COŚ CO LUBIĘ,W SAM RAZ NA DOMOWĄ UROCZYSTOŚĆ,LUB PO PROSTU NA KOLACJĘ SKŁADNIKI: 250G PIECZAREK 6 JAJEK 200G SERA ŻÓŁTEGO SERA GROSZEK SZCZYPIOREK 3-4 OGÓRKI MAŁOSOLNE LUB KISZONE BULIONETKA DROBIOWA ŁYŻKA MAJONEZU 3 ŁYŻKI JOGURTU GRECKIEGO PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: PIECZARKI KROIMY I PODSMAŻAMY , JAJKA GOTUJEMY ,STUDZIMY I KROIMY W KOSTKĘ, SER I OGÓRKI RÓWNIEŻ W KOSTKĘ
Swojskie jedzonkoSałatek i przetworów z ogórków nigdy nie jest za dużo. Po klasycznych kiszonych i sałatce z ogórków i papryki przyszła pora na ogórki na ostro. Raczej nie nadają się jako sałatka do obiadu zimą, bardziej jako przegryzka do suto zakrapianej domówki. Tak czy siak warto kilka słoiczków w zanadrzu mieć. Ogórki koreczki są słodko-ostre
Pyza i SurówkaKOKILKACH. SKŁADNIKI: 3 jajka 3 plastry ulubionej szynki 3 plastry kiełbasy kawałek zielonego ogórka mały ogórek konserwowy lub kiszony 1/2 pomidora 3 plastry sera żółtego przyprawy:sól, pieprz, trochę vegety, i przyprawa kamisa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. WYKONANIE: szynkę, kiełbasę, ogórki kroimy na cienkie paski, mieszamy, ser żółty i pomidory kroimy w drobną kostkę, jajka roztrzepać
Kuchnia BeatyPyszna sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i jajkiem SKŁADNIKI 5 jajekpuszka tuńczyka w olejupuszka kukurydzy cebula dymka + szczypior2 ogórki konserwowe lub kiszonekilka łyżek majonezusól
Moje Kuchenne RewelacjeCzęsto po obiadku zostaje nam trochę warzyw, warto więc wykorzystać je na sałatkę. SKŁADNIKI: 6 ugotowanych ziemniaków 6 ugotowanych jajek 6 ogórków małosolnych lub kiszonych kilka różyczek ugotowanego(półtwardo) kalafiora szczypiorek kilka pomidorków cherry 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz WYKONANIE: ziemniaki, jajka, ogórki kroimy w większą kostkę, dodajemy różyczki
Kuchnia Beatysoku z cytryny lub octu jabłkowego sól, świeżo zmielony czarny pieprz 1 mała cebula czerwona lub szalotka 1 łyżka posiekanych ziół: koperku, natki pietruszki, szczypiorku 1 ogórek konserwowy lub kiszony 1 łyżka kaparów lub marynowanych grzybków WYKONANIE Majonez, jogurt naturalny, chrzan, musztardę, miód i sok z cytryny mieszamy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cebulę, ogórka
cool and mintysałatek. Sosy są tak uniwersalne, że naprawdę pasują do wszystkiego. Dzisiaj zapraszam po przepis na sos tatarski z prawdziwkami :) i sos tysiąca wysp. Składniki: Sos tatarski 3 ogórki konserwowe lub kiszone 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 10 grzybków marynowanych, u mnie prawdziwki 1 łyżka chrzanu 1 łyżka cukru pieprz sól 1 łyżka kaparów zioła prowansalskie do smaku
Życie zaczyna się w kuchnikiedyś spróbował zrobić sobie ogórka małosolnego.Choćby z ciekawości czym się to ten ogórek malosolny od kiszonego w smaku różni, ano różni się różni. Małosolny jest delikatniekszy...a i po trzech dniach gotowy do spożycia. A przygotowanie to góra 15 min.Więc raczej warto. Składniki to ogórki gruntowe – najlepiej małe i twarde sztuki- ilość zależy od tego ile chcecie
Z Kuchni Do KuchniSycąca, smaczna....talerz gorącej zupy jest dobry o każdej porze roku :) Składniki: 1 litrowy słoik ogórków konserwowych lub kiszonych 2 marchewki 1/2 pęczku koperku 20 dag ryżu 2 łyżki mąki 1/2 szklanki słodkiej śmietany ok 2 litrów bulionu liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu sól do smaku Ogórki i marchewki przecieramy
