kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:260/361)

Pieczona gęś w soku jabłkowym 187

sumie pieczemy minimum 2 h do 2,5 h. W trakcie pieczenia gęś często polewamy utworzonym sokiem z dnia brytfanny. Podajemy z kaszą gryczaną oraz z buraczkami albo kiszonymi ogórkami. Smacznego! :)pieczona gęś

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z kurczakiem i selerem 758

kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Obsypujemy przyprawą do drobiu, odstawiamy na pół godziny, a następnie obsmażamy mięso na oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku.2. Paprykę, ogórki kiszone i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Kukurydzę i selera odsączamy z zalewy.3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jogurt, majonez, sól, pieprz, musztardę. W razie potrzeby doprawiamy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pasta z serka wiejskiego i tuńczyka 240

Jeśli lubicie serek wiejski to taka a'la sałatka śniadaniowa powinna Wam przypaść do gustu. Pierwotnie pasta miała wyglądać tak, ale zmieniłam ją po swojemu.Składniki

Kuchnia domowa Ani
Szynka w sosie polskim 200

jeśli za gęsty to delikatnie podlewamy wodą.7. Gotowy sos podajemy z tym na co mamy ochotę - ziemniakami, kaszami, ryżem, kopytkami, śląskimi kluskami itp. itd. :) A do tego np. ogórek kiszony :)Smacznego!!! Źródło: Domowe gotowanie

Kuchnia domowa Ani
Kurczak pieczony na ziemniakach z miodem i rozmarynem 374

Drób pieczony w naczyniu żaroodpornym czy we folii to jeden z moich ulubionych rodzajów obiadów :) Przepis na tego kurczaka pochodzi stąd. Zatem zapraszam!Składniki:4 podudzia

Kuchnia domowa Ani
Biała kiełbasa zapiekana z warzywami 197

Polecam taki sposób na białą kiełbasę. Inną wersję można znaleźć tutaj: KLIK .Składniki:6-8 białych kiełbasek6-8 cebul2 czerwone papryki4 kiszone ogórkiolejsól, pieprzostra mielona papryka do smakuSposób przygotowania:1. Cebulę pokroić w krążki, a ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej.2. Paprykę pokroić w cienkie paseczki.3. Do warzyć dodać 2 łyżki oleju, doprawić solą, pieprzem i papryką

Kuchnia domowa Ani
Sos tatarski 198

Sos tatarski, znany zapewne wszystkim. Ale ponieważ do pieczonych mięs i wędlin zawsze smaczny, więc przepis przypominam. Najsmaczniejszy oczywiście na bazie domowego majonezu np z 

Stare Gary
Zrazy wołowe zawijane 245

kiszone ogórkicebula do zrazów i do pieczeniamusztardapieprz, sólmąka do obsypaniabulion, kieliszek czerwonego, wytrawnego wina (opcjonalnie), parę ząbków czosnku, zioła  - tymianek, szałwiaprzygotowanie:Umyte mięso oczyszczone z błon pokroić w poprzek włókien na plastry ok 1 cm grube. Każdy plaster zbić tłuczkiem na cienki płat, najwygodniej włożyć mięso między  folię spożywczą lub do foliowego woreczkasłoninę i ogórki

Stare Gary
Pieczeń wołowa 206

się nie zważyła a  mąka nie pozbijała w grudki. Przelać do sosu , w razie potrzeby sos doprawić solą i pieprzem. Pieczeń podawać np z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi. Smacznego !Uwagi: aby wygodniej szpikować mięso , można paski słoniny zamrozić, nigdy tego nie robiłam gdyż do niedawna miałam znakomite narzędzie dzięki któremu szpikowanie nie było żadnym problemem (niestety lekko

Stare Gary
Pasta z jajek i tuńczyka 226

tuńczyka może być rozdrobnionyłyżka kaparów1/2 łyżeczki płatków chiliduża łyżka majonezu1 szalotka lub 1/2 średniej cebuli1 niewielki kiszony ogóreksól, pieprzprzygotowanieJajka ugotować na twardo, oddzielić białko od żółtek i osobno posiekać w blenderze. Przełożyć do miseczki. Posiekać drobno cebulę, kapary, ogórek, dodać do jajek. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Stare Gary
Kiszone rzodkiewki 220

Kiszone rzodkiewki. Natknęłam się na przepis gdzieś w internecie. Wyglądały pięknie, więc postanowiłam sprawdzić jak smakują. Zalewę zrobiłam taką jaką robię zwykle do kiszonych ogórków. Rzodkiewki po paru dniach zrobiły się całe różowe, spodziewałam się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek

Stare Gary
Chłodnik ogórkowy 240

Orzeźwiający chłodni . Czyli jeszcze jeden  do kolekcji.  A ponieważ upały mają zaraz się skończyć, zajadajmy póki można!składniki (na ok 1100 ml zupy

Stare Gary
Chłodnik z rzodkiewkami 244

pyszny, lekko pikantny. Polecam. składnikiok 400 g rzodkiewek ( 3 pęczki)400 g kefiru350 g jogurtuszczypiorekmłoda cebulka  - szczypior - pęczekłyżeczka płatków chili2 kiszone ogórkigarść kolendrysól, pieprzprzygotowanierzodkiewki umyć, obciąć końce, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Ogórki pokroić w drobną kostkę, cebulkę w krążki, kolendrę i szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z kefirem i jogurtem, doprawić solą, pieprzem i chili

Stare Gary
Śledzie po kaszubsku 3906

solonych – matjasów (ok. 500 g)6 suszonych śliwek1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego4-5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego3 łyżki keczupu1-2 łyżki białego octu winnego2 duże cebule2 duże kiszone ogórki1 liść laurowy1 łyżeczka majeranku1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej)sól, świeżo mielony pieprz10 łyżek oleju rzepakowego aromatyzowanego czosnkiemmleko do moczenia śledzi Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy(...)czosnku, który po chwili smażenia wyjmujemy). Podsmażamy cebulę, aż będzie szklista – w trakcie smażenia lekko ją solimy i pieprzymy. Dodajemy do niej drobno posiekane śliwki i liść laurowy. Ogórki kroimy w małą kostkę, dokładnie odciskamy i także dodajemy do cebuli. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor na brązowy dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, cztery łyżki oleju, mielone ziele angielskie oraz

Poezja smaku