rokiety z kaszanki panierowane w panko na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych to mój autorski przepis zainspirowany warsztatami z Andrzejem Polanem. Andrzej odczarował na nich nielubianą przeze mnie kaszankę robiąc z niej okrągłe krokiety w panierce z bułki tartej. Ja postanowiłem pójść krok dalej i upodobnić je wyglądem do hiszpańskich croquetas oraz(...)jabłka (najlepiej szara reneta) 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka miodu 4 łyżki octu jabłkowego szczypta gałki muszkatołowej Salsa: 2 słoiczki buraczków marynowanych w całości 3-4 duże ogórki kiszone 1 dojrzałe mango garść świeżo posiekanej pietruszki 2 łyżki musztardy francuskiej (z całą gorczycą) 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego ocet balsamiczny (opcjonalnie) * PRZYGOTOWANIE Purée jabłkowe Jabłka obierz
Food Squarekiełki, dlatego ostatnio kupiłam kiełkownicę i teraz nigdy mi ich nie brakuje. Połączenie ostrawych kiełków rzodkiewki, kiszonego ogórka i słodkiej kukurydzy w formie sałatki okazało się przysłowiowym „strzałem w 10”. Spróbujcie, polecam. Składniki: 3 jajka 5 łyżek kukurydzy z puszki 2 ogórki kiszone (średnie) 2 łyżki majonezu (u mnie kielecki tradycyjny WSP Społem ) 1 łyżeczka musztardy delikatesowej(...)łyżki kiełków rzodkiewki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone, obrane jajka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, 5 łyżek kukurydzy z puszki i kiełki rzodkiewki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę musztardy i majonez, wszystko mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Wierzch sałatki możemy ozdobić zielonymi kiełkami
Słodkie okruszkidocument.getElementById('f53b5862a47ba75c539098630ce433d4').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Warstwowa sałatka warzywna Drukuj przepis Składniki kawałek sera żółtego 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 5 jajek (ugotowanych na twardo) 3 ogórki kiszone (lub marynowane pieczarki) 1 mała cebula koperek ketchup, majonez listonic_name = "Warstwowa sałatka warzywna (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = " kawałek sera żółtego 1 puszka groszku 1 puszka(...)kukurydzy 5 jajek (ugotowanych na twardo) 3 ogórki kiszone (lub marynowane pieczarki) 1 mała cebula koperek ketchup, majonez " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Na dno salaterki ścieramy na drobnych oczkach tarki ser żółty. Wyrównujemy i wykładamy na niego odsączony groszek, który polewamy ketchupem (ilość dowolna). Wyrównujemy. Następnie wysypujemy odsączoną kukurydzę i polewamy ją majonezem (ilość również dowolna). Wyrównujemy. Następnie
CoolinarniePLPyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w piekarniku. To danie wymiata! Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem tego rodzaju mięsa. Kojarzyła mi się ona z tłustym i ciężkim jedzeniem, kupowanym głównie na grilla. A to danie całkowicie odmieniło(...)dość długo pieczenie się w piekarniku. Idealna propozycja na niedzielny obiad... Składniki: ok. 600-700 g karkówki 2 czerwone papryki 3 cebule 300 g pieczarek 4 ogórki kiszone sól, pieprz papryka słodka mielona papryka ostra czosnek granulowany 2-3 łyżki oleju mąka do oprószenia Sos: 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki 1/2 szklanki wody 2 łyżki ketchupu
Kuchnia MagdaLenyPyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w piekarniku. To danie wymiata! Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem tego rodzaju mięsa. Kojarzyła mi się ona z tłustym i ciężkim jedzeniem, kupowanym głównie na grilla. A to danie całkowicie odmieniło(...)dość długo pieczenie się w piekarniku. Idealna propozycja na niedzielny obiad... Składniki: ok. 600-700 g karkówki 2 czerwone papryki 3 cebule 300 g pieczarek 4 ogórki kiszone sól, pieprz papryka słodka mielona papryka ostra czosnek granulowany 2-3 łyżki oleju mąka do oprószenia Sos: 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki 1/2 szklanki wody 2 łyżki ketchupu
