kiszonej kapusty - 1000 przepisów (strona:52/67)

Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 141

spiżarnia pęka w szwach :) Zachęcam zatem do zaglądania do działu PRZETWORY , który systematycznie jest uzupełniany.       SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików(...)grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z młodej kapusty z maślanką 176

Młoda kapusta, zdrowa, pyszna i smakowita, warto ją jeść na surowo czy kiszoną a takę w zupach, pomaga w trawieniu i ma mnóstwo witamin. Tym razem poszatkowałam szybko kapustę, dodałam marchew i pzryprawy i powstała pyszna surówka. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Surówka z młodej kapusty z maślanką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 208

Witam Was!Uwielbiam kapustę! A Wy? Mogłabym ją jeść w każdej formie, na surowo, kiszoną, duszoną, gotowaną, w zupie.Z racji tego, iż mamy okres wiosenny, w warzywniakach pojawiły się zielone główki młodej kapusty. Jak tu z tego nie skorzystać? ;-)Postanowiłam przygotować kapustę zasmażaną z boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż można ją też spałaszować samą lub z kromką

Pora coś zjeść
Zielona surówka w 10 minut 141

Jako pierwszą  proponuję Wam zieloną jesieną suróweczkę. Nie ma w niej skomplikowanych składników, świetnie komponuje się z każdym mięsem. Proporcja na dwie osoby: - mała kapusta pekińska - pęczek szczupiorku ( u mnie siedmiolatka ) - 2 ogórki kiszone sos: - 1 łyżka majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego - 2 łyżki soku z kiszoych ogórków ( lub jeżeli macie kupione ogórki na wagę - 1 łyżka soku

kawawszklance
Roladki z piekarnika z serkiem i suszonymi pomidorami. 149

pyszne roladki ? z marchewką, serkiem, suszonymi pomidorami. Takie roladki śmiało można  pokroić na kanapki.Na zimno również wyśmienicie smakują.Z roladkami najlepiej komponuje się czerwona kapusta ale jeśli ktoś nie lubi mogą być kiszone ogórki. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych szeroką gamą przypraw, owoców suszonych, herbat zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ . Składniki: około 12 plastrów(...)zdjąć folię i piec w temperaturze 180 stopni i koło 1/5 godziny aż mięso będzie miękkie. Można podlać wodą wtedy szybciej zmiękną. Roladki podawać z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą :) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z białej kapusty 449

warzywa puściły sok.  W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić w niedługie paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiszone ogórki również zetrzeć na tarce.  Po czterech godzinach kapustę i cebulę odcisnąć ze soku. Sok wylać. Dodać przygotowane pozostałe warzywa i dokładnie wymieszać.  Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać warzywa w misce

Monia miesza i gotuje
Sałatka warstwowa gyros 231

SKŁADNIKI 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa ogórek świeży 2-3 ogórki kiszone ketchup puszka kukurydzy kilka łyżek majonezu papryka kapusta pekińska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Drobno pokrojone mięso posypać przyprawą do gyrosa i obsmażyć na złoto na oleju. Kiedy ostygnie przełożyć do przezroczystej salaterki. Układać na nim kolejne warstwy w takiej kolejności, w jakiej wypisane są składniki

Przepisy Kulinarne
Proste pszenne tortille 255

upartego może nawet zastąpić spód do pizzy:) Bez drożdży. Domowy fast food. Z jakim farszem ? To zależy, co masz w lodówce. My jadamy najczęściej z kapustą - pekińską lub czerwoną, kukurydzą, mięskiem i ogórkami kiszonymi. Do tego sos czosnkowy lub ketchup. Przygotowanie samego ciasta łącznie z jego uformowaniem i smażeniem zajmuje do 40 minut. Przygotowanie farszu zależy od ilości składników. Ciasto

apetytnapieczenie
Surówka z czerwonej kapusty 349

Czerwona kapusta to jedna z najzdrowszych kapust wykorzystywanych na naszych stołach . Można ją jeść gotowaną ,smażoną świeżą również . Jako kiszona spełnia się wręcz idealnie . Jest o wiele delikatniejsza i smaczniejsza od kuzynki białej.  Dzisiaj na obiad była surówka .   Składniki  na 6 porcji 1 mała kapusta czerwona 2 cebule czerwone 2 jabłka słodko -kwaśne 1 łyżeczka soli

