kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:301/361)

Ogórki malosolne 134

Sezon ogorkowy w pelni.Dla fanow kiszonych ogorkow nie ma nic lepszego niz te przygotowane samodzielnie w domu.Dzis zrobilam pierwsza porcje i tak bedzie do konca lata.Jedne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Homemade Sauerkraut 131

Polaków. Jednak dane mi było się przekonać, że nie tak do końca, bo w Norge spokojnie można kupić w sklepach surkål, czyli odpowiednik naszej kiszonej kapusty. Niestety dużo gorzej sprawa przedstawia się z ogórkami :( Ale wracając do kapusty... nie byłabym sobą, gdyby nie spróbowała zmierzyć się z tym tematem. Aby być pewną 100% wykonania, uprzednio zebrałam wywiad u babci

bastalena
Ogórki i kuchnia koreańska 254

Ogórki lubimy pod każdą postacią. Świeże, w mizerii, małosolne, kiszone i jakie tylko sobie wymyślicie. Przepyszne były te sprzedawane na ulicy w Stambule, po prostu przekrojone na 4, posypane solą i podane w papierku. Prawdziwy street food. W związku z … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Sałatka z fetą,pomidorkami, ogórkami małosolnymi i selerem naciowym 162

Lekka, orzeźwiająca sałatka na lato, ale nie tylko. Bo ogórki małosolne, które uwielbiam, a które teraz rządzą w kuchni, zimą można zastąpić kwaśnymi kiszonymi. Sos lekki, na bazie jogurtu, miodu, octu jabłkowego i ziół. Jogurt można również zastąpić dowolnym olejem. Składniki: kostka twardej fety 3 łodygi selera naciowego 1 puszka kukurydzy kilka ogórków konserwowych lub małosolnych opakowanie pomidorków

Czerwień i błękit
Ogórki małosolne 88

przepadam za kiszonymi, ale za małosolne to bym dał rękę sobie uciąć. Nooo, może nie całą, tak do łokcia :) Pewnie każdy potrafi zrobić małosolne, ale pomyślałem, że i tak zamieszczę tutaj ten przepis, tak w hołdzie ogórowi małosolnemu :) A pracy nie ma w tym żadnej, chyba najbardziej pracochłonna rzecz w tym przepisie to umycie ogórków, bo cała reszta(...)grę. To znaczy trzymamy ogórki tyle ile lubimy. Znam osoby, które już po 24 godzinach wyjmują ogórki, bo uważają, że są już gotowe. U mnie to muszą 3-4 dni poleżeć. Po tym czasie wyjmuję żeby już dalej nie kisiły się i trzymam w lodówce. I nastawiam kolejne :) A jest też jeszcze pewien myk, a nawet dwa myki

Marder&Marder Manufacture
Ogórki małosolne i kiszone 130

najlepiej pionowo ciemniejszą stroną od dołu. Na koniec ogórki zalać gorącą wodą wymieszaną z solą.  Słoiki mocno zakręcić i odstawić do zakiszenia. Ogórki małosolne gotowe są po dwóch - trzech dniach, a na kiszone trzeba poczekać trochę dłużej

Z notatnika
OGÓRKI KONSEROWE - KORNISZONY 119

wędlin.Przepis dostałam od mojej nieżyjącej już cioci i odtąd korniszony wychodzą najlepsze na świecie.Pracy jest przy nich więcej niż przy kiszonych,ale warto poświęcić trochę czasu by zimą rozkoszować się ich smakiem.Najlepsze są małe ogórki,ale te większe też można wykorzystać właśnie do wspomnianych sałatek. Serdecznie polecam. Składniki zalewy:   4 szklanki wody 1 szklanka octu

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa krem ze świeżego ogórka 160

Zupa ze świeżego ogórka zawsze mnie w jakiś dziwny sposób fascynowała... Bo przecież w Polsce  je się ogórkową classic, czyli z kiszonych ogórów: ze śmietaną, bez śmietany, z ryżem, z ziemniakami i z tym i z tym... Ale ze świeżych? Hmmm... Raz spróbowałam zupy ze świeżych ogórków w restauracji, ale nie smakowała mi -  była mdła