Kuchnia MagdaLenychłodniejsze miesiące roku doskonale sprawdzają się pożywne dania jednogarnkowe. Jednym z takich dań jest pyszny beauf strogonow z pieczarkami i ogórkami kiszonymi. Dodatek ogórków kiszonych sprawia, że danie to nie jest mdłe. Mięso jest delikatne i miękkie, dlatego taki obiad można podać dzieciom, które ukończyły rok. 600-700 g wołowiny 500 g pieczarek 5-6 ogórków kiszonych(...)puszczą soku. Wołowinę kroimy w poprzek włókien na cienkie długie paski. Podsmażamy krótko na patelni. Podsmażone mięso dorzucamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki. Warzywa i mięso zalewamy wywarem warzywnym. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, sproszkowaną słodką i ostrą papryką, pieprzem i ewentualnie solą, jeśli wywar warzywny był mało słony. Całość zagotowujemy i dusimy na małym
Dieta bez mlekasolą i zalać ogórki. Zakręcić. Postawić tak przygotowane słoiczki w jasnym ciepłym miejscu i zostawić na 4-6 dni. Następnie wstawić do piwnicy, żeby spokojnie się kisiły. Przed wlaniem ogórków do zupy wyjąć chrzan, koper i czosnek, wyrzucić
Kuchnia Pokoleńjarzyny: marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki. Jednak jak to zawsze bywa z takimi klasycznymi przepisami, każda rodzina ma swój własny, najlepszy przepis U mnie w domu obowiązkowo dodajemy ogórki kiszone, groszek zielony i jabłko dla przełamania smaków. A co się dodaje u Was? Czekam na komentarze Z podanych składników wychodzi dużaaaa micha sałatki, więc jak przygotowujecie ją tylko(...)siebie lub dwóch osób zróbcie z połowy składników Sałatka jarzynowa Składniki: 3 marchewki 2 korzenie pietruszki połowa średniego selera 4 średnie ziemniaki 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki kiszone puszka groszku konserwowego 1 średnie jabłko 6 łyżek majonezu 2 łyżki musztardy stołowej pieprz sól Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości (wszystkie razem
PatiGotujeRosolnik czy rassolnik - od rosyjskiego „рассол” (rassoł), czyli solanka, woda spod ogórków kiszonych - to zupa ogórkowa z dodatkiem kwasu ogórkowego. Rosolnik znany jest w Rosji od XV wieku, może być gotowany na wywarze mięsnym, rybnym lub warzywnym. Przepis na zwyczajną zupę rybną – rosolnik, zaczerpnęłam z Wielkiej Ilustrowanej Książki Kucharskiej , Heleny Mołochowiec, w tłumaczeniu Wandy Kalinowskiej, z 1929 roku. Według(...)liście bobkowe” . 800 g ryby – głowy, kręgosłup, lub całe rybki, 1 – 2 pietruszki, kawałek selera, cebula, pieprz czarny ziarnisty, 1 – 2 liście laurowe, 300 ml kwasu z ogórków kiszonych, 6 ogórków kiszonych, 1 łyżka mąki pszennej, 150 ml śmietany 18 %, natka pietruszki lub koperek, Obraną włoszczyznę, ryby, przyprawy włożyć do garnka, zalać zimna wodą (tylko tak, aby przykryć
królestwo garówlnianego, 4 szczypty soli, 4 szczypty pieprzu, 3 szczypty papryki wędzonej. Dodatki wedle uznania, u mnie: przecier pomidorowy z dodatkiem ziół (bazylia, oregano, tymianek itp.) czosnek, cebula, papryka, pomidor, ogórek kiszony, odrobina swojskiej wędliny. Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczę dokładnie pod gorącą wodą. Wrzucam do gotującej wody (w proporcji 2 szklanki wody na szklankę kaszy) i utrzymuję w stanie wrzenia przez(...)pomocy łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyłem całe ciasto. Blachę odstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Po 15 minutach ciasto posypałem dodatkami (oprócz ogórka kiszonego i czosnku) i piekłem dalej przez około 25 minut (należy sprawdzać stan ciasta). Po upływie 15-20 minut sprawdziłem stopień wypieczenia i spód ciasta. Jeżeli ciasto i spód
