona:55/67)

Chłodnik - cud 146

Parę ładnych lat wstecz  byłam w moich ulubionych Górach Świętokrzyskich. To te góry o których  mówią że kapusta na szczytach  rośnie. No i dobrze ! Niech sobie rośnie ,ale piękne są . Godzinami mogę chodzić po Puszczy Świętokrzyskiej , gdzie słoneczko delikatnie gra pod konarami drzew. Gdzie chłód daje wytchnienie w taki dzień jak dziś.   W taki dzień(...)moja mama mówiła że go nożem kroić można . Niestety dzisiaj już takiego z zsiadłego mleka nie ma.  Koło garnka było mnóstwo : koperku,szczypiorku,rzodkiewek, ogórków świeżych i kilka kiszonych.  Nasza gospodyni pokroiła wszystko i wrzuciła do garnka z mlekiem ,zamieszała ,ciut posoliła i rozlała do miseczek.  To co zjadłam to było coś wyjątkowego . Chłodne i orzeźwiające

Eli Gotowanie
Sałatka warstwowa "GYROS" 249

Pyszna sałatka, która się pięknie prezentuje w szklanej misce ukazując wszystkie warstwy.Składniki: duża pojedyncza pierś z kurczaka lub mniejsza podwójna 5-6 ogórków kiszonych/ konserwowych 1 duża cebula puszka groszku średni słoiczek majonezu (jeszcze trochę zostanie :) ) ketchup (w zależność od upodobań łagodny lub pikantny chociaż osobiście do tej sałatki polecam łagodny) przyprawy: przyp. do gyros, przyp. do kurczaka, słodka(...)układamy wcześniej podsmażoną cebulką i przykrywamy warstwą majonezu. Nakładamy warstwę pokrojonych ogórków, którą przykrywamy ketchupem. Na koniec dodajemy odsączony groszek i przykrywamy go warstwą majonezu.Na wierzch możemy dać poszatkowaną kapustę pekińską.Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 158

typowo śląskich dań. Śląska rolada, czyli zrazy zawijane.       Potrzebujemy: 2,5 kg wołowiny (u nas z udźca) 500 g boczku wędzonego (kroimy w słupki) kilka kiszonych ogórków (kroimy w słupki na cztery) 3 duże cebule (siekamy drobno) musztarda Dijon kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kromek chleba razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz do smaku(...)także pokruszoną kromkę chleba razowego. Solimy i dusimy do miękkości. Jeżeli po godzinie mięso będzie twarde to podlewamy je wódką (wódka zmiękcza mięso). Podajemy z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Roladki schabowe i kluski śląskie 137

łyżki oleju Schab umyć, osuszyć i rozbić na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą, ułożyć po plasterku boczku i po kawałku cebuli i ogórka kiszonego. Schab zwinąć w ciasne roladki. W razie konieczności związać nicią lub spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące.W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć roladki na rumiany kolor. Dodać resztę pokrojonej(...)zrobić wgłębienie palcem. Układać na desce podsypanej mąką ziemniaczaną. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 4 łyżek oleju. Gotować 3 min od wypłynięcia. Podawać z roladkami i czerwoną kapustą

Smakołyki Asi
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 176

plastry wołowiny - 6 kawałków chleba (najlepiej razowego na zakwasie) - 6 kawałków boczku (u mnie wędzony) - 1 duża cebula (obrana i przekrojona na 6 części) -  1,5-2 ogórki kiszone (przekrojone wzdłuż na 6-8 części) - 6 małych łyżeczek musztardy (u mnie Pałucka, z musztard kcyńskich) - sól i świeżo mielony pieprz - wykałaczki lub specjalne spinki do rolad (gdy mamy, moje(...)Osobiście rzadko robię sosy, ale taki sos wołowo-wieprzowy, to niezła gratka, ja "zaciągam" go skrobią maizena, lub mąką orkiszową. U mnie roladki były w towarzystwie naszej ulubionej, zasmażanej kapusty z boczkiem ... Pycha ;-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ogórki małosolne- wiosna w słoiku! 217

wiosny bez małosolnych!   Kto ich nie zna, kto nie lubi? Dla mnie początek sezonu na stojące w kuchni w pękatych słojach ogórki to – zaraz obok młodej kapusty – najlepsze potwierdzenie pełni wiosny i zapowiedź nadchodzącego wielkimi krokami lata. I w kuchni, i na zewnątrz. Ogórki Wybierzcie krótkie, równe, jednakowej wielkości, ciemnozielone i kształtne. Muszą być świeże – jędrne i twarde, niepoobijane(...)mnie ogórki się zaparzają i stają się miękkie – mają być chrupiące i zwarte, a nie wiotkie i byle jakie. Przyspieszanie fermentacji jest kompletnie bez sensu.   Kiszenie To jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Zasypywanie produktów solą lub zalewanie solanką hamuje ich gnicie. Kiszenie to w pełni naturalny proces, przebiegający pod wpływem bakterii kwasu mlekowego i … czasu. Oprócz kwasu

Karo in the Kitchen