trop tej sałatka wpadłam na blogu Marioli, choć już podobną kiedyś robiłam (KLIK). Polecam :)Składniki:500 g świeżych białych pieczarek1 puszka kukurydzy5 jajek4-5 ogórków korniszonych (lub kiszonych)1 porpęczek szczypiorku1 jabłko2-3 łyżki majonezusól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić.2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, rzucić na osolony wrzątek i gotować(...)przelać zimną wodą i odcisnąć z nadmiaru wody.3. Jabłko obrać, pokroić w kosteczkę.4. Pora pokroić drobno, sparzyć wrzątkiem, ostudzić i odcisnąć z nadmiaru wody. 5. Jajka i ogórki pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć.6. Wszystkie składniki połączyć. Dodać siekany szczypiorek. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać.Smacznego!!!Źródło: Kulinarne fantazje Marioli
Kuchnia domowa AniPopularna nazwa tej sałatki na Śląsku to szałot. Składniki (proporcje) : 2 kg ziemniaków 0,5 kg marchewki 0,3 kg pietruszki (korzeń) 0,1 kg seleru 4 ogórki konserwowe (ew. kiszone) pęczek natki pietruszki opakowanie groszku konserwowego kawałek pora łyżka masła 4-6 łyżek majonezu sól, cukier, pieprz Przygotowanie : Do większego garnka wkładamy obrane i oczyszczone ziemniaki, marchew, korzeń(...)wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy całkowicie a następnie wszystko kroimy w kostkę. Ja osobiście używam sitka-krajaczki. Pora szatkujemy i parzymy wrzątkiem i razem z pokrojonymi ogórkami, poszatkowaną natką pietruszki i groszkiem zielonym dodajemy do reszty warzyw. Mieszamy wszystko wstępnie doprawiając solą, pieprzem i cukrem po czym dodajemy majonez i mieszamy dokładnie. Sałatkę przygotowujemy minimum
Mechanik w kuchniciągu dnia, do pracy. To świetna alternatywa dla wędliny czy sera na śniadaniowy stół lub podwieczorek. Podaję ją na pieczywie, chrupiących grzankach, świeżej ciepłej bagietce, z pomidorem lub świeżym ogórkiem, koperkiem czy natką pietruszki. Wspaniale smakuje, apetycznie wygląda, z dodatkiem świeżo skrojonego grubego szczypioru. Nie można się oprzeć! Pastę z jajek przygotowuję na kilka sposobów, z różnymi dodatkami(...)drobno startym żółtym serem, - z twarożkiem i szczypiorem, - z kremowym twarożkiem lub gęstym jogurtem naturalnym, - z pieczarkami podduszonymi na maśle, - z drobno posiekaną szynką, - z kawałkami oliwek, - z kiszonymi lub konserwowymi ogórkami, - z marynowaną lub pieczoną papryką, - z niewielką ilością masła i przypraw, np. słodkiej i ostrej papryki. - dziś wersja ze szczypiorem. Jeśli go pominiecie uzyskacie pastę jajeczną
Zasmakuj KuchniLato, sezon ogórkowy w pełni! Lubię ogórki w prawie każdej postaci, więc może warto odświeżyć bloga i coś napisać :) Składniki: ząbki czosnku chrzan dojrzały koper
W kuchni bez szafekulał pasują tu do wędzonej ryby i jajka na twardo. Jeszcze zdrowiej, bardziej kolorowo i więcej witamin za sprawą dodatków – pomidorków koktajlowych, pomidora “bawole serce”, ogórka świeżego i kiszonego, jest pysznie! Możecie zamiast masła dać odrobinę domowego sosu majonezowo-musztardowego, lub ketchupowego; wystarczy wymieszać majonez z musztardą lub ketchupem – szybki dip do ryby na kanapkę gotowy(...)dopełnienie nadmorskiego porannego widoku. SKŁADNIKI: kilka kromek chleba, może być razowy, u mnie wyjątkowo jasny pszenny, do grzanek w sam raz jajka ugotowane na twardo wędzona ryba dodatki: pomidory, ogórki, rzodkiewka masło i/lub majonez z dodatkiem musztardy, ketchupu lub chrzanu PRZYGOTOWANIE: Kromki przesmażam z obu stron na suchej patelni. Smaruję masłem lub sosem majonezowym, jak wolicie. Układam rybę, dodatki
Zasmakuj KuchniSKŁADNIKI (2 porcje) 2 ulubione bułeczki 2 duże pieczarki portobello 1 nieduży pomidor malinowy 2 plastry czerwonej cebuli lub szalotki 2 garści roszponki 1 łyżka wiórków parmezanu 1 ogórek małosolny lub kiszony 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) pasta z awokado 1 awokado hass 2 suszone pomidory 2 obrane ząbki czosnku 2 cm świeżej papryczki chilli sok z 1/4 limonki 2 łyżki(...)delikatnie się przysmażą. Bułeczki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku lub na patelni. Spód bułeczki smarujemy majonezem (lub pastą z awokado). Układamy roszponkę, pomidora, cebulę, pieczarkę, parmezan, ogórka, wierzch bułeczki smarujemy pastą z awokado i przykrywamy całość. Smacznego
DefinicjaSmakudobrze się czuję, a przy odrobinie szaleństwa nawet mogłabym zamieszkać. Miałam możliwość spróbowania 4-daniowego menu wraz z koktajlami. Na początek zupa botwinka. Młode buraki gotowane w zakwasie buraczanym, ogórek małosolny, młode ziemniaki, liście młodego buraka, pianka z maślanki, puder z buraka. Zupa nalewana przy stole. Niezmiennie robi to na mnie wrażenie. Jako starter pstrąg łososiowy. Marynowany(...)przyszło mi się mierzyć z whisky. Mój pierwszy raz. Dobrze, że nie była torfowa ;) W wersji wegetariańskiej pojawiło się vege carpaccio, czyli kalarepa marynowana w oleju rzepakowym, kiszone buraki, kompresowany ogórek małosolny, rzodkiewka hartowana w lodzie, twaróg własnej produkcji (sic! <3) Do tego koktajl Mr. Papriker – Chivas 12yo, kordiał z czerwonej papryki, bitter selerowo-śliwkowy. Chips z papryki