Cytryna&Co.
Surówka z kiszonych buraczków, z jabłkiem i fetą 165

Zimową porą moja miłość do wszelkich kiszonek wzrasta. Za świeżymi pomidorami, sałatami, ogórkami tęsknię, ale te które możemy kupić w sklepie są pozbawione smaku. Za to kiszonki są pyszne. Dzisiaj otworzyłam słoik z kiszonymi buraczkami. I wcale nie miałam w planie czerwonego barszczu! Kiszony sok z buraczków, przepyszny, od razu wypiłam, a buraczki wylądowały w prostej surówce.  Polecam

Stare Gary
Domowy ajvar 232

rodzajów dżemów, różne soki – koniecznie malinowy na przeziębienia, wiśniowy do picia, od jakiegoś czasu też koniecznie co roku robi „sok babci Kisi” (czyli sok z sok z dyni i jabłek ) kilka rodzajów ogórków, różne wina, jak są to grzybki. I co roku też eksperymentuje – w tym roku np. postawiła na cukinię i zrobiła kilka rodzajów

Cooking for Emily
Ogórki w musztardzie do słoików na zimę 128

już w occie, kiszone, małosolne... więc pora na musztardowe. Uwielbiam! Składniki: 3 kg małych ogórków 2 cebule 1 płaska łyżeczka soli na jeden słoik 1 baldach kopru Składniki na zalewę: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 5 łyżek musztardy Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić. Ogórki umyć i włożyć do przygotowanych słoików wraz z cebulą, koprem

Tradycyjna Kuchnia
Pikle w ostrym ketchupie. 1251

dzisiaj dla Was propozycję na przerośnięte ogórki. Ostatnio na swoim ogrodzie nie zrywałam ich przez dwa dni, chciałam aby podrosły troszkę większe na kiszone, wchodzę dzisiaj do ogródka a tu takie wielkie, no i co tu z nimi robić, postanowiłam zrobić pikle w zalewie ketchupowej, kiedyś już takie robiłam i smakowały.  jeśli nie wiecie co zrobić z dużymi

Sama słodycz i szczypta chili
Kalafior kiszony 321

pisałam, prawie cała sobota zleciała nam na robieniu przetworów :-) Troszkę tego zrobiliśmy, bo ogórki w zalewie musztardowej , ogórki w zalewie curry  obie wersje pyszne, polecam bardzo :-) W tym roku znalazłam jeszcze u smacznej pyzy  przepis na kiszonego kalafiora. Kalafiora bardzo lubimy, kiszonki to samo zdrowie wiec zakisiliśmy na próbę. Takiego kalafiora można jeść samego lub dodać

kruche babeczki
Wegańskie kremowe casserole z fasolki szparagowej i chrupiącej cebulki (bez glutenu) 115

dania na talerzu. Całość delikatnie mieszamy tak, żeby cebulka była dobrze zanurzona w sosie. Podajemy na ciepło. Nam smakuje z buraczkami czerwonymi i ogórkiem konserwowym z kurkumą . Świetnie też komponuje się z kimchi lub kapustą kiszoną po koreańsku . Smacznego! *Przepis zainspirowany tym . Artykuł Wegańskie kremowe casserole z fasolki szparagowej i chrupiącej cebulki (bez glutenu) pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
II zlot FoodTrucków w Gorzowie Wlkp. 150

pasowało do siebie. I to pastrami. Chyba będę musiała kiedyś spróbować zrobić je sama, bo warto. Na prawdę warto. Chrupiąca bułka i pycha ogórek małosolny. A w środku, poza wspaniałym pastrami, boczek, karmelizowana cebulka i kiszona kapusta. Czyż, to nie zestaw idealny na poimprezową gastrofazę? Kto nie próbował, to polecam następnym razem się skusić.  A jakie były Wasze typy

Karczma Honorietty