Eli Gotowanie
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 429

żeby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni.   Naturalny kwas mlekowy występujący w procesie kiszenia pobudza pracę jelit, działając odtruwająco –wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. A kiszone buraczki mają – tak jak wszystkie inne kiszonki, m.in. kapusta i ogórki – bardzo wysoką zawartość witamin C i tych z grupy B – zwiększają przyswajalność żelaza, jednocześnie chroniąc nas przed anemią.   Zakwas szykujemy w naczyniu(...)wydzielał się dwutlenek węgla. Po 2-3 dobach (w zależności od temperatury w jakiej stoi Wasz zakwas) na wierzchu pojawi się piana. Powinna zniknąć z czasem, pokazuje że proces kiszenia już się zaczął. Jeśli nie zniknie 3-4 dnia, można ją zdjąć lub rozmieszać – zawsze bezwzględnie czystą , najlepiej świeżo wyparzoną wrzątkiem drewnianą łyżką. Pamiętajcie, żeby nie używać przy nastawianiu zakwasu

Karo in the Kitchen
Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i ananasem 546

Składniki:1/2 kapusty pekińskiej1/2 pora1 puszka kukurydzy1 puszka ananasa30 dag szynki drobiowej3-4 ogórki kiszone2 różnokolorowe papryki - tu żółta i zielonamajonez1 łyżka musztardyząbek czosnkusól, pieprzSposób wykonania

Kuchnia domowa Ani
Serca wieprzowe duszone z boczkiem w sosie z czerwonym winem 272

plasterki, układamy na nich boczek i polewamy sosem, który można zagęścić zasmażką z mąki i masła. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej pasował mi ogórek kiszony, ale może być to również kwaśna surówka z kapusty

Kuchenna Kontrrewolucya
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 397

pół albo jeden mały seler kawałek pora około 100-150 g białej fasoli drobnej typu Piękny Jaś karłowy firmy KUPIEC ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków 2-3 szt. kiszonych buraków 3-4 szklanki soku z kiszonych buraków 4-6 szt. suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu(...)minut. Wywar przecedziłam.    Grzyby pokroiłam. Stwierdziłam,że dodam do zupy również mięso z ugotowanych wędzonych żeberek. Obrałam je i pokroiłam. Obraną cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle. Kapustę poszatkowałam. Kapustę włoską można z powodzeniem zastąpić zwykłą, białą. Dodałam ją do cebuli.    Mieszając, chwilę smażyłam. Podlałam ją szklanką wywaru i przez około 5 minut dusiłam.   Dodałam

potrawyregionalne
Burgery w dwóch odsłonach 163

łyżki kszy mannej sól, pieprz zioła prowansalskie +ser żółty sos: 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu Wersja I 5 liści kapusty pekińskiej 1 duża marchewka  +łyżeczka cukru, sól, pieprz pomidor ogórek kiszony 3 kajzerki z makiem Wersja II 3 liście sałaty lodowej pomidor 2-3 rzodkiewki kilka plasterków ogórka zielonego mała cebula bułka razowa Cebulę(...)minut przed końcem na mięcie układamy po kawałku sera żółtego, a na blasze układamy dodatkowo bułki przekrojone na pół. Wersja I Robimy surówkę: Liście kapusty drobno siekamy, a marchewkę tarkujemy na grubych oczkach, doprawiamy i rękoma mieszamy starając się wszystko ścisnąć ze sobą. Wyciągamy bułki i mięso i układamy: Bułka/surówka/mięso/pomidor/ogórek kiszony/bułka posmarowana

Idę coś wszamać