Pasta jajeczna z tuńczykiem... Wiórki ugotowanych na twardo jaj i żółtego sera. Drobne kostki kiszonego ogórka i cebuli. W towarzystwie dostojnego tuńczyka. Doprawione majonezem i musztardą. Pyszna pasta kanapkowa. Polecam! Składniki: 4 jaja; Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g); 100 g żółtego sera (u mnie gouda); 1 duży, kiszony ogórek; 1 mała cebula(...)wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Ogórka kiszonego pokroić w drobną kosteczkę. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki pasty wymieszać ze sobą. Dodać majonez i musztardę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Dobrze wymieszać
Gospodyni Miejskaproste i szybkie do przyrządzenia. Ciekawym dodatkiem jest tutaj starty na oczkach ogórek kiszony, który fajnie komponuje się z pikantnym sosikiem i lekko słodką marchewką ... Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 szkl gęstego soku pomidorowego (ew. koncentrat pomidorowy) 1 cebula biała część pora 3 ogórki kiszone 2 marchewki przyprawa do kurczaka papryka ostra papryka słodka liść laurowy ziele(...)patelni bulionem (ew. wodą) i sokiem pomidorowym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na oczkach i dodajemy do gulaszu. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się
Walijskie Pichceniepiwka przy meczyku przed telewizorem :) Nadziewałam już kiedyś podobne bocheneczki: Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami . Tym razem postanowiłam zaeksperymentować z bardziej intrygującym środkiem i połączyć salceson + serek topiony + ogórek kiszony . A to wszystko okrasić kapką Musztardy Kieleckiej Delikatesowej od WSP SPOŁEM KIELCE . Na rezultaty tej mieszanki "wybuchowej" zapraszam poniżej :) Składniki na 8 sztuk średnich bułek: CIASTO: 350g mąki pszennej(...)kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać => półplaster salceson u => plaster serka topionego => kapk a musztardy => plaster ogórka kiszonego . Całość zwieńczyć ponownie => p ółplastrem salcesonu . Metodologi ę nadziewania k ro k po kroku pokazuje poniższa fotorelacja . Brzegi placka zawinąć wokół nadzienia i d okładnie zlepić, formując podłużną
Grunt to przepis!drożdżowe gotowane na parze z nadzieniem z kaszy gryczanej. Takie pampuchy podane z sosem smakują wyśmienicie, a już na pewno z dość nietypowym sosem. Jak dla mnie dodatek ogórków kiszonych idealnie komponuje się z kaszą gryczaną. Bazą sosu jest uniwersalny sos od Łowicza, dzięki któremu można stworzyć wiele dań według własnego smaku. CIASTO NA PAMPUCHY: 3 szklanki mąki pszennej(...)drożdży świeżych szczypta cukru 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ: 100 g kaszy gryczanej 100 g twarogu tłustego 1 cebula sól pieprz czarny SOS Z KISZONYMI OGÓRKAMI: 300 g pieczarek 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 słoiki ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz czarny masło Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie według
https:KKuchniaMniamniego czerwoną cebulkę i odrobinę maggi. A Wy lubicie to danie? Wołowinę na tatara siekamy lub mielimy i podajemy przynajmniej u nas z żółtkami, drobno siekaną cebulką i kiszonymi ogórkami, całość doprawiamy solą i pieprzem, można dodać też oliwę i odrobinę maggi. Gdy jemy tatara od razu przypomina mi się film z Mr. Bean’em kiedy w cholernie(...)