kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:300/361)

Zupa krem ze świeżego ogórka 176

Zupa ze świeżego ogórka zawsze mnie w jakiś dziwny sposób fascynowała... Bo przecież w Polsce  je się ogórkową classic, czyli z kiszonych ogórów: ze śmietaną, bez śmietany, z ryżem, z ziemniakami i z tym i z tym... Ale ze świeżych? Hmmm... Raz spróbowałam zupy ze świeżych ogórków w restauracji, ale nie smakowała mi -  była mdła

Cytryna&Co.
Surówka z kiszonych buraczków, z jabłkiem i fetą 187

Zimową porą moja miłość do wszelkich kiszonek wzrasta. Za świeżymi pomidorami, sałatami, ogórkami tęsknię, ale te które możemy kupić w sklepie są pozbawione smaku. Za to kiszonki są pyszne. Dzisiaj otworzyłam słoik z kiszonymi buraczkami. I wcale nie miałam w planie czerwonego barszczu! Kiszony sok z buraczków, przepyszny, od razu wypiłam, a buraczki wylądowały w prostej surówce.  Polecam

Stare Gary
Domowy ajvar 248

rodzajów dżemów, różne soki – koniecznie malinowy na przeziębienia, wiśniowy do picia, od jakiegoś czasu też koniecznie co roku robi „sok babci Kisi” (czyli sok z sok z dyni i jabłek ) kilka rodzajów ogórków, różne wina, jak są to grzybki. I co roku też eksperymentuje – w tym roku np. postawiła na cukinię i zrobiła kilka rodzajów

Cooking for Emily
Ogórki w musztardzie do słoików na zimę 144

już w occie, kiszone, małosolne... więc pora na musztardowe. Uwielbiam! Składniki: 3 kg małych ogórków 2 cebule 1 płaska łyżeczka soli na jeden słoik 1 baldach kopru Składniki na zalewę: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 5 łyżek musztardy Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić. Ogórki umyć i włożyć do przygotowanych słoików wraz z cebulą, koprem

Tradycyjna Kuchnia
Pikle w ostrym ketchupie. 1272

dzisiaj dla Was propozycję na przerośnięte ogórki. Ostatnio na swoim ogrodzie nie zrywałam ich przez dwa dni, chciałam aby podrosły troszkę większe na kiszone, wchodzę dzisiaj do ogródka a tu takie wielkie, no i co tu z nimi robić, postanowiłam zrobić pikle w zalewie ketchupowej, kiedyś już takie robiłam i smakowały.  jeśli nie wiecie co zrobić z dużymi

Sama słodycz i szczypta chili
Kalafior kiszony 339

pisałam, prawie cała sobota zleciała nam na robieniu przetworów :-) Troszkę tego zrobiliśmy, bo ogórki w zalewie musztardowej , ogórki w zalewie curry  obie wersje pyszne, polecam bardzo :-) W tym roku znalazłam jeszcze u smacznej pyzy  przepis na kiszonego kalafiora. Kalafiora bardzo lubimy, kiszonki to samo zdrowie wiec zakisiliśmy na próbę. Takiego kalafiora można jeść samego lub dodać

kruche babeczki
Wegańskie kremowe casserole z fasolki szparagowej i chrupiącej cebulki (bez glutenu) 134

dania na talerzu. Całość delikatnie mieszamy tak, żeby cebulka była dobrze zanurzona w sosie. Podajemy na ciepło. Nam smakuje z buraczkami czerwonymi i ogórkiem konserwowym z kurkumą . Świetnie też komponuje się z kimchi lub kapustą kiszoną po koreańsku . Smacznego! *Przepis zainspirowany tym . Artykuł Wegańskie kremowe casserole z fasolki szparagowej i chrupiącej cebulki (bez glutenu) pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
II zlot FoodTrucków w Gorzowie Wlkp. 171

pasowało do siebie. I to pastrami. Chyba będę musiała kiedyś spróbować zrobić je sama, bo warto. Na prawdę warto. Chrupiąca bułka i pycha ogórek małosolny. A w środku, poza wspaniałym pastrami, boczek, karmelizowana cebulka i kiszona kapusta. Czyż, to nie zestaw idealny na poimprezową gastrofazę? Kto nie próbował, to polecam następnym razem się skusić.  A jakie były Wasze typy

Karczma Honorietty
Ogórki kiszone w mleku kokosowym 330

Dawno nas nie było ale i pracy trochę i leń mega duży. A w tak zwanym międzyczasie wyjazdy różne i sporo skubania: to tu, to tam

slodkokwasnapl
Ogórki małosolne na sucho (z woreczka) 320

wszyscy lubią tak słone 10 cm korzeń chrzanu pokrojony w słupki liść chrzanu 3 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami 5-6 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 5 świeżych liści laurowych (pominęłam) Ogórki umyć i osuszyć. Zaleca się ścięcie końcówek. Do dużego woreczka z zapięciem strunowym (ja miałam zwykły dość gruby worek) włożyć

Czerwień i błękit
Surówka z kiszonej kapusty 275

czerwonej kapusty . Na pewno wszystkie one goszczą na Waszych stołach, szczególnie w zimie, gdy  w sklepach brak aromatycznych pomidorów, ogórków czy papryki... Zachęcam do ich przygotowania, bo zawierają dużo witamin, szczególnie kiszona kapusta. Surówka z kiszonej kapusty Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 500 g kiszonej (nie kwaszonej) kapusty 1 mała cebula 1 marchewka

Kulinarne przygody Gatity
Ogórki małosolne / Polish-style semi-pickled cucumbers 198

więc mam nadzieję trochę złamać konwencję. Ogórki małosolne to kolejny sezonowy cud, na który czekaliśmy z niecierpliwością. Któż nie lubi ogórków małosolnych? Nie znam takich osób, za to znam takie, które cenią je sobie wyżej, niż kiszone, że o innych nie wspomnę. U mnie co roku muszą być :) Pierwszą partię zrobiłam w ostatnią sobotę i już od poniedziałku

Delicious Titbits
kotleciki 212

ziemniaków majonez - do smaku zieleni - do smaku Wykonanie Mięso z kurczaka drobno posiekać, dodać ogórki i ziemniaki (wszystkie starte na drobnej tarce) , dodać posiekane zioła i majonez, wymieszać .Partiami tworzyc kotleciki z utworzonej masy. Podawać na ciepło.:)u mnie z marchewka i surowką z kiszonej kapusty

w mojej kuchni
Ogórki kiszone 102

Składniki ogórki, 2-3kg czosnek, 8 ząbków koper, 3 gałązki chrzan, 1 korzeń przyprawa do kiszenia, 1 opakowanie sól, 6 łyżek Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ogórki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. W garnku zagotowujemy 3 litry wody z solą. Studzimy, może być ciepłe. Układamy ogórki ciasno w słoiku, przekładając czosnkiem, koprem, chrzanem

Gotowanie moimi oczami
Cukinia w zalewie curry 252

faszerować, smażyć, dodawać do makaronów, zapiekanek i przygotować przetwory na zimę. W ubiegłym sezonie podałam przepisy na sałatki słoikowe z cukinią i kiszone cukinie . Tym razem przygotowałam cukinię w zalewie z curry, prawie identycznej jak do ogórków curry . Do przepisu użyłam młodych, niewielkich cukinii, o bardzo miękkiej skórce. Jeśli macie duże cukinie z grubą skórką i dużymi nasionami, należy

Codziennik Kuchenny