kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:268/361)

Schab w sosie myśliwskim 233

wersję tego sosu i tak właśnie powstała moja interpretacja sosu myśliwskiego. ;-) Schab, aromatyczne przyprawy i warzywa stworzyły bardzo przyjemną w smaku kompozycję. Podałam go z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami, całość uzupełniała się, było pysznie! 5 plastrów schabu2 średnie cebuleczerwona papryka200g pieczarekprzyprawa myśliwska z Przyprawy Świata Gdynia3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardyolejsól, pieprz1. Schab delikatnie rozbijamy, każdy

Szefowa kuchni
Sprawdzone sposoby na kaca 4841

jajka (surowe), kieliszek oliwy z oliwek, sok z dwóch cytryn. Całość wypijamy "duszkiem" i zagryzamy ziarnami palonej kawy. Metoda tradycyjna (inspiracja J.A. Baczewski Vodka Monopolowa).8. Kwas z ogórków kiszonych - źródło witaminy C, ponadto dobrze gasi pragnienie i "porusza" żołądek9. Cola - w niektórych przypadkach pomaga na problemy żołądkowe, ma w sobie też dużo potrzebnego akurat w naszym stanie cukru

Pasja Smaku
Barszcz biały czy żurek? 236

serwatkę z zsiadłego mleka – pozostałą po odcedzeniu sera. W niektórych regionach kraju np. na Kielecczyźnie dodatkowo jako zakwas stosuje się wodę z kiszonych ogórków.Ja zrobię żur rumuński z dodatkiem otrąb pszennych i bardzo dużej ilości rumuńskiego czosnku.Żur (żurek, zakwaszona zupa mączna) – zupa przyrządzana na bazie

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka jarzynowa z żółtym serem 280

Orzech. Dodałam też ser żółty a całość podałam z pieczonym mięsem. Coś pysznego!Składniki :* pół słoika pieczarek marynowanych Orzech* szczypiorek* 2 jajka * 4 ziemniaki * 2 marchewki* 2 kiszone ogórki * 200g sera żółtego np goudy * mały słoiczek majonezu* mała śmietana 18%* sól, pieprz świeżo mielonyPrzygotowanie :Jajka, ziemniaki oraz marchewkę ugotować. Wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki

Magiczne Życie Marty
Pieczona gęś w soku jabłkowym 159

sumie pieczemy minimum 2 h do 2,5 h. W trakcie pieczenia gęś często polewamy utworzonym sokiem z dnia brytfanny. Podajemy z kaszą gryczaną oraz z buraczkami albo kiszonymi ogórkami. Smacznego! :)pieczona gęś

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z kurczakiem i selerem 727

kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Obsypujemy przyprawą do drobiu, odstawiamy na pół godziny, a następnie obsmażamy mięso na oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku.2. Paprykę, ogórki kiszone i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Kukurydzę i selera odsączamy z zalewy.3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jogurt, majonez, sól, pieprz, musztardę. W razie potrzeby doprawiamy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pasta z serka wiejskiego i tuńczyka 204

Jeśli lubicie serek wiejski to taka a'la sałatka śniadaniowa powinna Wam przypaść do gustu. Pierwotnie pasta miała wyglądać tak, ale zmieniłam ją po swojemu.Składniki

Kuchnia domowa Ani
Szynka w sosie polskim 168

jeśli za gęsty to delikatnie podlewamy wodą.7. Gotowy sos podajemy z tym na co mamy ochotę - ziemniakami, kaszami, ryżem, kopytkami, śląskimi kluskami itp. itd. :) A do tego np. ogórek kiszony :)Smacznego!!! Źródło: Domowe gotowanie

Kuchnia domowa Ani
Kurczak pieczony na ziemniakach z miodem i rozmarynem 346

Drób pieczony w naczyniu żaroodpornym czy we folii to jeden z moich ulubionych rodzajów obiadów :) Przepis na tego kurczaka pochodzi stąd. Zatem zapraszam!Składniki:4 podudzia

Kuchnia domowa Ani
Biała kiełbasa zapiekana z warzywami 171

Polecam taki sposób na białą kiełbasę. Inną wersję można znaleźć tutaj: KLIK .Składniki:6-8 białych kiełbasek6-8 cebul2 czerwone papryki4 kiszone ogórkiolejsól, pieprzostra mielona papryka do smakuSposób przygotowania:1. Cebulę pokroić w krążki, a ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej.2. Paprykę pokroić w cienkie paseczki.3. Do warzyć dodać 2 łyżki oleju, doprawić solą, pieprzem i papryką

Kuchnia domowa Ani
Sos tatarski 168

Sos tatarski, znany zapewne wszystkim. Ale ponieważ do pieczonych mięs i wędlin zawsze smaczny, więc przepis przypominam. Najsmaczniejszy oczywiście na bazie domowego majonezu np z 

Stare Gary
Zrazy wołowe zawijane 211

kiszone ogórkicebula do zrazów i do pieczeniamusztardapieprz, sólmąka do obsypaniabulion, kieliszek czerwonego, wytrawnego wina (opcjonalnie), parę ząbków czosnku, zioła  - tymianek, szałwiaprzygotowanie:Umyte mięso oczyszczone z błon pokroić w poprzek włókien na plastry ok 1 cm grube. Każdy plaster zbić tłuczkiem na cienki płat, najwygodniej włożyć mięso między  folię spożywczą lub do foliowego woreczkasłoninę i ogórki

Stare Gary
Pieczeń wołowa 167

się nie zważyła a  mąka nie pozbijała w grudki. Przelać do sosu , w razie potrzeby sos doprawić solą i pieprzem. Pieczeń podawać np z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi. Smacznego !Uwagi: aby wygodniej szpikować mięso , można paski słoniny zamrozić, nigdy tego nie robiłam gdyż do niedawna miałam znakomite narzędzie dzięki któremu szpikowanie nie było żadnym problemem (niestety lekko

Stare Gary
Pasta z jajek i tuńczyka 199

tuńczyka może być rozdrobnionyłyżka kaparów1/2 łyżeczki płatków chiliduża łyżka majonezu1 szalotka lub 1/2 średniej cebuli1 niewielki kiszony ogóreksól, pieprzprzygotowanieJajka ugotować na twardo, oddzielić białko od żółtek i osobno posiekać w blenderze. Przełożyć do miseczki. Posiekać drobno cebulę, kapary, ogórek, dodać do jajek. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Stare Gary