Kucharzycakolację czy na różnego rodzaju uroczystości , można podawać z ryżem, kluseczkami czy bagietką czosnkową. 500 g schabu 200 g pieczarek 1 średnia cebula 1 papryka czerwona 3 ogórki konserwowe lub kiszone puszka pomidorów w puszce krojonych 2 duże łyżka ajvaru ząbek czosnku sól i pieprz pół łyżeczki papryki wędzonej , szczypta chili 2 łyżki octu balsamicznego(...)czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Dodajemy pomidory ponownie przykryć pokrywką dalej dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie na sam koniec dodać ogórki pokrojone na plasterki, zamieszać i zagotować
Andzia Pichcikonserwowej złocistej (ze srebrną nie smakuje tak dobrze!) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 marchewki około 25 dag chudej szynki (lub polędwicy sopockiej) 5-6 ogórków konserwowych (z kiszonymi chyba nie próbowałam) 5 jajek 1 czerwona cebula (w oryginale był por) majonez *około 25 dag żółtego sera (pominęłam ten krok) Sposób przygotowania: Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania(...)skórkę, aby lepiej się prezentowała w sałatce). Sałatkę układamy w naczyniu warstwami. Kolejność w zasadzie można zmieniać, natomiast ja podaję swoją: cebulka złocista, gotowana marchewka, kukurydza, szynka, czerwona fasola, ogórek konserwowy, jajka, majonez. Wierzch stanowi u mnie odrobina pozostawionej marchewki i posiekana czerwona cebulka. Ponieważ w oryginalnym przepisie był starty żółty ser można go dodać - oprószamy nim warstwę majonezu. Wtedy
Kolorowy Przepisownikmaju i czerwcu. Kupując śledzie warto pamiętać, że matiasy nie mają ikry ani mlecza. Składniki 0,5 kg matiasów lub filetów a'la matias 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone 1 duża lub 2 małe cebule (mogą być czerwone - są łagodniejsze w smaku) 1 duże, twarde, kwaskowe jabłko 250-350 ml gęstej śmietany 12% lub 18% opcjonalnie(...)moczyć przez kolejną godzinę sprawdzając co pewien czas czy mają już odpowiedni smak. Wymoczone śledzie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny Śmietanę wymieszać z majonezem. Ogórki i obrane ze skórki jabłko pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę ***** pokroić w piórka lub w kostkę, dodać śmietanę z majonezem, doprawić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalitewski: 1 pęczek botwinki (4-6 młodych buraczków z liśćmi) 1 pęczek rzodkiewek (6-7 sztuk + do dekoracji) 1 duży ogórek szklarniowy lub 2 mniejsze 1 ogórek małosolny (lub kiszony) 350 ml jogurtu naturalnego lub greckiego odtłuszczonego (duże opakowanie) 250 ml wody (1 szklanka) 500 ml maślanki naturalnej 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1-2 duże ząbki czosnku(...)ognia, wlewamy maślankę i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ogórka szklarniowego obieramy i wydrążamy pestki łyżką. Trzemy na tarce wraz z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką. Po 5 minutach odciskamy wodę z warzyw. Koperek i szczypiorek siekamy. Do wystudzonych buraków z maślanką dodajemy jogurt, a także ogórki, rzodkiewki, koperek i szczypiorek. Wyciskamy czosnek. Doprawiamy dużą ilością soli i cukru
Poezja smakumocno rozgrzanej patelni bądź grillu. Pod koniec smażenia na mięsie możemy ułożyć plaster dobrej jakości sera. Dodatki do burgera sałata lub dowolne zielsko pomidor grillowana cebula kiszone lub marynowane ogórki pieczarki podsmażone ma maśle. Sosy do burgerów Nie kupujcie gotowych wynalazków, to głównie ocet i cukier oraz niespełniona obietnica smaku. Do dobrego mięsa, bułki i dodatków wystarczy w zupełności
ladykitchenkotleciki z kalafiora osączyć na bibule lub papierowym ręczniku. Kotlety podawać z różnego rodzaju mięsem, gulaszem, jajkami sadzonymi, surówkami. Idealnym dodatkiem do kalafiorowych kotlecików jest sos z kiszonych lub konserwowych ogórków . Smacznego :) Kotlety z kalafiora
Moja Książka Kucharskaangielskie i liście laurowe. Misę przykryć i ustawić wolnowar na 8 godzin pieczenia w opcji „low”. Żeberka wieprzowe z wolnowaru znakomicie komponują się zarówno z kiszoną kapustą czy ogórkami, jak i różnego rodzaju surówkami czy gotowanymi warzywami niskowęglowodanowymi typu brokuł, kalafior czy fasolka szparagowa. — BTW całości składników z wodą przed obróbką: 1620 g, 5155 kcal
Ola la LCHFprzygotowana golonka z wolnowaru wychodzi soczysta, miękka i krucha w środku, ale ma przypieczoną skórkę, czyli jest taka jak lubię. Golonka w wolnowaru znakomicie komponuje się z ogórkami lub kapustą kiszoną. — BTW golonki ze skórą w 100 g: B 17 g, T 15 g, W 0 g. Artykuł GOLONKA Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy
Ola la LCHF