żółtka sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 duży ogórek kiszony Schłodzone mięso wołowe bardzo drobno siekamy lub mielimy, doprawiamy do smaku wg własnych preferencji solą, pieprzem, dodajemy również oliwę, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Cebulęi kiszone ogórki bardzo drobno siekamy. Z mięsa wołowego formujemy 4 kule, po środku każdej kuli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiem na ile jest w tej zupie oryginalności. Jak zaczęłam gotować swoją pierwszą zupę ogórkową dla taty, to wyglądała właśnie tak :) Składniki: 3 ogórki kiszone (starte) 1 marchewka 1 cebula ½ korzenia pietruszki Mały kawałek selera 3-4 kartofelki 1litr wody 1 bulion w kostce ½ łyżeczki soli pieprz Ew. natkę pietruszki Marchewkę, cebulę, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy(...)kroimy w kosteczkę, solimy, zalewamy wodą i gotujemy do czasu, gdy marchewka (najdłużej gotująca się jarzyna) zmięknie. Ogórki kiszone trzemy na grubych oczkach i dodajemy do miękkich jarzyn.* Całość zagotowujemy, dodajemy bulion, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. *Kiszone ogórki dodajemy na końcu, gdyż dane na początku sprawią, że jarzyny będą miały ciężko zmięknąć. Hmm jaki z tego
Smakowy Rajłyżeczki mielonej słodkiej papryki ok. 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 mała cebula – ok. 80 g 2 średnie papryki – ok. 430 g 5 średnich ogórków kiszonych – ok. 400 g (lub konserwowych) 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta pieprzu chilli cayenne ok. 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki(...)słodką. Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: jak czyścić pieczarki? ) i pokroić w plasterki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w krótsze paseczki. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyć kurczaka (nie za długo, by mięso nie zrobiło się za twarde). Podczas smażenia co jakiś czas przemieszać
Kulinarne PrzebojeBardzo często przygotowujemy tradycyjne sałatki jarzynowe z majonezem z dodatkiem gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, gotowanych na twardo jajek, ogórków kiszonych, soli i pieprzu, odrobiny musztardy oraz obowiązkowo majonezu Winiary. Taka sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa podczas Świąt i różnych uroczystości, u mnie w rodzinnym domu też tak było. Po prostu dlatego, że nam ta sałatka bardzo(...)pewne urozmaicenie. Oczywiście nie mogło się obejść bez kotletów schabowych, które Piotrek również usmażył, Warzywa wykorzystywane do sałatki gotowane są ze skórą, a ziemniaki w tzw. mundurkach. Ugotowane warzywa, kiszone ogórki dokładnie są krojone w drobną kostkę. Jajka na twardo rozdrabnia się za pomocą specjalnego siekacza do jajek. Czasami dodajemy do sałatki groszek konserwowy lub mrożony (ja nie lubię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniesamowicie aromatyczne roladki smakują wyśmienicie na gorąco - ostrożnie z degustacją zaraz po ugotowaniu, bo zacząć znikać w zatrważającym tempie! Roladki wołowe mini z bekonem i kiszonym ogórkiem. Grzyby do wywaru Składniki 3 suszone grzybki, ja użyłam borowiki - wybrałam 5-6 bardzo drobnych kawałeczków, żeby je szybko ugotować 200 ml zimnej wody Przygotowanie Grzyby Wybór Ciśnienia Wysokie(...)tutaj . posól i popieprz mięso z obu stron na każdym plastrze mięsa ułóż 1 plasterek bekonu o tej samej długości co plaster mięsa, zaś po środku w poprzek ćwiartkę ogórka kiszonego o szerokości plastra mięsa zwiń plastry mięsa w roladki zepnij każdą roladkę w poprzek, tak, aby się nie rozpadała Na każdym plastrze ułożony plasterek bekonu oraz po środku
