kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:18/361)

Kanapka filadelfijska z wołowiną 158

podawana jest w podłużnej bułce pszennej. Składa się głównie z cienko pokrojonych kawałków wołowiny wymieszanych z serem, podsmażonej cebuli i papryki. Ja do tego przepisu dodałem też pieczarki i ogórek kiszony. Uwaga. Kanapka nie potrzebuje dodatkowych sosów, dipów i innych wzmacniaczy smaku. Macie czuć bogaty smak wołowiny pod podniebieniem, a nie na przykład majonez. Zabieramy się do pracy, ale zanim(...)wołowiny – rostbef pół papryki średnia cebula dwie pieczarki 2 bagietki 200 g tartego sera mimolette sos worcestershire – zobacz tutaj o jaki sos chodzi dwa ogórki kiszone sól i pieprz Przepis – kanapka filadelfijska Zaczynamy od krojenia wołowiny na podłużne cienkie fragmenty, wręcz nawet na strzępy. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka. Pieczarki natomiast kroimy

Kuchennyviral.pl
Solianka 213

smakowała, postanowiłam więc taka zupę ugotować w domu. Nieskromnie przyznam, że moja zupa smakowała jeszcze lepiej niż ta którą jedliśmy. Może to zasługa bardzo dobrych, naszych własnych, kiszonych ogórków i smacznego soku, może dobrych mięs - nie wiem. W każdym razie, bardzo zachęcam do ugotowania takiej zupy. Wbrew nazwie, nie jest wcale zbyt słona :)  Ponieważ pierwsza solianka jaką jadłam(...)zielona część) ziele angielskie liście laurowe do zupy właściwej spora cebula 4 ząbki czosnki 100 g dobrej kiełbasy 100 g  wędzonki (dałam boczek) 2 łyżki masła 4 kiszone ogórki szklanka zalewy z ogórków kiszonych - lub do smaku koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę pomidorową po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka

Stare Gary
FORSZMAK LUBELSKI 132

pieczarki oraz ogórki kiszone, a całość zaprawiona jest przecierem pomidorowym. Najczęściej podawane z pieczywem. Mimo że, to danie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża(...)puszczą wodę. Na końcu dodajemy podsmażone mięso i zalewamy całość bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy. Przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz majerankiem. Zagotowujemy. Podajemy

Kuchnia MagdaLeny
FORSZMAK LUBELSKI 132

pieczarki oraz ogórki kiszone, a całość zaprawiona jest przecierem pomidorowym. Najczęściej podawane z pieczywem. Mimo że, to danie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża(...)puszczą wodę. Na końcu dodajemy podsmażone mięso i zalewamy całość bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy. Przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz majerankiem. Zagotowujemy. Podajemy

Kuchnia MagdaLeny
Chłodnik- taki mój 400

kuchni  przy kuchence(tam temperatura sięga pewnie ze 100 stopni :p ). Dlatego też dzisiaj postawiłam na coś prostego, szybkiego i bardzo smacznego. Chłodnik taki mój- bo z kiszonymi ogórkami, pietruszką i pieprzem cytrynowym (swoją drogą nie wiem czy w oryginale się je dodaje- ale chyba nie). Idealne danie na gorące dnie. Niestety nie udało mi się dostać botwinki(...)Chłodnik podałam na bulionówce Miranda - Porcelany Bogucice .    Składniki:  1,5 l maślanki naturalnej  pęczek botwinki cytryna 4 duże buraki 2 ogórki gruntowe 4 ogórki kiszone pęczek szczypiorku pęczek koperku  pęczek rzodkiewki 2-3 szczypty poszatkowanej pietruszki sól do smaku  pieprz cytrynowy do smaku  pół łyżeczki cukru Wykonanie: Botwinkę wymyć drobno pokroić