Gar Zdrowiamięsa + odrobina oleju (ok. 1 łyżka) do smażenia 2 słoiki selera ciętego konserwowego (2 razy po 160g po odsączeniu) 1 puszka kukurydzy konserwowej (285g po odsączeniu) 3 średnie ogórki kiszone (ok. 170g) 1 mała cebulka czerwona (ok. 60g) 4 czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki ketchupu pikantnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Selerowy Gyros – Wykonanie: Filet z piersi kurczaka umyć(...)mięsko ładnie się zamarynowało). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Po usmażeniu odstawić do ostudzenia. Seler konserwowy odcedzić z zalewy. Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Ogórki kiszone i cebulę pokrojone w kosteczkę. W miseczce wymieszać ze sobą majonez z ketchupem. Przygotować większą miskę. Na jej dno wyłożyć jeden ze słoiczków selera konserwowego (drugi słoiczek pozostawić na wierzch
Kulinarne Przebojechcemy ich ugościć na kolację czymś więcej niż zwykłymi kanapkami :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z selerem konserwowym i szynką jest przepyszna! Lekko słodko-kwaśna dzięki ananasowi i ogórkom kiszonym. Dla nas jest idealna! W naszym domu uwielbiamy ją jeść, czy to na śniadanie, czy to na kolację. Często się pojawia także na naszych domowych imprezach, czy na świątecznym stole(...)syropie (5 plasterków) – ok. 180 g pół małej czerwonej cebuli – ok. 20 g 1 małe jabłko lub pół dużego jabłka – ok. 110 g 2 duże ogórki kiszone – ok. 170 g 3-4 gałązki świeżego koperku 3 czubate łyżki majonezu (u mnie Kielecki) sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na szybką i prostą
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 500 g wołowiny zrazowo - pieczeniowej (u mnie z udźca); 1 średnia cebula; 1 duży ząbek czosnku; 500 g pieczarek; 1 duża, czerwona papryka; 4 średnie ogórki kiszone; 4 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka majeranku; 1/2 opakowania słodkiej papryki w proszku (tj. około 11 g); 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Sól(...)kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion. Pokroić w kostkę. Ogórki kiszone odcedzić z soku. Pokroić w drobną kostkę. Na mocno rozgrzany na patelni olej (olej powinien sięgać do wysokości około 1 cm patelni) wrzucać partiami (nie należy kłaść
Gospodyni Miejskasuszonych borowików 4 łyżki mąki sól, pieprz 2 łyżki smalcu 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 lyżeczki musztardy 2 kiszone ogórki 1 szklanka lub wody 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego papryka czerwona w proszku Wykonanie: grzyby umyć i namoczyć. Używałam kupnych grzybów cieniutkich jak bibułka. Te wystarczy namoczyć kilka(...)pomidorowy, musztardę, paprykę w proszku i przyprawy. Dolać szklankę bulionu lub wody i dusić około 1 godziny, aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę kiszone ogórki podawać z kaszą, kluskami lub ziemniakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli lubicie sałatki warzywne ta sałatka z pewnością także przypadnie Wam do gustu. Sałatka ziemniaczana z boczkiem i groszkiem Połączyłam w niej groszek konserwowy z pysznymi ogórkami kiszonymi, chrupiącym boczkiem, serem żółtym, ziemniakami i jajkiem. Całość przyprawiłam do smaku kwaśną śmietaną oraz musztardą. Pomysł na tę sałatkę ziemniaczaną z groszkiem zrodził się w mojej głowie kiedy zobaczyłam w szafce(...)obrać. Jajka ugotować na twardo (około 7 minut). Boczek pokroić w małą kostkę, włożyć na patelnię i wytopić smażąć na średnim ogniu. Boczek po wytopieniu powinien być dobrze chrupiący. Kiszone ogórki obrać ze skórki, odcisnąć wodę. Groszek odlać z wody, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski włożyć groszek, boczek, pokrojone w średniej wielkości kostkę ziemniaki
mecooks