Szybko Szybkowarrosołu, kolorowa papryka, pomidory z puszki, trochę pasty paprykowej, ziemniaki z wczorajszego obiadu, kiełbasa, ogórek kiszony, fasola z puszki i zamrożona natka pietruszki. Do przygotowania zupy można wykorzystać również kawałki kiełbasy, szynki, gotowanego lub pieczonego mięsa, czy boczku wędzonego, różne warzywa. Ja dodaję też kiszone ogórki i pastę paprykową z mojego przepisu, można ją zamienić na koncentrat pomidorowy(...)kiełbasa np. śląska czy zwyczajna 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 4 ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu czerwona fasola z puszki 1 łyżka oleju 2 szklanki rosołu 2 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego przyprawy: 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępostanowiłam zrobić kilka słoiczków aby przygotować wpis specjalnie dla Was. Zupę ogórkówą bardzo lubimy jak również kiszone ogórki ale ja zawsze zupę ogórkową robię po prostu z całych kiszonych ogórków startych na tarce. Kiszonych ogórków kładę bardzo dużo, mam ochotę na sałatkę to robię sałatkę, mam ochotę na kanapki to robię kanapki, mam ochotę na zupę(...)robię zupę. Z takich kiszonych całych ogórków mogę zrobić wiele rzeczy a przecier to już pozostaje tylko zupa. Ale jak ktoś ma ochotę to oczywiście może sobie zrobić taki przecier. Na pewno jest on dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie mają dużo miejsca na przetwory bo zajmie zdecydowanie mniej miejsca a kilka małych słoiczków na pewno da się jakoś
Monia miesza i gotujepotrzeby”, ale też i z przypadku. Chodziło o skomponowanie „czegoś” z wykorzystaniem trzech składników: marchewki, ogórka kiszonego i jajka. W zasadzie nie miałam żadnego problemu, bo pomysł od razu mi się wyklarował. Moja Mama do zakwaszania barszczu czerwonego używa… soku z ogórków kiszonych, więc dlaczego nie iść właśnie tym tropem i nie dodać jeszcze ogórków i podać(...)Składniki: - ok. 2,5 l bulionu (warzywny lub mięsny) - 6 buraków (najlepiej upieczonych, ale ugotowane też mogą być) - 2 – 3 ugotowane marchewki (z bulionu) - 6 ogórków kiszonych - sok z ogórków (ilość do smaku) - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - kilka ziemniaków - mleko kokosowe (puszka) - duży pęczek kopru - 2 łyżki masła klarowanego - sól, pieprz do smaku - jajka ugotowane
mojewypiekiinietylkopaprykiSałatka ogórkowa z papryką i kurkumąSałatka pieczarkowo-paprykowaSałatka szwedzka Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Mizeria na zimęWarzywa w marynatach / zalewachBuraczki w zalewie octowej (całe)Botwinka pasteryzowanaFasolka szparagowa do słoikówKiszony kalafiorOgórki korniszone (konserwowe) IOgórki korniszone (konserwowe) IIOgórki korniszone z miodemOgórki kiszoneOgórki kiszone z chilli Ogórki małosolneOgórki kanapkowe słodko-kwaśne Papryka konserwowa Papryka konserwowa z miodemWarzywa na słodkoDżem
Kuchnia domowa AniTe ogóreczki mają trochę inny smak, ale są pyszne. Moja piwnica wygląda kolorowo i pięknie. W zimie będzie miło zejść do piwnicy i za każdym razem
Kuchnia Pokoleńczerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą Sałatka pieczarkowo-paprykowa Sałatka szwedzka Mizeria na zimę Warzywa w marynatach / zalewach Buraczki w zalewie octowej (całe) Botwinka pasteryzowana Fasolka szparagowa do słoików Kiszony kalafior Ogórki korniszone (konserwowe) I Ogórki korniszone (konserwowe) II Ogórki korniszone z miodem Ogórki kiszone Ogórki kiszone z chilli Ogórki małosolne Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne Papryka konserwowa Papryka konserwowa z miodem Warzywa na słodko Dżem z cukinii I Dżem z cukinii II Dżem z dyni Dżem dyniowo-jabłkowy Cukinia a'la ananas Cukinia waniliowa Inne Keczup z cukinii Leczo z cukinii Mrożona papryka Przecier pomidorowy szybki
Kuchnia domowa Ani