Krakowskie smaki Ani
CHLEB NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 130

domowy chleb o prostym składzie, który wyjdzie każdemu! Wystarczy tylko 10-15 min. naszej pracy, a reszta to czekanie... Pełnoziarnisty chleb pszenny na drożdżach oraz wodzie pozostałej z kiszonych ogórków. Bez zbędnych dodatków - jedynie mąka, drożdże, woda i przyprawy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia, a następnie do piekarnika. Bez wyrabiania, pilnowania(...)szklanki ciepłej wody 1 szklanka wody z ogórków kiszonych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli czarny sezam (do posypania) Wykonanie: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 min. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól, wodę z kiszonych ogórków oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i otrzymaną

Kuchnia MagdaLeny
CHLEB NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 130

domowy chleb o prostym składzie, który wyjdzie każdemu! Wystarczy tylko 10-15 min. naszej pracy, a reszta to czekanie... Pełnoziarnisty chleb pszenny na drożdżach oraz wodzie pozostałej z kiszonych ogórków. Bez zbędnych dodatków - jedynie mąka, drożdże, woda i przyprawy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia, a następnie do piekarnika. Bez wyrabiania, pilnowania(...)szklanki ciepłej wody 1 szklanka wody z ogórków kiszonych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli czarny sezam (do posypania) Wykonanie: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 min. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól, wodę z kiszonych ogórków oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i otrzymaną

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz/sos myśliwski 249

rozgrzewający i bardzo aromatyczny gulasz wieprzowy z kiełbaską, kiszonym ogórkiem i grzybkami. Idealnie smakuje podany z pyzami lub ziemniaczanymi placuszkami. Pasuje także do ziemniaczków, kaszy i wszelkiego rodzaju klusek, a więc jest w czym wybierać. Polecam!   Składniki: 350 g wieprzowiny (użyłam łopatki) 2 kiełbasy np. śląskie 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych(...)wodą, dodajemy suszone grzybki, ziele angielskie, listek laurowy oraz majeranek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy pokrojone w plasterki ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, w razie potrzeby podlewamy trochę wodą *** *** Następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę

Blog z Apetytem
Łosoś z sosem ogórkowym - w wolnowarze 164

Pyszne, nieco zaskakujące, połączenie łososia i sosu z kiszonych ogórków.  Łososia gotowałam w wolnowarze. Ten sposób przygotowania łososia, podpatrzony tutaj  okazał się świetny. Łosoś był aromatyczny, nie przesuszony i na dodatek można go było trzymać w cieple do czasu podania. Sos, przepis ze strony   Akademii Smaku , również bardzo smaczny, moim zdaniem dobry nie tylko(...)łyżki oleju (najlepiej rzepakowego) 1 łyżki masła 1 szalotki pokrojone w kostkę 100 g ogórki kiszone, obrane i pokrojone w drobną kostkę 1/2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego) 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% pęczek koperku sól, biały pieprz, cukier + sok z kiszonych ogórków opcjonalnie do podania Kawałki cytryny, gruba sól morska przygotowanie Łosoś: Wolnowar nagrzać zgodnie

Stare Gary
Przepis na zrazy wołowe zawijane 8785

Mięso na zrazy najczęściej tnie się w cienkie plastry, dokładnie rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. u nas tradycyjny farsz do zrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli, musztarda sarepska, czasami czerstwe pieczywo, również grzyby leśne. Rolady mięsne następnie się podsmaża i dusi z cebulą, można je zabielić śmietaną, lub dusić w naturalnym sosie. Naturalny(...)tradycyjne bitki wołowe z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Składniki na 8 zrazów: 8 plastrów wołowiny 8 łyżeczek musztardy sarepskiej Kamis sól morska i pieprz czarny Kamis 2 x ogórek kiszony z chili plaster boczku 3 cebule 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia wykałaczki Plastry wołowiny dokładnie rozbijamy tłuczkiem,  doprawiamy je solą i pieprzem. Mięso

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
GULASZ Z PIERSI KURCZAKA 418

