kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:296/361)

Sałatka słodko-kwaśna z kapusty i papryki. 416

ogórki , pikantna sałatka z cukinii i papryki . Składniki na dwa 1-litrowe słoiki: 1 główka kapusty średniej wielkości (2 kg kapusty) 2 czerwone, 2 zielone papryki (0,7 kg papryki)  2 marchewki 2 cebule 1 łyżeczka soli 1/4 szkl. cukru 1/4 szkl. octu spirytusowego (10%) Przygotowanie: Kapustę poszatkować, powinna być pokrojona na cieniutkie paseczki, jak do kiszenia

Codziennik Kuchenny
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 280

ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Semifreddo jagodowo-truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat  Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet truskawkowy Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej

Moja smaczna kuchnia
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1489

kukurydzą i kalafioremSałatka z ogórków małosolonychSałatka z pomidorków ze szczypiorkiemSałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkamiSałatka z soczewicy i cukiniiSemifreddo jagodowo-truskawkoweSer pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z paprykąSorbet truskawkowySpaghetti ze szpinakiem i grana padanoSurówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiemSurówka z kiszonej kapusty z koperkiemSurówka z kiszonej

Moja smaczna kuchnia
Surówka z kiszonej kapusty 363

kiszonej, a nie kwaszonej.Marchewka i jabłko powinny być starte na tarce o drobnych oczkach. Ja starłam na grubych, gdyż tak woli moja rodzina.Surówkę najlepiej przygotować minimum 30 minut przed podaniem w celu przegryzienia się smaków. Wyśmienicie też smakuje następnego dnia. Surówkę należy przechowywać w lodówce.Olej można zastąpić majonezem, a smak surówki wzbogacić pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem konserwowym.Sur

Gospodyni Miejska
Spaghetti bolognese z papryką 211

Klasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepsze przekąski i menu sylwestrowe! 4239

pomidorkami Przekąski. Koreczki z ogórka, szynki i twarożku. Tortilla z szynką i serkiem Parówki w cieście francuskim Tortilla z łososiem i serkiem Śliwki w boczku Mini kanapeczki z szynką, ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi Camembert z żurawiną, czyli koreczki na imprezę Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Oliwki w cieście francuskim Kabanosy w cieście francuskim Śledzie w miodzie Krokiety ziemniaczane(...)Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! Francuskie ślimaczki ze szpinakiem Tortilla z pesto bazyliowym i szynką Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej Śledzie w sosie salsa Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny! Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci Serki Gentelmen’ki Wędzony łosoś z twarożkiem na krakersach LIKIERY, DRINKI i ALKOHOLE: Jeśli lubisz alkohol warto zainteresować się

Kulinarne Przeboje
Sałatka ” Rosyjska jesień” 236

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tylko dlaczego wszystko co dobre nigdy nie jest fit :* Składniki : 4-5 kiszonych ogórów 2 kiełbaski śląskie 4 ziemniaki średniej wielkości puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy pęczek szczypiorku z dymką ( duży ) 2 łyżki majonezu – koniecznie gęstego inaczej będzie ciapowata 1 łyżka chrzanu sól(...)godzinki ,można do nich dorzucić ,ogórka już po pokrojeniu, ale wtedy, już nie płukać . Dzięki temu prostemu trikowi , sałatka nie popłynie , czego osobiście nie znoszę Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( czyli obierkach ) , studzimy , obieramy , kroimy w kostkę , wkładamy do michy . Śląskie kiełbaski, kroimy w drobną , zgrabną kosteczkę ( najlepiej, takiej samej wielkości. jak ziemniaki ) , tak samo ogórki , przekładamy wszystko do ziemniaków

Ogrodnik w podróży
Kiszone pomidorki koktajlowe. 185

Jeżeli lubicie kiszone warzywa, to te pomidory mogą Wam posmakować. Mojemu mężowi przypadły do gustu, mi już mniej - wolę chyba jednak suszone :-) Jeżeli jednak macie gdzieś tam w ogródku kątem posadzonych kilka krzaczków i nie macie co zrobić z nadmiarem owoców, to to rozwiązanie jest naprawdę godne uwagi. Pomidorki takie można ponownie przetwarzać, wykorzystywać do pieczenia, do sałatek czy surówek(...)dajemy do słoika? Możemy dać w zasadzie wszystko to, co dajemy do ogórków. Składniki na 4 średniej wielkości słoiki: 1,5 kg pomidorów koktajlowych. 1 litr wody i jedna łyżka soli Do każdego słoika wkładamy: po 2 cm korzenia chrzanu płaska łyżeczka gorczycy 3 ziarna pieprzu korona kopru, lun łyżeczka ziaren kopru ząbek czosnku Wykonanie: W 1 litrze wody