Apetyczna babeczkasałatka z tuńczyka i makreli z dodatkiem świeżych warzyw i suszonych pomidorów. Jeśli akurat nie macie zielonego ogórka (lub nie przepadacie) spokojnie i ze smakiem możecie go zastąpić ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Smaczna i zdrowa przekąska w ciągu dnia, na kolację czy świąteczny stół. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym mała wędzona makrela obrana ze skóry i z ości
Zasmakuj Kuchniwypad za miasto wyklucza np. sesja egzaminacyjna, można też skupić się na czymś mniej widowiskowym – kamionkowym dzbanie z ogórkami małosolnymi. Składniki: 2 kg ogórków 1 wiązka warzyw do kiszenia (kwiat kopru, czosnek, liście i korzeń chrzanu) 3 litry wody 3 łyżki soli kamiennej Wykonanie: Ogórki i warzywa myjecie i wkładacie do kamionkowego dzbana. Też warto(...)wcześniej umyć lub przynajmniej opłukać. Wiązkę warzyw do kiszenia najlepiej rozdzielić i trochę włożyć na dno, a trochę na wierzch. Wodę solicie i doprowadzacie do wrzenia. Gorącą zalewacie ogórki, aż je dokładnie zakryje. Przykrywacie wszystko talerzykiem i zostawiacie na jakieś 2 dni. Kiedy woda stanie się mętna, a ogórki trochę ściemnieją i po przekrojeniu będą miały jednolity kolor
GRUBY WAŁEKZima to czas, kiedy w moim domu rządzą kiszonki: żurek, kapuśniak i ogórki. Chętniej spędzam wtedy czas w domu, najchętniej z książką pod kocem. Jeśli chcielibyście dokształcić się, albo po prostu spędzić dobrze czas oglądając piękne zdjęcia w książkach kucharskich o kiszonkach, to teraz jest najlepsze na to czas. Polecam Wam 3 nowe, modne książki o fermentacji na długie(...)chcieliście wiedzieć o fermentacji, zarówno praktycznie, teoretycznie, pod względem biochemii, ale baliście się zapytać. Zawiera wiedzę teoretyczną np. dlaczego dodaje się sól czy zawierające taninę liście do ogórków, przepisy na kiszone dania i napoje z całego świata, testimoniale osób, którzy namiętnie fermentują i rozwiązania typowych problemów, które mogą się pojawić, gdy zaczniemy sami przygotowywać kiszonki. Zwraca też uwagę
Ugotowane pozamiataneBył już dżem z ogórków, to mogą być też smaczne placki. Jeżeli podczas kiszenia zostanie nam trochę ogórków, to warto usmażyć sobie placki. Ogórki myjemy w zimnej wodzie i obcinamy końcówki. Ucieramy na grubych oczkach. Następnie całość solimy w celu odciśniecia nadmiaru wody. Po 10 min. od posolenia ogórki puszcza soki, wówczas odciskamy nadmiar wody
chleba naszegodekoracji oliwki czarne, do dekoracji kukurydza konserwowa do dekoracji ogórek świeży lub kiszony Paprykę nacinamy w okolicy ogonka, pozostawiając go a wycinając ok. 1/4 powierzchni. Usuwamy ziarna nasienne. Patyczek szaszłykowy skracamy, przebijamy nim paprykę na wylot, na wysokości planowanych kół, mocujemy koła odpowiednio z rzodkiewek i ziarnami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagłówka sałaty 2 pomidory malinowe kilka plastrów cebuli ogórek konserwowy lub kiszony 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu ketchup Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Sałatę posiekać i wymieszać z majonezem. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki. W na suchej rozgrzanej patelni
Piąty grzech główny