Pyszny gulasz z soczystą piersią z kurczaka, pieczarkami, paprykami, ogórkiem kiszonym i cebulką. To tzw. szybki obiad :) Doskonale smakuje podany z ryżem czy kaszą gryczaną albo z ziemniakami. Do tego  pyszna surówka  albo mizeria i jest smaczny obiadek, który z pewnością posmakuje całej rodzinie :) Do gulaszu wykorzystałam aromatyczne przyprawy  Skworcu . Składniki: * 1 kg piersi z kurczaka(...)mniejsza papryka czerwona * 1 mniejsza papryka zielona * 1 cebula * 2-3 ogórki kiszone+ 2 łyżki soku z ogórków * 7-8 pieczarek * sól  * przyprawa do kurczaka  (użyłam Skworcu) * przyprawa do gulaszu  (użyłam Skworcu) * pieprz cayenne  (użyłam Skworcu) * 1 kostka mięsna Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek

Zrób to smacznie
Sałatka z ogórków kiszonych 163

Sałatka z ogórków kiszonych Świetna, kiedy ogórki kiszone są już za kwaśne albo wtedy, kiedy ktoś zwyczajnie nie przepada za nimi bo są za kwaśne, a jak wiemy, zdrowe.... SKŁADNIKI: ogórki kiszone (kilka sztuk) 1 cebula szalotka 1 łyżeczka cukru pieprz olej/oliwa WYKONANIE: Ogórki kroimy w kosteczkę + cebula w kosteczkę + cukier + pieprz + oliwa - wymieszać. PODAWAĆ: Można

Tradycyjna kuchnia inaczej
Rosolnik- tradycyjna zupa rosyjska 131

Rosolnik to tradycyjna zupa rosyjska z dodatkiem kiszonych ogórków. Tradycyjnie podawana z ryżem lub kaszą jęczmienną. Przepis ze starego zeszytu :) Składniki: 0,5 kg Rostbefu wołowego 1 kalarepka 1 marchew 1 pietruszka ½ selera z liściem 2 ogórki kiszone z ½ szklanką wody z ogórków 2 ząbki czosnku Pieprz ziołowy , sól Wykonanie: Mięso dokładnie opłukać i zalać(...)litra wody, posolić i gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Włoszczyznę oczyścić, pokroić- następnie włożyć do zupy i gotować jeszcze 25 minut. Dodać obrane, drobno pokrojone ogórki kiszone. Następnie dolać wodę z ogórków, doprawić do smaku i podawać z ziemniakami lub tradycyjnie z kaszą manną lub ryżem

Tradycyjna Kuchnia
Chłodnik z pieczonych buraków 190

liści) 3 ząbki czosnku 200 g jogurtu 350 g kefiru 3-4 duże łyżki soku z kiszenia ogórków 130 g zielonych ogórków 100 g (2 szt) kiszonych ogórków sól, pieprz pęczek koperku przygotowanie Na grzać piekarnik do 200 º C. Umyć buraki, osuszyć i zawinąć je w folię. Piec do miękkości, może to zająć od 40 minut(...)blendera włożyć upieczone buraczki pokrojone na mniejsze kawałki, czosnek,dolać jogurt, kefir, sok z ogórków. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Zielone ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiszone ogórki również drobno pokroić. Koperek posiekać. Ogórki i koperek dodać do zupy, wymieszać, wstawić na parę godzin do lodówki aby zupa dobrze się schłodziła a smaki się przegryzły

Stare Gary
Wyniki konkursu! 162

posiłku. Kurację możesz prowadzić 3–4 tygodnie, potem zrób 2-miesięczną przerwę. II miejsce: Kasia S. i jej przepis na Surówkę z kiszonego ogórka Surówka z kiszonego ogórka Składniki 6 średnich ogórków kiszonych 1 marchewka 1/2 papryki czerwonej 1 mała czerwona cebula 1 pęczek koperku 1 średni pomidor 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki cukru sól do smaku

Z miłości do słodkości