Poezja Smaków - blog kulinarny
Co zrobić z przerośniętych lub niekształtnych ogórków ? -sposób Nr.I - sos z ziołami. 622

Sezon ogórkowy.Jeden z fajniejszych momentów lata, bo o ile lubię ogórki małosolne, kiszoniaczki i świeże mizeryjne to mój sosik po prostu kocham i zawsze czekam na tez czas "ogórkowy"  Jego wieloraka możliwość podawania i urozmaicania sprawia że jest uniwersalny, może być samodzielnym daniem czy też dodatkiem do potrawy głównej. Warto poznać przepisik podstawowy , a później pokombinować(...)znaleźć dla niego ulubioną kombinację.hmm a dlaczego z przerośniętych i niekształtnych??  Bo z nimi nie wiadomo co robić, ani do słoika na korniszony, ani kiszone nie wyjdą, na kanapki też nie bardzo tym bardziej na sałatkę bo te duże pesty w zęby włażą.Wyrzucać szkoda, więc spożytkować jakoś trzeba a to pierwsza z opcji -moja ulubiona. Czytaj więcej

Farmażony
PRZEPISY NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 606

zapiekany w maśle czosnkowo-ziołowym Śledź pieczony Pstrąg pieczony w rozmarynie Pulpety rybne Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie z kapustą czerwoną Śledzie korzenne Terrina śledziowa Rolada szpinakowa z łososiem Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane łososiem Jajka faszerowane tuńczykiem Tatar z wędzonego łososia Rollsy(...)brokułowa Sałatka grecka Keto sushi   Mięsa pieczone: Pasztet LCHF Rolada z boczku Karczek pieczony Klops pieczony   Sałatki i inne przystawki z mięsem: Jajka faszerowane szynką, papryką i ogórkiem Sałatka warstwowa z szynką i rzodkiewką Tatar wołowy rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami Rolada serowa z mięsem mielonym i warzywami Galareta bez żelatyny   Dania główne Bigos Karkówka korzenna

Ola la LCHF
Pasta z awokado na ostro 247

Pasta z awokado na ostro to idealny dodatek do chrupiącej tortilli, ale również może być wykorzystana jako pasta do pieczywa. Lista składników i przepis jest poniżej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 219

sosem szarym Śledzie marynowane w oleju lnianym Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie z czosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos(...)paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka krabowa z kawiorem Łosoś w galarecie Gravlax a la tuńczyk Gravlax - marynowany łosoś Rillettes z łososia Majonez domowy Kapusta kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta

Codziennik Kuchenny
SEZON NA BOTWINE - botwinka na zime, przepisy krok po kroku 242

wystudzenia. Tak przygotowaną botwinę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Po tygodniu można zapasteryzować, kończąc tym samym proces kiszenia. Możecie również od razu pasteryzować (20 minut) i proces kiszenia w ogóle się nie rozpocznie. 3). BOTWINA DO BARSZCZU NA ZIMĘ: potrzebne  Wam będą: 4 pęczki botwiny z buraczkami (dokładnie myję, odrzucam zwiędłe lub chore liście) - razem z buraczkami drobno(...)Wszystkie składniki zalewy zagotowuję, gorącą wlewam do słoików z botwiną, szczelnie zamykam, pasteryzuję tak około 20 minut. Gorące odwracam do góry dnem i gotowe. Smacznego :) Polecam przepis na domowe ogórki po meksykańsku

Moja Książka Kucharska
Sałatka z pieczonych buraków i awokado 276

Sałatka z pieczonych buraków i awokado to pyszna i zdrowa propozycja Madzi na romantyczną kolację we dwoje :) Idealnie dobrane składniki świetnie łączą się ze sobą smakami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!